"Майчин дом"- Варна тема 5

• 88 704
  • 937
  •   1
Отговори
# 750
  • Варна

EliZ кой ти го каза това за секциото, че предимно така се раждало и на лекарите им било по-удобно? лице от МД ли?  Защото и аз съм го чувала от какви ли не хора, но в действителност  повечето ми познати раждали в МД са родили естествено, самата мен никой никога не ми е намеквал за секцио.... напротив, според мен насърчават за естествено.
Явно зависи от лекаря. Моите впечатления са също от познати и от интернет.  Моята лекарка от МД, която ми следеше консултациите много държеше за секцио. Особено настоятелна беше 9ти месец. Не че имах  някакъв здравословен проблем. Като се почна с това - ама сега защо да се мъча с естествено раждане на тази възраст/35/, и до признанието, че виждате ли при едно естествено раждане нещата много могат да се проточат и отидоха 10 часа работен ден за лекаря. Двамата с мъжа ми останахме без думи, не е важно моето здраве, бебето, а лекарят да може да си тръгне навреме. Не че не му се плаща достатъчно.

# 751
Еми тя възрастта от 35 години си е индкация за предлагане на секцио, по принцип  Whistling

Но и аз да кажа, че нито с първата, нито с настоящата ми бременност, е е имало някой, който да ми предлага секцио - напротив аз бях тази която иска секцио, а лекарите до последно ме убеждаваха, че съм била идеална за нормално раждане! В крайна сметна стана на моето и не съжалявам за миг дори, но и акушерката и лекарят ми се опитаха да ме разубедят...  Peace

# 752
  • Варна
EliZ, ти при Капка Атанасова ли беше?

Да споделя и аз за моето раждане и впечатления.

Три седмици по- рано и най-вече неочаквано, след като 2 дни преди това бях на преглед на ЖК и нямаше грам признаци - без контракции, бебето високо, плацентата без никакъв признак на остаряване, на 31 март (неделя) сутринта, при започваща 38 г.с от нищото в момента, в който станах ми изтекоха водите.
Без контракции, с едва-едва сантиметър разкритие ме приеха в болницата д-р Костов, акушерката Гери и още една много младичка (определено трябва да носят табелки). Като ме приеха звъннаха на д-р Атанасова да каже какво ще правим и тя каза, че ще чакаме. Да споделя, че опцията за секцио никога не е била коментирана. Чакахме около 3 часа да почнат спонтанни контракции, да ама не. Към 14ч ме включиха на окситоцин, позасилиха се и се регулираха контракциите, но след 2 часа, разкритието беше едва 3см, болките много силни, а бебо много високо. През час д-р Атанасова звънеше да види как вървят нещата и към 15ч дойде в болницата. Около 17ч на 4-5см разкритие ми сложиха епидурална (д-р Добрева мисля, че се казваше) и с нейна и с помощ от АГто (разбирайте бъркане и подпомагане на изглаждането и разтварянето на шийката) успяхме до 20.30ч да направим разкритие, като последния час вече почти нямаше ефект упойката и решиха да не слагат допълнителна доза, за да са силни контракциите. Да споделя, че в дясно упойката ме хвана на 100%, в ляво беше хванала доста малко, но пак съм благодарна, че притъпяваше болките.  Последния час стоях права, клекнала, да помогна бебчо да слезе, но ефекта не беше кой знае какъв, посмъкна се, но не достатъчно. И така с пълно разкритие и бебчо недостатъчно ниско, ме преместиха и се почнаха напъните. Така и не почнаха силни напъни от смъкването на бебето, но продължих при всяка контракция да напъвам, докато не взеха да му се губят тоновете и в един момент чух само "няма да стане, гответе зала". Та за огромно мое съжаление след като цял ден се мъчихме за естествено раждане, не се разминах със секциото. Но съм благодарна на д-р Атанасова, че предпочете да се пробваме за нормално.
Д-р Костов ми каза като ме приеха, че максимума чакане след изтичането на водите в МД е 12часа. Ако не излезе само за този период го вадят, защото има риск за бебето.

За самото секцио не мога да споделя много, защото откровено се панирах. Въобще не бях настроена за операция, цялото изтощение и уплахата от губенето на тоновете ми дойдоха в повече. Чувствах как почнаха да ме мажат с йод и натискане някакво и до там. Дадоха ми допълнителна упойка, която после ми обясниха, че успокоява и нямаш спомен, а си всъщност в съзнание. Следващия ми спомен е вече в стаята. Акушерката, която смени Гери към 20ч вечерта и води раждането бе Роси, много мила. Тя ме следи през нощта и идваше да ме наглежда. Към 6-7ч дойдоха да ме раздвижат. Мога да кажа, че болеше, но не чак толкова. Само първото ставане и разходката до банята ме държаха, после се оправих сама. Донесоха ми бебчо към 8ч - голям рев ревах Simple Smile. Предната вечер ми го показаха за малко, но още ме държеше упойката и емоциите не бяха така изразени. От всичко единствено съжалявам, че не се мобилизирах и стегнах повече като почна секциото, ами се паникьосах и не успях да чуя първия му плач и да го видя като са го извадили. Но се радвам, че и двамата сме живи и здрави... и че цял живот ще го гледам и ще го слушам (последните 2 месеца доста глас чуваме, че има ужасни колики).

След като го докараха ми го оставиха няколко часа да се кърмим. Кърма нямах, но коластра доста. Аз съм доволна от отношението. Като плачеше много и не успявах да го утеша не съм викала никой, а акушерките сами идваха. Профенид ми предложиха на визитацията, взех си, но си слагах само вечер, за да мога да изкарам нощта, защото като се позастоиш ставането е много болезнено. Определено трябва да се измислят някакви дръжки на леглата, за да можеш да се хванеш и надигнеш като имаш упора в нещо.
Кърмата ми слезе още преди 48час след секциото, кърмихме се къде успешно - къде не, доста си болеше, но аз съм си упорита. Единия път ми стоя час и нещо на гърдите, защото като го махнех  и почваше да плаче. Само тогава ми се скараха, че ще си докарам страхотни рагади и да го държа по максимум 15 мин на гърда. 
Като цяло съм доволна и когато решим да имаме второ дете пак МД ще избера.

За педиатъра да споделя, че се записахме при д-р Хариева. За сега съм доволна.

# 753
  • Варна
Yara, да и аз бях при Капка. Тя може биза твоя случай ми разказва, когато ме агитира за секцио единия път. Говореше за много дълго естествено раждане, жената също била на тридесет и нещо години,  но тя се съгласила да пробват. / то не че е само едно такова раждане сигурно/.
Точно този тип раждане - естествено и после секцио, исках да избегна. Само мога да предполагам какво ти е било.

За педиатър аз избрах Драганова, засега ми е рано да дам мнение, но май трябваше Хариева. Няколко човека ми препоръчаха Хариева, но ме предупредиха, че имало много записани при нея и се чакало доста.

# 754
А каква е процедурата деня преди секциото? Къде отивам, за какво казвам, че съм и колко време стоя там? Толкова бях шашната на прегледа, че забравих съвсем, какво ми е говорила лекарката.... Shocked

# 755
  • Варна
Отиваш на втория етаж, стаята с/у стълбите, пише Приемна. Носиш всички документи, които имаш. Докато мерят тоновете ти попълват документите за прием. Ако трябва някакво изследване да ти се пусне, те пращат долу в лабораторията. Това е! Simple Smile

Какви хубави емоции ти предстоят...  Crazy

# 756
Pepsilight благодаря ти много за успокоилтелните думи. Значи през регистратура не минавам, направо на втория етаж и от там ме мятат каквото има да се прави. А с анестезиолог ще мога ли да говоря, защото не ми е уточнена упойката? И за всичко това плаща ли се или е към сумата за операцията?

# 757
всичко ще ти обяснят предния ден  Simple Smile повечето  си плащат на изписването, всичко е калкулирано в цената

# 758
  • Варна
Аз не съм говорила с анестезиолог предварително. Бях казала каква искам на опериращия лекар. Както е казала дива77, всичко ще уточните предния ден. Всичко е включено в сумата за операцията, която заплащаш преди да те изпишат.

# 759
 newsm10  И да стискате палци  Wink А после ще разкажа как е минало

# 760
Успех Окиаз  Peace
Всичко ще мине като по вода ще видиш  Hug

# 761
Записвам да следя темата Simple Smile

# 762
Здравейте и аз да се запиша чакам моето октомврийче втора бременност.
Да попитам някой бил ли е осигурен в \дженерали Закрила

# 763
  • UK
Здравейте и аз да се запиша чакам моето октомврийче втора бременност.
Да попитам някой бил ли е осигурен в \дженерали Закрила

Аз имам осигуровка там Crazy

# 764
  • Варна
И аз имам. Ама каква е идеята с която питаш? За раждането и следенето на бременността не съм ползвала някакви услуги. А сега наскоро ходих на преглед - вагинален с цитонамазка и ехография, е възстановиха ми само парите за прегледа.. Съветвам те, ако искаш да се възползваш от нещо конкретно да се свържеш с Дженерали и да попиташ какво точно покрива пакета, който имаш.

Общи условия

Активация на акаунт