Орхидея - тема 6

• 122 804
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • Елин Пелин
Искам да попитам след като прецъфти фаленопсиса, трябва ли веднага да се отреже дръжката, където са били цветчетата или трябва да я оставя за известно време?
По-добре ги остави сами да си изсъхнат, защото има вариант или да изкара нов цъвтец или кейки-бебе орхидея  Simple Smile

И аз имам подобен въпрос. Имам бяла орхидея (моля да ме извините, но не знам името  Embarassed) от две години и половина. Когато ми я подариха имаше два цветоноса, след като прецъфтяха не ги отразях и след време от тях покараха разклонения с цветове. После излезе още един цветонос и той прецъфтя и след време и от него има цъфтящи разклонения. И така в момента има три цветоноса с много разклонения, част от тях без цвят, част с цвят. Има и четвърти нов само с пъпки.  Какво ще ме посъветвате.

Какво е кейки-бебе орхидея  Embarassed

Просто я остави да си прецъфти напълно, а до това какъв вид е качи снимка за да се разпознае Simple Smile
а кейки е нова орхидея  и излиза или до основното стебло с листа или от цветоноса  Wink

# 661

Просто я остави да си прецъфти напълно, а до това какъв вид е качи снимка за да се разпознае Simple Smile
а кейки е нова орхидея  и излиза или до основното стебло с листа или от цветоноса  Wink

Много благодаря за отговора.
Уж я оставям да прецъфти, но тя непрекъснато вади нови разклонения с цветове от старите, не спира да цъфти. Обаче стърчат и разни грозни израстъци, които не са сухи и те след време се разклоняват в цъфтеж.
Скоро ще я снимам и покажа.

# 662
Момичета добре дошли в темата.

Обаче прочетете все пак малко от това какво сме писали 40 и повече страници, на всяка втора страница се обсъжда въпроса за това дали да се остави цветоноса или да се отреже, както и как точно да се полива.

Освен това на крайните мнения не се гледа с добро око. Тук обичаме да съветваме с думи като- смятам че, моето мнение е , според мен трябва и други , защото фалаенопсисите , които винаги отглеждат начинаещите дават най-разнообразни възможности за експериментиране.

Цвети Чолакова - орхидеите позовляват пресаждане по всяко време, даже по време на цъфтеж ако примерно има основателни причини.

г-жо Ангелова. Тези петна по листата мен биха ме обезпокоили. бих ви посъветвала примерно да минете листата с мокри кърпички с ниско съдържание на алкохол. ако се появят петната пак бих напръскала и листата и субстрата с препарат за сиво гниене, мана и фузария ( дано не греша в названието ) .

Незито , забравих да кажа че орхидеите в кашпи на прозореца много  ми харесаха, изглеждат суперстилно и си заслужават капиталовложението до последната стотинка. Идеята за подобни кашпи е много умна но трябва основата на която са поставени саксиите да е стабилна.

Надето радвам се да видя, дори и със променен ник, Вандите ти са супер, любувах им се  в галерията  ти...

Последна редакция: вт, 06 мар 2012, 23:18 от _re_ge

# 663
От доста време не бях писала ,но ви следях от време на време   bouquet

# 664
Здравейте момичета. Моят мъж вчера се прибра с Камбрия - Vuylstekeara Hybrid. Нещо не ми се получи снимката, но по-късно пак ще пробвам да я снимам. Видял я намалена и ми я взел... Crazy
Обаче саксията и не е прозрачна, а бяла. Трбява ли да я преместя в прозрачна саксия? И гледам, че въздушните и корени са едни такива бели... Прочетох, че иска малко повече вода. Друго специфично има ли при отглеждането?

# 665
Не се притеснявай,не е нужно да е в прозрачна саксия,аз имам също и я поливам заедно с другите  Peace

# 666
Не се притеснявай,не е нужно да е в прозрачна саксия,аз имам също и я поливам заедно с другите  Peace
  И аз така. Peace Моята също не беше в прозрачна саксия . Това ,което ми прави впечатление обаче е ,че цветовете са по-нетрайни,прецъфтяват много бързо. И при вас ли е така ? Thinking

# 667
Да,по нетрайни са от фаловете  Peace

# 668
  • София
Аз имам друг въпрос - фалчетата, които сега цъфтят някои са купувани с много разклонения по цветоносите, а сега - йок.
И при вас ли така се случва?

# 669
Искаш да питаш,като цъфне пак дали ще има пак много разклонения ли? По принцип не,но това си зависи от торенето,условията на гледане и т . н ........много са напомпани обикновенно тези в магазините Peace

# 670
  • София
Ясно  Peace

И аз така си помислих, но реших да питам Simple Smile

За софиянките да кажа, че вчера в Стрелиция имаше разкошни Дендробиуми нобиле. Фаловете не бяха толкова атрактивни. Имаше и милтонии, но бяха сравнително малки.

# 671
Честит празник дами! Бъдете красиви, нежни, прекрасни и вдъхновени! Нека да има много усмивки, красиви мигове и магия във всеки един ваш ден!

# 672
Честит празник, момичета! Бъдете здрави, красиви, щастливи и обичани  Hug

Имам един въпрос за субстракта на орхидеите. Когато поливам (по-точно накисвам в съд с вода) отгоре започват да плуват едни много дребни гадинки. Най-големите са колкото върха на игла за шиене. Такива гадинки има в субстракта на загиващата ми орхидея, в този на една новозакупена, която е с хубави корени, листа и цветове и преди 1-2 години имах 2 орхидейкии и те бяха така. Какви са тези животинки и има ли ги и при вас?
И друго, имам въздушни корени, които съхнат. Нормално ли е това и трябва ли да ги изрежа?

# 673
Честит 8 март дами   bouquet

bejbi какви са тези работи за които говориш,че плуват? Данеби да са въшки? Ако е така вземи спешно мерки,защото се предават и на другите цветя  Peace Най- добре е да си вземеш препарат и да ги напръскаш,да смениш корите или да ги превариш или изпечеш  Peace

# 674
Момичетааааааа  smile3511 smile3518 Рева, тръшкам се, дори пакост направих........ Скоро се пренесох пак при нашите, тъй като се разделих с бившия си приятел. Майка ми гледа  Shocked, гледа силно казано 3 фаленопсиса, един от които вече е само корени... Естествено, пренесох си и част от цветята ( другите са под карантина заради власести въшета), всичко беше уж наред, докато от няколко дни не забелязах, че камбрията и милтонията имат пожълтяване на някои листа. Преди час реших все пак да огледам положението, и какво да видя !!!!!!!!!!!!!! Плуват във вода в кашпите  Shocked Shocked Shocked Леле, събудих майка ми, крещях, обиждах, накрая тя си влезе пак в стаята, а аз се тръшнах да рева, особено, след като видях, че и фаленопсисите е същото положението... Накъсах й едно цвете, което току беше пуснало корени, много хубаво, но умрях от злоба и чак аз не вярвах на какво съм способна... Нека само да вметна, че над 20 пъти, мога да се закълна, над 20 пъти съм й казвала да НЕ полива МОИТЕ орхидеи !!! Но не, както за всяко друго нещо, тя отново се направи на разсеяна... Жалко за онова цвете, но какво да се направи, тя трябва да се научи, че не се пипат неща, от които не разбира.
За капак, отварям чисто нов субстрат за отхидеи, и какво да гледам.... Ами то пълно с кокосови власинки, и почти никакви борови кори  Rage Banghead #Sniper
Ще почина !!!  ooooh!  Извадих дендробиума, камбрията, милтонията и ги оставих в лек субстрат в саксиите им над парното. Като поизсъхнат боровите им корички ще ги засадя отново там.
С такава любов съм ги купувала тези цветя, с такова желание съм чела и съм се учила как да ги гледам, а майка ми само с едно поливане да се изплюе на целия ми труд. Стискайте ми палци да успея да ги върна към нормалния им начин на съществуване. Просто съм съкрушена. Ще си кажете, има много по-важни неща в живота... И сигурно е така, но по дяволите, много ги обичам тези цветя, положила съм много грижи и съм вложила много емоция във всичко.
И ако може да ми дадете съвет как да спра котката от набезите към отхидеите ще съм ви много благодарна.
Охххх, олекна ми  Hug Аааааа, честит празник, BTW, бъдете здрави и много усмихнати  Hug

Общи условия

Активация на акаунт