Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 061
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
http://zdravennavigator.bg/article/kriterii-autizym/14241
Нови критерии за аутизъм
Цитат
Предложените промени ще сложат край на епидемията от аутизъм
Crazy

Каква е разлика? В прекласификацията?
Ако с това се спира епидемия!
Какви ще бъдат последствията от това? В третирането?
Към коя група ще отидат другите?
Има ли някъде критериите?

# 691
http://medportal.ru/mednovosti/news/2012/01/20/autism/
Цитат
Работу над руководством планируется завершить к декабрю 2012 года.
До края на годината ще го измислят. Голяма стакмистика ще падне Twisted Evil

http://www.nytimes.com/2012/01/20/health/research/new-autism-def … uggests.html?_r=1

# 692
Е, ще видим какво ще се получи. Нищо лошо в изясняване на критериите. Лошото е, ако теглят черта и лишат 50% от високо функциониращите и Аспергерите от достъп до специално обучение и материално подпомагане.

Аз пък ви предлагам да видите това филмче за едно момче, което до близо 10-годишна възраст почти не е говорило. Как се опитва да стане самостоятелно и какво мислят родителите му. Autistic and Seeking a Place in an Adult World - NYTimes.com

# 693
Свързах предложението с кампанията срещу синдром на Аспергер в САЩ.
Възможно ли е?
Какъв е проблемът за това разделяне. Нали и сега има под диагнози на ГРР, поне у нас.

# 694
  • густо майна Филибето
Ако потърсим не дотам чист мотив - имат интерес диагнозите да са по-малко, така и обвиненията от една група хора ще са по-малко, предвид по-малкия им брой. А може да си имат и друг мотив, още по-пъклен и още по-финансов.

# 695
или ще се стоварят на точно определена група / по основни характеристики/, а други въобще ще отпаднат от живота като безнадежден случай.
Може и да е просто "разделяй и владей".

# 696
Ето отговорите на всички въпроси. Не съм прочела много внимателно мателиалите, но след като евентуално повече мами прочетат тези официални публикации бихме могли да си кажем кой какво мисли.
A 09 Autism Spectrum Disorder - Proposed Revision | APA DSM-5
www.dsm5.org/.../proposed
How Autism Diagnoses Will Change Under New Diagnostic Criteria ...
autism.about.com/.../diagno..
Autism redefined: New diagnostic criteria more restrictive
www.sciencedaily.com/.../1.

# 697
Не мога да вляза в линковете

# 698
Снежа63, копирай заглавията и в Google ще ги видиш. Peace

# 699
Да си напиша и аз мнението по повод линковете с материалите които прочетох. Разглеждам нещата от две страни:

1. Първо за самите американци. Според мен при промяна критериите диагнозата на детето се облекчава ако мога така да се изразя . Там деца като нашите не са толкова отделени от другите, те си имат права и си ги знаят и си ги изпозлват. Интегрират ги успешно, нямат право да ги дискриминират ... Предполагам децата с по-малко проблеми имат повече възможности за реализация ( за разлика от тук ! ). Така че нека си менят критериите - ползите са си за тях.

2. При нас - Ами при нас нещата са коренно различни - дори децата с две висши нямат особенно големи шансове да си намерят свястна добре платена работа, а какво остава за нашите деца - те нямат никакви шансове за нормална житейска да не говорим за професионална реализация. ако трябва да съм честна от тази гледна точка каква ми е разликата дали на документ детето ми е аутист ( класически, атипичен ) или е с ГРР като то си има проблеми - било с комуникацията било в взаимоотношенията с други индивиди , било с логиката ...  дали ( каквото и д апише на бумагата ) то има шанс да живее нормално, щастливо ( щастливо от човешка гледна точка ), да може да живее тук в БГ и когато нас с татко му вече ни няма.

Това че с промяната на тези критерии искали да спрат т.н. епидемия от Аутисти - смехории - ами ако ще 100 пъти да сменят критериите факта си е факт - "специалните деца" наистина са прекалено много. Защо човечеството не се замисли конструктивно - за ваксините, за отравянето на околната среда, за лекарствата, за прекалената информираност и настъпващата глобално очужденост .., защо да се замислят като е най-лесно да се поема по най-лесният път - да преименуваме аутистите за да сме спокойни защото така няма да ги виждаме - ще станат още по невидими и от сега !

# 700
_re_ge , разпределението няма никакво значение наистина, но ако и отношенията се диференцират / не само централно, но и обществено / тогава нещата ще станат по-сложни за нашите деца и нас
Не говоря за развитие и бъдеща като реализация, а за човешки отношения

# 701
_re_ge , разпределението няма никакво значение наистина, но ако и отношенията се диференцират / не само централно, но и обществено / тогава нещата ще станат по-сложни за нашите деца и нас
Не говоря за развитие и бъдеща като реализация, а за човешки отношения

Снежи, какво отношение има в бг към дете с диагноза? Щом е с диагноза - ами не е човек ...
Нали за това писах- нашите деца не съществуват щом са с бумага, а какво пише в бумагата има ли значение ?

# 702
За по - грамотните или не толкова вече има значение
Вече два случая имам такива
1 Беше в Кауфланд когато касиерката се държеше така странно и ме попита дали е агресивен с допълнение / разбира се за оправдание на учудения ми поглед /, че познавала такова дете, но било много агресивно
2 Вторият случай беше въпрос зададен от приятелка Не се ли страхувам, че детето като няма разбирания за отношения и като не е доказано на какво се дължи, някой ден може да ми стори нещо лошо
Това отгоре ражда и отношение към децата ни

# 703
re_ge, Снежа и другите мами,
опитайте да гледате филмчето, чието заглавие ви изписах в четвъртък. Просто маркирайте заглавието и поставете в гугъл. Няма субтитри, но се разбира, дори човек да не е много добре с английския. Става въпрос точно за възможностите на един 21 годишен аутист да се реализира професионално и да заживее самостоятелно. Коментарът е, че засега само 10% от високо функциониращите успяват да постигнат това. След филма има едно доста голямо описание на ситуацията в САЩ.
По-късно тези дни, след като се запозная подробно с материалите, чиито заглавия ви пуснах, ще коментирам. За съжаление, не се позволява превод или публикуване без специално разрешение.

# 704
За по - грамотните или не толкова вече има значение

Снежи
ако имаш само два случая блазе ти. Ако  роднините ти приемат нормално детето ти те облазявам двойно. Имаме приятелски семейства които се отдръпнаха откак стана ясно че детето ни е странно. Дори родната ми етърва ( жената на брата на мъжа ми , която докато се родят техните дъщери непрекъснато говореше че детето ни е добре и напредва , сега си сържи децата настрана все едно моето дете ще скочи и ще го ухапе като Маугли). И това про условия че моят син не е агресивен не проявява автоагресия и Е Социален ( !!!) просто се държи спрямо езика като робот с изкуствен интелект. Какво да очаквам от другите хора ?

Ами в ДГ ? За година и половина детето се промени коренно, участва в игри, в тържества по поводи с заучени роли или стихчета, има приятелчета в градината, те го канят на Рожденни дни , има момиченце което го харесва , а знаете ли какво ми каза госпожата ? То детето е все по-добре но никога няма да стане нормално. Е как да вярвам че смяна на диагнозата в бумагата ще промени мнението И Отношението на хората?

Констанца веднага преглеждам материала и ще чакам твоят коментар защото това няма да е буквален превод на статията и няма да иска рарешително  Shocked.

Общи условия

Активация на акаунт