Имам нужда от моралната ви подкрепа

• 2 863
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте момичета,

Четох тук доста истории подобни на моята, но имам нужда и аз да споделя и да си "изпрося" подкрепата ви.
Историята е следната: заедно сме от 5 години, детето е на 3 и половина. /от много месеци, вече не помня колко животът ми е ад. Съпругът ми е много изнервен поради финансови проблеми и тежести - вярно не малка част от тях по вина на моята майка, която той не може да понася и без това. Всеки ден пие, т.е. се подпива и търпя невероятен психически тормоз. Приличала съм на майка си, псува ме, обижда ме, заплашва ме с убийство /особено ако реша да се развеждам/, учи и детето да ме псува, а то ми казва, че "тати е лош, защото всяка вечер се кара". Детето започна много да се разстройва и аз не мога да се понасям, че все още го подлагам на това.
Физически тормоз почти не е прилагал - само е трошил покъщнина и имам драскотина на носа и синина на брадичката от преди два дни, като го обвиних в лъжа.
Вече имахме случай да избягам с детето в 11 вечер ат при съседите и да викна зълва ми да ме прибере - тя дойда със сина си. Спах у тях и на следващата сутрин самия племенник на мъжа ми /30 годишен/ ме убеждаваше да не се прибирам - чудя се защо ли не го послушах?!
Истината е, че той ще направи живота ми още по-голям ад, зная, ще ми кажете, че само ме плаши, но наистина ме е страх. Освен това, живеем в жилище на мои роднини. Ако бяхме на квартира или в негово жилище отдавна да съм се изнесла с детето. Но сега ме е страх, че ще потроши жилището, което не е и мое.
Мои приятели ми казват, че за да не побеснее толкова много е добре да се опитам да говоря спокойно с него, но не виждам как ще му кажа, че искам развод и ще се прибера с него - това ще е "краят на физическото ми съществуване". Мислех си да му събера багажа и да го изнеса докато не е в къщи, да сменя патрона и да викна някой роднина да ме пази, за да не оставям жилището без надзор, но той пак ще побеснее и ще ми го изкара през носа. Ако аз се изнеса за няколко дни, докато той си намери жилище, пак не знам в какъв вид ще намеря апартамента.
Не знам какво очаквам от вас, много съм объркана и съм на ясно, че  няма как да ми дадете съвет, още повече не познавате от близо ситуацията, но съм много объркана и ме е страх, а съм на ясно, че така не може да продължава.
За да поясня - моите роднини нищо не знаят все още - само приятелите ми и неговите роднини, които са се хванали за главата с него.

# 1
Морална подкрепа от моя страна получаваш, съчувствие също. Не трябва да търпиш това, не трябва да караш детето си да търпи това заради страх. Има хиляди начини. Обърни се към полицията, има какви ли не агенции в момента за жени над които се налага психически тормоз. В никакъв случай не оставяй нещата така. От правна гледна точка, макар и да не съм специалист знам колко хиляди вратички има за жени в твоето положение. Тук има потребителки като Хърмаяни и Тумба-лумба и още много други, които ще ти обяснят точно какво, къде, как и кога трябва да направиш от правна гледна точка. Остава да ги послушаш и да победиш страха си. Мъжът ти много добре знае, че ти се страхуваш и това прави надмощието му още по-силно. Трябва да си спокойна заради себе си и детето ти и да повярваш, че нещата ще бъдат наред. Виждам, че в твоите очи ситуацията е едва ли не без изход. Повярвай ми не е така. Изход има.  Hug

# 2
Тук също можеш да прочетеш доста по темата за домашното насилие. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566711.0 Не съм съгласна да приемаш синина по брадичката като "почти нищо". Отделно от това освен физическата агресия на мъжа ти над теб и имуществото ви, смятам че психическата, която се отразява на вашето дете е по-непоправима от счупените чинии. Много съвети ще получиш, сигурна съм. Намери този, който е правилен за теб. Вземи си детето и собствения живот в твои ръце.

# 3
Щом мъжът ти вижда майка ти ( която не понася ) в твое лице, нещата няма да се оправят. Взимай се в ръце и действай, без да мислиш дали щял да изпотроши апартамента или какво може да направи. Или го гони или се изнеси ти за известен период, все по някое време ще се укроти и ще можете да поговорите дори и да е в присъствието на адвокат.
Не оправдавам действията му, ама това че майка ти му е натрещяла дългове е много тъпо, и на мен да ми се наложи да плащам чужди заеми ще съм меко казано бясна. Дали ако се опиташ да оправиш този проблем нещата няма да имат известна промяна.

# 4
  • София
Здравей!
Надявам се, че решението си го взела и тук ще коментираме само практичната страна на нещата, как да се случи изгонването му.
Основният въпрос в случая е доколко можеш да разчиташ на родителите си - основно на баща си.
От това, което си описала, става ясно, че не е възможно да му кажеш, че искаш да се разделите и да му дадеш срок да се изнесе - правилно ли съм разбрала?
Затова вариантът с багажа му навън, ключалката сменена и баща ти у вас за известно време, е най-добър. Още по-добре, ако може да занесеш багажа му при негови роднини, да не стои пред вратата все пак.
Пиши дали и до колко можеш да разчиташ на родителите си.

# 5
  • София
По-добре потрошен да е апартамента, отколкото ти.
Гони го докато е време и веднага подай молба за развод.

# 6
Вземи  детето и се махнете за няколко дни.Даже може би е добре и да си му го кажеш.За да не го дразниш и да не му даваш повод да избухва.Нека неговите роднини си говорят с него.Когато усети липсата ви ,а това неизбежно ще стане ,предполагам ще поомекне и ще може да говорите по-спокойно ,как точно да се разделите.Само не му клякай на милите думи ,колко съжалява и как ще се оправи ....... а за жилището хич не се притеснявай ,след ,като не е негово ,ще бъде изхвърлен много лесно от там,колкото и да ни е смотана държавата ,все пак има закони  някакви .Не го мисли, това трябва да е последното за което да се притесняваш.

# 7
И аз да дам морална подкрепа Peace

Аз не мисля, че спокоен разговор е възможен с подобен екземпляр . Доколкото схващам, човекът е в лабилно психическо състояние със склонност към агресия, има нужда от професионална помощ, която ще приеме ако ТОЙ реши.

Избий си от главата, че ТИ би могла да му въздействаш с твоето поведение. Ще е от ден до пладне.И не знаеш какви изненади те чакат. Помисли за себе си, ти как да излезеш от ситуацията.

Който не се е сблъсквал с такъв проблем, може и да те съветва да действаш "со кротце и со благо", но това не работи!Не се лъжи!От опит говоря.

Говориш с кварталния инспектор, предупреждаваш какво се случва, взимаш телефон за връзка, да викнеш полиция когато стане скандал.Подаваш жалба за тормоз, изкаш принудителна мярка да бъде изведен от къщата, сменяш бравата, молба за развод, ако решиш- завеждаш дело за насилие, баща ти у вас, или ти у тях(ако предпочиташ), да не оставаш сама.Не съм юрист, но тези мерки са коментирани тук в темите.
Слушай, изобщо не го жали! Naughty
Разкажи задължително на родители, приятели, съседи!!!!Може да се наложи да викаш помощ или да имаш свидетели. Почва да чупи нещо в къщи- так, веднага по телефона викаш някой!

Не се срамувай, няма нищо срамно, че си попаднала на насилник.Той вътрешно много разчита, че другите не знаят какво прави в къщи и това му дава сили. Отнеми му това предимство.Но трябва да действаш твърдо и хладнокръвно, за да оцелееш.  bouquet

# 8
  • Бургас
Аз също мисля,че трябва докато ги няма да си тръгнеш с детето най-добре при родителите си.Не разбрах те на какво мнение са ,но дори и да не ти се зарадват много,те са ти родители и няма да те оставят.Живееш с психич.лабилен примат.По-добре няма да стане.Поли-поли е права,прочети и сама реши дали синините и психическия тормоз не са насилие.Направи първата крачка,на никоя не и е било лесно.Тук ще имаш пълна морална подкрепа.Успех!

# 9
Щом жилището е на твои роднини, нека той се маха. Дори и да беше на негови - ти с дете до 18г можеш да останеш в него.
Моят съвет да отидеш при ваште беше в посока, ако се притесняваш да останеш сама , за известно време, докато се поуталожат нещата,  а не да  го оставиш там, че той да се изнася.....кой го знае, я се изнесе я не....Хич не разчитай!Аванта - не! Да си е опичал акъла. Кат не си го е опичал.....айде......

Разковничето е ти да се "пречупиш" и да разбереш, че повече така не може.Решиш ли се веднъж - нататък нещата сами тръгват.Успех  bouquet

# 10
     Ако си твърдо решила да прекратиш тези отношения, пътят е адвокат и производство по Закона за защита от домашно насилие. Приготви се за трудна битка, защото психическият тормоз не оставя видими следи, а не се знае дали неговите роднини, които са наясно със ситуацията, ще свидетелстват в твоя полза. Но дори да откажат, съдът може да го изведе от жилището още със заповедта за незабавна защита, която се издава въз основа на декларация, подписана от теб. Помисли кои твои близки хора биха ти били от полза.
     Паралелно с това, може да предявиш иск за развод и като привременна мярка за поискаш съдът да ти предостави упражняването на родителските права върху детето, и ползването на семейното жилище, до приключване на брачния процес.
     Ще ти трябва стабилен адвокат и много здрави нерви. Това от юридическа страна.

Чисто човешки, мисля, че трябва да отидеш при родителите си с детето, като помолиш собствениците на жилището да го поканят да се изнесе от дома им. И да не се връщаш в този дом известно време, поне докато нещата не се уталожат или не се разведеш. Не можеш вечно да криеш от света какво се случва с теб. Все някога трябва да вземеш решение, а в страх не се живее. И на детето вреди тормоза, не само на теб.
     Успех ти желая.

# 11
Според мен няма да попречи да повикаш полиция ако все пак започне дори бегъл скандал - предполагам и в България може да се изкара ограничителна заповед?
Според мен няма "семейно жилище", че да го делите - ако не е записан в домова книга или няма адресна регистрация при роднините ти - багажа вън, ключалката - сменена и някой да пази къщата 1-2 дни за всеки случай. Тежко му ако влезе да троши чужд дом - може и в затвора да влезе за това - може и да го информираш да не би да му влезе такава мисъл в главата.
Бъди уверена в себе си - изгони насилника! Молби, разговори и скандали няма да помогнат, така че съвета ми е да си пазиш нервите за важните неща и да бдиш над спокойствието на детето си Peace И си намери добър адвокат Hug

# 12
БЛАГОДАРЯ за подкрепата, момичета!!!
Да, решението е взето - въпрос е на време и организация.
Пиша бързо, че съм на работа и нямам много време.
Записан е в домовата книга, но и двамата нямаме адресна регистрация, аз все пак мога да си направя.
Баща нямам, но мога да отида за няколко сни в роднини или да пратя детето за седмица две при баба му на село.
Мисля си да му сваля багажа в колата, за да не седи на площадката. Знам, че ще побеснее, но ме е страх.
Мисля и да говоря предния ден със сестра му и племеника му - да вземат да го приберат за ден-два да не е на улицата и да ми налеят малко акъл в главата.
Само чакам колежката да се върне от отпуск след две-три седмици, че сега не мога да отсъствам от работа /или поне е силно нежелателно/. Притеснявам се и да не дойде да прави панаири тук. Шефа е много разбран, но все пак работя тук от 3 месеца само.
Е,ако стане нещо непредвидено може и да не дочакам колежката...
Още веднъж, много ви благодаря, че ми давате кураж!  bouquet

# 13
  • София
Добре ми звучи  Peace
Успех, дано всичко ти се подреди добре  Peace

# 14
Знам, че сте наранена и може би объркана и вие взимате правилното решение да не споделяте едно и също пространство с вашия съпруг. Но мога ли да предложа, вие да намерите решение чрез професиналана помощ за вашия съпруг. Можете да се обърнете към поп или професионален съветник, но той има нужда от помощ, за това как да се справи с мъжките си задължения. Прекалено много хора ви подтикват да изоставите проблема, като го изоставите или напуснете, но това не е правилно, той ще продължава да има нужда от помощ.

И ако може да сме искрени, заедно българския мъж и жена трябва да се научат как да се справят с заеми в живота.

Моя приятел е до мен и той се надява, ако може да поговори с вас и вашия съпруг повече за тази ситуация, защото той разбира нещо дълбоко за вашия съпруг, което може би не би споделил с вас и нещо позитивно за вашето бъдеще заедно.

Общи условия

Активация на акаунт