Трябва ли здравната каса да финансира АРТ процедури.

• 1 932
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Всъщност, за да има реална промяна, ни трябва парламентарно лоби ...Една Калина с темата за СМ пролет не прави ...

# 16
  • София
Оф, Биренка, много си права за съжаление.
Миналата седмица говорих с момиче от фонда .И тя каза- 15 милиона -това ни е бюджета.Точно 3000 процедури. Повече няма. Радостното е, че има момичета забременели докато чакат одобрението и те не са малко.

Тъжното е, че много от тях са теглили заеми, които с мъка ще изплащат, вместо да се радват на спокойствие и сигурност с бебчето си...

# 17
Причината да започна подобна тема е, че започнах да търся клиники в чужбина. Защото нашите нямат статистика за успеваемост и ме обзеха съмнения, че ще похарчим много пари и време, а няма да постигнем резултат. Направи ми силно впечатление какви са цените за здравно осигурени. Знам, че в Германия здравната каса плаща между 3 и 9 опита. В Австрия има цена 590 евро за инвитро за здравно осигурени. Иначе струва към 3000. Имаше някъде по сайтовете жена с 4 деца, на която Англия плаща по здравна каса процедурата и тя ражда пето дете, вероятно на нов съпруг, който си няма деца до този момент. Това изобщо не се коментира - нейно право си е. Та няма отделни фондове - здравна каса или нейните аналози работят на много места в Европа.
Само защото нашата каса се слави със злоупотребите си, трябва ли да се лишаваме от съвременните възможности на медицината? Учудвам се, че още има хора, които не могат да проумеят ползата от раждане на желано дете - както за родителите, така и за обществото. Инвитро не е прищявка, нито глезотия, нито глупост. Явно и това трябва да се обяснява. Същото е, като нуждата от предпазване от нежелана бременност - това е белег на отговорност и култура в обществото.

# 18
Penkailieva,
Много си права. В "белите" страни е така, има ясна политика и правила. При нас просто практиката показа, че вариантът с поемане от здравната каса не е добър. Макар че такава практика би могла да е много по-гъвкава - да се поемат например 3 опита изцяло, а след това само лекартства или само процедури (те са почти 50:50), за да не се разоряват двойките, които искат да имат свое дете.
А дали ще е клинична пътека или фонд няма голямо значение. За всички нас, борещите се единственото важно нещо е да има прозрачност, достатъчно средства и кратки срокове. Защото най-големият ни враг е времето, което не чака...

# 19
  • София
Причината да започна подобна тема е, че започнах да търся клиники в чужбина. Защото нашите нямат статистика за успеваемост и ме обзеха съмнения, че ще похарчим много пари и време, а няма да постигнем резултат. Направи ми силно впечатление какви са цените за здравно осигурени. Знам, че в Германия здравната каса плаща между 3 и 9 опита. В Австрия има цена 590 евро за инвитро за здравно осигурени. Иначе струва към 3000. Имаше някъде по сайтовете жена с 4 деца, на която Англия плаща по здравна каса процедурата и тя ражда пето дете, вероятно на нов съпруг, който си няма деца до този момент. Това изобщо не се коментира - нейно право си е. Та няма отделни фондове - здравна каса или нейните аналози работят на много места в Европа.
Само защото нашата каса се слави със злоупотребите си, трябва ли да се лишаваме от съвременните възможности на медицината? Учудвам се, че още има хора, които не могат да проумеят ползата от раждане на желано дете - както за родителите, така и за обществото. Инвитро не е прищявка, нито глезотия, нито глупост. Явно и това трябва да се обяснява. Същото е, като нуждата от предпазване от нежелана бременност - това е белег на отговорност и култура в обществото.

В Англия всъщност понятието "здравно-осигурен" не се покрива с това, което ние си мислим. Там здравната система се финансира директно от ДБ, не от отделен здравен фонд, така, както беше у нас по време на социализма.
Такава система си има своите плюсове - като например фактът, че което е осигурено, е осигурено в еднаква степен за всички. Но си има и своите минуси - като например фактът, че което не е осигурено, е изцяло недостъпно - т.е. ако смятате, че даденият лекар е некомпетентен, или не достатъчно разбиращ в конкретната насока, искате второ мнение, имате нужда - психически - да видите, че бебето във вас е добре, искате различно от предписаното родоразрешение, не смятате, че лечението, предписано от вашият ЛЛ е достатъчно, подходящо или отговарящо на вашите нужди, просто не съществува законен начин да получите второ мнение, освен, ако лекарят, на който не се доверявате, не прояви желание да ви насочи към друг. Или не отидете на екскурзия във Франция.  Mr. Green Всъщност много от момичетата, живеещи в Англия се оплакват от грижата за бременните и идват да раждат у нас.
В никакъв случай не твърдя, че системата там е изцяло лоша. Например не е вероятно да кажат на пациент, че за да бъде диагностициран и лекуван, евентуално диспансеризиран, е нужно сам да финансира първоначалните си изследвания - и тук не говоря само за проблемите на инфертилните двойки, а за много по- "тривиални" заболявания, както и за много по- сериозни такива...
Но фактът е, че "белите" страни са бели само отпред, а като ги обърнете, откривате черната страна... че нещата рядко са чак толкова хубави и че е добре да се погледне под повърхността преди да се правят глобални изводи.
Причината там да е все пак малко по- добре е тривиална - имат повече пари. По- високи доходи, по- високи - и най- вече повече като номинал - данъци, съответно по- големи суми, които могат да се вложат и усвоят. Това, обаче, има малко отношение към здравната система и далеч по- голямо - към стопанската политика, каквато, уви, у нас по- скоро липсва. И до колкото я има, тя обслужва по- скоро интересите на Европа - в това число и Англия - отколкото на България. Уви.

# 20
  • Варна
А още по-тъжно е когато жени като мен например, с четири инвитро опита зад гърба си, една инсеминация, две лапароскопии и хиляди изследвания, не може да кандидатства дори по фонда, защото има все още една тръба, няма натрупани четири инсета и мъжът й няма проблеми  Shocked За всичко съм си плащала като поп. Добре, че гледахме оранжерии с домати.....сори за лиричното отклонение.....
Така, че колкото и малко да дава държавата - сме си го заслужили достойно, а че не стигат, то е ясно.....
Късмет на всички и дано скоро има и фонд и ЗК

# 21
  • София
Така, че колкото и малко да дава държавата - сме си го заслужили достойно, а че не стигат, то е ясно.....

newsm78 ..ахам, скоро-скоро, когато не останат българки с репродуктивни проблеми за сметка на ромките без репродуктивни проблеми...гледах резултатите от преброяването де...тогава парите на ЗК и ФАР ще са съвсем достатъчни ...

# 22
А още по-тъжно е когато жени като мен например, с четири инвитро опита зад гърба си, една инсеминация, две лапароскопии и хиляди изследвания, не може да кандидатства дори по фонда, защото има все още една тръба, няма натрупани четири инсета и мъжът й няма проблеми  Shocked За всичко съм си плащала като поп. Добре, че гледахме оранжерии с домати.....сори за лиричното отклонение.....
Някой беше споменал из предишните теми, че се изискват 4 АРТ процедри, а не 4 инсеменации, така че вероятно с 4 инвитро опита би могла да кандидатстваш по фонда. Провери го това все пак и успех.

# 23
  • София
 Според мен,вариантът Фонд /за страна ,като България,в сегашното й иконочическо състояние/ е много по-добър от Здравната каса,имайки предвид,какъв контрол се осъществява над него,докато Здравната каса си е абсолютно разграден двор и не се знае кога,къде и как се случва. За съжаление,това  е реалността и,както се вижда, последните 15 години не се е променила,надали ще се промени в следващите,за да се предполага,че корупцията ще бъде изкоренена там и, в подобните й институции. Вярно,чака се,но е нормално,при толкова подадени молби. Но пък и,в повече страни, практиката е да се изчаква от опит до опит поне 6 месеца. Това,че ние се втурваме веднага в следващия, притиснати,в повечето случаи от фактора,възраст,е друг въпрос. На практика,при коректни документи,няма върнати молби.
Penkailieva,клиниките би трябвало да предоставят статистика. За съжаление,проблемът е,че не всички го правят или поне е трудно да се добереш до такава. Аз лично,открих само на две,докато търсих и съм избрала едната, защото смятам,че "легендите",които се носят за успехите или не на една или друга клиника из пространството,не могат да са критерий за истинските цифри, а и не ми изглежда сериозен такъв подход за достъп до елементарна информация.  Вярно е,че цифрите сами по себе си,не значат нищо,след като ти самият,не си в успешните ,но те все пак са показател за работата на хората там.

# 24
Вероятно имаш предвид, че при коректно подадени документи получаваш номер и няма как да ти се размине разглеждането на документите, докато със здравната каса трябва само направление, но пък са измислени лимити и често това направление ти се отказва без всякаква аргументация  newsm78. Не знам. Доколкото виждам, не се работи в такава посока все още, засега усилията са да върви фонда. Така ми се искаше да стават нещата, наистина времето е фактор, интервал от 6 месеца за мен е само мечта, аз едно ин витро мога да го финансирам с две години труд и лишения, държавата се справя засега за около година чакане и така ...

# 25
  • СОФИЯ
Напълно съм съгласна с hristina21 по темата. Аз лично не залагам на каквото и да е от Здравната каса, имала съм доста отношения с нея и не искам и да чувам за нея. Фонда си е институцията на която ще се надяваме за напред да помага. Да както и Криси е написала доста се чака, но пък си заслужава.

# 26
  • София
Вероятно имаш предвид, че при коректно подадени документи получаваш номер и няма как да ти се размине разглеждането на документите
Да,след това,остава само чакането да си получиш заповедта.Не може да изникне изненада,че не си одобрен. Ако нещо е неточно,жените се обаждат да го изчистите /дори,като подавах преди месец за последния опит, точно се обаждаха на една девойка,какво още трябвало да изпрати,защото били забравили да го приложат/

Общи условия

Активация на акаунт