Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 339
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
Обаче сега съм много доволна щото от вчера сме със стол за хранене на Икея, много лесно става миенето, сега да маже колко си иска.
Може ли да споделиш кой модел е стола, за да го видя в каталога им?
Antilop Ikea

# 451
  • Добрич
Благодаря!   bouquet
Сега е даже на промоция столчето и табличката.  Simple Smile

# 452
fata_morgana, това с хляба е етап, както ти е отговорила г-жа Стихийно бедствие. Моето дете мина през 2-3 такива. Около годинката има и един период на неядене, така че спокойно, ще отмине  Peace

# 453
Днес сготвих оризови кюфтенца на фурна  chef и реших да споделя, защото не видях такава рецепта във файлчето от първа страница - сварих ориз с моркови и чушки, намачках с вилицата зеленчуците, малко мазнина, оформих кюфтенца, овалях ги в царевично брашно и ги пекох във фурната за около 30-40 мин. Станаха малко мекички, но се задържаха достатъчно, за да може мойто диване да ги поджвака известно време. Сигурно ще стане по-добре с жълтък, но аз още не съм го въвела.

# 454
Хубава идея. Ще пробвам  thumbsup

# 455
Вчера Топчо вечеря пълнени чушки с мляно телешко месо и дългозърнест ориз. Сложих малко лук, магданоз и джоджън. Олиото беше от гроздови семки. Двамата с кака му ядоха от една чиния. Струва ми се че хапна и кисело мляко покрай ориза. Каката го хранеше с лъжица, а той в паузите тъпчеше с ръце Simple Smile)))).

# 456
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Здравейте и от мен!
От известно време насам ви чета, току-що успях да прочета всичките три теми  Grinning На нас ни е все още раничко за захранване, но се включвам да не ви изпусна. Засега все още набирам кураж и се опитвам да спечеля ММ за каузата ЗВБ, макар че той нещо се дърпа. Смятам все пак да заложа на този метод, макар че много ме е страх от задавяне и т.н съпътстващи екстри.

Точно същото столче на Икея гледах и аз и се чудех дали да ходим до Берген да го видим на живо или да казвам направо да ми донесат някакви от България (че тук откъм разнообразие са супер зле, а за цени да не говорим). А на мен ще ми трябват 2 броя  Crazy  Та в тази връзка, г-жа Стихийно бедствие, освен че е лесно за миене столчето, удобно и стабилно ли е?

# 457
Хайде и аз при вас най-сетне  wavey

Каня се да се запиша във вашите редици от доста време насам, но чак сега ми остана време.

Моята буболечка Кими се самозахранва от два месеца, като от месец насам има някакъв напредък.
Първия месец постоянно и се гадеше И повръщаше. Ако беше само гаденето - както и да е, но тя повръщаше при всеки опит... Освен това не знаеше как да премести храната в задната част на устата и съответно не можеше да преглътне нищо. Тъй като това нещо продължи много дълго, бях почти пред отказване от метода - спаси ме това, че и пюрета и каши не искаше и не можеше да преглътне. Явно е от тези дечица, които стават готови за захранване малко по-късно. Малко след седмия месец се научи на това упражнение с езика (да премята храната из устата си докато я избута назад) и съответно да преглъща някакви количества. Много обича авокадо и броколи, обича и диня. Единствено от авокадото приема по-големи количества, но от повечето други неща хапва 2-3 пъти и губи интерес. Аз съм търпелива и я изчаквм - знам, че ще прояде, когато е готова. Иначе е на кърма и знам, че от нея получава от каквото има нужда. А, от известно време яде и оризовка - много ме радва как си отхапва, смуче, дъвче и преглъща  Heart Eyes (тя има 7 зъбчета вече)

И ние сме със столчето от Ikea - много съм доволна! Удобно и стабилно е, лесно се почиства, лесно преносимо е, може да се ползва и без табличката (на по-късен етап може да се приближи директно до масата).

За лигавниците - ние имаме "няколко"  Laughing Едните са от дебел найлон и са с джобче (от Jumbo в BG сме ги купували) - много лесно се почистват и само връзките трябва да изсъхнат, но са без ръкави. Другия вид е този с ръкавите от Ikea - наистина са по-големички и са широки около китката. А с лепенките зад врата се справям по следния начин: хващам двете крайчета и завръзвам като за възел (но само веднъж) и чак тогава залепвам стърчащите крайчета с велкро-то - така не и е широко. Третия вид пак е с ръкави - на bumkins - материята е като гумиран шушляк (не знам как да го опиша  Crazy) - по-дебела и непромокаема е от материята на тези от Ikea. Имаме още един вид (пак от Jumbo) - платнени и с ръкави (има найлон само под предницата, но не и под ръкавите, които са от обикновен тънък плат). Те стават за по-суха храна като броколи, примерно, защото иначе ръкавите пропускат. А и са доста мънички като размер - на моята мишчица вече са и почти малки (а тя е с нормални размери).

Искам да препоръчам и ето този продукт http://goo.gl/Sed2v - върши страхотна работа за държане на по-хлъзгави храни  Peace

Ето я и Кими в действие  Laughing

Щипката се защипва за дрешката на детенцето, а отгоре слагате парченце от хлъзгавата храна. Аз съм го ползвала за почти всичко - авокадо, банан, слива... каквото се сетите. Сега малката е доста по-добре с фината моторика и координацията и общо взето се справя и без него, но в началото ни беше много полезно. Малко трудно се почиства мрежестата част като се напълни с размазана храна, но накрая и на това намерих цаката.

Хайде стига толкова - това са моите два цента за днес Simple Smile

# 458
  • София
Един глас и от мен за столчето на икеа-антолоп: лесно се поддържа, стабилно е дори и без коланчето, сравнително лесно се слага и вади детенцето, удобно му е. Там харесах и един комплект за хранене с пластмасово лигавниче, което също лесно се поддържа:

http://www.ikea.bg//Files/Products/17617/500_500_2011_9_14_3_59_58.jpg

За сега му е удобно и не забелязвам да му се впива във вратлето. Чашката също е удобна, а купичката се закрепва с вакуум (не перфектен) за табличката. Ох, стана като реклама на икеа, ама практични са си хората  Peace

# 459
мамчета и аз от доста време заглеждам столчео на ИКЕА (имахме шанса да посещаваме магазина им преди софийския  Wink) но ми се вижда тесничко newsm78
дали не им става малко скоро на бебоците?

# 460
  • София
За столчето, на нас ни е удобно. Не сме от най-пухкавите, 8,5 кг, и има свободно място.

# 461
petjata, от Амазон.ком си поръчах джаджата - аз съм в Щатите  Peace

Иначе за столчето на Икеа - и при нас има доста място още. Ще видим по-натам как ще е.

# 462
Привет на всички ЗВБ мами. Аз отдавна не съм писала, но напоследък организацията на времето ми куца и почти не намирам време да седна пред компютъра. Ще ми се да се върна на един въпрос дето зададох преди няколко страници - за плавното въвеждане на пълнозърнести. Фата, благодаря че си ми отговорила, но отговорът ти ме хвърли в друга чуденка. Ако плавно означава не много като количество, то това не противоречи ли на самия метод, където детето само решава колко да изяде?

# 463
А, здрасти! И аз май съм за тук  Rolling Eyes от 2 дни давам на Нико оризови бисквити...облиза я първия ден..ама днес май е и хапнал малко... щото се кокоркаше странно. Wink
Та ще ви следя за идеи...Simple Smile

# 464
Eлинa , добре дошла, още едни близнаци, ура-а-а!  Hug

За столчето - това на Икея го споменават като подходящо и тук, а те със сигурност имат доста опит - виж. т. 5

"so head to Ikea for a fifteen quid Antilop"   Laughing

http://www.babyledweaning.com/some-tips-to-get-you-started/

Лесното чистене също е голямо предимство  Peace Моите столчета са дървени и при тях като плюс отчитам, че ги ползват и до днес не само за ядене, а и за катерене, рисуване и крадене от шкафовете  Mr. Green Ето такива:

Zоie , добре дошла и на теб   bouquet Много интересна "джаджа"

Искам да препоръчам и ето този продукт http://goo.gl/Sed2v - върши страхотна работа за държане на по-хлъзгави храни  Peace

А как се закрепва храната отгоре, дупка ли има  newsm78 Малката е страхотна  Heart Eyes

Tony_st , привет и на теб тук  Hug

Ще ми се да се върна на един въпрос дето зададох преди няколко страници - за плавното въвеждане на пълнозърнести. Фата, благодаря че си ми отговорила, но отговорът ти ме хвърли в друга чуденка. Ако плавно означава не много като количество, то това не противоречи ли на самия метод, където детето само решава колко да изяде?

Правилата не са чак толкова твърди и задължителни. От време на време може и да му "помогнем" на детето, все пак става въпрос само за временно "ограничаване"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт