Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 63 887
  • 761
  •   1
Отговори
# 30
здравейте,
да се включа и аз с проблем подобен на гореизложения.
вчера разбрах, че фирмата в която съм осигурена е закрита от началото на месеца. имам трудов стаж почти година, след което излязох в майчинство. към момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години който изтича септември и бременна почти в 5 месец.
въобще не съм наясно с тези неща и в момента си блъскам главата. колко борса ми се полага? като самоосигуряваща се имам ли право на майчинство? ако намеря къде да ме вземат на работа, ще имам ли право на майчинство за второто дете и това прекъсване между двете работи ще се отрази ли по някакъв начин.
главата ми е пълна каша ...
благодаря ви за вниманието и ви желая спокоен ден  bouquet

Как разбра, че фирмата е закрита, т.к. едно дружество или ЕТ не се закрива от днес за утре, а има процедура и срок за приключване на дейността, ако се закрива доброволно е ликвидация, ако е във връзка с неплатежоспособност - несъстоятелност, като в тези срокове се приключват всички започнати дейности вкл. трудови правоотношения.В твоя случай ще трябва да ти прекратят договора по чл.328 ал.1 от Кодекса на труда, като имаш и право на обезщетение по чл.222 от Кодекса на труда, като след прекратяването се регистрираш в Бюрото по труда като безработна и оттам излезнеш по майчинство, като минималният срок на ползване на обезщетение от Бюрото е 4 месеца, който ще ти стигне, за да излезнеш в болнични и майчинство.

# 31
  • София
merry21 много ти благодаря  bouquet това е много полезна информация Peace
Дидолина Hug Hug Hug благодаря мила

# 32
Много благодаря на всички за отговорите.Едно,едномесечно предизвестие не съм получила съобщава ми се от днес за утре.Фирмата е ЕТ и аз знам че трябва време докато се закрие или ликвидира.Но  те не спазват това време.В понеделник ще има да се занимавам с един куп глупости и то с децата защото няма кой да ми ги гледа.Нямам думи просто.Искам само да попитам нали това че аз си плащам осигуровките към въпросната фирма няма да създаде проблеми при съкращение те не могат да ми изплащат някакви обезщетения.Или ме съкращават и си пишат че до момента съм си получила всичко дължимо.

# 33
Много благодаря на всички за отговорите.Едно,едномесечно предизвестие не съм получила съобщава ми се от днес за утре.Фирмата е ЕТ и аз знам че трябва време докато се закрие или ликвидира.Но  те не спазват това време.В понеделник ще има да се занимавам с един куп глупости и то с децата защото няма кой да ми ги гледа.Нямам думи просто.Искам само да попитам нали това че аз си плащам осигуровките към въпросната фирма няма да създаде проблеми при съкращение те не могат да ми изплащат някакви обезщетения.Или ме съкращават и си пишат че до момента съм си получила всичко дължимо.
Като плащаш осигуровките не е отразено никъде, защото ти даваш парите, а те ги превеждат като платени от тях, затова спазването на закона документално е важно, за да можеш да си ползваш правата, а относно обезщетенията ще ги оформят документално, че са изплатени, не трябва да се съгласяш сама да напускаш, те да си спазят закона, а реалното изплащане на средствата да се оформи, че е извършено.Спазването на закона няма да им създаде проблеми при прекратяване на фирмата, а ти ще имаш правата при регистрация в Бюрото по труда да ползваш обезщетение за безработица съобразно трудовият ти стаж.

# 34
Момичета, предстои ми да се върна на работа след края на майчинството до броени дни, но от фирмата в която работя не могат да ми предложат повече от 4 часов работен ден и съответните осигуровки за него. Ако след година забременея , какви майчински ще получавам?

# 35
  • Пловдив
Момичета, предстои ми да се върна на работа след края на майчинството до броени дни, но от фирмата в която работя не могат да ми предложат повече от 4 часов работен ден и съответните осигуровки за него. Ако след година забременея , какви майчински ще получавам?

ще ти го изчисляват въз основа на осиг 18 м назад и съпоставено с 8 часовите осигуровки,четиричасовите те ощетяват

# 36
Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥   bouquet благодаря!

# 37
Здравейте момичета много благодаря на всички за предишните отговори,сега ще помоля за още малко помощ тъй като двете тъпи счетоводителки днес ме вкараха в нов филм и вече съвсем се омотах.Проблема е следния днес разбрах че фирмата си остава но само прекратява дейност и си освобождава персонала.Двете патки там днес ми сервираха че за натрупания годишен отпуск тъй като аз се водя само по документи към фирмата всъщност трябва да дам на фирмата около 240лв за осигуровки за всичките дни отпуска които са около 82 дни понеже първото майчинство ми се застъпи с второто и се натрупаха но никога не съм ги ползвала това е от 1.07.2007 до сега т.е 4.08.2011г когато се прекратява договара и ми прекъсват майчинството.Нали миналата година излезе нещо че стари отпуски ако не се използват до някакъв срок бяха дали не се прехвърляли вече.И как хем ще съм в платен отпуск и ще си плащам осигуровки и ще съм с прекратен договор.Съвсем се обърках и не мога да им вярвам защото са адски некомпетентни според мен.Моля ви помогнете не стига че губя 480лв пък е се оказа според тях че имам и да давам още.Още веднъж благодаря много.Дано не е много объркано това което обясних.

Последна редакция: пн, 08 авг 2011, 15:37 от baby_one

# 38
Само като чета, как някви глупави частници злоупотребяват с хората, направо побеснявам. Няма ли най накрая да измислят някви закони и комисии които да ги следят, че то тая гавра вече край няма.
Знам, че възмощението ми не е относно темата, но............ то вече сме като емигранти в собствената си държава, пък на циганите и на по възрастните хора им плащат хем осигуровки, хем им дават заплати. После що нямало българи, че щяли сме да се зантрием като нация, ми то кво друго ни остана, те повечето се мислят за големи тарикати и само експлоатират народа, който иска по честен път да изкара някой лев да си нахрани жената и децата. Къде живеем ние Thinking
Пак съжалявам, че така съм възмутена, мога да кажа още много неща, но най вероятно всичик си ги мислите.
Не може ли да се направи нещо, така като гледам аудиторията на бг-мама е много голяма, не може ли да направим някви подписки, някакви неща, и нещо да се промени в грозното ни управление.

# 39
  • Пловдив
Здравейте момичета много благодаря на всички за предишните отговори,сега ще помоля за още малко помощ тъй като двете тъпи счетоводителки днес ме вкараха в нов филм и вече съвсем се омотах.Проблема е следния днес разбрах че фирмата си остава но само прекратява дейност и си освобождава персонала.Двете патки там днес ми сервираха че за натрупания годишен отпуск тъй като аз се водя само по документи към фирмата всъщност трябва да дам на фирмата около 240лв за осигуровки за всичките дни отпуска които са около 82 дни понеже първото майчинство ми се застъпи с второто и се натрупаха но никога не съм ги ползвала това е от 1.07.2007 до сега т.е 4.08.2011г когато се прекратява договара и ми прекъсват майчинството.Нали миналата година излезе нещо че стари отпуски ако не се използват до някакъв срок бяха дали не се прехвърляли вече.И как хем ще съм в платен отпуск и ще си плащам осигуровки и ще съм с прекратен договор.Съвсем се обърках и не мога да им вярвам защото са адски некомпетентни според мен.Моля ви помогнете не стига че губя 480лв пък е се оказа според тях че имам и да давам още.Още веднъж благодаря много.Дано не е много объркано това което обясних.

имаш натрупана отпуска и те ще заведат,че са ти я изплатили накуп при прекратяването на ТД.плаща се данък и той е твое задължение да го поемеш,щом си фиктивно назначена.т.е е съвсем резонно "да ти искат пари".
изгорели отпуски нямаш,защото си била в майчинство.ако не беше и не  си взимала пл отпуск,щяха да ти изгорят само 10 дни от 2010.за отпуските от 2009 назад няма давност и няма горене

# 40
Цитат
имаш натрупана отпуска и те ще заведат,че са ти я изплатили накуп при прекратяването на ТД.плаща се данък и той е твое задължение да го поемеш,щом си фиктивно назначена.т.е е съвсем резонно "да ти искат пари".
изгорели отпуски нямаш,защото си била в майчинство.ако не беше и не  си взимала пл отпуск,щяха да ти изгорят само 10 дни от 2010.за отпуските от 2009 назад няма давност и няма горене

Значи ако правилно разбирам единствените пари които трябва да ми искат са данъка върху сумата за неизползвания отпуск някъде мернах че той е 10%.
Много благодаря за отговора.

# 41
Цитат

Значи ако правилно разбирам единствените пари които трябва да ми искат са данъка върху сумата за неизползвания отпуск някъде мернах че той е 10%.
Много благодаря за отговора.
Да, изплащане на неизползвана отпуска е обезщетение при прекратяване на трудов договор, като се дължи само ДОД, който е 10%.

# 42
Momicheta, imam slednia vapros.. Az sam samoosiguriavashto se lice /imam firma, koiato raboti na teritoriata na Belgia, no danacite i osigurovkite si gi plashtam v BG/. Tezi dni shte rajdam v Belgia, no bolnichnite 45 dni predi rajdane shte mi gi plashtat ot BG, a sashto i maichinskite /sled predstaviane na dokumenti ot tuk/. No po zakonite tuk triabva da se varna na rabota 3 meseca sled rajdaneto, tolkova e maichinstvoto v Belgia.... Ta vaprosa mi e ako se varna na rabota 3 meseca sled rajdaneto i imam izdadeni fakturi ot moiata firma, kakvo shte stane s maichinskite mi v BG - shte gi sprat ili shte vzemam polovinata ot tiah? Moga li da naznacha drug v moita firma za izvarshvane na rabotata, a az da prodalja da si vzemam maichinskite na 100 %???? Ili ima drug po-izgoden za men variant, naprimer da prehvarlia maichinskite si na babite, kolko % shte se polagat togava ot parite? Zashtoto ako az rabotia tuk, niama koi da gleda bebeto i triabva da se plashta ili na gledachka ili na chastna zanimalnia za bebeta.... newsm78
Mersi predvaritelno....

# 43
Momicheta, imam slednia vapros.. Az sam samoosiguriavashto se lice /imam firma, koiato raboti na teritoriata na Belgia, no danacite i osigurovkite si gi plashtam v BG/. Tezi dni shte rajdam v Belgia, no bolnichnite 45 dni predi rajdane shte mi gi plashtat ot BG, a sashto i maichinskite /sled predstaviane na dokumenti ot tuk/. No po zakonite tuk triabva da se varna na rabota 3 meseca sled rajdaneto, tolkova e maichinstvoto v Belgia.... Ta vaprosa mi e ako se varna na rabota 3 meseca sled rajdaneto i imam izdadeni fakturi ot moiata firma, kakvo shte stane s maichinskite mi v BG - shte gi sprat ili shte vzemam polovinata ot tiah? Moga li da naznacha drug v moita firma za izvarshvane na rabotata, a az da prodalja da si vzemam maichinskite na 100 %???? Ili ima drug po-izgoden za men variant, naprimer da prehvarlia maichinskite si na babite, kolko % shte se polagat togava ot parite? Zashtoto ako az rabotia tuk, niama koi da gleda bebeto i triabva da se plashta ili na gledachka ili na chastna zanimalnia za bebeta.... newsm78
Mersi predvaritelno....
Какъв закон те задължава да се върнеш на работа след 3 месеца, след като си самоосигуряващо лице и ще ползваш правата по българското законодателство?

# 44
Здравейте, мамчета!Искам да попитам ако си пусна отпуска,а не дам веднага детето на ясла,ще ми изплащат ли половината майчинство или въобще ще ми го спрат!?Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт