Холандска тема - 38

• 30 935
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
здравейте,

може ли някой от вас да ми обясни как да стигна от пристанището в Амстредам до летището.Само да не е с колело ,защото ще съм с куфари:)

Благодаря ви предварително.

# 61
  • Nederland
 Маги, какви премеждия само  Shocked
Аз нямах проблеми с Уиз Еър, но пък имах изпълнения на проверката на багажа. Вадя си аз от ръчния багаж надлежно опаковани в прозрачен плик 2 шишенца с ментолов спирт, всичко по правилата, всяка опаковка по 100 мл. Е да ама не, заяде се един от служителите, че не можело спирт да се пренася. Аз обаче упорито си настоявам, в началото най-любезно им обясних, че имам алергия и ми е необходим а в Холандия не се продава. Е, не та не, не можело.  Поисках им да прочета къде точно пише, че е забранено пренасяне на спирт, не били длъжни да ми показват. ooooh! Настана една суматоха, опашката след мен нервничи, аз обаче настоявам и накрая след дълго и подробно четене на етикета на спирта ме пуснаха. Laughing
С администрацията в София проблеми нямах. В НАП даже за 15 минути се отписах от Здравната каса и си изчистих старите задължения с Е 104. Сигурно можеше и за по-кратко време, ако служителката 5 минути не беше търсила Холандия в системата, накрая мъдро отсече, че такава държава в ЕС няма Laughing

# 62
Здравейте на всички!

Най-накрая се прибрахме в Холандия.Още се приземявам от жегите,свари ми се мозъка.ако не бях близо до басейн за част от 6-те седмици ваканция в Бг сигурно щах да съм умряла.Не мога да понасям лято и горещини,все едно ме бяха ударили с  чук по главата и едва тук на по-нормално време идвам на себе си.

На мен все ми се случват разни приключения докато съм в Бг.Така ми се иска веднъж да си ида и да ми е скучно,ама няма.

Като си ходихме май месец имахме приключение с полицията.За първи път в живота си дадох пари за подкуп / по-точно полицая ми дръпна банкнотите от ръката/,за да върнат на мъжа ми паспорта и шофьорската книжка.Не беше виновен,едно такси ни счупи огледалото на колата под наем и на нас ни трябваше документ за застраховката.Единия даже ме пита "този тук дали ми е сериозен приятел или само така съм тръгнала с него ooooh!.На следващия ден ми донесоха документа у дома,с намерение едва ли не кафе да им сваря.Сменихме колата с друга, от съображения за сигурност и почти не сме я карали.Но повече в Бг кола под наем няма да наемаме,доколкото разбрахме от фирмата с рент а кар, не сме единствените с подобни приключения.

Този път имахме пак приключение, но с доктори.Изобщо,писна ми всеки път,когато сме в Бг и си говорим с мъжа ми не на български, да ни носят тройни,че и четворни сметки,да ни таксуват не като двама,а все едно сме десетина души и да се държат така,все едно трябва да сме благодарни,че ни лъжат.Вместо да си почина все бях нащрек и имаше за какво.

детето все ме пита кога ще си ходим у дома,много му беше горещо и въпреки атракциите всеки ден и приятелчетата, с които си играеше,липсваше му училището и децата тук.Сега е много щастлив,че сме се прибрали и няма търпение да почне училище и да ходи на джудо,танци и плуване.

Изобщо,доволна съм,че ваканцията свърши.

П.С.Да напиша нещо хубаво-имам племенничка и станах на 35.А Себастиан на 5. Sunglasses

# 63
картинка с голямо закъснение: честито ти пораснало момче и честит юбилей! Hug  bouquet

Жалко, че сте имали подобни приключения, но вече сте си у дома( май цитирам една съфорумка Heart Eyes) Flutter

Ама аз пък акто си стоях цяло лято тук, не спрях да мрънкам как мухлясах от влага и умрях от студ! Mr. Green

Toni_NL, той спиртът се води май запалима течност заради това не се разрешва, ама не съм сигурна де. важното е, че си успяла да си го запазиш. Party Party

# 64
Magi, ужас!  Shocked
Аз имах кофти преживяване на летището в Дортмунд, но беше по вина  на персонала, не на Уиз. 5 пъти попитах дали да взема количката с мен и ми казаха да, след това като изчаках за чек -инг 25 мин се оказа, че не може. Обаче на гишето за свръх багаж нямаше никой, който да ми я приеме и така тичах 3 пъти с чанти и Софи и Ноемката между двете гишета, обяснявайки, че няма никой и, че изпускам самолета. Накрая ме обвиниха, че лъжа, че там имало служител.Помолих някой да дойде с мен за да се увери, че не е така, но не можели да напускат зоната. Бях казала на мъжа ми да си ходи и да не чака за първи път с нас и дълбоко съжалих. Накрая предложих да им оставя количката само за да не изпусна самолета-пак не се навиха, хванаха ме буквално под мишници и ме изнесоха в салона (бая се поузориха де  Laughing ). Казах, че искам да говоря със супервайзора и искам да подам оплакване и изведнъж се появи служител да приеме количката, обадиха се, че съм на път за самолета и да ме изчакат, ноооо се изгавриха и ми разкостиха ръчния багаж.  Почти разглобиха лаптопа, ровиха из памперси и води, после се оказа, че някъде са паднали мокрите кърпи и Ноеми като се оака в самолета, нямаше с какво да я избърша.  Crazy Аз пътувам само от Дортмунд и никога не са ми проверявал така ръчния. Дори колана на панталона (от плат с пластмасова тока, специлно подбран за да не ме карат да го махам се наложи да го сваля ) Платнени  кецове-събуха ме по чорапи.  Mr. GreenЕстесвено нищо не можех да кажа, понеже тези проверки са нормални ако служителите решат, но едва ли съм типичния терорист, преносващ пластични експлочиви в ръчния.  Crazy Стюардесите от Уиз пък на мен много ми помогнаха, поеха Софи, че трудно се качва по стълбите, нейното куфарче и моята раница, настаниха ни заедно, премествайки хора. Не ни мрънкаха, че трябва да ни чакат. А бе явно навсякъде може да случиш на гадни служители и това, че си с малки деца или бебе ни най-малко ги впечатлява. Аз пак съм със слънчева алергия, а ще ходим на море и не знам как ще се пазя. Преди това малко на Павел баня с майка, че трябва да ходи заради счупването там на процедури и викам и аз ако може да се поглезя.  Laughing Представям си го супер пенсионерски курорт, не мръднал от соц време , та тая големи надежди за стари спомени.  Laughing

# 65
Маги,големи премеждия,ужас... ooooh! ooooh!
Тони,за6то не си пъхна спирта просто в куфара?Аз си купих реванол и подобни ,и за да ми е мирна главата там. Rolling Eyes
Ние пътувахме много добре с Томас кук,препоръчвам го. Peace
Кора,такива са да..флиорци,само се чудят къде да се почешат,и с кой да се заядат. #2gunfire
Julyy,нямам си никаква идея.Успех Hug
Картинка ,чхестити ви празници със закъснение  bouquet.Аз пък се насладих на жегите,това е единственото нещо което не ме дразнеше там.Но и 6 седмици са бая време.Вече не мога да издържам толкова там.... Tired

# 66
Мопси ,дано си починеш  на ваканцията.Истината е,че сама с деца е трудно Tired.Аз лично не бих се навила да пътувам така.Но сега използвай и се наслаждавай на всеки удобeн момент. Hug Hug

# 67
Лелее, момичета, дайте ми вашите 6 седмици.
Тук е разгара на лято, сезон и купон. От сега ме е стегнало, как ще се прибера на студ и дъжд и....

Вече втора вечер сме на Спирита. Жестоооко.
Снощи Моби направи невероятно шоу. Бг публиката е толкова готина, те милите са жадни за изпълнители от подобен ранг и се раздават до дупка.

Мила е при баба си, играе на двора, цели тайфи деца, ядат домашни зеленчуци и плодове,
палачинки...абе още малко глезене.

Аз и тази вечер съм навън, направо съм отвикнала на толкова партита наведнъж.
А утре мъжа ми е рожденик, и сме на един бар на Смокиня, пак ще има свирене.  Laughing
В четвъртък сме в София и петък потегляме. Мислех да останем няколко дни в Словения,
ама няма време за екскурзии.

# 68
kate  Laughing ахам, и ти си нямаш работа да питаш.  Mr. Green

Кора с Малев съм пътувала многократно и не само до БГ. И сега като взимах билети ги проверих, но се отказах заради прекачването. С две даца да си създавам напрежение с трансфер, особено лятото в най-натоварения сезон, когато има масово забавяне на полетите, не ми се видя примамливо. Simple Smile
Е, как да не издържа, избор имам ли? Simple Smile Казвам си, че в края на краищата ще пристигна от точка А до точка Б и затварям очи.  Laughing

Тони късметлийка си ти с БГ администрацията. Wink Аз тъкмо ги похвалих преди известно време, но не закъсняха да ми скъсят животеца, а на какъв цирк се нагледах (но не безплатен, че ме одрусаха със 120 лв за билет) просто не ми се приказва. Не съм била скоро свидетел на такава агресия.  Tired

Картинка и аз привличам само лудите.  Laughing Като мухи на л***о ми се лепят.  Mr. Green  Като при теб не минава ваканция без някоя изцепка.
Честит ти юбилей и пораснало момче!   bouquet И честита племенница. Simple Smile

Мопси ама и ти голям ужас си изживяла!  Hug Не знам, сякаш лятото се случва нещо по всички летища и настъпва тотален хаос. Все се заричам, че август няма да пътувам и пак си го причинявам.
Да ти кажа, май остарявам и ми се приискват точно такива пенсионерски почивки.  Laughing

Мила на вас лек път!

Като изключа агресията на административните служители (насочена към всички не само към мен Wink) и неприятното преживяване с БГ еър мога да кажа, че си изкарахме една прекрасна ваканция.  Grinning Дъщеря ми имаше вълнуващо лято, а ние се насладихме на страхотни срещи с приятели и няколко сватби.  Mr. Green

# 69
Тони,като каза за здравни осигуровки се сетих да попитам-миналата година ходих в НАП и имах някакви задължения след края на майчинството.Като показах обаче,че съм застрахована в Холандия,снимаха ми картата,личната карта и фербляйфсфергунинга и ми изчистиха задълженията.Служителката каза всяка година да ходя така и да нося документ,че съм застрахована.
Тази година обаче не ми искаха нищо като отидох,не можело да ми дадат документ,че нямам задължения,само отбелязвали на основание старите документи от миналата година,че съм застрахована в друга страна от ЕС.Аз обаче като проверих в сайта на НАП пак имам задължения.Те са само за половин година,де,но си мисля,май е по-добре да си взема тази Е 104 декларация следващия път.Откъде обаче да я взема?

# 70
  • Nederland
Kartinka, като наближи да си тръгвате за БГ следващия път се обаждаш на здравната ти каса тук да ти изпратят формуляра Е104 по пощата. По принцип става за няколко дни. Аз обаче уцелих периода на летните отпуски и чаках 3 седмици.  Laughing С този формуляр в НАП ще ти изчистят всички стари задължения от момента на регистрацията ти в здравната каса в Холандия до датата на издаване на формуляра. От там нататък имаш 2 варианта - или да носиш всяка година такъв формуляр и да ти чистят новите натрупани задължения или да подадеш заявление по чл. 40 а за отписване от здравната каса поради това, че живееш повече от 183 дни в годината в чужбина. Това заявление се подава еднократно и повече не се занимаваш със здравната каса в България. Ако един ден решите да се върнете пак можете да се запишете. Аз така направих.

Честито и от мен за хубавите поводи! Hug

Меги, аз пътувах само с ръчен багаж и затова така се получи със спирта.
Звезди, сигурно имат право затова, че е запалителна течност. Но каква е логиката, като можеш спокойно да си купиш ракия от летището и да я качиш в самолета. Grinning
Мопси, приятно изкарване на Павел Баня и на морето!
Мила, лек път на вас!
Кате, слънцето лекичко се показа. Grinning

# 71
Ето от тук:
http://www.uwv.nl/Internationaal/formulieren/formulieren/AG14015444.aspx
Отнема седмица да ти го пратят по пощата.Поне в моя случай.

Честит юбилей и пораснало момче   bouquet

Егати кофти преживяванията,  Tired аз пък не привличам нито луди,нито проблеми  Rolling Eyes.(пу-пу,все така да е)и френското нашествие,което още продължава по българско,си изкарват супер и нямат проблеми.Естествено не са нито слепи ,нито глухи,виждат и неуредиците,но са много впечатлени и доволни.
Важното е,че всичко е зад гърба ви,забравете   bouquet

Последна редакция: нд, 14 авг 2011, 20:50 от kate.t

# 72
Много благодаря за информацията!

Мопси,непременно отидете с майка ти до Казанлък, има редовно автобуси.Градът е ремонтиран,спечелили са проект "Красива България"и е неузнаваемо приятно да се разходиш и да изпиеш едно наистина хубаво кафе някъде по терасите.Акос те с децата има много хубаво място за игра с кафене към него.Казва се "Есен", има и още едно,вдясно от такситата пред хотел Казанлък.Хем децата играят,хем майките могат да дишат спокойно.
А най-хубавото- точно в центъра на града има информационен център с изнесена информация какво е направено от Общината с парите от ЕС през изминалата година и снимки.
Има и много интересен музей,пак в центъра, с нови експонати от разкопките.
Парк Тюлбето също е много наблизо и е хубаво място за игра на децата.Наблизо има много хубав ресторант с българска кухня/много вкусно и евтино/,казва се "Магнолията".

Пожелавам ти да си прекарате добре и да се заредите с много положителни емоции.

# 73
Toni_NL,
 вероятно, защото е запечатана. Но на майка ми така преди години не дадоха да качи в самолета вода и то купена от безмитната зона. Въпреки че им е показала касовото бонче. ooooh!

Какви ужасии разправяте за  пътуването... Ама има почти година да ги забравя! Mr. Green

# 74
Kartinka, мерси! Ще пробвам да отскоча сама до Казанлък. Майка ми  е трудно подвижна в момента и май ще се наложи да пътуваме с влак за да може да лежи. Очертава се да е много весело.  Mr. Green! Представям си от сега кебапчета мушнати в четвърт хляб, закупени от някоя гара.   Joy
Честито на порасналото ти момченце, да го зарадвате с едно братче или сестриче!
Моите 4 седмици не си ги давам.  Laughing И ден дори. Mr. Green
Аз също съм по втория вариант и от години не се занимавам със здравните. Още след първата година го направих за да не си развалям ваканциите с ходене по институции. Тази година обаче ми се наложи за да закрия фирмата на баща ми . Малко безумна се оказа цялата работа, защото за да се закрие трябва да се пререгистира. Crazy Убиха ме с някакви безумни срокове за вадене на документи -2 месеца, но поне бяха много любезни.
Маги, аз разбвах , че с уиз си пътувала. С Бг еър и аз имам големи изпълнения. Веднъж направо ми идеше да потъна вдън земята от срам като слушах какво говорят за чуждестранните пасажери- ех тоя селянин не се ли наяде, няма да останете гладни бе мизерници, няма да те пропуснем и да останеш без ядене тиквеник такъв и това казано с най-вироката усмивка.  Sick   

Общи условия

Активация на акаунт