Орхидея - тема 6

• 122 702
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • Gone with the wind
Реге, обясненията за фитолампите бяха, че някои само се водят фито, но не излъчвали в необходимия спектър. Наистина ми стана сложно, то не бяха цветови спектри на светлина, то не бяха лумпени, нямам го този начин на мислене и се отказах да се затормозявам с инфо. Но има и много хора, които си гледат орхидеите с такива лампи. Ето например снимки на Марина

От снимките ясно се вижда, че до единият стелаж въобще не достига светлина, а растенията и са прекрасни и цъфтят  Laughing

Търсих и снимки на 2 орхидариума и на едно стелажище за сентополии, изцяло на изкуствено осветление, но трябва доста да се поровя, докато намеря точно това, което искам да покажа. Растенията си цъфтят - виждала съм снимките във flowersnet, собственика на единия орхидариум /то е по-скоро терариум, в който гущери и орхидеи си поделят наема  Mr. Green / го познавам лично, та не е лъжа, не е измама   

# 586
Уникални стилажи  Shocked ..момичета и аз да се похваля, моите красавици имат нов дом, преместих ги днес дано им хареса мястото.
  http://shimbi74.snimka.bg/flowers/orhidei.651771.26432367

# 587
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
.. то не бяха цветови спектри на светлина, то не бяха лумпени, ....   

Joy Joy развесели ме по никое време  Joy Joy

А идеята е добра  Peace
За правилното развитие на  Rolling Eyes водораслите в аквариума на миУтУ купихме някаква фито, зелена и 'не знам още какво', лампа  Wink май е време да си смени позицията  Laughing
 Thinking за няколкото оживели орхидеи дали си заслужава?  Thinking май трябва да си купя още десетина  Whistling че да стигнат за лампата  Laughing

# 588
  • Gone with the wind
.. то не бяха цветови спектри на светлина, то не бяха лумпени, ....  

Joy Joy развесели ме по никое време  Joy Joy

Embarassed

Ина, цветарвникът е страхотен  Heart Eyes Отдавна си мечтая за такъв, но финансите винаги отиват в растения, а не за желаното цветарниче. А това фалче е уникално  Heart Eyes

# 589
Мерси Ку4о   bouquet При мен беше наложително да се вземе цветарник, защото красотите ми стояха върху дъската за гладене  Joy .. друго място близо до прозорец нямаше. И понеже на цветарника остана празно място се сдобих с това петнисто фалче и с един дендробиум, който не ми е ясен изобщо (сега чета и се ограмотявам).

# 590
Реге,благодаря ! Hug  Да знаеш,че онова с оранжевата среда ,в което си флюбена Crazy има и бебе и ако успея да го отделя както трябва , да знаеш,че го имаш от мен ! Wink INA_ar,и на мен много ми хареса онова петнистото фалче! Heart Eyes От къде казваш си го купила? Честито за цветарника ,чудесен е !  bouquet

# 591
От Баумакс, имаше уникални разцветки, което направи избора труден  Grinning .. цени 14.99, 24.99 имаше и камбрии по 44. А намалените мисля че бяха по 9.99 а са намалени защото са с отворени пъпки.

# 592
  • София
Ina, честито и за красивия цветарник, и за красавицата  Hug. Последният фаленопсис, който купих (беше в края на октомври - геройство, че не съм купувала от тогава  Embarassed) е подобен. Аз пък го намерих в Кауфланд и то поне 5 дни след като беше започнала промоцията.

Незито, приказни са!   bouquet

ре_ге, не мисля, че е ФРАГМИПЕДИУМ ( Phragmipedium ). Отворих изображения на този вид. Първо не видях с подобна форма на цвета, а освен това където имаше снимка на много цветове, те бяха някак като краища на разклонено клонче (хич ме няма по обясненията  Embarassed). При моя няма (е,почти  Wink) цъфнали 2 цвята едновременно. В момента, в който тръгне да се разтваря нова пъпка, стария цвят пада заедно с късата дръжчица до него и остава само новия, но на удължен с 2-3 см цветонос. Както е сега с първи цвят, цветоносът е дълъг около педя, а накрая става почти метър и оцелява само с подпиране  Laughing. Само веднъж се случи, цвета да не падне и за 1 ден имаше двойно цъфнало цвете  Laughing. Доколкото знам е Пинокио/Paphiopedilum Pinocchio.

Розовото му другарче също е показало цветонос  Laughing. То е почти същото като форма, но цъфти само с 2 цвята (пак един след друг), а не месеци наред. Огромният паф също се разтвори. Утре ще го снимам както се е "разперил" и ще ви го покажа. Simple Smile  

За фаленопсисите - всеки ден се отварят няколко. Става цветна градина. Една сутрин, още сънена, реших, че имам разноцветно фалче  hahaha:

Така са застанали цветоносите, че все едно цветовете са на една орхидея  Laughing. На снимката се виждат повече подробности, но погледнато отдалече ....  Shocked

А това са цъфналите в момента дендробиуми:

В действителност е по-тъмен и е като кадифен.

Ре_ге, варненчето още не е цъфнало. И двете снимки са на големия дендр-нобиле. Пъпките на варненчето са отново на старата булба, но има поне 5 гроздчета. Като гледах как са пожълтели листата точно на тази булба, мислих, че е престаряла, а ме изненада приятно. Доколкото си спомням шарката леко се различаваше от тази на цъфналия.  Grinning

Май някой питаше за дендробиумите - обичат много светлина. Моите са на перваза на прозореца.

ку4о, не знам чии са снимките, но шапка ѝ свалям за мерака, с който ги гледа.   bouquet

Последна редакция: чт, 23 фев 2012, 22:26 от Тaня67

# 593
Таня снимките ти ми напълниха окото  Heart Eyes красота.
Аз днес след много ровене по сайтове мисля че разбрах какво е онова рошаво оранжево нещо, което отглеждам - brassada mivada. Това ми е най странната орхидея.
А спящата пъпка на която толкова се радвах пожълтя, дано другите 3 оцелеят. baby_neutral

# 594
Момичета СТРАХОТНИ орхидеи отглеждате  с много любов. Толкова са прекрасни, че искам и аз да имам все повече и повече, но нека да видя че ставам за това.
Re_ge, благодаря за информацията. Все пак да кажа и аз как се грижа за нея. Засега не ми е в кашпа, а в чиния от сервиза ми за хранене Simple Smile Поливам я на 7 дни някъде в банята с престояла вода в лиген и поливам по торта, не върху листата. Постоява малко, после изхвърлям водата, стои още малко и си отива на мястото. В средата на хола, за да не е до прозореца. Засега  мисля е успешно гледането ми, защото имаше 2 пъпки, които цъфнаха. За съжаление не знам как се качват снимки тук, но ще кача някъде другаде и ще ви я покажа мойта красавица.
Иначе предишната ми орхидея, която загина от много местене на жилища и слабо инфо, ми цъфна само един път и я поливах в кашпата около 2 пръста  с вода. Сега виждам, че не е трябвало така.
И имам питане дали правилно съм разбрала орхидейските термини: цветонос= на корена, от който цъфтят орхидеите, фалче= пъпката, но кейка не разбрах какво е???
Лека вечр и нека орхидеите ни радват с цъфтене  Hug

# 595
  • София
И имам питане дали правилно съм разбрала орхидейските термини: цветонос= на корена, от който цъфтят орхидеите, фалче= пъпката, но кейка не разбрах какво е???

Koрените са си корени, но част от тях са над корите и се наричат въздушни. На цвят обикновено са сиви. Когато корените в саксията (затова е добре да си остане прозрачна винаги) станат на цвят като въздушните, това означава, че е време за поливане. Още е студено и ми се струва, че поливане на 1 седмица е много често. Едва лятото се налага да е на такъв период.

Малко се отклоних, но продължавам  Laughing. Цветоносът е стъблото, твърдо като пръчка, от което цъфти орхидеята. Фалче=фаленопсис, т.е. така се казва най-разпространеният вид орхидеи, предполагам и твоята.  Кейки е младо растение-бебе, което орхидеята пуска рядко. Най-често се случва върху цветоноса. Пуска и коренчета във въздуха и когато стане достатъчно голямо и силно, се отделя от "майката" и се засажда. Ако някоя орхидея загива, почти винаги пуска кейки преди да умре.

# 596
Здравейте момичета  Hug
Разгледах красотите които сте пуснали и не устоях на една орхидея в близкия магазин Embarassed
Ето го новото ми попълнение

# 597
  • София
Elsinor, честито, много е красива! Simple Smile

Аз да се похваля с нов цветонос и надявам се в скоро време кейка (не се ли казва така, нали е в единствено число  newsm78). Орхидеята ми е със загнила розетка още откакто ми я подариха и за съжаление листа не са излизали, а и няма и как да излязат. Снощи забелязах, че откъм корените се подава цветоноса и силно се надявам да има и бебе, защото орхидеята е много красива и не искам да губя тази шарка.
Ето я като ми я подариха:

# 598
  • Gone with the wind
Лаленце - и в ед.ч. е кейкИ  Wink

# 599
  • София
Ок, взимам си бележка Simple Smile

Аз пък започнах да преравям старите теми за да си допълня орхи-дневника Simple Smile

А кога ще видим снимки на красиви орхидеи в червени кашпи  Wink

Общи условия

Активация на акаунт