Бебе на "диета" при кърмене

• 878
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте. Моята дъщеричка се роди много малка - само 2200г. С оглед на ниското й тегло, всички педиатри ми препоръчаха да я кърмя на поискване, което направих. Първия месец детето сучеше горе-долу по 9-10 пъти на ден (с различни интервали). Като резултат е наддала 1,470 г. Лекарите съответно казаха, че е прекалено много и сега трябвало да я сложа на "диета" - да разредим сученията, по възможност да махнем едното нощно хранене. Минала съм през същото със сина си - той също се роди не много голям (3150), но през първите месеци наддаваше с над 1500 за месец и отново ми бяха казали да го сложа на диета. Тогава правих опити да махам нощно кърмене, да увеличавам интервалите на хранене - напразно, резултатът беше много рев и мъки и за детето, и за мен. Можете ли да ме посъветвате как и доколко да се опитвам да регулирам храненето на детето (и въобще, трябва ли да ме притеснява толкова много фактът, че наддава доста)? Благодаря.

# 1
  • Пазарджик
Здравей zorreto ,

поздравления за добрия старт, който имате с Яна. Никак не е необичайно  изключително кърмени бебета да наддават с  по-големи скокове първите месеци. Още повече, когато рождното им тегло не е особено високо. За тях е нормално и добре да компенсират това с по-голямо наддаване в началото.

Често "прекаленото" наддаване в първите месеци се свързва с проблеми с теглото, прохождането и т.н. При изключително кърмените бебета ситуацията е по-различна. В повечето случаи по-усиленото наддаване е в първите 2-3 месеца, след което нещата се регулират и обикновено около годинката тези бебета са с тегло, близко до това на връстниците си, които са наддавали с по-умерени темпове.

Кърмата е идеалната храна за бебетата. Твоята кърма, която произвеждаш сега, е идеална и перфектно съобразена с нуждите на Яна.

В повечето случаи ограничаването на кърменето в първите месеци не е добра идея. Именно тогава се доразвиват системите и органите в бебешкия организъм, които при раждането все още не са съвършени и е от изключителна важност бебето да получава всички необходими вещества без ограничения. В първите месеци много активно се развива мозъка, като се създават така важните връзки между невроните. В този процес изключително важно място заемат мазнините и захарите, които са в идеален състав в кърмата.

Ограничаването на кърменето може да означава недостатъчен прием на важните вещества, което от своя страна да доведе до не дотам оптимално развитие на системите и органите. Също до не достатъчно добра стимулация, от там намаляване на кърмата, а от там до недостатъчно наддаване.

Нощното кърмене е важно за бебетата. Тъй като кърмата е идеалната храна за бебетата, тя се обработва и усвоява от организма им изключително ефективно и бързо. Тя не затормозява и не натоварва бебешкия стомах и поради това не е необходимо да се правят по-големи интервали, за да му се даде почивка. Често буденето на бебето през нощта е именно от глад.

Нощното кърмене също така е важно и за поддържането на добра лактация, особено първите седмици и месеци, тъй като между 2 и 6 часа са най-високите нива на пролактина в майчиния организъм и тогава стимулацията е най-ефективна.

Нощното кърмене не на последно място е ѝ спокойствие и сигурност, които майката може да даде на своето дете в нощните часове. А също и за себе си, тъй като често майките, които кърмят през нощта, си почиват значително по-ефективно, тъй като не е нужно да се разбуждат, за да успокоят бебето си. Кърмата, също така съдържа вещества, които действат като естествено приспивателно за бебето, а при производството ѝ се отделят други вещества в организма на майката, които ѝ действат на нея преспиващо.

В повечето случаи вслушването в детето и съобразяването с нуждите му е най-правилното решение. Бебетата, въпреки и толкова малки, могат много ясно и категорично да покажат от какво имат нужда в даден момент.

Надявам се, тази информация да ти е полезна и по-лесно да вземеш правилното за вашата ситуация решение.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт