Орхидея - тема 6

• 122 740
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • Gone with the wind
Аз не виждам какъв е проблемът с водата, като не се докосва до саксията и корените  newsm78 Каквото и да е отоплението, в повечето случаи изсушава въздуха, а както всички знаем - орхидеите се нуждаят от повече влажност.
Всичките ми орхидеи са в керамични кашпи, на дъното на които има по 2 пръста керамзит и 1 пръст вода
Имам сега няколко премръзнали, но това е благодарение на една авария на ЧЕЗ, която ни остави 16 часа без ток  и моето недоглеждане след нея, които оставиха стаята с орхидеите 3 дни в най-големите студове без грам отопление (все пак сме в къща - всички стени са външни, няма комшии да ни топлят и температурите си падат доста - бяха стигнали към 5гр. като открих гафа)
Премръзналите ще се освестят, само едно бебе ме притеснява. Проблемите на всички са с листата - корените са абсолютни свежарки, няма нищо загнило - нищо, което би ме притеснило

# 556
Режа цветоноса след последната пъпка, която е била цъфнала. През есента след втория цъфтеж от както я имам единия цветонос почерня и аз  го изрязах от дъно и не след дълго израстна нов, които в момента е обсипан с пъпки. Много се чудя къде да я преместя, защото единственото място в стаята където влиза слънчева светлина (до колкото я имаме през зимата) е точно срещу климатика. По принцип там отглеждам един Спатифилиум и той се чувства много добре, но се притеснявам, че на орхидеята няма да и е добре. Вие как мислите? Много съм ви благодарна за съветите.  Simple Smile

# 557
Здравейте момичета.Аз отново с моята орхидейка.Пусках ви снимки преди време но казахте че според вас си е добре.Обаче листата и стават все по-зле.Загиват според мен.Пускам ви снимки-дано ми помогнете да я спася че ми е много кофти Tired Другото което ми прави впечатление-нали я пресаждах-корите които купих колкото и да ги поливам все стоят сухи сякаш...не са като на другата в нея сякаш има като пръст.Преди малко четох че не е добре да е на перваз-моята беше там понеже нямам място много,но сега я преместих.Листата са едни такива меки.. Tired
 Последните 5 снимки
http://elina0102.snimka.bg/flowers/orhidei.651813.26271228

# 558
  • Варна
Може да и е било студено, тези петна май за това говорят Confused

# 559
  • София
И аз мисля, че е премръзнала.

# 560
Благодаря на _re_ge за борбата с вредителите.
Моите също бяха на самия перваз на прозореца , и през големите студове ми просветна , че им е студено.
Преместих ги преди две седмици на цветарника пред прозореца и веднага си пролича разликата.
Едната е изкарала три цветоноса , от двата на които под оформените пъпки се отварят други и избиват - незнам - цветоноси ли , друго ли растение .Ще изчакам да видя какво ще става.
Едната - лилава я купих в началото на януари . Цветовете стоят и под тях - същото като спредната избиват нови цветоноси.
Трябва да спомена , че от месец са поставени в стъклени прозрачни кашпи, в които съм сипала по 1 пръст вода и кондензира леко по дъното на кашпата.
Ще пусна снимки , нека по напреднат.

# 561
Прецъфтялата я прерязах но забравих за канелата. Късно ли е след ден?

# 562
Аз не виждам какъв е проблемът с водата, като не се докосва до саксията и корените  newsm78 Каквото и да е отоплението, в повечето случаи изсушава въздуха, а както всички знаем - орхидеите се нуждаят от повече влажност.
Всичките ми орхидеи са в керамични кашпи, на дъното на които има по 2 пръста керамзит и 1 пръст вода

Трябва да спомена , че от месец са поставени в стъклени прозрачни кашпи, в които съм сипала по 1 пръст вода и кондензира леко по дъното на кашпата.

Все забравям че аз съм от другата школа – не пръскам, не овлажнявам допълнително, никаква вода в кашпите , никакво „мокрене на краката” че от прекалената влага ми се завъждат едни мухички  ( забелязват се добре като „седнат’ на дъното на кашпите ) и ми се налага после да опръсквам с лактофол  всичко че и профилактично няколко седмици след това. Общо взето моите орхидеи са като войниците – минимум грижи и много изисквания към цъфтеж. Обаче си е разбираемо при толкова много саксии всяка допълнителна грижа е време – само поливането ми отнема часове- затова по нарядко. Явно обаче се погаждаме с тях щом цъфтят – сигурна ми е добра аурата и те го усещат.

Забравих в предният си пост да спомена две неща които забравих а са важни.

1.   За подпирането на цветоносите на пръчка. Аз харесвам цветоноса да е прихванат нагоре, а после краят му  с пъпките да се извива в лека дъга. Много ми е едно такова приятно на сърцето от такъв изглед и затова винаги си подпирам цветоносите. Обаче трябва да се внимава. Случвало ми се е ида счупя цветонос от такова изправяне нагоре. Всичко става с опит. Примерно съм забелязала че цветоносите които са светлозелени ( на бели, жълти светлите фалчета) принципно, са по крехки, обаче по гъвкави. Тези които са по лилави са по-твърди и по-лесно се чупят при изправяне.Аз не изправям цветонос докато не стане 20-25 см защото преди това е много воднисто-крехък. Не изчаквам обаче и много по-дълго защото като се втвърди освен да се счупи при изправяне друго не става.Винаги импровизирам, цветоноса сам подсказва къде да се „забие пръчката”. Ако го направите внимателно със въртене на пръчката няма да засегнете корените. Сега често забивам и в средата на саксията но преди се страхувах и го правех все по края за да виждам къде отива.По удобно е да се захваща на поне две места- като шина. Случвало ми се е като „шинирам” така с едната щипка да повредя цветоноса. Един път експериментирах да го облепя с лепка за рани- фалчето цъфна- верно не направи повече пъпки от заложените до тогава 2 но и това ми стигаше. Имам случай пък когато фалчето с наранен цветонос постави рекорд по обилност на цъфтеж.. тук снимки на експериментите ми :

Тази година също успях да счупя един цветонос, просто каза пук и остана в ръцете ми . Доядя ме защото мислех че съм „надраснала” неопитността и страха си, обаче се оказа че на всеки може да се случи.

2.   Другото,което исках да споделя с по-опитните цветарки нещо което тази година ми се случи за пръв път. Загубих два цветоноса по много странен начин. Цветоносът на една  орхидея започна да расте като примка, все едно че върхът на цветоноса беше на мъртво забит в стъблото . Понеже растежа става явно и от долната страна на цветоноса, бримката започна леко да се увеличава. Реших че ще му помогна лекичко, опитах нежно да „освободя върха” обаче безуспешно и понеже беше в ранна фаза и много крехко-воднист просто го счупих. Седмица по-късно забелязах че на една друга орхидея цветоносът расте по същият начин. Реших да експериментирам и да изчакам дали няма да се освободи сам.Бримката се увеличаваше и когато достигна бримка с диаметър да кажем 5 см се счупи сам, явно напрежението от огъването е било прекалено. На какво се дължи не бих могла да си представя. Стана ми жалко че тези две красавици няма да цъфтят този сезон. Но пък съм опимист- щом имат сили а пък не са цъфтели  може да ме изненадат ри пролетните промени в температурата.

ТаняРайкова- мисля че орхидеите не обичат теченията  (поне за моите това е най-страшно като ще цъфтят ). Затова според мен нищо няма да й се случи ако я преместиш на място където не духа пък било то и по навътре. Аз имам фалчета които стоят на 3,5 метра от прозореца и са с цветоноси , верно че сме с големи прозорци и без пердета но все пак там не е толкова близко до светлината.

Елсинор, подкрепям общото мнение. За мен просто й е студено.Иначе на мен корените ми харесват, листата за отпуснати и вяли. Що се касае до субстрата- те биват различни. Примерно холандките ми са купени със смесена почва – имат и пръст, а от Кауфланд немските фалчета са си само с кори. Така че субстрата не е от толкова голямо значение стига да е пропусклив.

Пепита66. Опитай с това, което посъветвах за вредителите мисля че ще сработи. Дано пак някой се включи с повече съвети.

muisli
с канела се посипват проблемните и наранени корени при пресаждане, макар че четох в другия форум че вече и това се смята за излишно. Ако си срязала цветоноса няма нужда да го посипваш с нищо - всичко е ок.

# 563
Момичета благодаря ви за съветите Simple Smile Пожълтяването на пъпките спря и съм много щастлива днес няма никаква жертва и мисля че и е добре на новото място Simple Smile)) Благодаря ви  Hug

# 564
След като късно снощи изрязах четирите цветоноса, тази вечер забелязвам един израстък, който тайно се надявам да е нов цветонос и имам въпрос - на мен това са първи орхидеи - това което съм снимала корен ли е или цветонос?
ПП Е, няма как да е цветонос като излиза отстрани и на току що отрязани цветоноса. Малко повече трябваше да прочета преди да задам въпроса.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 17:07 от miusli

# 565
  • София
Реге, нямаш ли някоя снимка на тези бримки? Много интересно ми стана  Peace

miusli, аз не виждам много добре снимката, но ми белее този израстък и май е корен. Има ли "люспички" по него, както тази в дясно на снимката на единия цветонос?

# 566
  • София
Здравейте!

Надничам в темата и все не ми остава време да се включа.

Пепита, по едно време и аз имах памуклийки и традиционните препарати не се справиха. Тогава се поразрових и намерих тази информация. Купихме от Бриколаж пакетче Моспилан и с него се справихме. Прахче е и се разтваря във вода. Все пак каквото видиш е най-добре механично да го махнеш. Освен това цветовете се повреждат ако ги пръскаш  Sad. Пробвай най-напред с Клинес или Лактофол, но си имай едно наум и наблюдавай. Ако продължават да се въдят вземи Моспилан.

miusli, снимката е доста неясна, но и на мен ми прилича повече на коренче. Дано не съм права.

За орхидея срещу климатик - категорично не! Преместихме цветарника с 2 педи, че в ъгъла май им беше тъмно и им повлия ужасно зле, а уж струята я отклонихме, че да не им духа. 2 камбрии загинаха от тази глупост, а другите се възстановиха, но едва ли ще имам скоро цъфнали камбрии  Sad.

_re_ge, и на мен ми напомни на зигопеталум, но формата на цвета е доста по-различна, а и все ги свързвам с петънца  Grinning. Сигурно си права  Laughing. Все пак доста се различава от моя:

Да се похваля, че и аз имам от камбрията с пипалата  Laughing. Малко е опърпана и само с 3 цвята, но Ина и такива като нея вече бяха избрали хубавите  Laughing. Валентинката ми:

Да се похваля и с любимата ми "косматка", която се отвори:

Още едно пафче скоро ще цъфти и ще ви покажа снимки  Grinning.

А това е нобилето, претрупано от цвят и цялата стая ухае от аромата му:

_re_ge, варненчето все още е дребно, но пак ще цъфти  Laughing.

Да ви покажа и едно кейки, което се появи на мястото на счупен връх на цветонос. Вече няколко месеца си расте, но не пуска никакви корени. Интересно какво ще стане?

Спирам засега със снимките. В следващите дни ще ви покажа пак. Най-после фаленопсисите започнаха да се отварят и макар с по 1-2 цвята вече има десетина цъфнали  Laughing.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 23:44 от Тaня67

# 567
Таня уникални красоти си показала, дълго да те радват цъфнали, а моята е още по опърпана и има само 2 цвята, но като ходих беше единствена  Grinning. Но пък е толкова изчанчена че не можах да се въздържа.
А вчера видях че на валентинката ми единия цветонос излиза от центъра и направо ми призля ..а е толкова красива ...тъжна работа

# 568
Здравейте момичета, днес се върнах от почивка и намерих любимата ми жълта орхидея паднала на земята. Единия цветонос се е счупил  Cry. Но пък на две от другите ми орхидеи забелязах нещо ново
http://shimbi74.snimka.bg/flowers/orhidei.651771.26405475
дали не си имам 2 нови цветоноса?

# 569
Здравейте момичета,
Намъквам се и аз в тази така красива тема с надеждата да спася красивата си орхидейка Cry
Имам я от 5 дни и успях да я уморя напълно  Cry Не знам какво й е, листата бяха зелени като ми я подариха с петна все едно е била замръзнала. Не я поливах 2 дни и листата започнаха да жълтеят. Сипах в саксията 2 см вода, стана по-зле. Снощи я полях (т.е. потопих във вода за 20 мин. след което изцедих. Днес цветовете са увяхнали, а листата са още по-жълти и свити . Има ли някаква надежда за горкото цвете, не знам какво да направя за да го спася  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт