(Био) зеленчукова градина 11

• 62 153
  • 720
  •   1
Отговори
# 615
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте! Hug
amica1, време беше да се появиш! Hug Липсваше определено. Чакам да споделиш за био доматите. Моят опит с био- плодовете е пълен провал. Капят на поразия. Червиви са.
Малееееееее, matze, какъв гигант. Казвай какъв сорт е и с какво е торен. newsm78
vili__66, чакам снимка на чушкопека. 70 кг. е сериозно количество.  ooooh!
Марулята и спанака са посяти и започнаха да никнат.
Ето с какво се занимавах тези дни.
Компот от праскови: http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24918032
Сладко от праскови: http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24918036

gelikas , разкажи ни повече за тези капачки, и малко за предназначението на това зидано плитко каменно корито.

Куркума, това е плота на дворната чешма. На тази снимка се вижда по- добре. Поодърпано е, но е много удобно.
Капачките ги затварям със скоби. Практично е. Ако внимаваш когато отваряш бурканите, можеш да ползваш капачките няколко пъти.  Wink

# 616
  • Пазете Гор
Идеята е да не нараняваш по никакъв начин капачката, нали така, gelikas ?

Един рафт в мазето ми дава ядове, та се залисах и опущих бамята, Вес .
Невъзможно е да се анкерира в стената (гранит), нито пък да стъпи на пода (нивото на подпочвените води често се вдига над пода). Та умислих се и така, омекна бамята.
Дали ти казвах, че има снимка на скорец, гризящ бъз, край Ваше село? Сега и да знам къде съм я напъхал...

За изливане на чешмяно корито е добре да се ползва само кварцов пясък и евентуално дребен гранитен чакъл. Има места по страната, дето, като преградиш някой пороен поток, за месец напролет се събира сума пясък, и е отличен, водоплътен. Ама не е навсякъде. И тоя от кариерите не винаги е добър. Давай го тоя чушкопек, Вили, и ламарина намерих, и ножиците заточих....

Като се замисля, с изключение на доматите всичко в градината ми е био, или поне не е третирано или торено със синтетични вещества. За почвата - не зная, по-скоро не е съвсем. Провел съм две пръскания с фунгицид само на домати - на фаза разсад преди разсаждане и около първи цветове - да е било 10 юни последно. Разбира се - с точна доза и грижливо обмислена карантина с мноооого аванс.

Оскубах тиквичките, а изостаналите корени от гнездата тръгнаха на нова сметка. Е, не разчитам твърде, я откъсна по две тиквички, я не.

Утре ще ида да бера къпини и ще варя компот.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2011, 00:00 от Куркума

# 617
Голям урожай тази година! Grinning Искам специално да благодаря на Ана Иванова, която преди време каза "Садете домати рила и се не бойте". Hug Нямат обиране.  Laughing От розовия гигант личния рекорд беше 750гр., но мямах никакво време за снимки. Картофите се представиха лошо тази година и са на една трета от миналогодишния добив. Боба също ми се вижда по-малко, но чушки и домати има в изобилие. Голям зор край тенекиите. Mr. Green
avocett, страшно ме радваш!  bouquet
Благодаря на всички ви, че ви има. От всеки съм научила по нещо и сте ми предали частица от вашата любов към земята. Искам да ви поздравя с любимата си роза в есенната си премяна. Grinning
http://media.snimka.bg/9336/024927275-big.jpg?r=0

# 618
  • Варна-София
Моят опит с био- плодовете е пълен провал. Капят на поразия. Червиви са...

Напълно ти споделям мъката. Тази година се бях посветила на био-зеленчуците, но за догодина се точа на плодните дръвчета и гроздето. Мъжът ми даже се опитва да ме насочи първо към гроздето ... заради виното и ракията, нали знаеш.
Заявих му, че и с химия едва го опазваме. По-скоро към класическото гледане ще добавя някои био-практики, за да огранича, например оидиума. Хем е хубаво да го има, хем обаче да е малко. Тогава зрънцата стават божествено медени.
Ето например нашата "Русалка". Добре се вижда къде слънцето е опалило оидиума и е станал фантастичен.
http://prikachi.com/images.php?images/81/3793081X.jpg
Както сме тръгнали да добавя към почерпката и 3 чепки Дунавски мискет.
http://prikachi.com/images.php?images/87/3793087R.jpg
Да ви е сладко.
Тази година си отбелязах, че освен "Лисичата опашка" никое червено грозде не пострада от оидиум, а това беше възможно най-гадната година по отношение на тази болест, защото точно в най-важния момент, когато леторастите бяха 10-12 см времето (а и цялата пролет) беше студено и дъждовно.

smile3530 А сега нещо необичайно.
На плажа открих растение, което не познавах и някак съвсем естествено нарекох "морско зеле". То не само се оказа точно такова, но даже се култивира като зеленчук. Много странно.
Давам снимка и линк за инфо.
http://prikachi.com/images.php?images/165/3793165f.jpg
http://www.gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=1064&plant_type=7
Тези многобройни изсъхнали стебла са цветовете му, а плодовете му бяха като гладки едри мъниста.
Ако някой иска семе да казва навреме да прескоча до плажа, защото тази зима се гласят да завършат поредния мегастроеж (зад растението) и да го пускат в експлоатация.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2011, 15:54 от amica1

# 619
Ех amica1, как ми потекоха лигите по твоето грозде  eat . От кожицата на това дето го гледат и продават тук можеш да си правиш цървули, а сока е жив оцет. Ама явно при този климат немогат да гледат друго. А на всичкото отгоре всеки грозд го опаковат в хартиен плик още докато е зелен и той никога невижда слънце. Същото процедират и останалите плодове.
Бащата има 7.5 декара лозе в България. Но двамата с чичо ми какво го правят, вече за втора година немогат да изкарат и една чепка. Все времето им е криво. А химия ползват на корем Twisted Evil.

# 620
Амика 1.я разкажи повече за оидиума,моля. Thinking
Аз на туй сладко,златистожълто грозде,показано от теб кусур не мога да намеря.Както и да го гледам....Оса да си! Joy
Да се похваля,че памуковите ми растения прецъфтяват цикламенорозови и вече имам малки топченца ,които раздуват шушулчиците на съцветията.
Даже и с пилешка ситна мрежа съм ги заградила.
То човек никога не знае Катеринка на каква диета е!
Че и с натежал корен от лятната любов... Laughing
Споделям ужасно изказване в американското списание"Здраве",месец май2011.
Опитват се да сравняват ползите и вредите от биококошките. #Crazy
Гледани по "стария метод"било по-вероятно да пренесат опасна бактерия и затуй по-добре да им се инжектират антибиотици.Нищо,че те се приспособявали към тях,свиквали.
Е-оставал в месото.Ама здраве да е.По-здрави и ние сме ставали. Sick
И вкусът на "небиопилетата" се подобрявал след допълнително вкарване на сол,вода и стабилизатори(презервативи).
А биококошките понеже много тичали покрай петлите на воля и с мерак намалявала телесната маса.Особенно полезната Омега-3.Спринтьорки били.
Ох,не ми се превежда повече... #Cussing out
Срам ме е....
Бай,бай супа от домашна тлъста кокошчица,със застройка ....

Последна редакция: чт, 08 сеп 2011, 22:11 от Веселчето

# 621
Веселче, вчера ходих до Кауфланд. На сред на магазина имаше "лютеница" в кофички от около 5 литра. Замислих се какво съдържа тази лютеница, която не е стерилизирана и не е в хладилник и има срок на годност............. #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 622
Споделям ужасно изказване в американското списание"Здраве",месец май2011.
Опитват се да сравняват ползите и вредите от биококошките. #Crazy
Гледани по "стария метод"било по-вероятно да пренесат опасна бактерия и затуй по-добре да им се инжектират антибиотици.Нищо,че те се приспособявали към тях,свиквали.
Е-оставал в месото.Ама здраве да е.По-здрави и ние сме ставали. Sick
И вкусът на "небиопилетата" се подобрявал след допълнително вкарване на сол,вода и стабилизатори(презервативи).
А биококошките понеже много тичали покрай петлите на воля и с мерак намалявала телесната маса.Особенно полезната Омега-3.Спринтьорки били.
Ох,не ми се превежда повече... #Cussing out
Срам ме е....
Бай,бай супа от домашна тлъста кокошчица,със застройка ....

А на нас тук ни говорят такива неща за млякото. Явно са започнали анти-био кампания на световно ниво.
Там вашето здравно министерство(FDA) здраво се е заелд да ви опази от здравето  Grinning. А какво съм чел и гледал за него  Shocked #Crazy  Rage   #2gunfire, че и не само за тях http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%9A-%D0%A3%D0%9B%D0%A2%D0%A0%D0%90 . Както в онази песен "7 милиарда мишлета, мишлета..."Ама хайде да не спамим тук.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 05:04 от manandy

# 623
Те тук и стандартите им за био са толкожа размити - по спомени животното не трябва да е ваксинирано 20 дни преди клане, а какво е ставало преди това ... кой ли го интересува.

Аз проблема с яйца и кокошки го реших - колегата на съпруга ми има ферма и свободно разхождащи се кокошки. Купуваме яйца и птици от там. Същия ни снабдява и с телешко ( в Тексас ако имаш ферма за да си намалиш от данъците си гледаш свободно пасящи телета).

От ужасната суша тук ( един месец с температури над 40С, без капка дъжд) ми е оцялшла само 1 стрък крастажица и 2 корена чери домати. Аз започвам втора сейтба. Вчера издебнах, че малчо му се спеше и засях краставиците. Утре ще е ред на марули и салата. Мисля и малко лапад да разпръсна

# 624
  • Варна-София
... разкажи повече за оидиума,моля. Thinking
Аз на туй сладко,златистожълто грозде,показано от теб кусур не мога да намеря. ...  
За да не разтягам пускам линк за инфо
http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=1359
(Моят любим сайт за добри растителнозащитни практики от министерството е с изтекла давност от 3/9 и сега се кръстя на късмета си, че всичко от него си прехвърлих в компа. Цитирала съм го в други случаи и който се е усетил да прехвърли информацията трябва вече да е наясно, че притежава уникално богатство.)
Дадената  горе снимка показва ранна фаза на заразяване.

Виж тук грозната картина на последствията на съвсем същата лоза.
http://prikachi.com/images.php?images/491/3797491G.jpg

Времето никога не ми стига да обхвана болните въпроси, но мерак имам бол. Догодина ще се специализирам повече.
-----------------------
Имам болен въпрос. Канцерогенна ли е "липанката"? ЕС забранява т.нар. американски лози за производство на вино. В-к "Хоби фермер" посвети статии преди месеци по този въпрос, а братята американци сипят дитирамби колко са полезни и как предпазват от рак.
Обичам липанка, с вкус на ягода е, листата са превъзходни за сърми, но къде е истината? Ровил ли се е някой по въпроса?

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 11:09 от amica1

# 625
amica1 не се впрягай много - всичко което е домашно произведено си е качествено!, канцерогенното се мъдри в магазините (хипермаркетите); всичките тези консерванти, подобрители и тем подобни измишльотини са мнооого вредни; сигналите от мобилните още повече (просто живеем в един отровен свят)!
Предварително се извинявам за скууучната лекцийка, на тема която до болка е позната на всички
А за учените .... аз работя сред тях и съм доста добре осведомена относно изследванията ... особено на Запада и Щатите... там всичко е икономическо обосновано. Последен , пресен пример Българи (колеги) откриват вирус в уж устойчив шарка немски сорт слива. Всичко това е по един огромен международен проект .... докладват на другите си "партньори" ....  в техните лаборатории се прави сравнителен анализ, които обаче .... естествено е отрицателен. Защо? (след като и симптомите са налице, видими, ясно различими) Защото те са решили , че трябва да бъде включен в сортовата листа на резистентните  към този вирус; продажбите, от което носят доста много приходи, фермерите ще си трошат главите , но след доста време, до тогава това ще е се изплатило и ще има нов такъв "", а този ще се отрича. В медицината нещата са още по- зле и още по- страшни.... Такъв е този свят, в който живеем  - твърде материален! А това което си отглеждаме със собствени усилия е най- вкусно, най- скъпо, най- много радост ни доставя (всичко това са положителни емоции, които допълнително засилват имунитета и действа анти-раково!) ако можехме бих си отглеждала всичко, но няма как!
И последно искам да споделя за една много интересна лекция за фисташка (шам- фъстък), който се отглежда в Южна Турция близо до границата със Сирия. Фермерите там "завиват"  малкото растение с бели камъни. Присаждат и завиват с памучна тъкан присадката за да не изгори в жегата. Правителството им съвсем безплатно им подсигурява вода и капково напояване. Опитали да полагат маркучите отгоре, по земята, но птичките, усетили водата и ..... си пробивали дупки , за да пият. (там температурите средни за месец юни или юли ..... бяха към 46С  Shocked)

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 14:46 от Тedy

# 626
  • Варна-София
Теди, страшно съм ти благодарна за успокоението.
Около теб изглежда е страшно интересно. Ако ти попадне нещо изпробвано за био-РЗ-защита на овошки и лози, заменящо конкретно фунгицидите за струпясване по ябълката и оидиум по лозята (това са ми основно бичовете), пускай инфо.
Ей ме тука чакам търпеливо    ribolov
И благодаря предварително        bouquet

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 16:29 от amica1

# 627
Вес, бадемовото дърво е по-ниско от ореховото. А лесковия храст е под тях Laughing Приказки под лесковия храст? Аз обрах и лешниците. Не ми върви да се оплаквам , но...пак слаба реколта. Догодина повече. Добре, че не пия уиски. Да се отчета с нещо положително , да не съм загертясъл - опекох 25 кила чушки. в три тройни чушкопека. Много буркан , много нещо Hug

# 628
  • Пазете Гор
Случих на къпини колкото орех. Ама то битка беше - секли под един електропровод просеката и нахвърлили вършинака наоколо. Израсли в него къпини за чудо и приказ, само дето да стигнеш до тях, трябва да изгазиш купищата прогнили клонаци от сечта, да си отъпчеш място всред коприва, шипок и лепкави бурени.

Къпини се берат, съоръжен с тояга - около 1,5 метра. На единият и край, ако го няма по природа, се забива шип под остър ъгъл, дълъг около 10-15 см, или просто по-голям пирон, за закачане и придърпване,за разчистване на път.

Фигуративно казано, тоягата прилича на единица - 1.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 08:22 от Куркума

# 629
 Аmica, ще питам колежка (професор) Тя изпитва точно такива био препарати - какви са резултатите.
Аз съм "специалист по тръните" едни такива бодлииивички плодово-лекарствени растения - те нямат проблем с болестите напълно био са  Joy Joy Joy А пък кооооолко е вкусен ароматен сиропът от едното (споделяла съм тук - японска дюля)   

Дедо, да не би катеринките на Вес, да са минали покрай твоят лешник  Simple Smile
А за Чушките - тази година на мен ми е само доматена; Искам да Благодаря на Вили за чушките (с тях се поизложихме също)   bouquet  bouquet  bouquet
avocett, плаках докато четох - уникално дете си!
С такова удоволствие чета тук, наслаждавам се на всички снимки, градини и отмарям, лириката на Куркума, на Дедо, на Вес ....
 Hug

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 22:55 от Тedy

Общи условия

Активация на акаунт