Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 63 900
  • 761
  •   1
Отговори
# 15
Значи ако сега си намеря работа имам шанс да получавам повече тъй като аз съм на борсата до 15 ноември.  А раждането предстои да бъде някъде края на март
Да.

# 16
  • София
Здравейте!
Искам да попитам здравните осигуровки за определени дни от месеца могат ли да се платят или за целия месец? Защото съм в неплатена отпуска до 4 август и сама давам осигуровките на работодателя си, а от 5 август ще се регистрирам на Бюрото по труда. Та въпроса  ми е здравните осигуровки за целия месец ли дължа или само от 1-ви до 4 август?
Благодаря предварително за отговора!

# 17
Здравейте, искам да попитам - значи декларацията ми за майчинство е внесена на 29.07 в НОИ , но и до днешна дата като вляза с ПИК кода си пише, че последно представяне на сметка е 29.07, но там където са отразени внесените ми болнични тази декларация не се вижда, къде трябва да вляза за да я видя и защо не се вижда?

# 18
Здравейте, искам да попитам - значи декларацията ми за майчинство е внесена на 29.07 в НОИ , но и до днешна дата като вляза с ПИК кода си пише, че последно представяне на сметка е 29.07, но там където са отразени внесените ми болнични тази декларация не се вижда, къде трябва да вляза за да я видя и защо не се вижда?
На същото място се отразяват. изчакайте още 1-2 дена. Няма как веднага да се отрази.

Здравейте!
Искам да попитам здравните осигуровки за определени дни от месеца могат ли да се платят или за целия месец? Защото съм в неплатена отпуска до 4 август и сама давам осигуровките на работодателя си, а от 5 август ще се регистрирам на Бюрото по труда. Та въпроса  ми е здравните осигуровки за целия месец ли дължа или само от 1-ви до 4 август?
Благодаря предварително за отговора!
Дължите само до 04.08. здравни.

# 19
  • София
Viva_123, много благодаря за отговора!   bouquet

# 20
Здравейте незнам дали въпроса ми е за тук,но много ще се радвам ако някой може да ми помогне.Проблема е следния,фирмата към която се осигурявам прекратява дейност и освобождават всички днес счетоводителката ми се обади да отида да си пусна молба за освобождаване.Аз съм в отпуск за отглеждане на дете от 1г до 2г до изтичането му оставаха 2 месеца т.е по мако месец и половина тъй като от септември тръгваме на ясла и щах да го прекратя за да не се налага после да връщам пари за някакви си 10 дена понеже сме родени в началото на октомври.Имат ли право да ме освобождават и ако имат какви алтернативи имам мога ли да се прехвърля към друга фирма на договор или на борсата?Бях чула някъде че можело като си прекратиш майчинството да се запишеш в бюрото по труда и от там да ти плащат но за това не съм много сигурна дали е възможно.Благодаря предварително.

# 21
  • София
здравейте,
да се включа и аз с проблем подобен на гореизложения.
вчера разбрах, че фирмата в която съм осигурена е закрита от началото на месеца. имам трудов стаж почти година, след което излязох в майчинство. към момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години който изтича септември и бременна почти в 5 месец.
въобще не съм наясно с тези неща и в момента си блъскам главата. колко борса ми се полага? като самоосигуряваща се имам ли право на майчинство? ако намеря къде да ме вземат на работа, ще имам ли право на майчинство за второто дете и това прекъсване между двете работи ще се отрази ли по някакъв начин.
главата ми е пълна каша ...
благодаря ви за вниманието и ви желая спокоен ден  bouquet

# 22
atadar само не се притеснявай!Ако имаш възможност започни да се самоосигуряваш във фирма на някой свой познат.
Понеже прочетох и подобен твой пост в друга тема искам да ти разкажа нещо, дано те успокои по някакъв начин.
Когато забременях бях на работа, но на пробен период с едномесечен договор.3-4 дни преди да ми направят постоянен договор, което УЖ беше сигурно разбрах, че съм бременна.Аз нали съм си едно такова честно същество, което все е прецакано в наши дни при целия този безпорядък, който е в държавата ииии реших да си кажа, пък да не вземат да си мислят, че нарочно съм се тръснала да работя там....И какво мислиш:Два дни преди да ми подновят договора ми казват, че не съм можела да работя там като съм бременна, не било хубаво за мен и т.н и т.н (пълни глупости) и ме освободихаааааа. И сякаш и това ми беше много малко, че оставам без осигуровки, майчинство (евентуално , ако не се оправя някак си), та взеха, че махнаха и мъжа ми!  Shocked Shocked Shocked
Настъпи един ужас вкъщи- ремонти, няма работа, няма пари, осигуровки няма- абе кошмар.
НООо няма пък сега да се предаваме- отидох във фирма на наши познати, плащах си осигуровките, после си вземах майчинството и нямаше никакъв проблем! Simple Smile Мъжът ми си намери работа 300 пъти по-добра от предишната! Така, че всяко зло за добро са казали хората.Кураж и не се предавай!   love001
Доста дълго стана.... Embarassed

# 23
Здравейте много моля някой ако може да ми отговори на зададения от мен по горе въпрос нямам много време в понеделник трябва да ходя при счетоводителката да си подавам молба за освобождаване.А тя е толкова смотана че нищо не разбира попитах я няколко пъти как да процедирам но тя не може да ми отговори.Благодаря предварително.Atadar честито ти второ слънчице по твоя въпрос не съм много компететна но сега трябва да си намериш някой познат с фирма да ти пуснат договор и да се осигуряваш към нея.

# 24
Здравейте много моля някой ако може да ми отговори на зададения от мен по горе въпрос нямам много време в понеделник трябва да ходя при счетоводителката да си подавам молба за освобождаване.А тя е толкова смотана че нищо не разбира попитах я няколко пъти как да процедирам но тя не може да ми отговори.Благодаря предварително.Atadar честито ти второ слънчице по твоя въпрос не съм много компететна но сега трябва да си намериш някой познат с фирма да ти пуснат договор и да се осигуряваш към нея.
Защо ще си пускате молба за прекратяване на труд. договор. След като фирмата прекратява дейност да Ви съкрати. Може да  отработите поне един ден в друга фирма и ще си получавате майчинството до 2 год.

# 25
Viva_123 така ми каза тъпата счетоводителка че не можела да ме освободи така трябвало да си подам сз молба,но така излиза до колкото разбирам че аз доброволно си прекратявам майчинството,ще и кажа в понеделник да ме съкращава.А ако не намеря фирма към която да се осигурявам след като ме съкратят мога ли да отида на борсата и от там да ми плащат някакви пари?

# 26
Viva_123 така ми каза тъпата счетоводителка че не можела да ме освободи така трябвало да си подам сз молба,но така излиза до колкото разбирам че аз доброволно си прекратявам майчинството, да ще и кажа в понеделник да ме съкращава.А ако не намеря фирма към която да се осигурявам след като ме съкратят мога ли да отида на борсата и от там да ми плащат някакви пари? да, може

# 27
Много благодаря за отговорите.В понеделник ме чака голямо тичане с децата да се занимавам с бюрократщини.

# 28
Здравейте Simple Smile Искам да попитам следното нещо. Детето ми е на 1г и 3 мсеца. Искам да прехвърля майчинството на майка ми (баба на детето). В момента тя е пенсионерка, но разбрах, че щом я назначим  във фирма на трудов договор това е възможно. Объркването ми идва от там, че искам да прекратя отношенията със стария си работодател и да започна нова работа. И не ми е ясно кога да прехвърлям майчинсвото-преди или след като започна на новото място. И освен това се чудя, ако започна работа, това не значи ли че ще ми плащат 50% от майчинството и автоматично да загубя правото да го прехвърлям на бабата  ooooh!  newsm78
Другото което не мога да си изясня е дали програмата "подкрепа на майчинството" е само за безработни лица или става и в нашия случай на баба пенсионерка. Програмата е докато детето навърши 3 години, т.е. по такава програма излиза че по-дълго ще се получават пари  newsm78 Но ако става за пенсионери, дали пък няма да спрат пенсията на майка ми?

Във връзка с програмата http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm това е цялата програма, в която е обяснено всичко.

# 29
Здравейте незнам дали въпроса ми е за тук,но много ще се радвам ако някой може да ми помогне.Проблема е следния,фирмата към която се осигурявам прекратява дейност и освобождават всички днес счетоводителката ми се обади да отида да си пусна молба за освобождаване.Аз съм в отпуск за отглеждане на дете от 1г до 2г до изтичането му оставаха 2 месеца т.е по мако месец и половина тъй като от септември тръгваме на ясла и щах да го прекратя за да не се налага после да връщам пари за някакви си 10 дена понеже сме родени в началото на октомври.Имат ли право да ме освобождават и ако имат какви алтернативи имам мога ли да се прехвърля към друга фирма на договор или на борсата?Бях чула някъде че можело като си прекратиш майчинството да се запишеш в бюрото по труда и от там да ти плащат но за това не съм много сигурна дали е възможно.Благодаря предварително.

Когато предприятието /фирмата/ прекратява дейност /закриване на предприятието/ освобождава работниците и служителите съгласно чл.328 ал.1 т.1 от Кодекс на труда като отправи едномесечно предизвестие, като договора се счита за прекратен с изтичане на срока на предизвестието.Ако не се се спази срокът на предизвестието и договора се прекрати преди тази дата, работника или служителя има право на обезщетение за неспазено предизвестие.При прекратяване на това основание работника има право на обезщетение и съгласно чл.222 ал.1 е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. Ако доброволно подадеш молба за прекратяване на трудовият договор ще има значение и за сроковете в които се получава обезщетение за безработица, т.к. при прекратяване на договора от страна на работника обезщетението е 4 месеца независимо от трудовият стаж, а при прекратяване на друго основание е по-голямо съобразно трудовият стаж.В твоят случай категорично не се съгласявай ти да си прекратиш договор с молба от твоя страна, а да си спазят Кодекса на труда.

Общи условия

Активация на акаунт