Да преправим старите мебели - 9

• 102 540
  • 725
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря Ви, момичета.  Hug

baibibi, и аз затова до сега не съм се наела да ги претапицирвам, защото не знам дали ще се справя, а свестен тапицер не познавам. Първия модел дори и да не ми се получи, лесно бих го прежалила.
Канапето също е много хубаво, абсолютно същото като стола, но с две  места.
Стените и дивана са зелени, (трапезарията и хола са ми на едно) много ми се иска да ги боядисам бели, а дамаската да е зелена, но мъжа ми не дава и дума да отворя за това, пък и мен ме е страх да не ги съсипя.
Може би първоначално ще почна с трапезарните столове, но идея си нямам от къде мога да намеря плат на добра цена?

# 616
chin, тъй като не става въпрос за декоративни възглавнички, а за "закована" тапицерия, мисля, че компромис с качеството на текстила не трябва да се прави. По-добре е да се вземе нещо скъпо и качествено, което да не налага претапициране и минаване през цялата хамалогия след година-две. Знам един магазин, на турски дамаски Качар /намира се на ъгъла на Цар Асен и Скобелев/, където ми се струва, че предлагат добро качество на разумни цени. Предупреждавам те, че не съм ги ползвала, само съм гледала и пипала.
Има и друг вариант за седящи мебели с подобна структура на тапицерията - върху вече сменената седалка с нова дамаска се поставя едно шалте във формата на седалката, което е на връзки и може да се пере. А може и периодично да се подменя. Така основната дамаска, която е закована, се предпазва максимално и удължава живота си.
Друго, което обмислям, но не знам дали е възможно да се осъществи, е да изкормя изцяло дамаската, барабар с кабърчетата и ширитите, да сложа някаква плоскост за дъно на стола/канапето, а отгоре да се изработят възглавници от дунапрен/пенолатекс, които да се облекат с калъфи на ципове. Така хем ще може да се перат калъфите, хем ще може през някакъв период от време да се ушиват просто нови калъфи. Със сигурност няма да евтина тази процедура, но пък няма да се налага да се извършва често. Има фирми, които предлагат изработване на възгланци по нестандартни размери и форми, както и ушиването на калъфи от тапицерски плат.

# 617
Имам въпрос:
Искам да променя този гардероб.
http://eldi.snimka.bg/properties/apart.620823.25009714
Обаче да сменим вратите с МДФ  или ПДЧ ми се вижда скъпичко.
Има ли боя, която майсторът да нанесе върху лака и да се приключи?
Мисълта ми е ако няма да слагаме плъзгащи врати или да правим др. подобрения да използваме този фурнир. Той си е здрав.
Другият вариант е фолио, ама не мисля, че сама ще се справя.
Благодаря!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=585031.msg19005958#msg19005958
пост 474-надявам се да ти свърши работа Peace
Благодаря!
Значи има начин и няма да се излагам ако поискам майстора да го боядиса или облепи с фолио.

# 618
  • Варна
ябълка , фолио не е добра идея. Нека майсторът направо боядисва, щом фурнирът е запазен. Аз имам такъв трикрилен гардероб в моя коридор. Преди 16 тодини го пръснах със спрей. Не ми стигна боята и стана доста прозирно, но пък това му е чара. Смених дръжките с по-актуални. Но имам само един проблем, който и до днес не съм решила. Не се затваря добре. Вратичките се отварят сами. Виках дърводелец, сложи някакви магнити, но те не вършат работа.

Съвет от мен - преди да правиш каквото и да било по външния му вид, реши проблема със затварянето.

# 619
baibibi, благодаря Simple Smile   bouquet

# 620
  • София
CHIN-За качеството на дамаската,особено на втория модел столове-обезателно нещо "тежко"По  Пиротска има магазин за промазки-от порчкъка на 4 лв -но са много нетрайни.Има и магазини които предладат парчета.Също така някои тапицери предлагат парчета (ако си ги тапицираш при тях предполагам),но е по-евтино.освен това няма да е кой знае колко плат.За телефон на тапицери-на лични,ако се интересува някой.
Ако не разполагаш с ръчен тапер и дървото е хубаво т.е не е меко-използват се специални пирони,много къси и с големи главички-не знам продават ли още такива-скоро търсих тъй наречените "джамджийски "и се оказа , че не произвеждат,та се наложи да купя по-дълги и да ги режа с клещи "резачки" .После там където е ковано се пришива ширит(все още има хора които плетат по потъчка и не е чак много скъпо) със игла тип полусфера или се изковават фалшиви кабъри,които се продават на лента.
За седалките-много от по-големия модел столове имат пружуни-трудно се "връзват"отново и почти не се заменят.Варианта е плоскост и дунапрен по размер .
Ябълка-гардероба може да се пребоядиса безпроблемно-само ако е на панти хармоника,не е лошо първо те да се подменят,и естествено нови дръжки.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 00:43 от lluna

# 621
  • София-в сърцата на моите деца
Имам въпрос:
Искам да променя този гардероб.
Обаче да сменим вратите с МДФ  или ПДЧ ми се вижда скъпичко.
Има ли боя, която майсторът да нанесе върху лака и да се приключи?
Мисълта ми е ако няма да слагаме плъзгащи врати или да правим др. подобрения да използваме този фурнир. Той си е здрав.
Другият вариант е фолио, ама не мисля, че сама ще се справя.
Благодаря!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=585031.msg19005958#msg19005958
пост 474-надявам се да ти свърши работа Peace
Значи има начин и няма да се излагам ако поискам майстора да го боядиса или облепи с фолио.
За информация ,викнах дърводелец, който ми смени всички панти с нови , които взех евтинко от един магазин в квартала и смених и дръжките! Peace

# 622
Я къжете специалистки, какво ще се получи ако се боядиса ДЪРВО с боя със старинен ефект на Протекта, примерно ефекта ковано желязо:

http://www.orgachim.bg/index.php?location=products11&pid=157&start=0

Най - отдолу в страницата има картинка.
Някой правил ли е нещо с тези старинни ефекти, ама върху дърво ?
Аз съм правила една метална врата и си заприлича като че е от месинг, ама е желязо, на дърво  Thinking
Някакви идеи за друг старинен ефект върху вече боядисано с блажна боя дърво ?

# 623
CHIN-За качеството на дамаската,особено на втория модел столове-обезателно нещо "тежко"По  Пиротска има магазин за промазки-от порчкъка на 4 лв -но са много нетрайни.Има и магазини които предладат парчета.Също така някои тапицери предлагат парчета (ако си ги тапицираш при тях предполагам),но е по-евтино.освен това няма да е кой знае колко плат.За телефон на тапицери-на лични,ако се интересува някой.
Ако не разполагаш с ръчен тапер и дървото е хубаво т.е не е меко-използват се специални пирони,много къси и с големи главички-не знам продават ли още такива-скоро търсих тъй наречените "джамджийски "и се оказа , че не произвеждат,та се наложи да купя по-дълги и да ги режа с клещи "резачки" .После там където е ковано се пришива ширит(все още има хора които плетат по потъчка и не е чак много скъпо) със игла тип полусфера или се изковават фалшиви кабъри,които се продават на лента.
За седалките-много от по-големия модел столове имат пружуни-трудно се "връзват"отново и почти не се заменят.Варианта е плоскост и дунапрен по размер .
Ябълка-гардероба може да се пребоядиса безпроблемно-само ако е на панти хармоника,не е лошо първо те да се подменят,и естествено нови дръжки.

Благодаря много.   bouquet Аз седалката не мисля да я сменям, защото пружините са здрави, ако върху тази седалка сложа новата дамаска, без да свалям плата?  Thinking
Мисля да обиколя Пиротска тези дни.

# 624
  • София
За протектата не мога да кажа нищо.С миниум  или кит дървото си се боядисва(декупитах някави неща и става идеално с 1-фазно кракле)Варианта за големи повърхности е крайно скъп.Имаше някъде в темите мечета за шарки имитиращи дърво(кичозния вариант е с байц и бира)Иначе препарат за отмиване на боя-също е неудачен за греди или неподвижни дървени елементи,трудоемко и не е съвсем безопасно.Може би шкурка и нещо матово?
От известно време си мисля да напиша нещо в защита на безира-наистина навремето се е слагал преди блажната боя.У нас имаше дограма обработена само със затоплен ленен безир и не лепнеше и не се подържаше и си беше като нова доста години.Единствения недостатък е, че с времето потъмняваше.Освен това нещо не схващам каква е разликата м/у ленен безир и ленено масло,ама не твърдя че няма такава.както и за мене блажна и алкидна боя са 1 също нещо.
Водоразтворими бои ползвам доста-предпоследната кутия Аквавис беше много добра,последната обаче купена от същия магазин, не само че не покрива,има странна консистенция и ми развали четката.Така че....иди препоръчвай нещо на някого.
На chin-може и върху този плат,но по-добре е да се махне внимателно.А и ако има пирончета трябва да се извадят и после може да се ползват.Дамаски има и на Опълченска преди Сливница , а и на Симеон-малко преди Константин Величков.евтино е при циганина-т.е Красня поляна с/у бившата баня.

# 625
  • Пловдив
 И аз си имам една дограмица безиросвана преди 30 години.... ми няма такава гнус. Всичкия прахоляк се налепва... Сега при ремонта оставихме част от същата дограма. Яко стъргане падна и пак не се изчисти Confused

chin, моята кума има цял сет такива старинни мебели. Доста зор видяха в тинейджерските ни години  Mr. Green Скоро ги даде на тапицер да ги оправят и станаха страхотно. Естествено и не беше много евтино. Тапицерията е почти същата, такава мъхеста и тежка като на оригиналната. Ще я попитам ако има снимка да ми прати.

# 626
За безирът - едно време може би е нямало други видове грудн, но сега при наличието на всякакви, нови, по-добри възможности да се използва безир и то от човек считащ се за специалист... #Cussing out

Професионалистите трябва да са в час с новостите и да ги въвеждат и да ни уведомяват за тях. Както разказваше една потребителка тук за лаковете - реактивни и не знам какви си.
Ами световна тенденция е вече всички бои и лакове да са на водна основа, дори както казах в Северна Америка по магазините вече няма блажна боя.
Скоро посещавах един курс в университета точно по тези въпроси - ами има и алкидна водоразтворима боя, и емайлна водоразтровима, и боя за външни фасади - пак водоразтворма.
Науката е впрегната да прави живота ни по-лек и удобен, а ние ще си караме по старите начини от миналият век... #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 01:25 от Melany99

# 627
   Момичета,имам нужда отново от съвет Praynig

На  това място /в селска вила/:
http://storage4.album.bg/f4f/p1030076_6bae7_27616176.jpg
искам да си направя маса от стара дървена основа и дъски - нещо такова:
http://4.bp.blogspot.com/_-m_qGzz3H9M/SlsQ3oNYipI/AAAAAAAADqI/Q4 … rmhouse+table.jpg
или такова-http://2.bp.blogspot.com/_FraUxco9I78/Sqgc-RCuObI/AAAAAAAAARQ/vv … -dining-table.jpg
Искам да е възможно най-дълга за да събира повече хора и едновременно с това да не пречи, когато сядаме вечер само двама. За тази цел или трябва да я направя по-къса, или да скося четирите ъгъла за да се вържат със чупките на стените.  newsm78

# 628
Скрийте  чупките на стените.
Със завеси например - нещо ленено. Преметнете  го над прозорците, издекорирайте. Няма нужда да подрязвате ъглите на масата.

# 629
  • София
Аз пък бих изрязала продълговато осмоъгълна форма(т.е правоъгълна маса за да е максимално дълга и доста скосени ъгли)Другото което ми идва на ум е ако дъските на плота са например 4 и са достатъчно широки ,да се оформи нещо като кръст-т.е средните 2 по-дълги,а крайните 2-по-къси с по 1 седящо място.Има и вариант да е тип елипсовидно изрязана или с оформено рамо "кобилица"Не знам доколко се разбра.

Общи условия

Активация на акаунт