Сексуално образование на 6-годишното дете

• 13 538
  • 103
  •   1
Отговори
# 45
Всички деца рано или късно стигат до този въпрос.

Подкрепям bim_bam , че е най - добре - цялата истина да научи от теб , отколкото интерпретации от училище. Големият ми син беше на 5 години , когато се наложи да обясня всичко , в детайли. Много по- трудно беше. Налагаше се. И сега ми казва , че след това е слушал другите деца , но е бил доволен , че цялата истина я е разбрал от мен. И понеже децата спорели , най- горд е бил с това , че сигурен в информацията си.
Успех! важното е да говориш , като за нещо от ежедневието , а не като за сензация.

# 46
  • Бургас

Имам дъщеря на 6 години, с която отдавна сме провели не един и два разговора за секса, за бебетата, за любовта, но това, което ми "липсва", е някаква подходяща литература за деца на тази тема.
П.П. а вие кога започнахте да отговаряте на "неудобните" въпроси с истинските им отговори Grinning

Моят син е на 5,9г, отдавна ме разпитва за всичко, винаги съм отговаряла на въпросите му с истинските им отговори /по подходящ за възрастта му начин /, никога не съм го лъгала за нищо. Радва ме фактът, че се чувства свободен да ме попита съвсем спокойно и естествено за всичко, което го вълнува в тази област. Говорим си нормално, както по всяка друга тема, така че той да знае, че това е най-естественото, хубаво и красиво нещо на света, а не нещо тайно, лошо, непозволено и т.н.

Най-добрата книга до момента, на която съм попадала е вече споменатата :   Peace

Иначе ми вършат работа и :

,     ,   ,     .

# 47
  • Luxemburg
Много подходящи са книгите на Мари-Клод Моншо:
Истината за бебетата                  Бебе на нулева възраст

Чудесни книги, но за съжаление вече не могат да се намерят на пазара.

# 48
  • Canada
Аз наистина се учудвам, че от толкова малки питат за такива неща. Дъщеря ни никога не е тила за секс, мисля че тази дума изобщо не й е позната. (мисля че никога не е виждала секс-сцена, за да прояви интерес) В градината със сигурност не говорят за такива неща.
Питала е за бебетата и сме й казвали, че когато хората се обичат и много искат да имат бебе, по някое време коремчето на мама се подува и се оказва че има бебе. Толкова - повече не питала. А за целувките - изобщо не е питала. Тя си знае, че хората като се обичат и се целуват - нали и нея я целуваме.

# 49
  • малкия йеросалим
Виждам че обсъждате сексуалното образование ,а аз се чудя дали е време да обяснявам за промените в женското тяло и по специално за цикъла?
Вие обсъдихте ли тази тема вече?
Моята мома е страшно страхлива и направо не знам как ще и кажа ,че ще и тече кръв всеки месец Rolling Eyes

# 50
  • София / Пловдив
Виждам че обсъждате сексуалното образование ,а аз се чудя дали е време да обяснявам за промените в женското тяло и по специално за цикъла?
Вие обсъдихте ли тази тема вече?....

Да, знае.
Още когато говорихме как се променят телата на хората с възрастта и кога една жена е готова да бъде майка. Тогава разказах за какво става дума.

# 51
Синът ми е на 5 години. Специалниразговори не съм водила, но в процеса на разговори за друго - са изниквали и такивамоменти, свързани със сексуалното образование. За физиологията и разликите мъж-жена - сме чели книжки.
Обаче...наскоро ме попита - за какво са тампоните, къде си ги слагаш? Отмених темата. Просто не намерих на момента подходящия начин.
Имаше в началото на лятото гей-парад в Сф. Случайно минавахме оттам и той ме попита - какво е това - казах му парад. А той - ма за какво парад? Е, пак смотолевих нещо, не намерих начин да обясня.
Дали аз бъркам...дали не е време още...Ще следя темата.

# 52
Имам се уж за съвременен и разкрепостен човек, но тия разговори с децата са ми малко трудни... Знаят, че бебетата растат в коремите на майките, знаят, че има специална "дупчица", през която излизат, когато дойде време да се родят. Как влизат в корема, обаче, не съм се наела още да обяснявам. От една страна ми се струва малко в повече натуралистично обяснението, което бих могла да измъдря, като отговор на въпроса как точно бащата поставя семенцето  Crazy. Още повече, имам момче и момиче с разлика година и половина, съответно на 7 и 5 и половина. Досега голотата вкъщи е била нещо нормално и никому не правещо впечатление - не показна, но нито аз се крия, когато се къпя или преобличам, нито те изпитват някакъв срам един от друг и дори все още понякога ги къпя заедно. Изпитвам ужас, че след едно подобно обяснение ще започнат да разглеждат телата си, а и моето, с други очи  Tired. Рано ли е за "поставянето на семенцето" според вас или аз съм задръстена и трябва да поработя върху себе си?

# 53
Тази книжка купих на дъщеря си преди месец. Сама си я прочете, остана доволна. Имаше въпроси, коментирахме, написана е на достъпен за децата език. За сега смятам, че така поднесена информацията и стига.

Аз лично съм доволна от тази книжка, която четем с дъщеря ми:

# 54
  • София
Имам се уж за съвременен и разкрепостен човек, но тия разговори с децата са ми малко трудни... Знаят, че бебетата растат в коремите на майките, знаят, че има специална "дупчица", през която излизат, когато дойде време да се родят. Как влизат в корема, обаче, не съм се наела още да обяснявам. От една страна ми се струва малко в повече натуралистично обяснението, което бих могла да измъдря, като отговор на въпроса как точно бащата поставя семенцето  Crazy. Още повече, имам момче и момиче с разлика година и половина, съответно на 7 и 5 и половина. Досега голотата вкъщи е била нещо нормално и никому не правещо впечатление - не показна, но нито аз се крия, когато се къпя или преобличам, нито те изпитват някакъв срам един от друг и дори все още понякога ги къпя заедно. Изпитвам ужас, че след едно подобно обяснение ще започнат да разглеждат телата си, а и моето, с други очи  Tired. Рано ли е за "поставянето на семенцето" според вас или аз съм задръстена и трябва да поработя върху себе си?

Според мен е рано.
Някъде бях чела, че по тези въпроси трябва да се говори кратко и ясно.
Напр. _Откъде идва бебето?
От корема на мама.
Няма какво да забивате, да обяснявате подробности, да увъртате и съвсем да се объркате.
Още повече ако не са ви питали точно за това.

# 55
И аз гледам да обяснявам кратко.Имам и двете книжки на Фют, но нещо не ме устройват за момента.Става въпрос за малкия ми син.Един дойде при мен в кухнята и гордо заяви,че когато обичал някой пилето му ставало твърдо и голямо. Добре ,че нищо не попита.Наясно е че се различава от момичетата.Със сестра му се къпеха доскоро заедно и доста са се разгледали. Чудя се, понеже ще сме първолаци, дали да обяснявам нещо или да изчакам да ме пита? Tired
О, и вчера заявил на сестра си ,че нейното пиле се намира в корема. ooooh!

# 56
  • София / Пловдив
..... Чудя се, понеже ще сме първолаци, дали да обяснявам нещо или да изчакам да ме пита? Tired

Очевидно вече е време да внесеш ред в представите на детето  Wink

# 57
  • Варна
Когато бях бременна с голямото ми момче, съвсем резонно си дойде въпроса от страна на дъщеря ми от къде идват бебета? Беше на 4,5год. Обесних, че когато мъж и жена се обичат и искат да имат дете, таткото поставя семка в корема на майката и от нея расте бебе. После ѝ купих тези и книги. Къде гледаше, а аз обеснявах.
След като и съобщихме, че ще става кака на още едно бебе, обаче тя просто ме разби. Каза ми :"Защо не ме извикахте този път да гледам как се поставя семчицата?"  Shocked Shocked #Crazy
Загубих ума и дума. После ѝ обесних, че тези неща стават насаме, защото е много лично.
Сега мисля, че е време да разясня, какво точно се случва когато момичето става девойка. Та ще се възползвам от предложените книжки.

# 58
  • София
..... Чудя се, понеже ще сме първолаци, дали да обяснявам нещо или да изчакам да ме пита? Tired

Shocked Shocked обяснявай и то бързо, че иначе ще трябва да разсейваш заблудата има ли пиленце и къде се намира то при момичетата  Laughing

# 59

Shocked Shocked обяснявай и то бързо, че иначе ще трябва да разсейваш заблудата има ли пиленце и къде се намира то при момичетата  Laughing

Обясних ,обясних... Blush

Общи условия

Активация на акаунт