Орхидея - тема 6

• 122 738
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
  • София
INA_ar, като гледам се събужда спяща пъпка, което значи да чакаш цветове Simple Smile
Това на орхидеята със счупения цветонос ли е?

bejbi, съжалявам, че така се получава. Ако можеш снимай да видим. Предполагам, че може и да е измръзнала докато са ти я донесли. Гледай да не е поставена на течение или на пряка слънчева светлина. Стискам палци!  Peace

# 571
Лаленце имам едно на счупената и едно на една друга, която и на връхчетата на цветоносите пуска нещо. А от спяща пъпка само един цвят ли излиза или разклонение на цветонос?

# 572
  • София
Цяло разклонение, може и 10 пъпки да образува Simple Smile

# 573
# 574
  • София
Оууу!
Положението никак не е хубаво.
Съжалявам, но едва ли има надежда за тази орхидея  Cry
Листата предполагам са меки, но разлагат ли се? Били ли са зелени и здрави листата? За колко време станаха такива?

# 575
Лаленце, листата не са меки, нито се разлагат. Бяха зелени като ми я подариха, но здрави не бих казала. Тъмните петна по средата на листото си ги имаше и предположих, че  са от измръзване. Самата прозрачна саксия беше зеленясала, а като махнах опаковъчната хартия имаше един пръст вода. Орхидеята достигна това си състояние за 5 дни. Днес й е 6-тия ден вкъщи. Не е на течение, нито на пряка слънчева светлина. Напротив в нас е 24 - 25 градуса, много е топло и светло.
Да не би да е от промяната на средата й от студено и влажно в магазина на топло и сухо в нас  Thinking
Но пък няма къде да я сложа на хладно и влажно освен в банята, но там пък е тъмно  Confused

Редактирам се. Качих снимки на корените и на 3-те нови пъпки, които се появиха откакто е тук. Днес под саксийката имаше вода, явно съм я преполяла.

Последна редакция: пн, 20 фев 2012, 13:15 от bejbi

# 576
  • София
Ясно. Най-вероятно е преполята. Ти недей да я поливаш вече и щом се събере вода я махай.
Стискам палци да се съвземе.

# 577
  • В царството на мечтите
Многоо съм щастлива имаме си вече цели 3 цвята. И другата на която и счупих цветоноса и той продължава да расте

# 578
"..отглеждащите орхидеи си приличат - това са безумно влюбени хора в тези приказни, загадъчни, чаровни цветя; тези хора са преди всичко ексцентрични, амбициозни в добрия смисъл на тази дума, експериментатори, ценители на всичко прекрасно и обичащи да шокират със своята необикновеност.." Simple Smile)))  Това прочетох днес и бързам да го споделя с вас.  Wink А също и последно цъфналото ми фалче,което отново се оказа бяло ,но с бледо жълта сърцевина. Вече имам три бели фалчета и трите различни. Много си  ги харесвам ! Heart Eyes  Междудругото на това последното и аз му счупих цветоноса в желанието си да го придържам изправен към пръчицата. Но напук на всичко отново се разви и сега цъфти . Simple Smile  Това е цвета -
А това са и трите ми бели фалчета -

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 09:04 от nezito

# 579
Здравейте, аз искам да ви питам дали изкуствената светлина може да замести до някаква степен слънчевата, много ми е трудно да намеря на орхидеите си постоянно осветено място през деня. То с тези климатици до прозорците ... винаги има течение.

# 580
nezito, приказни са, съвършени. Няма такава красота  Heart Eyes

# 581
  • Gone with the wind
lubasha,  може, но със специални фитолампи, които осветяват в спектъра на слънчевата.
Много ми беше сложно обяснението и не запомних всичко  Embarassed напр. Osram Fluora, има и на филипс. За момента всичко ми е само идея, затова и не съм се интересувала много

Нези, страхотни както винаги  Heart Eyes

# 582
ku4o, благодаря за отговора, май е доста сложно това, което мисля.

# 583
  • Gone with the wind
Казвали са ми, че звучи по-сложно, отколкото е  Wink
Аз лятото ще правя нещо подобно

# 584
Реге, нямаш ли някоя снимка на тези бримки? Много интересно ми стана  Peace

miusli, аз не виждам много добре снимката, но ми белее този израстък и май е корен. Има ли "люспички" по него, както тази в дясно на снимката на единия цветонос?

Лаленце- не съм направила снимки на бримките, дори не ми дошло на ум че би било интересно!

Mюсли – за мен на снимката е коренче ако беше цветонос нямаше да има и капка съмнение- на него главичката ми е прищъпната а на коренчетата обла.

Таня абсолютно си права,  въпросната орхидея НЕ Е зигопеталум, доста порових из книгите тези дни и  от това което изчетох разбрах че зигопетаума трябва да има шарка на точки или на чертички  или на престилката или на другите литчета или по двете, а тук такива не се наблюдават. От всичко изровено и прочетено смятам че е Одонтоглосум. Направих снимки на книгите с материали за орхидеите,   които имам , ще ги постна за да има достъпона информация за Одонтоглосума. Иначе твоят зигопеталум е божествен ! Варненското дендрче е също кипра.

Обаче
Относно дългоцъфтящото пафче-косматче в следствие на ровенето както споделих по книгите открих че аз бих  определила че не е Пафиопедилум а е ФРАГМИПЕДИУМ ( Phragmipedium ) . Ще се аргументирам малко по-късно, но основното е във вида на цъфтежа. При пафиопедилумите на дръжката има едно цвете, така че за обилен цъфтеж се говори когато цъфтят много коренища но с по един цвят. А при фрагмипедиума на една дръжка последователно а понякога и два три едновременно цъфтят цветове, като цъфтежа може да продължава с месеци. Отново снимах стаити от книгите за „Фрагчетта” и ще ги кача малко по късно.

Beibi
Много зле изглежда фалчето. Чудя се въобще кой би могъл да продава цвете в такова положение. Макар че явно не е прецедент.Спомням се че някой се беше оплаквал по празниците миналата година че му подарили фалче на което имало цветонос но саксията била добре опакована и не се виждали листата. Оказа се че растението е в нещо подобно като състояние – търговците нямат никакъв срам.

Незито- страхотни страхотни !. И трите са красиви обаче все пак съм Флюбена  в онова с оранжевата среда – направо е екзотично! ( А пък как ми допада дизайна на къщата ти и като стил и като цветово оформление.. )

Здравейте, аз искам да ви питам дали изкуствената светлина може да замести до някаква степен слънчевата, много ми е трудно да намеря на орхидеите си постоянно осветено място през деня. То с тези климатици до прозорците ... винаги има течение.

Нормалните лампи не заместват естествената светлина. Поне не тези дето са в къщите ни. Има лампи заместители. Аз лично търсих такава когато се опитвах да спася един бонсай и намерих в Бриколаж. Цената беше поносима. На мен не ми свърши работа и бонсая се спомина. Опитах да осветявам една теменужка с нея за да накарам да цъфти, обаче тя така и не цъфна а другата теменужка дето не беше облъчвана с Лампата  се скъса да цъфти … така че - Прибрах си я и сега крушката си лежи. Все пак никой не е казал че фалчетата трябва да са точно до прозореца – стига обаче да е светло в помещението. Аз имам такива дето са на 2-3 метра от прозореца. Примерно в период на покой ги държа и на хладилника а той е на 3 метра от прозореца. Все пак от къща до къща разбира се има разлика- ние нямаме ни щори ни пердета и затова светлината не ми липсва.

Последна редакция: ср, 22 фев 2012, 15:07 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт