Орхидея - тема 6

• 122 671
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте момичета. Преди време, с ваша помощ успях успешно да пресадя първата си орхидея. Simple Smile
В момента си пусна два нови цветоноса и има общо 12 пъпки. Чакам я да започне да цъфти, за да я снимам и да ви я покажа. Прекрасна лилава орхидея е. И понеже не я уморих, си повярвах много и вчера се сдобих с чисто нова бяла орхидея. Реших, че искам да имам все повече и повече.
Предния път, когато излязоха нови цветоноси и започна да цъфти някои пъпки изсъхнаха преди да  разцъфнат. На майка ми орхидеята и тя така... Сега се притеснявам и с сега да не стане така.
Освен това на майка ми орхидеята си пуска листа от единия цветонос . Вижте я...
Какво и се случва? Трябва ли да се махне това?
И ми се струва, че нейната е преполята. Майка ми я полива веднъж в седмицата. Май е твърде често?  newsm78
И друг въпрос. Всеки път, като прецъфти моята си пуска нови цветоноси. колко ще станат? Да режа ли старите?
Малко объркано стана, но и за мен цветарството е ново.  Embarassed

# 466
  • София
Тези листа от цветето на майка ти са съвсем ново растение, нарича се кейка  Peace
Хубаво е да изчакате да му порастнат поне 3 корена, дълги по 3 см за да го отделите от майката и да го настаните в собствена саксия с кори.

Прецъфтелите или изсъхнали цветоноси можеш да ги режеш без притеснения на 2-3 пръста от основата.

# 467
Много благодаря Госпожице Лаленце. Току що се обадих на майка ми и тя много се зарадва, че ще си има още една орхидея. Simple Smile
А те цветоносите не са изсъхнали, просто са прецъфтели и когато новите пораснат, старите и те си пускат нови пъпки.

# 468
  • София
Силно се съмнявам, че старите ще "пуснат" нови пъпки. Най-много да пуснат разклонение от събудена спяща пъпка (една от люспичките по цветоноса), но това се случва рядко.
Ако не те дразнят ги остави  Peace

# 469
Снимах я (снимката е лоша, но на тази светлина телефона не се справя добре). Значи имам два стари цветоноса, които си стоят зелени, ама наистина сякаш нямат намерение да пускат пъпки. Подвела съм се по третия стар, който се вижда да се е разклонил, както казваш и смята да пуска две пъпки (най-отпред на снимката). И имам два чисто нови, пълни с пъпки. Значи двата стари да режа смело?
Така и така снимах, та щраках и новата!

А това, че понякога пъпките изсъхват преди да разцъфнат на какво се дължи? За какво да внимавам, че да не я разваля?

# 470
  • София
Да, старите може и да ги махнеш, аз бих ги отрязала.
Падането на пъпките се случва обикновено когато си купиш орхидеята с неотворени пъпки и някои опадат заради смяната на средата. Когато пъпките са си отгледани в къщи не съм чула да падат.

А новата ти е много красива! Аз имам същата и сега даже ми цъфти Simple Smile
Интересното е, че и твоята е с 5 цвята, моята също. Може би това е заложено на самия вид.

# 471
Реге, голяма красавица е била!
Аз пък тъжа по един арлекин като този на заден план на снимката.

Лаленце
 Hug
съажлявам !!!! Спомням се че някой във форума имаше такава( била си ти )  и като я видях на снимка се Флюбих.Понеже съм нещо като жива история за Кауфландките зареждания във Варна ж.к Възраждане мога да кажа че там никога е нямало Кравички ( арлекински охидеи ). И аз понеже се уморих да чакам ( почти година ) го споделих намъжа ми и той ми купи от две други места във Варна такива подобни - едната с повече бяло,  другата с повече вишнаво на петна. Бяха скъпи но пък си струват всяка стотинка. Зарадваха ме с цвят миналата година . Знам че видях арлекинки и в бриколаж един път, звъннах на дружка и мъжът й и купи скоростно . Но общо казано не е супер-често срещана разцветка.

За броят цветоноси - тъй и не можах да определя как фалчето решава колко да са цветоносите - случвало ми се е да има и по три цветоноса даже -  пък на следващата година 1. Включително и Кауфландските. Аз лично смятам че и един цветонос е хубаво защото имам фалчета които не са ми цъфтяли от 3 - 4 години !!!Но това са фалчета купени от други места и разбира се минитата. Нямам Фалче от Кауфланд което да е било капризно. Те са Германски не холандски и са си супер. Холандските доста ми капризничат.

При мен лично периодите на образуване на цветоноси са есента и пролетта- когато има осезателни разлики в дневните и нощните температури. Предпочитам есенното залагане защото цъфтежа е по-дълъг. а тези дето цъфтят през лятото много бързо се скапват - много е горещо а ние сме без климатик.

Уиш - честито ви кейки ! Бялата орхидея е като снежната кралица- много красива. Що се касае до старите прецъфтели цветоноси всичко е въпрос на личен избор. Аз никога не ги оставям независимо дали са свежи. Цъфтежите ми от спящи пъпки да винаги измъчени никога супер обилни. Друго си е растението да почине - то просто се усеща в цъфтежа че е набрало сили, а иначе нито има добър вид, нито много цвят, нито естетика ( според мен разбира се )...

А за бройката на орхидеите ми ( 59 фалчета и още 5 други видове ) , тук в форума има много орхидейолюбителки които се таят, ама имат съизмеримо с моето количество растения . Няма обаче да споменавам Алекса, Нади, Мъни и пр. - там бройката се измерва в стотици ( примерно 400 ).

тук можете да видите албумите ми с орхидеи. Има малко снимки от 2012, другите ги наснимах днес и ще ги кача тези дни :

http://home-and-garden.webshots.com/album/579626081aLbhTO
http://good-times.webshots.com/album/567728061JqcdAL
http://family.webshots.com/album/582124240JoBIsm

# 472
  • София
Еее, _re_ge, много полезна информация!

Аз арлекинът го загубих заради тогава неизвестните ми памуклийки. Обаче знам, че откъдето го купих за, забележете, 6 лева  Shocked ще има отново Simple Smile И аз ще бъда там!  smile3508

# 473
Изрязах ги! Двата стари ги бастисах,но разклонения ми се досвидя. Има пъпки... Ако реши да цъфне, та като прецъфти ще го резна и него! Simple Smile
А за поливането на мамината орхидея? какво да и кажа... То от снимката не си личи много, но корените и не изглеждат като на моята. И значително по-рядко цъфти а я има съвсем малко след мен. Аз и я купувах от същото място от където е и моята. Моята е на източен прозорец, а нейната на южен... Много ми се ще да я отгледа правилно, защото много и се радваше, когато и я подарих.

_re_ge , разкошни, просто разкошни... Не мога да им се нагледам! Simple Smile

# 474
Моми4ета,

имам нужда от помощ, че положението е отчайващо, а нямам много време.

Мисля, че е от преполиване, но по корените на 3 от орхидеите ми се виждат бели точки, много са и ми се струва, че стават повече, самите орхидеи нямат цветове, но са изкарали цветоноси, някакви идеи какво да ги правя, мислех да ги присадя, за да ги отмия евентуално  Thinking

# 475
  • София
pescado, такива ли са точките?

Аз имам същите в едната саксия и за жалост се увеличават.

# 476
Лаленце моля те сподели горещата точка за арлекините, за да се залостя и аз там  Joy..страшно са красиви и много ми се ще и аз да се обзаведа с една. Моята градинка я гледам по цял ден и от много взиране днес на едната розова видях нещо интересно. В основата над първите две листа стъблото се е пукнало и от там се е подало нещо зелено и заострено. Мога ли да се надявам да е цветонос при условие че тя вече има един такъв целия в пъпки? Или е просто корен?
Реге уникални са ти, ходих да ги гледам два пъти!!!! Да те радват с обилни цветове  Grinning! А така ли ти стоят без всичките да са до прозорец? Аз не смея да ги мръдна от прозореца, а там не е най удобното място у нас.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 22:30 от INA_ar

# 477
Лаленце, да, такива са, доста повече. Ако някой знае лек да помогне, моля  Praynig

# 478
На мен ми се беше случило това - гледам по времето когато са направени снимките - преди две години. Не е било от преполиване защото аз моите орхидеи ги моря със сухота.

Спомням си че отначало точките бяха бели, после зажълтяха. Бяха на едно място и реших че ще се справя лесно. Първо пръсках субстрата отгоре с Лактофол срещу гъбички и друго гниене - не се махнаха , после реших да напръскам самите кори там където бяха точките - мръднах субстрата с клечка и напръсках мястото- но отново без резултат. Извадих корите- почистих ги, сложих в микровълновата за термична обработка ( никога не го правете след това мирише ужасно!), после напръсках с Лактофол и пак ги върнах. Но точките се появиха отново и то на вече две места.

Затова подходих генерално. Накиснах във вода растението за да станат корените по еластични. Махнах целия субстрат, добре почистих корените, обилно ги напръсках с лактофол и го оставих за едно денонощие. след това сложих в изцяло нов субстрат, който отново допълнително напръсках с лактофол. Поставих растението под карантина да го наблюдавам. Мухлите не се появиха повече. Жалкото е, че дори не си спомням кое е растението, а ако видите внимателно снимките ще забележите че дори съм направила всичко докато е било с цветонос и това не му е навредило ! Ето снимки :

# 479
И ми се струва, че нейната е преполята. Майка ми я полива веднъж в седмицата. Май е твърде често?  newsm78

За  мен (при моят начин на поливане) да се полива всяка седмица е прекалено често. Моята приятелка така при първо пускане на цветоноси загуби пъпки от преполиване - докато урегулираме с нея че полива всяка седмица... Затова е важно да се знае как точно майка ти полива цветето , каква е темп. в стаята, има ли климатик да изсушава въздуха, колко е светло и други.

Общи условия

Активация на акаунт