Двора на училището

• 13 355
  • 131
  •   1
Отговори
Здравейте,търсих но не можах да намеря нещо по темата!Та на въпроса-В училището което е близо до вкъщи разхождам детето си което е на 1,4месеца и днес ми заявиха от персонала на училището че нямам право да стоя в двора му!Моля някой ако е запознат с  наредбите на РИОКОЗ по този повод да отговори!Училището не е ли обществено място в което всеки може да посещава с ,изключение на автомобилите разбира се!Благодаря!

# 1
Не знам за РИОКОЗ, но все пак дворът не е парк, който да се поддържа за всякакви желаещи...
Аз лично не одобрявам висенето и разходките в дворовете на училища и детски градини.

# 2
  • дълбоката провинция
Училището не е ли обществено място в което всеки може да посещава с ,изключение на автомобилите разбира се!

не, не е, затова обикновено училищата имат ограда, охрана и т.н.

бихме ли били спокойни за децата си, ако всеки можеше да влиза?...

# 3
  • София
Училището не е ли обществено място в което всеки може да посещава с ,изключение на автомобилите разбира се!

И кучета.

# 4
В почивните дни-не виждам какъв е проблема?А и не е все същото,за куче ли говорим,за дете ли...И все пак,ако има възможност-избягвайте  разходките там,училищата не са това,което бяха,дворовете им също. Peace

# 5
Не знам за РИОКОЗ, но все пак дворът не е парк, който да се поддържа за всякакви желаещи...
Аз лично не одобрявам висенето и разходките в дворовете на училища и детски градини.

Е, да ама като няма в района детски площадки, съвсем оправдано е да заведеш детето си да поиграе на безопасно място, каквото е двора на някоя ДГ/у-ще. Peace

На площадките на детската градина до нас например много родители водят децата си, при все че има извън нея детски площадки в района. Но тези в детската градина са по-чисти, по-хубави, най-малкото пясъкът не е пълен с кучешки и котешки изпражнения, а и самите родители ми прави впечатление, че пазят чистота.
Но ако децата от детската градина играят навън, персоналът не е много съгласен да има външни деца.
И така трябва да е, най-малкото те беснеят, тичат, могат да бутнат по-малкото дете, да го ударят, да му вземат играчките и т.н. Да стане конфликт и т.н.
А отговорността я носи детската учителка.
Аз и за това водя малката там само като не са извели децата от детската градина навън.

За наредби не знам да има, едва ли.
Но може би от гледна точка на безопасността те са длъжни да не допускат външни лица в двора, още повече че учениците играят с топки през часовете по физическо примерно и колко му е да стане инцидент с някое по-малко детенце, отишло на разходка с майка си в училищния двор.

# 6
стара тема - Забрана за посещение на детска градина в частност двора й от външни деца? - доста неща са казани.

Накрая е цитирана извадка за детските градини:

НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, Издадена от Министерство на здравеопазването, обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г., чл. 6 чл. (2) Теренът се огражда с ограда с височина до 1,6 m, която се поддържа в изправност за недопускане влизането на външни лица и животни в двора на детската градина (малко грубичко са се изразили).

И още една извадка:

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОГРАНИЧАВАНЕ НА ДОСТЪПА В РАЙОНИТЕ НА УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
(Приети с Решение № 848 по Протокол № 66 от 15.12.2005)
Чл. 6. ал.1.Забранява се преминаването на граждани през дворовете на училищата и детските градини.За целта се осигурява физическа охрана в дворовете,съответно един човек за охрана на детски градини и училища с до 800 ученика или 30 паралелки,или двама души за охрана на училища с над 800 ученика или 30 паралелки.В извън работното време се заключват входовете на детските градини.В училищата във връзка с ал.2 се оставя един отключен вход до 22.00 ч.

ал. 2.Разрешава се развиване на спортна и културна дейност в дворовете на училищата,след приключване на учебните занятия и в почивните и празнични дни до 22.00 часа.

Онази вечер бяхме на разходка до парк. Минахме покрай детска градина - беше пълна  с доста възрастни (без деца), деца. Чудехме се как са влезли.... Грозна картинка беше двора.

Ако някоя майка ще пази двора, ще има много повече такива дето няма да пазят.
В детската ни градина боядисаха и без това старите катерушки и пейки - самият персонал го направи.... На другия ден бяха нашарени:(

# 7
Благодаря на всички за отговорите,въпреки че не виждам проблем да разхождам детето си в училищния двор,явно нямам право!За съжаление няма места където да разходиш спокойно детето си,без кучешки изпражнения и котешки тоалетни,нашите деца пречат на обществото,пък после,защо всички заминават в чужбина,защо не се раждат деца,а обществото ни застарява!?Защото не се прави нищо за нашите деца!Пожелавам на всички приятен ден! Peace

# 8

Ако някоя майка ще пази двора, ще има много повече такива дето няма да пазят.
В детската ни градина боядисаха и без това старите катерушки и пейки - самият персонал го направи.... На другия ден бяха нашарени:(

Ами не знам...в ДГ до нас "външните" пазят сравнително, има си кошче за боклук до самата площадка и всичко е ок.

А иначе за тази наредба, смешно ми стана това с преминаването, въпросната ДГ до нас си е почти постоянно отворена и много хора я използват за преминаване, защото иначе много трябва да се обикаля.

Благодаря на всички за отговорите,въпреки че не виждам проблем да разхождам детето си в училищния двор,явно нямам право!За съжаление няма места където да разходиш спокойно детето си,без кучешки изпражнения и котешки тоалетни,нашите деца пречат на обществото,пък после,защо всички заминават в чужбина,защо не се раждат деца,а обществото ни застарява!?Защото не се прави нищо за нашите деца!Пожелавам на всички приятен ден! Peace

Да, много е кофти като няма алтернатива в района. Като гостувах на сестра ми, просто нямаше къде да заведа малката да поиграе, освен в близката детска градина. Просто тотална липса на детски площадки в района. По-точно имаше някакви подобия на такива, супер-стари останали от комунизма, на които обаче липсваха дори и счупени люлки или катерушки, дори и пейки нямаше. Само някакви хлапета, дето ритат топка и е абсурдно да стоиш там с малко дете, което освен, че няма какво да прави, рискува и да бъд ударено от топката.
Но жалко, че заключваха ДГ в 18 ч.

В нашия район пък - площадки бол, но редовно заринати от боклуци, още повече, че тази зад блока ни често я обитават нощно време клошари и оставят след себе си какво ли не. За пясъка вече споменах.
Та естествено, че ще преподпочета да заведа детето си на чистите площадки в детската градина. Добре че не са почнали да я заключват вечер.
А като има време за по-дълги разходки - предпочитам да повървим до някой парк.

# 9
не виждам проблем да разхождам детето си в училищния двор

Не виждаш проблем от твоята гледна точка. От моята гледна точка на учител - не е така. Всеки ден, когато децата са на двора / ФВС или отдих /, идват родители с малки деца, с топки или колелета. А големите бягат, играят футбол и други игри. Малките им пречат, често нарушават игрите им. А ако някой блъсне детето ти? Макар и двор, там се провежда учебен процес.

# 10
не виждам проблем да разхождам детето си в училищния двор

Не виждаш проблем от твоята гледна точка. От моята гледна точка на учител - не е така. Всеки ден, когато децата са на двора / ФВС или отдих /, идват родители с малки деца, с топки или колелета. А големите бягат, играят футбол и други игри. Малките им пречат, често нарушават игрите им. А ако някой блъсне детето ти? Макар и двор, там се провежда учебен процес.

Момент Naughty сега деца не учат и в училището няма ученици!На кого ще преча с децата си там!?

# 11
Не съм имала предвид конкретно лятото. Отговорила съм по принцип.

# 12

Да,но ако беше прочела темата от началото,аз споделям,че в момента не ми разрешават да бъда в двора на училището!

# 13
  • София

Да,но ако беше прочела темата от началото,аз споделям,че в момента не ми разрешават да бъда в двора на училището!

Което за мен е повече от странно! Дворовете и на двете ни квартални училища винаги са били пълни с деца през лятото - от големите, играещи футбол и баскетбол в игрищата, през малчовците, които (се учат да) карат колела, та до щъпуркащи бебета... Никой никога не е правил проблем и според мен така трябва да бъде! Тъжно би било игрищата да пустеят! И без това читави  такива със свободен достъп почти не останаха!

# 14

Което за мен е повече от странно! Дворовете и на двете ни квартални училища винаги са били пълни с деца през лятото - от големите, играещи футбол и баскетбол в игрищата, през малчовците, които (се учат да) карат колела, та до щъпуркащи бебета... Никой никога не е правил проблем и според мен така трябва да бъде! Тъжно би било игрищата да пустеят! И без това читави  такива със свободен достъп почти не останаха!

Да,аз затова се възмутих и пуснах тема,за да разбера дали и по други места се случват такива неща,защото за мен това не е нормално!Вместо да се радваме че има деца които да играят  и да вдигат приятна врява,ние ще ги гоним да е гробна тишина! Naughty smile3515

Общи условия

Активация на акаунт