Трябва ли здравната каса да финансира АРТ процедури.

• 1 930
  • 26
  •   1
Отговори
Не е ли време да се поработи за това ин витро процедурите да се финансират от здравната каса у нас? Фондът не работи достатъчно експедитивно, парите не се отпускат регулярно, цялата работа прилича малко на томбола - кой печели, кой не... Аз когато подадох документи за пръв път, ми се плачеше от благодарност. Една година по-късно, преминала през много изпитания и получила доста информация, вече имам очаквания към държавата. В една държава, където се говори за демографски проблем, където има висок процент на емигрирали млади хора, е крайно време да се положат грижи за тези, които все пак са останали тук. Аз вече редовно чета сайтове за клиники в чужбина и такова чакане на здравно осигурени пациенти за финансиране никъде на видях.

# 1
До преди две години нямаше вариант фонд.
Петте хиляди които се отпускат може би са проблем на много хора, вкл. и на мен. 10 месеца- една година. Като знам че е шанс, чакам.

# 2
  • София
Преди време здравната каса финансираше някакви процедури, само лекарствата май бяха, даваха рецепта и се вземаха от аптека.
Масово отпускаха пари на жени, които нямаха нужда, същите после продаваха лекарствата.
И също се чакаше доста, и парите свършваха, защото не бяха безкрайни.
Според мен фонда работи много по-добре.

# 3
Фондът работи по-добре от здравната каса от гледна точка на усвояването на парите - ефективен е и добронамерен към пациентите. Но нещата стават бавно. Натрупването на чакащи расте. Напрежението върху двойките - също. При финансиране по здравна каса не се чака, не се кандидатства и най-лошото, което може да се случи, е доплащането?? Може би не съм добре информирана? Предлагам да го обсъдим най-малкото тук, на форумни начала. Въпросът за мен е твърде важен.

# 4
  • София
Kak не се чака за финансиране от здравна каса  Shocked
Според мен първото което ще стане е клиниките да откажат да работят със ЗК, те и сега не го правят, защото пари ще видят някога си.
Те миналата есен малко им забавиха парите от фонда и повечето спряха процедурите.
Интересно ми е как си представяш финансиране от ЗК  Rolling Eyes

# 5
Когато, здравната каса отпускаше лекарства за инвитро процедура, се чакаше много.
Първо когато реших да подам молба до здр каса беше май месец, уви документи се приемаха само в началото на годината,та се наложи да изчакам до януари следващата година, после цялата документация заминаваше до София за да ме одобрят, подчертавам одобрят, защото бройката беше ограничена, и имаше вероятност да не ми бъдат отпуснати лекарства.Май месец ми се обадиха да отида със рецептурната книжка и да си взема протокола. Всяка година се отпускаха различни лекарства за стимулация и съответно и количеството, на мен ми бяха изписали 23 ампули пуригон, и олгулатран не си спомням точното количество.Горе долу на стойност 1400лв. Като се има на предвид че можеш само веднъж да се възползваш от безплатни медикаменти по зд каса това си направо нищо сравнение с ФАР.Според мен ще е по добре здравната каса да влезе в крак с времето и да се отпускат повече средства за лечение на стерилитет и изследвания, а не докато стигнем до инвитро процедури вече да са ни отъняли джобовете от изследвания в търсене на причините за серилитета.

# 6
Здравната каса би трябвало да финансира АРТ процедурите, но това е само на теория. На практика няма как да стане в скоро време.
Доволна съм, че същствува Фондът, макар да се чака дълго време, това е една светлинка в тунела. Откъде иначе 95% от нуждаещите се ще намират всеки път по 5 000 лв. за опит? Малко могат да си го позволят. Лично за мен това е огромна сума и няма как да я събера, освен да си продам апартамента и да остана на улицата.
Нека сме доволни от това, което получаваме, защото замислете се преди да го има този Фонд как са се оправяли нуждаещите се от АРТ семейства.

# 7
Това със задоволството ми е ясно, аз също платих един опит ИКСИ и три инсеминации, без да броим другите работи като операция, изследвания и прегледи. Та ако изобщо ми се отпусне финансирането и успея да направя един опит с държавни пари, за мен ще означава направо спасение. Бедата е, че става много бавно. Хабят се страшни нерви. Аз поне не успявам да си гледам работата както преди. Ето и сега не спя. Ако имах възможност, бих си направила опита лятото и после, ако е неуспешен, наесен да работя по-здраво. Струва ми се, че се губи време и сили за чакане. Това си важи за всяко заболяване, аз просто имам такъв проблем в момента. Но подходът към болните, ако е по-хуманен, ще е по-добре и за държавата. Непрекъснато се говори, че няма пари, че парите се крадат. Аз обаче съм от тези, които си плащат чинно всички данъци и такси към държавата и я уважавам. Затова ми се иска да сме по-близо до онези държави, в които грижата за хората води до по-добър и по-задоволен живот за всички.

# 8
  • София
Като гледам как "работи" Касата, май не е добра идея да имаме какъвто и да е допир с нея по време на процедури Close. Но от друга страна, като си дам сметка колко пари са ми удържани през годините за осигуровки, ме е яд, че не нямам полза от тях сега, по време на опитите ми #Cussing out...

Така че, има основание за подобна дискусия, друг е въпросът дали точно тази "институция" трябва да се разпорежда са парите ни  Thinking...  

newsm78 Аз по-скоро бих поставила въпроса така: "Не е ли справедливо здравните ни осигуровки да могат да покриват част от разходите по време на АРТ-процедури?"

# 9
Нещо такова имам предвид и аз, Бърти. Но наистина не знам в България какъв е начина. Определено фондът работи по-добре от касата, а и идеята да са позволени за финансиране само едни определени лекарства (както е в здр каса) ми се вижда  Shocked Shocked.

# 10
  • София
Чисто формално погледнато едва ли могат да се намерят основания, налагащи АРТ процедурите да се заплащат от ЗК. Стерилитетът едва ли може да се класифицира като болестно състояние. Той не пречи на функционирането на организма.А желанието за дете е нормално и естествено, да, но не и достатъчно основание за задължителна медицинска интервенция. Доколкото АРТ процедурите имат някакво влияние в/у здравословното състояние на здравноосигурените пациенти то е по- скоро негативно. Води до най- хубавото нещо, да, но не е необходимо за доброто функциониране на [в общия случяай] женския организъм. Демографската криза е изключително сериозен проблем, да, но на Държавата - на обществото, не е медицински проблем. И в такъв смисъл АРТ процедурите би следвало да са част от държавната политика - да се финансират целево от ДБ (Фондът е израз тъкмо на това) - просто би следвало да се осигури по- добро финансиране. В смисъл да се предвиждат повече пари, така щото да обхващат всички желаещи за дад. година. Това би могло да се осъществи за сметка на намаляване на броя на професионалните спортни центрове, стадиони и пр. глупости, за които харчат парите ни. Професионалният спорт е редно да се самофинансира - от реклами и продажби на билети и права за телеизлъчване, не от нас.

# 11
Обикновено, за да се стигне до стерилитет, причината е някакво заболяване на мъжа или жената, или на двамата.

# 12
да се предвиждат повече пари, така щото да обхващат всички желаещи за дад. година. Това би могло да се осъществи за сметка на намаляване на броя на професионалните спортни центрове, стадиони и пр. глупости, за които харчат парите ни. Професионалният спорт е редно да се самофинансира - от реклами и продажби на билети и права за телеизлъчване, не от нас.
Наистина е жалко за какви глупости се хвърлят пари, а хиляди двойки пресмятат и треперят тази година ще стигнат ли парите за тяхното номерче.
Жалко е, че никой не се замисля за финансовото и емоционалното състояние на всички тези хора, които искат да имат дете, да полагат грижи за него и то да порасте достоен и полезен на обществото човек.
Аз чаках своите 10 месеца, за да получа заветната заповед и се чувствах едновременно благодарна и унизена - благодарна за милото отношение и за получения шанц и унизена, че се редя на опашка, като з акоричка хляб. И двамата със съпруга ми плащаме данаци и осигуровки и искам да получавам адекватно отношение от държавата.
Фондът наистина е най-доброто нещо, което се случи през последните години. Но не може годишно над 5000 двойки да подават молби, а да се предвиждат пари за 3000-3200.
Простата аритметика показва, че с това темпо още догодина вече ще се чака по близо 2 години. Уви, всички тук знаем, че започнатият опит не означава задължително щастлива развръзка. И така времето минава, шансовете намаляват...
А става въпрос за не повече от 7-8 млн. лв. на година, за да може всички двойки да чакат спокойно своето одобрение. При това вчера правителството се похвали, че бюджетният дефицит е "само" 649.7 млн. лв.
Извинявам се за емоционалния пост и лирическото отклонение, просто тези дни четох доста споделени истории във форума и ми натежа...
Но нека не заменяме нещо което работи добре (макар и бавно, но ясно по какви причини) с една счупена и объркана в самото си създаване бюрократична машина, като ЗК.

# 13
Оф, Биренка, много си права за съжаление.
Миналата седмица говорих с момиче от фонда .И тя каза- 15 милиона -това ни е бюджета.Точно 3000 процедури. Повече няма. Радостното е, че има момичета забременели докато чакат одобрението и те не са малко.

# 14
  • София
... Радостното е, че има момичета забременели докато чакат одобрението и те не са малко.
Тъжното обаче е че същите са се самофинансирали по някакъв начин, защото чакането си е доста, а годините си минават...

Общи условия

Активация на акаунт