Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 067
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Катина, на мен ми беше интересно как ще реагира дъщеря ми. Тя още на 1 година и нещо се разрева от една подобна протяжна песен и от тогава не съм пускала. Аз също не ги издържам, и в това няма нищо лоша, хора различни - усещания различни. Реакцията на дъщеря ми беше - първо се заинтересува от агънцето, снимките, след 10-15 секунди каза "това е една тъпа песен", след още 10-15 секунди каза "не ми харесва" и тръгна към другата стая. За мен това е нормалната реакция да може да познава себе си и да реагира за свое добро. От началото на 6-тата година много я успокоявях за различните шумове, казвах й няма страшно, този шум ти е неприятен и на мен ми е неприятен, трябва да го издържим, за малко сме тук и т.н. Много ми помагаше слушането на различни стилове музики, гледах да няма неприятни реакции към тях. Мисля, че и помогна това, че не се чувстваше задължена да ги търпя, настъпи някакво успокоение като разбра, че с шумовете има право на мнение.
Интересно ми беше да прочета за часа по музика. В старото училище детето нещо се оплакваше от часовете по музика, казваше, че  й се надува главата в този час. Аз много не обръщках внимание, но сега се замислих - сигурно и дъщеря ми я е дразнило фалшивото многогласно пеене, придружено от скрибуцане на касетофон. В сегашното училище госпожата пее заедно с децата и тя явно се старае да слуша само госпожата, сега й харесват. И в детската градина й харесваше, но там доминираше музикалният инструмент. Идея е да ти дам няколко от мойте дискове и да ги пускаш у вас докато детето си играе или прави нещо друго. Е щом са решили да го отпращат от часа по музика не е толкова страшно, догодина ще ги издържа. По-голям проблем е да не му пречи шума по време на час.

Момичета, да ви благодаря за линковете към математическите игри и сайтове, добре, че ми ги припомнихте, ще си запаметя линковете за да ги започваме през лятото.

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 21:58 от TanyaMG

# 676
Не мога да пробвам точно тази песен защото тя на мен ми е любима и я пускам често.
Музиката влияе на всеки и като мелодия и като текст.
Когато беше малък Алек много плачеше на една песен на Глория за България.
След това премина през период през който музиката му беше само фон.

Най- големия шок / не можем да се оправим и досега/ настъпи от касетите със записи на делфините.

Катина, пробвай да разделиш музиката от текста или намери друга музика с подобно звучене.
Аз например не понасям звученето на тракийските песни.

# 677
Катина, привет!
Има няколко причини Мишо да реагира по този начин и те са свързани със самия звук, не с разбиране, факта, че песента е протяжна и тъжна или с мелодията. Това, че иска да го спре, запушва си ушите в магазина от гласа на говорителя или не може да се справи с високите гласове на децата в час по музика и се опитва да ги надвика само показва, че не иска да слуша или не може да обработи това, което чува. И в трите случая това преди всичко е шум и високи честоти.
Записите на Борис Машалов са доста стари и некачествени. Звучат като стара грамофонна плоча, а това е факт Simple Smile.
Специално този, който пускаш има изключително неприятна допълнителна вибрация и гъгнене на звука насложен над основния звук. Също звука на гайда, кавал, а и повечето от духовите инструменти съдържат вибрация и обертонове. те въздействат върху цялото тяло.  Нечистия звук се възприема като шум, а и звука се компресира при качване в и-нет. Източници като Vbox и You tube не са предназначени за възпроизвеждане на звук. Компресирането на звука е нещо, което изключително ни напряга и изнервя дори да си мислим, че не го чуваме.
Някои деца имат лоша толерантност към звука.  Може да им бъде трудно и понякога невъзможно да издържат на шума. Определени звуци за тях, а за други всички може да се възприемат като твърде силни. Често високите честоти са особено обезпокоителни.

# 678
За Алек звука от делфините се оказа изключително зле или може би съпровода с другите мелодии.

# 679
  • София
Оля, благодаря ти - и аз горе долу така го разбирам, но с по простички обяснения. Не знаех, че компютъра променя звука. Но усещам за себе си, че някои мелодии ми влияят на сърдечния ритъм - буквално. Чудех се дали само на Мишо или на повече аутисти така им действа определен вид музика. Преди време от 7/8 ритъма - чалгата се хипнотизираше и му действаше като наркотик  - сега слуша почти всякакъв тип музика, но тъжната мелодия определено го разстройва и казва, че се натъжава. Предполагам не е точно душевно натъжаване, а нещо физически му действа???
Интересното е, че с времето явно му привиква ухото към тези вибрации, защото започва да привиква към тях. Вече свободно слуша агънцето отскоро, започна да изтърпява и Клайдерман и Бочели и Павароти. Дори и този тип пеене. Прабаба му е учавствала в певческа група Плански баби и слуша техни записи със същото звучене като бистришките. Сами виждате, че това е голямо геройство да се изслуша  ooooh! Имам огромно желание да се запознае със песни и мелодии, които са част от общата култура на човека и битрябвало поне веднъж човек да е изслушал химна, стария химн, операта, мистерията на бълг. гласове, кабагайдите гайдите, дудука, македонските, родопските - и т.н.
надявам се и в училище да се научи да си овладява напрежението - защото там просто се учи да се концентрира върху урока и изолира от страничните шумове на съучениците си.

Снеже може би не бива да спираш да пускаш делфините, аз не му спестявам трудностите, а се опитвам да го науча да ги изтърпява и да свиква с тях.

# 680
  • густо майна Филибето
Ще привиква детето ами, като го тормозиш редовно Mr. Green Тия баби и аз не ги търпя Simple Smile Но ако се наложи, ще се науча.  От години по цял ден слушам поп фолк заради Наталия, англоезичните не ги изтърпява дълго. И когато иска да й пусна определена песен в ю туб, се опитва да ми каже някоя дума детето, обаче за толкова години как една песен не успях да науча, не знам. Този фон го изключвам напълно. Сигурно и те се научават, къде ще идат Mr. Green Но пък полезното в случая е, че "чете" имената на всички фолк звезди на кирилица и латиница, плюс няколко поп. Simple Smile
Моите наблюдения са, че Наталия като малка беше много по-чувствителна - и към звуци, и допир, и храна и всичко останало. С възрастта тази чувствителност стана по-слаба. Но пък тя си мени предпочитанията през известно време. Няколко месеца изпада в еуфория от това, после няколко месеца му се кефи, после няколко месеца реве(но пък иска да й го пускам) И с храната така - една година яде луканка, една година не я близва,така и с хляба, и определени плодове също. Неизменно само яде лук и лимони. Вече не като ябълка, но в добри количества.

# 681
  • София
Любознателна, в този клип, който пускаш  какво и харесва визуалната стимулация в клипа или мелодията. Защото клипа е като в сензорна стая със светлини.
 Надявам се по често да минаваш в тази тема - имаме нужда от разсъжденията ти  Hug

# 682
Мами,
интересно ми е как реагират децата ви на анонса на “Нова спорт”. Тази сутрин почти се побърках от потарящите се насечени звуци, а момчето припикваше от възторг и дори си приклякваше в такт. Няма спасение. Той си харесва нещо и дори да гледаме нещо друго, превключва безцеремонно. Този месец беше “Канал 3”, но май започва времето на “Нова спорт”.

# 683
... Неизменно само яде лук и лимони. Вече не като ябълка, но в добри количества.
Спомням си когато преди време за пръв път каза, че Наталия яде лук като ябълка, чак на мен ми се насълзиха очите само като четях  Mr. Green

констанца моя син, също си има предпочитания на реклами, анонси, предавания. Ако нещо не му харесва да го слуша, но пък да обича да гледа картинките си спира звука. Друг път превключва направо програмата  Rolling Eyes

# 684
Да ви кажа за лука и лимона. Нашето момче ядеше лимони почти като ябълки (без кората), когато явно имаше понижена сензорна чувствителност. Тогава смучеше и ключове, стотинки и всякакви метали. Обонянието му не беше добро и имаше понижено чувство за болка. Това беше докъм 5 годишна възраст. Сега е обратното. Души почти всичко, което му се поднася, лимон не яде, а лукът е нарочил за най-противното нещо. Рови в чинията и пита, дали няма лук. Ако ще да го настържа, пак го открива.
А рекламите се гледат от всички деца – и от нашите, и от невротипичните – нали за това са направени, да грабват вниманието?! Но нашият ги рисува, знае телефонните номера на канал 1 наизуст и прочее аутистични страсти. Но тук става въпрос за музиката, която е натрапчива. Не съм опитвала какъв ще е ефектът от електронна музика. Понякога ми се струва, че това дете е хибрид между човек и компютър.

# 685
Любознателна,
в древна Гърция лукът е бил на голяма почит. Ядели са го почти като хляб, при това суров. Дали нямате някаква гръцка жилка или  в Наталия да се е преродила някоя древна гръцка душа?! newsm78  bouquet

# 686
  • густо майна Филибето
 Hug Страшно ми е интересно каква е кармичната ни връзка, с нея и със съпруга ми (вярвам в прераждането)
Гръцка жилка едва ли,само сензорна Wink, защото с голямо удоволствие яде и корите на цитрусовите, а по едно време не искаше да яде банана, а само кората му. Пфу, много противно на вкус!  Simple Smile
Катина, възможно е и клипа да й въздейства, но и по радиото го слушаше с особено внимание.
От време на време пускаме диско топка и цветен прожектор - като се насочи към въртящата топка, цветните светлини се отразяват и се завъртат в цялата стая. Ефекта е подобен, но по-богат. Мъжа ми ги купи преди няколко години от Илиянци , цената беше прилична.

# 687
  • София
Аз исках да ви кажа за пускането на различни музики, че компютърът не е подходящ и защото децата се разсейват от образа. Дори и само уинамр, дъщеря ми все зяпа подскачащите точки, а ако спра монитора се дразни. Музиката трябва да се слуша по класически начин на плейър по възможност с дървени колони, защото са с добър звук. Най-общо човек трябва да се поучи от меломаните и без да се вманиачава чак толкова, да го докара до нещо подобно.
Според мен е удачно да се използват картинки за плашещи звуци, например звука на морската вода, го обясних с картинка плаж.

Преди малко видях това - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=636523.0 , един човек прави реклама на делфинариума в Турция. Я да препиша и сайта, за да не изчезне след време като връзка - http://dolphin-therapy.org/en , представил се е като Иван Стоянов за контакт.
Една моя приятека беше в хотел точно до делфинариума и казваше, че има свободни часове за плуване с делфините. Аз ще я питам за хотела, може да е интересно преживяване без да се дават толкова пари за терапия.

И влязох да ви пусна този линк - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=615197.msg20912375#msg20912375 в него се говори за кафе, в което работят хора със СД в Турция. То ми изглежда като родителска инициатива и може да има приложение и у нас.

# 688
  • в моя свят
http://bestfellows.com/how-animals-cure/-това е блога на Иван Стоянов.
Статията от вестник Труд за него е много интересна,разказва за това как се е свързал с делфинариума в Турция и как са го приели.
 Интересно е и обяснението му,защо у нас във варненския делфинариум не може да се направи делфинотерапия.

# 689
http://zdravennavigator.bg/article/kriterii-autizym/14241
Нови критерии за аутизъм
Цитат
Предложените промени ще сложат край на епидемията от аутизъм
Crazy

Общи условия

Активация на акаунт