Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 14 част

• 65 376
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, аз отново съм тук с въпросче.Опитах се да намеря инфо преди да попитам, но ми трябва малко тълкувание. Мисля че, декларация № 1 е тази, която е важна за да ми превеждат от нои 240-те лв.Но нещо не схващам сроковете ,в които се подава.
Декларация образец № 1 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
1. от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ деня на възникване на последното задължение за внасяне на вноските за този месец, освен при изплащане на аванс, който не е единствено плащане за месеца; (КСО - Чл. 7. (1) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него. (2) Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица по чл. 4, ал. 1 се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение. (3) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, през който е извършено начисляването.)

Та за маркираното в черничко се чудех, понеже чакам майчинство за октомври месец, а още не са постъпили данни в НОИ. Обикновено към 10-12 число изплащат осигуровките в нашата фирма  за предходния месец. Понеже сега положението във фирмата е доста сложно ми се питам дали до края на месец ноември при това положение трябва да постъпят данните в НОИ или може да си се отлага без санкции?

# 346
Здравейте!Само ми припомнете,моля  за прекратяване на майчинство и изплащане на половината до две годишна възраст на детето,приложение 12 и 4 ли беше!?Благодаря!  bouquet

# 347
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Само ми припомнете,моля  за прекратяване на майчинство и изплащане на половината до две годишна възраст на детето,приложение 12 и 4 ли беше!?Благодаря!  bouquet

Да. Прил 12 се подава в 3-дневен срок в НОИ  Peace

# 348
Здравейте, аз отново съм тук с въпросче.Опитах се да намеря инфо преди да попитам, но ми трябва малко тълкувание. Мисля че, декларация № 1 е тази, която е важна за да ми превеждат от нои 240-те лв.Но нещо не схващам сроковете ,в които се подава.
Декларация образец № 1 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
1. от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ деня на възникване на последното задължение за внасяне на вноските за този месец, освен при изплащане на аванс, който не е единствено плащане за месеца; (КСО - Чл. 7. (1) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него. (2) Осигурителните вноски за сметка на осигурените лица по чл. 4, ал. 1 се внасят при изплащане на дължимото възнаграждение. (3) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, през който е извършено начисляването.)

Та за маркираното в черничко се чудех, понеже чакам майчинство за октомври месец, а още не са постъпили данни в НОИ. Обикновено към 10-12 число изплащат осигуровките в нашата фирма  за предходния месец. Понеже сега положението във фирмата е доста сложно ми се питам дали до края на месец ноември при това положение трябва да постъпят данните в НОИ или може да си се отлага без санкции?

За 10.2011 трябва да се подадат данни най-късно до 30.11.2011, за да няма санкции за работодателя. Важно е тази декларация да е подадена, за да получиш превод на обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 349
  • София
Здравейте,нали когато се прехвърли майчинството на баба-пенсионерка,която и работи естествено тя продължава да взима пенсия заедно с обезщетението за майчинство?

# 350
Здравейте,нали когато се прехвърли майчинството на баба-пенсионерка,която и работи естествено тя продължава да взима пенсия заедно с обезщетението за майчинство?

Да.

# 351
  • София

Да.
Благодаря много.
А да питам и тук-ако на 11.01. подам документи във фирмата ми за прехвърляне на майчинството колко време ще продължи процедурата по одобряването или незнам там как се казва, на искането ми,т.е. откога да очаквам да съм на работа?

# 352

Да.
Благодаря много.
А да питам и тук-ако на 11.01. подам документи във фирмата ми за прехвърляне на майчинството колко време ще продължи процедурата по одобряването или незнам там как се казва, на искането ми,т.е. откога да очаквам да съм на работа?
Срок конкретен няма . Документите се представят предварително от твоя страна, а ти подаваш заявление, че искаш да се върнеш на работа от еди коя си дата. Нормално е да се договориш устно с работодателя.

# 353
  • София

Да.
Благодаря много.
Срок конкретен няма . Документите се представят предварително от твоя страна, а ти подаваш заявление, че искаш да се върнеш на работа от еди коя си дата. Нормално е да се договориш устно с работодателя.
Отново много благодаря HugОще един въпрос,ако посоча че искам от 1 февруари да се върна на работа мога ли от 1ви да си пусна също платения отпуск който ми се  енатрупал от майчинството?Говорих с шефа ми той по принцип няма против,стига счетоводителят да не каже че има някаква законова пречка...

# 354
Гггъбка няма законово основание да ти откажат, дори напротив - според КТ трябва да ползваш целия отпуск на куп, който ти се е натрупал по време на майчинството.

# 355
  • София
Гггъбка няма законово основание да ти откажат, дори напротив - според КТ трябва да ползваш целия отпуск на куп, който ти се е натрупал по време на майчинството.
Супер,страхотна си,благодаря за отделеното време Simple Smile

# 356
Супер,страхотна си,благодаря за отделеното време Simple Smile

Моля  Hug

# 357
Здравейте, имам следния въпрос : тъй като съм самоосигуряващо се лице нямам право на неплатен отпуск за гледане на дете . Ако спра дейност като самоосигуряваща се и ме назначат на трудов договор веднага- на следващия ден във фирмата на съпруга ми , то кога най- рано имам право да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., тоест колко отработени дни трябва да имам по закон на новото раб. място / предполага се че няма възражения за ползване на такъв отпуск от работодателя Wink/ И какви осигуровки ще трябва да се внасят от фирмата за времето на неплатения отпуск и аз какви молби трябва да подавам?

# 358
  • Пловдив
Здравейте, имам следния въпрос : тъй като съм самоосигуряващо се лице нямам право на неплатен отпуск за гледане на дете . Ако спра дейност като самоосигуряваща се и ме назначат на трудов договор веднага- на следващия ден във фирмата на съпруга ми , то кога най- рано имам право да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., тоест колко отработени дни трябва да имам по закон на новото раб. място 1 отработен ден е достатъчен / предполага се че няма възражения за ползване на такъв отпуск от работодателя Wink/ И какви осигуровки ще трябва да се внасят от фирмата за времето на неплатения отпуск и аз какви молби трябва да подавам?-здравна 16.80 лв

До

З А Я В Л Е Н И Е

От ...

На длъжност ...

Уважаеми …. ...........................,

Уведомявам Ви, че желая да се възползвам от правото си на неплатен отпуск по чл.167а от Кодекса на труда и да ползвам такъв, смятано от ..................................., за период от .................... /дни, месеци/ или от ................................... /дата/ до ............................... /дата/.
Декларирам, че детето ми ......................................................................................
.........................................................., ЕГН ....................................... не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Декларирам, че до момента нито аз, нито съпругът /съпругата ми сме ползвали неплатен отпуск за отглеждане на детето след навършването му на 2-годишна възраст.

Приложено: ксерокопие на акта за раждане на детето.

Дата...............................                                                           С уважение ........................................

Приложение №6 към чл.49д, ал.2 от НРВПО

Декларация за ползване на отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда от родител, който сам се грижи за отглеждането на детето

Подписаният ...
Декларирам, че за отглеждането на детето ............................................................................, родено на…………………..............................................., ЕГН ................................................

1. Не е ползаван отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда;
2. Ползван е отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда в размер на ................................ месеца и ............................ дни;
3. Не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно домакинство с него;
4. Другия родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
5. Другия родител е починал.

Задължавам се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.

Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

# 359
Детето ми ходи на детска градина ,плащам месечна такса - 35 лв, това нали не е "заведение на пълна държавна издръжка"
И още един въпрос , тъй като видях че трябва да попълна от.... до ..... времето за ползване на тези 6 м. , ако през това време детето ми се разболее , то имам ли право да прекъсна отпуската и да ползвам болничи, трябва ли да има отработен ден преди това прекъсвани и след него и то ще се включат ли дните на болничния към дните на неплатената отпуска?

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 14:31 от бобчото

Общи условия

Активация на акаунт