Книги по истински случай

• 17 258
  • 39
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!

От известно време се опитвам да чета предимно книги, описващи реални събития. Не, че подценявам възможностите на човешката фантазия, но просто нещо наистина преживяно има по-голямо възействие върху мен. Знам, че повечето от тях са доукрасени, но все пак си остават зашеметяващи.

Последно си поръчах "Живи! Чудото на Андите" на Фернандо Парадо.

Чели ли сте такива книги и намирате ли ги за интересни?

# 1
  Напоследък и аз имам слабост към такива книги. Когато са добре написани , ми въздействат по-силно от другите.  Има и изключения, разбира се.Но откривам, че за да ми хареса някоя книга, трябва в нея да открия случки, ситуации, мисли и преживявания, които по някакъв начин съм срещала в реалния живот.Събития и емоции, които не ме вълнуват наяве, колкото и красиво да са написани, не ми въздействат и в литературата. Сега чета автобиографичната "Сборът на дните" на Исабел Алиенде и ми е по-интересна от романите й.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 17:39 от Анонимен

# 2
  • София
Последната книга, която ме впечатли беше "Три чаши чай". Мисля, че е в тази категория, която и ти предпочиташ.

# 3
И за мен книги по действителни случаи, които са написани добре и звучат като роман (т.е. с измислени герои и събития), са много силни. Но понякога се замислям - авторите не черпят ли до голяма степен и за художествените измислици от своя живот или от живота на околните? Т.е. дори в романите, колкото и невероятно да звучат историите и героите, често всичко е почерпено от живота (открих Америка...  Laughing)
Аз обаче се вълнувам както от близки до мен истории и герои, така и от такива, с които не съм се сблъсквала. Така се обогатявам двойно.
А за такава книга - последно и при мен беше на Алиенде - "Паула" (след нея започнах да търся книгите й, в които разказва за себе си и страната си, но с романите не се получи; хареса ми "Моята измислена страна" и скоро също ще започвам "Сборът на дните").

"Живи! Чудото на Андите" за оцелелите от самолетната катастрофа ли е? Гладала съм филма отдавна, но наскоро го даваха и не посмях пак да го гледам cry

Днес писах вече доста за "Три чаши чай", така че накратко - с две ръце "за". Simple Smile

# 4
  • Sofia
Харесвам такива книги, в това число и биографичните. Чела съм доста за Дали, при неговия начин на живот - всяка книга е интересна.  Simple Smile
  Сега чета автобиографичната "Сборът на дните" на Исабел Алиенде и ми е по-интересна от романите й.
И на мен много ми хареса!  Peace

# 5
Аз съм на периоди. Като малка много харесвах да чета романизирани биографии на разни композитори.
Наскоро "реалните" книги, които ми направиха впечатление са
На Джон Кракaуер  с книгите му (не съм сигурна, че са преведени на български)
Under the Banner of Heaven
Where Men Win Glory: The Odyssey of Pat Tillman

Андре Агаси - "Открито"

Amy Chua - Battle Hymn of the Tiger Mother

Една книжка за будитските преживявания на един български музикант - писател - Николай Грозни. Аз я четох на английски. Страшно ми хареса.

И Трите чаши чай си струва да се отбележат.

# 6
  • София
Svet65, точно така! Книгата е написана от един от оцелелите (Нандо Парадо) от самолетната катастрофа в Андите през 1972г. Филмът е силно драматизиран, а и част от сценария не отговаря на истинските събития. Да не говорим, че липсва най-важната част - последната експедиция Simple Smile Аз лично вече си имам максима - не съди за книгата по филма й!  Wink

Винаги много съм харесвала историите на Джералд Даръл, като трилогията за остров Корфу ми е любима. Особено за любител на фауната, като мен, разказите му винаги са били безкрайно увлекателни. Нищо, че не веднъж са ми намеквали, че те са предназначени главно за деца. Ами, детето в мен явно още е живо  Joy

Много тежка книга, която трудно изчетох (не защото не беше интересно, а защото с всяка страница се чувстваш все по-безсилен) - Руанда - Провалът на човечеството. Който има сили да чете такива книги му я препоръчвам горещо.

# 7
  • София

Тази бих препоръчала с две ръце.

А "Сборът на дните" повече ли разказва за живота на Алиенде  от "Паула" и "Моята измислена страна"?

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 22:38 от mia1

# 8
" Интервю със себе си" на Ориана Фалачи. Засяда безмилостно, като буца в гърлото, но е много добра и истинска...

# 9
[quote
А "Сборът на дните" повече ли разказва за живота на Алиенде  от "Паула" и "Моята измислена страна"?
[/quote]

"Сборът на дните" е продължение на "Паула" - роман за преодоляване на болката. Но не е толкова тежка като "Паула". Написана е с много женска мъдрост , чувство за хумор и самоирония на места. Чудесна е.

# 10
  • София
Мерси, ananas. "Паула" ми беше много тежка. Частта с дъщеря й направо ме разстрои, но аз харесвам Алиенде и ще я имам предвид и тази книга.

# 11
Да, Паула много трудно се чете.

# 12
  • София
Аз с лекота я прочетох, но емоционално ме обремени.

# 13
Именно...

# 14
  • В полите на Витоша :)
Здравейте!

И аз много харесвам такива книги. Препоръчаха ми "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс, ще я започна скоро. Намерих само положителни коментари в интернет.

feel_the_rush, би ли казала от къде си взе книгата на Фернандо Парадо?

Общи условия

Активация на акаунт