Орхидея - тема 6

• 123 643
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Момичета  Честит празник !
Желая на всички ви много романтични мигове с любими хора.

П.с. прочетох , че сте ми задавали въпроси във връзка с моите писания и съжалявам че досега не намерих време да отговоря. Обещавам да се поправя и да ви отговоря тези дни .
 Hug

# 541
  • Варна
Здравейте и от мене!Аз не можах да дочакам да ми цъфнат наличните орхидеи(това траело цяла вечност) и си взех 2.Тази е от Кауфланд , а тази е от Практикер .Имам питане относно камбриите-колко често поливате вашите?И само още нещо:Аз съм от Варна и водата ни е по-варовита.Досега винаги съм поливала с накисване,но ми се иска да опитам да ги обливам с душа понякога.Дали ще им навредя по някакъв начин ако опитам?

# 542
  • Варна
Купих тазиорхидея преминала и сега въпросът е: да отрежа ли цветоносите да си почине или да да я оставя така и има ли пъпки накрая или са спящи пъпки? http://muisli.snimka.bg/daily/orhidei.654287.26364835
Аз не бих рязала, докато не ги засуши сама. Други хора режат. В крайна сметка решението си е твое Simple Smile
За момента пъпки няма, но някои от върховете са свежи, може и да пораснат.

# 543
  • Там, където ме обичат
Купих тазиорхидея преминала и сега въпросът е: да отрежа ли цветоносите да си почине или да да я оставя така и има ли пъпки накрая или са спящи пъпки? http://muisli.snimka.bg/daily/orhidei.654287.26364835
Аз не бих рязала, докато не ги засуши сама. Други хора режат. В крайна сметка решението си е твое Simple Smile
И аз  не бих отрязала, цветоноса е свеж.

# 544
  • Бургас
здравейте,това е от днес.Имаше доста голям избор,но трябваше да се огранича до две Sad
http://denima75.snimka.bg/flowers/orhidei.654580.26376928

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 10:56 от denima

# 545
Здравейте, невероятни цветове показвате, аз все още нямам цъвнала орхидея Crossing Arms,

но от вчера имам подарък нова  http://lubasha.snimka.bg/flowers/orhideya.631474.26370947 и съм многоооооо щастлива!

# 546
  • В царството на мечтите
и аз не бих рязала защото моята сега цъфти от стария цветонос

# 547
Благодаря за отговорите. Реших да не пипам нищо, пък каквото стане.

# 548
До сега винаги съм рязала,защото не ми е естетично на голи пръчки,но последната я оставих така и ето го резултата-  http://emob1102.photobucket.com/albums/g447/Nezito1/1329379266.jpg

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 10:24 от nezito

# 549
Привет момичета !

Nezito - Страхотни снимки си показала. Особено ми хареса бялата със оранжева сърцевина, в последно време ПРЕ-откривам красотата на белите фалове с цветна сърцевина. Твоята е убиец- не бях виждала такава. Даваш ми поводи да си мечтая … Видях и цъфтежа от спяща пъпка , красиво е ама пусто не е като да е от нов цветонос – всичко е едно длъгнесто , сякаш ми липсва нещо хармонията на дъгата на новия цветонос. Сигурно не съм права ,че ги харесвам нещата малко прекалено естетичнии като по учебник…

Това ми напомня да ви споделя, че  тази нова естетика когато цветоноса да се извива и привързва като  дъга надолу подобно водопад нещо не ми допада.Консервативна съм явно в орхидейоманията.

Muisli
Аз съм от школата на тези дето режат цветоносите. Дори и да цъфне от спяща пъпка никога не е толкова обилно и естетично както от нов цветонос. Всичките ми опити за цъфтеж от спяща пъпка показват че цветните пъпки по цветоноса  са доста по малко като брой и се развиват много по бавно, отколкото ако всички цветоноси са били срязани цветето е починало, набрало сили и пуснало нов цветонос. Последният ми опит е този ( вижда се ясно в средата на снимката и може да се сравни с пъпките на другите цветоноси )  - вижте колко е мижаво на фона всички други, а това са все още не-цъфналите ми фалчета – имам поне 12 който вече са отворили първи цвят:

От известно време забелязвам по най - старата орхидеята едни малки бели паячета с две стърчащи пипалца отпред.Цветоносите й / 3 бр./ имат едни дупчици , като че ли  проядени от нещо. Пръсках с препарат против акари и въшки , но въпросните паячета са доста упорити и все изниква по някое , което премахвам , но уви.Бихте ли споделили какво е това животно и как да го уморя.

Здравей и добре дошла.
Изчаквах някой който се е борил в с вредители да се включи, защото аз досега съм имала само онези досадни  мухички които се появяват в доста влажните сезони. Един път имах фалче с влакнеста въшка но я засякох при самото купуване- почистих ръчно, после пръсках, повторих след време и всичко се оправи. Обикновено за проблеми по орхидеите използвам два препарата- клинес и лактофол. Клинеса за вредители ( за вредители като акари/въшки/паяци и други го препоръчвам горещо - според мен е доста по-добър от Лактофола ) . Когато имам подозрителни петна, мухъли или гниене използвам Лактофол защото клинес нямат препарат за такива проблеми . Предполагам и едно допълнително обтриване с памуче със спирт също би помогнало -  спомням си че някой спрягаше и кислородна вода но в каква консистенция се разрежда нямам и идея.Общо взето по спомен май се прилагаше и ръчно обстриване и пръскане с повтаряне заради размножаването на гадинките. Гледах в книгата за така описан вредител- ами имаше поне трички белички с рогца и на снимките изглеждат еднакви.

Танче на вторатаа снимка на орхидеите на Ина_ар е зигопеталум- лилавата ( вишнева в случая ) престилчица. Ти имаш такава, спомням си че си показвала снимки. Гледам сега че и Канелла е показака Зигопеталум- явно такова има на зареждането  в Практикер.

Любаша честито орхидея – със здраве да си я гледаш.

Момичета когото не съм споменала- орхидеите ви са приказни и новите и старите. Месечинке, Буболечемече виждам че и трите имаме от вариегатния ( петнолист) екуестрис. Цъфти особенно обилно и това което му е хубавото че пъпките сe отварят едновременно- не като при другите с месец разлика от първата до последната.

Месечинке – жълточервената отдаванa ти я харесвам. Аз имам една подобна но червеното е повече. И тя не се стърпява да не цъфне по повод и без. За 14 февруари мъжът ми ме изненада със същата като тази твоята на снимката – умрях си от кеф - все едно „срещнах” позната.

Вечерта ще ви кача снимки на вече отворилите вече цвят фалчета. Както и на двата нови фала , който получих за 14 февруари – беше голяма изненада – мислех че съпругът ми вече е изревал от саксии навсякъде …

# 550
Момичета здравейте,
много ви моля да ми дадете съвет какво се случва с моята орхидея Sad. Израстна ми нова пръчка и в момента е с пъпки готова да разцъфти, но забелязвам че две от пъпките вече увяхват и пожълтяват. Някои може ли да помогне? Благодаря ви предварително.

# 551
  • Gone with the wind
Моля ви спрете да наричате цвентеносите "пръчки"  ooooh!
Знам, че е от незнание, ама - попрочетете малко де, на първа страница има достатъчно инфо като за начало

Пъпките могат да съхнат по 1001 причини - липса на достатъчно светлина, липса на достатъчно влага, от прекалено студено, от течение, от недохранване, от прехранване, от .... , от ........, от ........
кажи при какви условия гледаш орхидеята, за да можем да дадем някакъв акъл

# 552
Отглеждам я до прозореца югоизточно изложение, до сега се е  чувствала добре там и е цъфтяла. Принципно не е студено, но се притеснявам да я преместя на друго място, защото съм чела, че орхидеите не обичат да си сменят местата.  Много притеснена, че няма да цъфне и пъпките ще изпадат, вече трета пъпка пожълтява.

# 553
  • Gone with the wind
Аз моите ги местя и не им се вталявам - колкото повече й трепериш, толкова по-големи претенции ще проявява  Wink
Не би трябвало да й е тъмно с това изложение (ама пък в тая зима къде ли има светлина  ooooh! ), не е студено (хм - да не е баш на перваза до прозореца - там си е студено, нищо, че стаята е топла?), тогава май ще е от влагата - пробвай да сложиш под саксията на фалчето една чинийка с камъчета за изолация и отдолу вода , която обаче да не допира саксията. Така ще повишиш малко влажността

# 554
Отглеждам я до прозореца югоизточно изложение, до сега се е  чувствала добре там и е цъфтяла. Принципно не е студено, но се притеснявам да я преместя на друго място, защото съм чела, че орхидеите не обичат да си сменят местата.  Много притеснена, че няма да цъфне и пъпките ще изпадат, вече трета пъпка пожълтява.

ТаняРайкова здравейте

Добре си дошла. Наистина това което вие наричате пръчка е цветоноса на цветето, понякога се употребява пръчка за него но след като прецъфти- примерно "кажете ми дали режете  пръчките на голите цветоноси след като прецъфтят".

Пожълтяването на пъпките може да се дължи на много различни причини. все пак дори и да е цъфтяла на този перваз условията рядко са напълно идентични. Пожълтяването на пъпките означава че нещо не й харесва. Щом пожълтява вече трета пъпка се страхувам че  е нещо което тотално я дразни.Наистина може да е по-ниска температура, прекалено влажен въздух, прекалено сух, вредители, течения. На мен примерно тази година за пръв път ми пожълтяха две нецъфнали пъпки. Оказа че зимата е толкова студена че независимо от отоплението мястото на което стоеше не е било подходящо и е било студено. Преместих я навреме и сега започна да разтваря двете си останали пъпки.

смело можеш да местиш орхидеите защото от това не се повлияват много. аз редовно ги разнасям из къщи- особено като тръгнат да цъфтят - все им сменям местата като "декорирам' къщата.

аз лично бих  предположила във твоят случай че също се дължи на студ- на прозорец е прекалено рисковано според мен. Не бих сложила отдолу чинийка с вода, защото ако наистина й е студено нещата съвсем ще се влошат. С чинийка с вода бих я поглезила само ако стои на плоскост върху радиатор и то постоянно работещ. Иначе на тези температури не бих оставила вода в чинйките и другите цветя. Трябва да кажа че е възможно да опадат всички пъпки но това не е страшно, стига  цветето да е добре.

Общи условия

Активация на акаунт