Разликата между плод и зеленчук

• 13 135
  • 53
  •   1
Отговори
Мъчи ме напоследък един въпрос през летните месеци - каква е разликата между плода и зеленчука?  newsm78 И домата плод ли е, а пъпеша зеленчук ли е?  newsm78 Кой какъв е? Попадна ми статия, в която пишеше, че домата е плод, а пъпеша зеленчук  Mr. Green

А сега!?  Mr. Green

Ако някой знае, да сподели  Praynig

# 1
Аз винаги съм си мислела , че домата е зеленчук,а пъпеша е плод, но явно не е съвсем така. Laughing  newsm78

# 2
Не си сама, аз също мислех така. Пък и не вярвам на 100% на статията  Wink

# 3
Доматът е плод.
Така ме устройва  Simple Smile

# 4
  • София
По детските ми спомени:
Плод е всичко, на което можеш да сложиш захар.
С плодове се правят сладка, мармалади, джемове, компоти, сиропи и т.н.

Зеленчук и всичко, което можеш да консумираш със сол, оцет, олио, зехтин.
Със зеленчуците се правят салати, супи, ястия.

И плодовете, и зеленчуците можеш да консумираш сурови.

.... И домата плод ли е, а пъпеша зеленчук ли е?  ...

А тиквата какво е - плод или зеленчук?! newsm78

Обърка се света, щом домата е плод .....
Обяснението за плод в Уикипедия.

Обяснението за зеленчуковите култури в Уикипедия.

# 5
Уикипедия казва така:
Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae).
Доматът (Lycopersicum esculentum) е топлолюбив и влаголюбив плод.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82

В ботаниката плод (на латински: Fructus, -us) е узрелият яйчник, заедно със семената, на цъфтящото растение.

В ежедневната реч понятията са доста противоречиви. Когато плодовете на растенията се разглеждат като храна, думата плод обикновено се отнася само до сладките и месести плодове, например на сливата, ябълката или на портокала.

Много често срещани зеленчуци, а също така ядки и зърнени храни, са плодове на растенията от ботаническа гледна точка. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях са доматите, патладжаните и чушките. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове.

Срещат се и случаи, в които продукт, който се смята за „плод“ в кулинарията, не е плод в ботаническия смисъл — например ревенът, при който само стъблото (дръжката на листото) става за ядене.

Някои подправки като бахарът и индийското орехче също са плодове.

В търговските нормативи на Европейския съюз дори морковът се третира като плод. Плодовете в ЕС се облагат с по-голямо мито, а конфитюрът от моркови e популярен португалски продукт.

Терминът лъжлив плод понякога се използва за плод като смокинята (лъжлив плод-съплодие; вижте по-долу) или за растителна структура, която прилича на плод, но не се получава от цвят или цветове. Някои голосеменни растения като тиса имат месести арилуси, които приличат на плодове, а някои хвойни имат ягодообразни, месести шишарки.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B4

ПП О, ИНКА МЕ Е ИЗПРЕВАРИЛА С ОБЯСНЕНИЕТО ЗА ТОВА ЩО Е ПЛОД И ЗЕЛЕНУК СПОРЕД УИКИПЕДИЯТА!

# 6
Не се объркал света, зависи от гледната точка - готварска или ботаническа Simple Smile

# 7
Страхотни сте, благодаря   bouquet Hug
Чудя се обаче едно, щом домата е плод тогава защо няма доматена ракийка?  newsm78 Mr. Green Laughing

# 8
Аз съм се чудила маслината какво е.

# 9
  • близо до Кресненското дефиле
Доватът е плод . Пъпешът и тиквата са зеленчуци. Thinking
От друга страна, зеленчук е всяко друго, освен кореноплодите (моркови и картофи), луковиците (лук и чесън), листните (маруля, спанак) и цветята (броколи, карфиол).

Учените обясняват, че има разлика в терминологията в ботаниката и кулинарията. Но това не решава въпроса какво е доматът.

За да няма съмнение, през 1893 г. Върховният съд в САЩ постановява, че доматът е зеленчук, защото се използва за салати, супи и основни ястия, а не в десертите.
Аз съм се чудила маслината какво е.
Маслината е плод.

# 10
Чудя се обаче едно, щом домата е плод тогава защо няма доматена ракийка?  newsm78 Mr. Green Laughing

За ракия от домати и аз не съм чувала, но баба ми едно време правеше сладко от червени малки доматчета тип корнишончета(не знам дали правилно ги описах, ама ония продълговатичките, не много сочни домати).

# 11

Може и да има Simple Smile Ракия ставала от всичко, само захар да има.

Има сладко от зелени доматчета, както и туршия от малки дини.

# 12
Аз за ракия от сироп за торти даже съм чувала. Предлагаха ми и да опитам, ама не поисках, да не съм луда  Joy

# 13
От ботаническа гледна точка малко гадно ми става да осмислям, че се храня с узрели яйчници...
Малко встрани от темата, но да попитам: ако коренът е у нас, а плодът на растението у съседите - кой е собственик на плодовете? Питам съвсем сериозно, тъй като от сутринта съм в чуденка дали да не резна едни корени, които  поливам всеки ден, а всичко останало е у съседите newsm78

# 14
Твое е, ако корените са у вас.

Общи условия

Активация на акаунт