Трудно проговаряне -тема 4

• 82 242
  • 720
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ние бяхме на отворени врати в Пумпелина през февруари, но за съжаление не знам дали се спазва един и същи график всяка година.

Janita75, доколкото знам в Тацитус ходят предимно деца с вече поставена диагноза аутизъм или ГРР. Затова най-добре е да попиташ в темичката за аутизъм.

# 91
Здравейте!

Извинявам се за повторението, но се чудех в коя тема да задам въпроса си Embarassed

Дъщеря ми скоро ще стане на 4 години, но все още само аз и баща й можем да я разбираме (не винаги).  Още преди година бях решила да я водя на логопед, но тъй като тръгна на градина, а там има такъв, реших да поизчакам. Имаше някакъв минимален напредък и се поуспокоих. А, и учителките от детската градина ми казват, че всичко е наред. Но, аз мисля, че е крайно време да я заведа при някой добър специалист в София.
Доста се порових в нета, но така и не можах да открия координати на такъв. Сайтовете на няколкото логопедични центрове, които се опитах да отворя, не се поддържат.  Не знам дали проблемът е в моя компютър, но не можах да отворя и голяма част от линковете на първа страничка, а наистина много ме вълнува тази информация.

Моля, дайте координати на специалистите, които посещавате Praynig

# 92
Здравейте мами, дъщеря ми е на 2 год. и 1 месец, но все още не говори Sad Когато беше по малка казваше повече думички от сега, като мама баба тата тате бау не не айде, но сега казва само мамамам папаппапа и нене понякога. Водих я на една консултация с логопед преди месец и половина и тя ми каза че според нея детето няма проблем, не е аутист и трябва да изчакам. Ако когато е на  2 год и 10 месеца все още не говори тогава може да се започне работа с нея. Но аз все още продължавам да се притеснявам. В бургас има училище "Монтесори" заведох я и там. Посъветваха ме да работя с нея посредством игри свързани с развиване на финната моторика (пръстите на ръцете). След месец ще започне курс 2 пъти в седмицата - мама и аз и мисля да я водя...дано помогне. Иначе когато и говоря в повечето случаи усещам, че ме разбира, но не винаги изпълнява когато и кажа нещо. Когато не желае да го направи или не ме разбира, не знам кое от двете е само ми вика насреща все едно ми се кара. Посъветвайте ме, моля. Благодаря! 

# 93
ivetivet, все едно описваш моето дете. Тя е на 2 г., но с неврологични проблеми. При нас се предполага, че забавянето е от това. Вие имали ли сте други проблеми, например двигателни, късно прохождане и т.н. Иначе не е рано да се започне работа с логопед. Според нашия невролог, не е важно че детето не говори, важно е да разбира. Но според мен се ориентирай към дрг логопед, който да започне работа с детето, има на тая възраст какво да се работи, като масаж на устата, работа с двете ръце, финна моторика, сензурна стимулация. Успех!

# 94
  • София
ellyganova Моят син е на под 4 години и виждам, че ако има желание да изговори правилно звуците, ще се нуждае от един вид терапия, но той просто отказва.
Затова според мен е важно да знаеш, ако дъщеря ти се старае да изговаря думите правилно, когато я поправяте, но не и се получава - мисля че по-лесно ще ви помогнат. Може да помолиш логопеда в детската за допълнителни посещения срещу заплащане, за да извадите по-бързо неясните звуци или да потърсиш логопед близо до вас.
Ако детето не иска, вече търсите терапевт, който да му пасне и да го мотивира.
Успех!

# 95
Здравейте мами, дъщеря ми е на 2 год. и 1 месец, но все още не говори Sad Когато беше по малка казваше повече думички от сега, като мама баба тата тате бау не не айде, но сега казва само мамамам папаппапа и нене понякога. Водих я на една консултация с логопед преди месец и половина и тя ми каза че според нея детето няма проблем, не е аутист и трябва да изчакам. Ако когато е на  2 год и 10 месеца все още не говори тогава може да се започне работа с нея. Но аз все още продължавам да се притеснявам. В бургас има училище "Монтесори" заведох я и там. Посъветваха ме да работя с нея посредством игри свързани с развиване на финната моторика (пръстите на ръцете). След месец ще започне курс 2 пъти в седмицата - мама и аз и мисля да я водя...дано помогне. Иначе когато и говоря в повечето случаи усещам, че ме разбира, но не винаги изпълнява когато и кажа нещо. Когато не желае да го направи или не ме разбира, не знам кое от двете е само ми вика насреща все едно ми се кара. Посъветвайте ме, моля. Благодаря! 

Препоръчвам  Ви   незабавно посещение при логопед , който  работи  с  ранна детска възраст . Не чакайте детето  да стане на 4 год  и  чак тогава да започнете логопедичната терапия . Колкото по - рано  толкова по- добре !  bouquet

# 96
Искам да ви попитам - изписвали ли са на децата ви успокоителни и давали ли сте ги? На малката детската прихиатърка й беше изписала Атаракс, но понеже се поуспокои, реших да не ги давам. Сега обаче е в един период, в който е много раздразнителна. Предстои й и тръгване на детска градина.  Не знам как би и се отразил подобен медикамент - дали положително или ще влоши още положението... newsm78

# 97
Не Гала, не сме имали проблем физически от никакво естество, приходи рано, на годинка и 6 дена. Тича много, играе с децата, гони се с тях, рисуват с тебешири... Аз я водих при д-р Няголова в Бургас 2 седмици преди да навърши 2 год. но след посещението ми каза да изчакам до 2 г. и 10 месеца ако не говори тогава да започнем да ходим...

# 98
Здравейте  bouquet
Искам да запитам някой дали е запознат с метода на Глен Доман. Да сподели личен опит и впечатления. От няколко дена чета информация в нета, но на български е малко. Незнам дали ще прояви някакъв интерес. Моята принцеса бързо губи интерес. Но сякаш съм се решила да пробвам.  bouquet

# 99
  • Юпитер- Сатурн
Азарея, правен ли е на дететцето ЯМР или скенер? Там добре се вижда ако нещо неврологично, трябва и неврологичен преглед. Знам, че е нормално детето да има изоставане в дадена област, но когато изоставането стане в повече области тогава е притеснително.

Синът ми е наблюдаван от двама невролози, от както навърши година и шест месеца. На всеки един от тях заключението е "има проблем, но ще изчакаме да видим дали няма да го израсте". Наскоро попаднах на друг лекар според, който проблема е по-скоро мускулен или ортопедичен. Препоръча да му се направи снимка. Ортопедите при, които съм го водила отричат да има ортопедичен проблем (като изключим дюстабана, който вече коригираме със супинатори).  Педиатърката отказа да ми даде направление за ЯМР, рентген или скенер. А, на този етап не мога да заделя 500 лв.

Здравейте  bouquet
Искам да запитам някой дали е запознат с метода на Глен Доман. Да сподели личен опит и впечатления. От няколко дена чета информация в нета, но на български е малко. Незнам дали ще прояви някакъв интерес. Моята принцеса бързо губи интерес. Но сякаш съм се решила да пробвам.  bouquet

Да преди няколко месеца попаднах на този метод, но предпочетох друг. Монтесори в домашна обстановка. Плюсовете за мен. Има две действащи страни- детето и аз. Разнообразно е. Синът ми е в състояние да се занимава един час без да му омръзне. Развива финната моторика и паметта. За два месеца научи числата до 10 сега брои до 20. Прави връзка м/у 2 ябълки и числото 2. Сега го уча на буквите. Тук във форумът има такава тема. Много ми помогна. Като всичко е постигнато под формата на игра. Самочуствието доста му се покачи.
Прецени сама.

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 10:20 от Азарея

# 100
Здравейте всички! Искам да споделя с Вас един проблем.Внучето ми е на 2 г. и 3 месеца/момче/. Не може да говори. само няколко думи/мама, мама няма, тати дядо баба искам бий пипа  и още няколко. не изпълнява команди. Иначе си е нормален. Постоянно говори на неразбираем език. Разбира всичко. Търси внимание дори и от непознати. Не се страхува от хората. и от децата. Пипа ги даже ги щипе от радост като ги прегръща. Показваме му картинки на животни. Повтаряме милиони пъти кое животно какви звуци издава и нищо не може да покажи нищо. На 1 г. и 8 мес. го водихме в Пловдив при психо-невролог, защото не се обръщаше като му викаме. тя каза да не гледа телевизия. лишихме го от телевизора и компютъра и нищо. за 8 месеце е научил 2-3 думички това дали е аутизъм предварително ви благодаря ако отговорите

# 101
  • София
Здравейте Таня, а на УНГ ходихте ли за проверка на слуха? Ако и с ушите всичко е наред запишете час в св. Никола. Успех  Hug
За 2 месеца имаме напредък с малкия една нова дума - кррррррррррраче. Натъртва на Рто и е много смешен. Гледа серията на бейби Айнщайн за тялото непрекъснато и започна да имитира децата от филмчето...
За Глен Доман съм чела миналата година. Интересен подход, стига детето да има интерес. В моя случай - никакъв. В смисъл - отварям книжка с картинка примерно от поредицата за Думите и обяснявам...Понякога му е интересно, в повечето случаи не.
В тази книга има интересни примери, въпреки че логопедката е скептична спрямо нея...

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 11:12 от Доника

# 102
Здравейте на всички.
Азарея, на колко години сега е детето? От моя опит, който е свързан с постоянно ходене по доктори, заради невролигчния ни проблем, искам да те посъветвам поне скенер да направите. Платено струва около 80 лева. За ваше успокоение. В повечето случаи и да има нещо, "лечението" е пак рехабилитация, логопед и психолог. Но ето как се получи при нас. Аз настоявах за ЯМР. Накрая ми дадоха направление и излезе лекостепенна хидроцефалия, без да сме имали никакви симптоми, в смисъл не е била никога уголемена главичката, но това състояние се следи и може да се наложи оперативна намеса.
И още нещо да попитам. Много ме заинтересува това за домашната монтесори терапия. Разкажи нещо повече, от къде може да се вземе информация?

# 103
Таня, също подкрепям да заведете детето на УНГ. Не можах да разбера дали малкия не назовава звуците на животните или не ги показва тях. Като правихме психологичен тест на 1г и 10 м. там пишеше, че детето трябва да показва минимум 5 от картинките. Въобще препоръчвам на всички психолог. Може да се отиде еднократно, да се направи тест. С тестовете им можеш да се ориентираш как е детето, къде евентуално има забавяне. Освен това дават идеи как да се работи с детето, като например да сложиш хляб в шише от мляко и детето само да се сети да го обърне наобратно за да го извади. Просто трябва да се случи на подходящ психолог, а те са малко. Ние сме от Варна и ползваме психолог от Карин дом.

# 104
  • Юпитер- Сатурн
И още нещо да попитам. Много ме заинтересува това за домашната монтесори терапия. Разкажи нещо повече, от къде може да се вземе информация?

Ето линк към темата за монтесори http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562336.0. Освен описаните там неща някои, от които прави с голямо удоволствие. Например с легена в банята да прелива отнема му час, два. Идеята е на г-жа Монтесори, която е наблюдавала най-бедните италианци. Решила, че трябва да има начин да им помогне с "подръчни" материали, като развие техните заложби. За съжаление в днешни дни е доста скъпичко. Идеята както писах е да се развие фината моторика, паметта и още един куп неща.

Дано Гала при Вас нещата се развият в положителна посока.

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 16:56 от Азарея

Общи условия

Активация на акаунт