Трудно проговаряне -тема 4

• 82 242
  • 720
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, ние се върнахме от почивка с децата.
За нас не беше голямо разтоварване, но вярвам че на малкия му се отрази добре: 10 дена игри на открито с деца, всеки ден различни, без телевизор, без компютър близо до мама и тати.
Аз също успях да го наблюдавам по-добре и да открия различни черти, които до момента не бях забелязвала. Моят син даже се сдоби с ухажорка и хич не му беше неприятно нейното внимание и целувки. Проявяваше и ревност и страх и дори опитваше да клюкари сестра му какво е направила и къде е отишла.

Изчетох какво сте писали. Хареса ми мнението за децата с аутистични черти, които обаче не са от спектъра. Май не са и само деца. Не искам да натоварвам темата с лични непрофесионални  наблюдения, но познавам доста такива хора. Любима реплика на един от тях: "Напънах се да съм малко по-общителен, за да се оженя, сега мога отново да съм си темерут и да си човъркам моите си неща колкото си искам".  Wink

_re_ge доста ме притесни с този ваш първи логопед. Аз покрай това инатене на Жоро. Вече се замислям за една консултация с психолог на тема: трябва ли да се фокусира вниманието на детето върху проблема му с говоренето или напротив. За тези 10 дена чух доста нови за мен изречения и всеки път като го похвалех и искрено се радвах, той почваше да се смее хитричко и да си запушва устата с дветет ръце (един вид - ух изпуснах се и ви казах нормално изречение вместо бебешко).Но пък логично има моменти когато страда и се тръшка, че не го разбираме и тогава почвам с обясненията, че затова трябва да се старае, да ходим на логопед, да се упражнява и той кима с глава, казва: дааа, дооообееее ... после пак старата песен

# 76
Здравейте мами. Нова съм в тая тема. Аз съм от Варна. Имам момиченце на 1г и 11м. с много проблеми - епилепсия и ДЦП. Ходим на рехабилитация в дома във Виница. Тя не говори почти нищо, само мама, ам ам и кака. Като беше по-малка казваше и баба, тата, коко, леля, но от известно време спря да ги казва. Ходихме при една логопедка в дома във Виница, която след първия път се скри и каза, че излиза в отпуск от май до септември. Сега проблемът ми е да намеря някоя добра логопедка с опит, която евентуално да идва в къщи. В къщи детето е по-спокойно и не се стресира, а ние трябва да я пазим от стрес заради пристъпите. Можете ли да ми препоръчате някой добър логопед във Варна?

# 77
  • Някъде на път....
Момичета, ако искам консултация с невролог, психолог и логопед в "Св. Никола" какво трябва да предприема, стъпка по стъпка?
Виждам, че повечето сте минали по този път - дайте ми съвет, моля!  Hug

# 78
  • София
Момичета, ако искам консултация с невролог, психолог и логопед в "Св. Никола" какво трябва да предприема, стъпка по стъпка?
Виждам, че повечето сте минали по този път - дайте ми съвет, моля!  Hug
Запиши първо час в края на месеца, когато правят график за следващия месец и от там на татък те ще преценят от какви специалисти има нужда детето  Peace
Снощи до късно четох за ТЕС и така се запалих, че мисля да го приложа върху малкия - да видим ще има ли ефект Praynig

# 79
  • Някъде на път....
Доника, благодаря!  Hug
А какво е ТЕС?  Thinking

# 80
  • София
Доника, благодаря!  Hug
А какво е ТЕС?  Thinking
Техника за Емоционална Свобода Wink Вече съм склонна да пробвам всичко, след като няма никакво обяснение за проблемите ни...

# 81
Здравейте, тази ТЕС съм я пробвала с месеци върху мен когато имах здравословни проблеми. Купих с книгата, разучих я, правих всичко, което пише там. Да не ви разочаровам, ама грам нямах подобрение. Не казам, че и при вас ще е така. Опитайте, нищо не пречи.

# 82
Здр. имате ли представа дали в Пумпелина правят два пъти годишно безплатно / отворени врати / за диагностика? Защото сега през септември няма да можем да отидем и се чудех дали ще има пак през февруари - март 2012 г?

# 83
  • Юпитер- Сатурн
Да се включа и аз. Днес разбрах за тази тема. Със синът ми ходим, от както стана на година и три месеца на невролог, психолог и логопед. Трудно проходи. Сега трудно и проговаря. То не бяха съмнения за аутизъм, ДЦП и какво ли не. Последното, което казаха беше забавяне в психическото развитие, за това бил проходил късно.
Синът ми има проблем с ходенето и все още замята краката, но май след много търсене попаднахме на нашата лекарка. Да видим как ще се развият нещата. Според нея нещата са по-скоро ортопедични отколкото неврологични.
Иначе истински проговори преди един месеца. Тръгна при нов логопед. Като промяната можеше да се види още първата седмица.
Преди седмица-две бяхме в александровска- там казаха, че трябвало да му се издаде документ за ресурсен.
Да си призная, все още съм в как да го кажа "говорен" шок. Познатите ми правеха забележки как говоря, защото изреченията ми бяха двусрични и доста странни. Колко пъти съм повтаряла като папагал едно и също аз си знам. Най-интересното беше, че се сърдеше ако не си го разбрал. И въпросната дума се повтаряше на висок тон много кратно, докато не "налучкаш" значението й  Grinning.
До като се лутахме установих, че или срещам разбиране или пълно не разбиране от страна на други родители. Като вторите преобладават.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 16:24 от Азарея

# 84
Здравейте и от мен.
Азареа, на колко годинки е сега твоето детенце? Къде сте ходили до сега на лекър?
Ние сега сме в двуседмична почивка от логопеда, докато мине прегледа в Александровска болница. Не знам какво ще стане и при нас. За резултат от нашия логопед има няколко думички, пък и започна да се съсредоточава повече. Ще видим дали ще продължим със същата логопедка след прегледа. Хайде целувки на всички мъничета!

# 85
Азарея, правен ли е на дететцето ЯМР или скенер? Там добре се вижда ако нещо неврологично, трябва и неврологичен преглед. Знам, че е нормално детето да има изоставане в дадена област, но когато изоставането стане в повече области тогава е притеснително.
Аз настовах да се направи ЯМР като видях, че изоставаме двигателно. И излезе лекостепенна хидроцефалия, която трима лекари казаха, че няма нужда от лечение. И така след 4 месеца, от лекар на лекар, пълни безхаберници, се озовахме оня ден при Георгиев - неврохируг, който каза, че трябва да започнем лечение. Малката външно няма никакви прояви, но може двигателното и говорното й изоставане да се дължат на това.

# 86
Здравейте, изкам да попитам някой от вас дали е ходил и ползвал услугите на специалистите от децки център "Тацитус". Благодаря предварителни. Лек ден ма всички, целувки на дечицата!

# 87
Здр. имате ли представа дали в Пумпелина правят два пъти годишно безплатно / отворени врати / за диагностика? Защото сега през септември няма да можем да отидем и се чудех дали ще има пак през февруари - март 2012 г?
    По моите спомени ги правят през Октомври,Януари и Април.

# 88
Благодаря, Селма! И аз така си мислих, защото имам някакви спомени, че в началота на тази година имаше такива отворени врати!

# 89
  • София
Дани, утре като ида ще попитам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт