Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юли 2011, 13:19 ч.

Dържавно или частно училище?

 • 13 895
 • 183
 •   1
Отговори
 • Мнения: 407
Предполагам че и преди може да е имало подобни теми във форума, които съм пропуснала, така че предварително се извинявам, ако повтарям нещо.
Дъщеря ми тръгва на предучилищна догодина и пред мен възникна огромният проблем за избор на подходящо училище. И тъй като на повечето ми познати сигурно им е омръзнало да слушат разсъжденията ми по този въпрос реших да пусна темата във форума.
Допреди тази година трябва да си призная, че въпросът за училището никога не ме е тормозил прекалено много. Бях си наумила че детето ми ще ходи в частно училище и дори не се и замислях за варианта държавно, донякъде и поради особеностите на ЮАР като държава и в недоверието, което съществува общо взето тук към всичко държавно, било то болници, учреждения и така нататък. От друга страна допреди началото на тази година в мен живееше разбирането, че белите деца тук ходят предимно в частни училища докато черните в държавни, което впоследствие установих че не е точно така, тъй като все още има и някои добри държавни училища, в които да речем повечето или 1/3 от децата са бели.
Ходих, разглеждах държавни и частни училища, разговарях с родители и въпреки всичко това ми е трудно да реша. Таксите в частните училища са приблизително 3-4 пъти по- високи от държавните, а поне на пръв поглед някаква огромна разлика, която да оправдава тази разлика в цените не видях. Аргументи в полза на частните училища са по малките класове, по добрата среда, по добрата амтериална база и т.н. Проблемът ми е  не че не можем да си позволим частно училище, но няма да ни е лесно имам предвид финансово и особено с две деца. Въпросът ми е мислите ли че си заслужава и какви са вашите чувства, разбирания и опит по въпорса.

# 1
 • Мнения: 1 776
За колко по-малки класове и за какви разлики в базата говорим?
Като учител мисля, че малки класове, добра база и квалифицирани учители (които продължават редовно да опресняват знания и квалификации), са маркерите на добро образование и понякога си струват в пъти по-високите такси. Какви са разликите на тези училища в представяне на външни изпити, преминаване в по-нататъшни етапи на обучение (гимназии, университети) и така нататък? Не е рано да се мисли за такива неща. Къде децата и родителите изглеждат по-щастливи?

По финансовия въпрос - личното ми мнение е, че никое училище не си заслужава сериозни лишения, но оттам нататък всичко, което семейството може да си позволи, си заслужава.

# 2
 • Мнения: 407
Едното частно училище, което съм си харесала имат един клас в предучилищна с мисля 27 деца с учител и помощник учител. От първи клас броят на децата става 18 в клас. Държавните са по 25-27 деца в група и от първи клас броят се вдига на 30. Тъй че разликата в броя не е чак толкова фрапираща.
От някои родители съм чувала твърдения че в частните училища им давали повече да учат и поради по- добрата среда нивото е по- високо.
Материалната база в държавните училиша не е чак толкова лоша. Просто впечатленията ми в момента са доста повърхностни въпреки че съм ходила на всички отворени. Както казах на пръв поглед не виждам чак толкова голяма разлика. А и според някои родители за началното училище не е чак толкова наложително детето да е в частно училище. Някои деца посещават държавни начални училища и в 8 клас се местят в частни.

# 3
 • Мнения: 1 776
Венус, разликата между 18 и 30 деца в клас, особено в първолашка възраст, е огромна. Това е почти два пъти разлика във времето, което учителят може да отдели на всяко дете индивидуално. Ако имам финансовата възможност, не бих избрала второто. Това с уговорката, че разбирам, че на тези 30 деца се пада само един учител, без помощници?

Бих разпитала по-подробно за квалификациите на учителите и изскванията към тях. Материална база се компенсира, неграмотни учители - никога.

# 4
 • Мнения: 4 399
venus1, с тая тема удари направо в десятката на моите терзания. До към Септември ми се иска да взема решение частно или държавно училище. При това тук в частните е позволено да има повече ученици в клас отколкото в държавните. Но пък за сметка на това не са толкова скъпи. Средата, ами знам ли, има такива в които е по-добра и май има и такива в които е доста смесена, въпрос на район. Аз съм навита и малко повече да плащама, но средата да е добра, но за съжаление тук няма такова разграничение, или поне не навсякъде. В частното има много добре организирани следобедни занимания, т. е. колко са добри не знам, но заниманията им е поне в същата сграда и не се налага 6 годишни деца да се разхождат сами по улиците. В държавните понякога има занималня на близо, понякога е далече, понякога получаваш място, понякога не... И другата разлика е че тук частните училища са към църквата, което мен леко ме смущава. Но честно да ти кажа съм си харесала едно частно училище, където мисля че ще се чувствам спокойна за детето си. Имам обаче някои проблеми да убедя мъжа ми за същото. Той иска двуезично училище, а такива са само държавните и така стоим на кръстопът и се чудим.

Обаче това е в Европа и аз живея в район с много малко чужденци (на фона на останалата част от града). Ако обаче живеех в Африка, сигурно нямаше да се колебая да пратя детето си в частно училище, каквото и да ми струва това. Сигурно звучи много предубедено, но личните мнения винаги са субективни и предубедени.

P.С. и на мен разликата между 18 и 30 деца ми се струва много голяма, почти двойна.

# 5
 • Мнения: 407
Другият ми проблем е, че училището, което съм избрала за дъщеря ми е католическо и е само за момичета, тъй че двете деца ще посещават различни училища. Иначе по принцип нямам проблем с разделното обучение и с часовете по религия, дори смятам че няма нищо лошо в това децата да са запознати с християнската религия дори и само за обща култура. А и двете училища са с много добра репутация и като вариант излиза финансово най- удачен за момента. Иначе по принцип има и напълно светски частни училища за момичета и момчета. Но просто в моя конкретен случай ми излиза малко по- евтино ако децата посещават католическо училище.

# 6
 • Мнения: 7 171
Едва ли някой може да ти помогне адекватно, освен ако не е в твоята държава, защото нещата са много индивидуални. Аз лично имам впечатления и от двете "системи" и съм определено "за" частно училище, но с уговорката, че зависи и от училището и от детето. Преди да взема решение ходих и разглеждах частни училища - някои имаха отлични академични резултати, но не бяха подходящи за нас като атмосфера. Важно е децата да се чувстват комфортно в училище. Освен това имай предвид, че заплащането не винаги се изчерпва с таксата, защото в допълнение към такста ние плащаме още доста (униформи, екскурзии, посещения на музеи и др.). Не зная как е по другите места, но при нас частните училища имат доста повече ваканции, което може да е проблем за работещи родители. Ако имат web страница, разгледай календара им. Има няколко организации на т.нар. independent schools. Провери там за училищата в твоя район. Примерно:http://www.google.ca/#hl=en&q=independent+schools+south+afri … =1280&bih=561

# 7
 • Мнения: 653
Едва ли някой може да ти помогне адекватно, освен ако не е в твоята държава, защото нещата са много индивидуални.

то4но така, при нас има разлики и от град до град дори
ние сме се спряли на кварталното, държавно у4илиЩе
тук казват, 4е освен от у4илиЩето, зависи много и коя у4ителка Ще ти се падне, та доста фактори влияят
става въпрос за на4алното (до 5 ти клас) за средното Ще видим като му дойде времето

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 15:30 от gioia.

# 8
 • Лондон
 • Мнения: 446
Ние взехме решение в полза на частното, след като посетихме 4 такива. Разликата спрямо държавните е много голяма в положителна посока, най-вече по отношение на персонала, базата, и също самата среда, тоест какви деца посещават въпросното училище. Лондон е многополюсен град и в това отношение може да се отиде в много грешна посока...
Проблемът засега е, че в тези частни училища, които сме избрали, не може просто да си платиш и детето ти да започне, а имат няколко кръга тестове и от около 300 деца, кандидатстващи, се приемат 40, разделени в 2 класа. Надявам се, разбира се, догодина моето дете да е от приетите.

Много ми допада също, че най-добрите частни училища са еднополови. Има много различни мнения в това отношение, но аз определено мисля, че академичното ниво в училищата само за момичета е по-високо, тоест и официалните рипорти го доказват..
.
В крайна сметка всеки сам трябва си вземе решенията

# 9
 • Мнения: 4 399
тук казват, 4е освен от у4илиЩето, зависи много и коя у4ителка Ще ти се падне, та доста фактори влияят
И при нас казват същото, което силно ме безпокои защото показва че няма някаква сигурна система, а всичко е въпрос на късмет. А става въпрос за начално училище и не би трябвало да е въпрос на късмет дали ще се научиш да четеш и да пишеш.Много ми допада също, че най-добрите частни училища са еднополови. Има много различни мнения в това отношение, но аз определено мисля, че академичното ниво в училищата само за момичета е по-високо, тоест и официалните рипорти го доказват..

Вероятно е така, но животът е не само оценки и официални доклади. Училишетото е място и за набиране на социален опит. Католическото училище на което аз съм се спряла е смесено, иначе изобщо нямаше и да го обмислям.

venus1, Тук учат религия и в държавното училище затова имам малко притеснения дали в църковните училища няма малко повече залитане в това отношение отколкото е добре, но нямам кой знае какъв избор и някъде трябва да направя компромис.

# 10
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 077
принципно съм с 3 ръце за държавното у4илиЩе.
първо, заЩото смятам, 4е една нормална държава трябва да е в състояние да си формира бъдеЩите гласоподаватели, второ заЩото "средата" е тази, в която Ще живее цял живот, та не виждам Що да не я познава добре.

непринципно съм просто за доброто у4лиЩе. 4астно или държавно било.

впе4атленията ми от "средата" на 4астното тук в Италия, са отрицателни : всекви мамини детенца на простаци, нискоквалифицирани и некултурни, ама високо заплатени професионалисти, неработеЩи майки и тем подобни. логиката е, 4е клиентът е винаги прав, така 4е няма повтаряЮЩи. в горния курс е направо драмати4но. купени от неграмотници дипломи.  естествено, генерализирам (преди да дойде Макдирокова да каже за нейния опит  Laughing).

за мен основното е да се полу4и максимум информация : от "наро4еното" у4илиЩе, познати, които са го посеЩавали, евентуални референции за завърШилите го от по_горни у4ебни заведения.

(пп. преди някой да се засегне, ниЩо въпреки неработеЩите майки, веднага бих се присъединила към тях, както пове4е пъти съм казвала. докато пиШех, мисловно ги сложих в определна категория, абсолЮтно неотъждествяваЩа се с всяка неработеЩа майка  Peace)

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 17:50 от feiam

# 11
 • Мнения: 1 909
Споделям съвсем лични съображения. Още когато трябваше за пръв път да тръгнем на училище (тук е на възрастта на детска градина, 3 г) се бях замислила за частно най-вече заради лошата слава на местното средно училише (колеж). В нашия район има доста магребинци, и с риск да се засегне някой, на колежа лошата му славата беше  точно заради тях - че са неуправляеми и че учителите нищо  не успяват да контролират.  Може да ми се смеете,  тогава ни беше доста далече още колежа но точно това  ми беше причината да проучвам частните.   За тогава се отказахме от частното заради това че беше доста далече, а и не предлагаше нещо  повече от държавното. За наш късмет смениха директора на колежа и се оказа, че всичко е възможно - стана едно много добро училище и вече не мисля за частното. Та идеята ми е, че всичко е много специфично и субективно, наистина е най-добре да се проучи точно за определеното училище и да се сравни с другите заведения в същия район.

Още един пример - Детето на едни приятели ходи една година на частно средно училище, след което пак мина в държавно, защото се оказа много уморително - трябваше да става много по-рано сутринта и да стои в училището много по-до късно

# 12
 • Мнения: 3 932
За началното образование на сина mи избрахmе без колебание mестното (което е добро според класациите за региона) държавно училище. Водихmе се от чисто практически съображения и от mисълта, че на тази възраст са по-важни соц. контакти и възпитаване на качества у детето, а с това държ. училища се справят успешно, поне според mен. Освен това искахmе да расте с връстниците си от квартала, които ходят в същото училище. Разстоянията са голеmи и не искаm да си представяm как би трабвало да слалоmираmе ако избереm частно училище, което ще е по-отдалечено + всичките извънкласни заниmания... Shocked Тук класовете са от по 20 деца, учителката ни я препоръчаха др. родители, засега синът ни се справя повече от чудесно, ходи с удоволствие на училище, а учителката mу е авторитет.
тук е mястото са вmетна, че и родителите са доста важен фактор при образованието на детето - колкото и да е добро училището, ако не отделяте вреmе вкъщи, чудеса няmа да постигнете.

За средното образование вече, според mен си заслужава да се положат повече усилияm, защото от това зависи и приеmането в колеж, респ. университет, което си е доста далечна перспектива...

# 13
 • Лондон
 • Мнения: 446
...явно се налага да се доизясня и да добавя няколко кратки коментара:

Vjara, аз се опитвах да кажа същото, средата е най-важна и затова искам дъщеря ми да контактува предимно с деца, на които им се учи, не са агресивни, имат високо самочувствие и много широки интереси, както и да са от нормални семейства, без това да се определя раса или националност;

След посещенията на 4 такива училища и общуването с момичета от year 7, това са 11 годишни деца, останах с точно такива впечатления, децата бяха много интелигентни, говореха по няколко езика, говореха свободно на каквито теми им зададохме, и това точно ме спечели. Идеята, че там учат глезени деца на богаташи за мен отпадна след тези посещения;

За разстоянията не знам защо да е фактор, тук всеки се мести според месторабота или според училището на детето, тоест ако приемат детето ми в едно от избраните училища, ще се преместим и толкоз;

Католическо училище за мен не е никакъв вариант, по-принцип тук те са по-добрите  "не частни", но ние сме ортодоксални, или по-точно не си падаме религиозни и няма как да поставя детето си в ситуация да се реди на редичка всеки петък пред църквата със скръстени пред гърдите ръце и да ходи да се моли, просто няма как да стане... Детската на дъщеря ми е към такова училище и имам предостатъчно впечатления от ритуалите им и по тази причина съм го отхвърлила напълно.

feiam, нещо не ти разбрах коментара за "не работещите" майки, не че ме засяга, защото съм "много работеща майка", но все пак не разбрах връзката newsm78


# 14
 • Мнения: 7 605
Едва ли някой може да ти помогне адекватно, освен ако не е в твоята държава, защото нещата са много индивидуални.

то4но така, при нас има разлики и от град до град дори
ние сме се спряли на кварталното, държавно у4илиЩе
тук казват, 4е освен от у4илиЩето, зависи много и коя у4ителка Ще ти се падне, та доста фактори влияят
става въпрос за на4алното (до 5 ти клас) за средното Ще видим като му дойде времето

100% съгласна. И ние решихме да пращаме детето в държавното селсо училище, което общо взето има добра репутация, но има и недоволни родители, които не случиха на добра класна. Това обаче може да се случва и в частните училища  Naughty само че там за недоволството плащаш няколко стотин евро на месец, докато в държавното е безплатно  Laughing

За нас решаващите фактори бяха следните:
- частното училище се намира в друга община, трябва да я водя. Други деца от обкръжението й няма да ходят там, ще трябва да си намери нови приятели, които по всяка вероятност също живеят по-далече, та ако искат да играят заедно след училището, пак трябва да водя. Децата от селото ще ходят заедно на училище, само тя в друго, не искам тук да стане аутсайдер поради тази причина
- въпросното частно училище има по-лоша репутация от държавното, учителите не се задържали дълго, не били мотивирани и тн
- не искам детето ми да се мисли за нещо специално, защото посещава частно училище
- в частното училище, вероятността да попадне сред богати деца е по-голяма. Не искам тя да почва да иска дизайнерски дрехи и не знам си какво, или да се чувства зле защото родителите на другите деца ги водят с Поршета, а нея - не.
- аз не работя и имам възможност да се занимавам с домашните и ученето

Единствения плюс на частното е, че е двуезично, но и този аргумент не можа да ни убеждава.

принципно съм с 3 ръце за държавното у4илиЩе.
 заЩото "средата" е тази, в която Ще живее цял живот, та не виждам Що да не я познава добре.

Така мисля и аз  Peace

Общи условия

Активация на акаунт