Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

• 34 248
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Индийското орехче действа като наркотик, а допустимата доза лесно може да се прекрачи, си мисля.
 Аз ползвам повечето от изброените подправки, но слагам по малко. Имам проблеми със стомаха, ако нещо е прекалено и така мярката ми е моето усещане за достатъчно  Simple Smile

# 241
Значи разтърсих се по въпроса и преди всичко съветът си остава да се изчака до 6 месеца, защото кърмата е най-подходящата храна за бебетата до тази възраст. С предлагането на други храни всъщност бебето приема по-малко калории. Храносмилателната система не е достатъчно развита, за да извлича добре хранителните вещества от другите храни и има по-голям риск от алергии, защото и имунната система все още не достатъчно зряла. Мит е и че "големите" бебета трябва да бъдат захранени по-рано. макар, че са големи тяхното развитие е като на другите бебета и рисковете от ранно захранване си остават същите.  Peace
В книгата на Рапли е посочено, че като единствени признаци за готовност може да се счита, когато бебето седи само и добре изправено без чужда помощ, може да взима неща и да ги поднася към устата си бързо и акуратно и да извършва дъвчещи движения, когато лапа играчки, например.
В книгата на холанддкия диетолог се посочва същото плюс факта, че и на 4 - 5-месечна възраст някои бебета могат да взимат неща и да ги поднасят към устата си, но това не значи, че са готови за захранване.  Peace

Аз имам някои съмнения по този въпрос. Срещала съм различни изследвания, понякога дори базирани на едни и същи проучвания, но с коренно противоположни изводи Simple Smile Днес по-широко приетото мнение е за 6 месеца... след няколко години кой знае какво ще измислят. А през това време ние майките трябва да следим децата и правим това, което ние смятаме за най-добро за тях.
За алергиите - ето противоречащ пример - излязоха нови проучвания за непоносимостта към глутена, според които по-късното въвеждане води до по-голям риск и най-доброто време за въвеждане било между 4 и 6 месеца... е как да стане, ако почваме захранване на 6  newsm78
За количествата храна - там вече при различните деца е различно. При нас например количествата са толкова символични, че не вярвам да са повлияли на обема мляко.
За сядането - ами доста деца не стоят стабилно на 6 месеца. Като гледам отчетната ми тема, доста не седят стабилно и на 7 месеца Simple Smile

Така че според мен въпросът е спорен и въпреки, че и аз избрах късното захранване, имам едно наум, че това може би не е единственото "правилно" решение Simple Smile

Извинявам се за лирическото отклонение. За да не е много оффтопик, да споделя, че моето диване вече съвсем ми отказва пюретата и лъжичките и в момента сме изцяло на самостоятелно хранене... с повече мацане, отколкото поглъщане  Laughing Благодаря на всички идеи и рецепти, в момента се възползвам максимално от тях  Hug
Тази вечер щях да правя банички, но забелязах, че има сол в готовите кори и нямам представа като количество колко е. Някой има ли рецепта за домашни кори? Мислите ли, че е проблем да ползвам готовите?

# 242
cama, ето една рецепта, просто не добавяш сол и оцет, пробвана е и стават, правих им банички с тиква, харесаха ги Wink
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/03/02/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0% … 0%B8%D1%86%D0%B0/

# 243
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Здравейте!  Hug
 Фата, имам един въпрос, отправям го към теб като най сведуща, но всеки който иска нека си каже мнението.  Hug От известно време Стоян ми се дави с картофи. Дам ли му по-голямо парче и почти сигурно се е задавил. След първите 2-3 задавяния спрях да му давам картоф на парчета, или му го режа на ситно или го давам намачкан, днес реших да пробвам да му дам парче задушен картоф - след няколко хапки се задави. Ама си се дави харабийската, не просто с позиви за повръщане. Та, въпросът ми е защо така? Яде тиквичка по същия начин, морков и др, но се дави с картоф?  newsm78 Иначе му е вкусно, личи си понеже си го гризе с кеф.

# 244
Не съм, а даваш ли с лъжица вече? Защото ден-два се пробвах и аз така.

# 245
Фата, имам един въпрос, отправям го към теб като най сведуща, но всеки който иска нека си каже мнението.  Hug От известно време Стоян ми се дави с картофи. Дам ли му по-голямо парче и почти сигурно се е задавил. След първите 2-3 задавяния спрях да му давам картоф на парчета, или му го режа на ситно или го давам намачкан, днес реших да пробвам да му дам парче задушен картоф - след няколко хапки се задави. Ама си се дави харабийската, не просто с позиви за повръщане. Та, въпросът ми е защо така? Яде тиквичка по същия начин, морков и др, но се дави с картоф?  newsm78 Иначе му е вкусно, личи си понеже си го гризе с кеф.

Честно казано нямам някакво конкретно обяснение освен това, че може би картофът е с по-лепкава консистенция и го затруднява при преглъщането  Thinking Тиквичката и моркова са може би по-лесни за преглъщане, тъй като са по-воднисти. С банан дави ли се, например?
Може би изчакай още малко и пак предложи или опитай да предложиш съвсем мек почти разварен картоф...  Peace

# 246
  • Русе
Не съм, Оги така беше с краставица. Може би просто не е готов за това. Той и шоколадът може да му  е вкусен, но това не значи, че му е време за него..  Peace
Просто предполагам. Това, че при моето е било така, не значи, че и при вас е от това. Hug

# 247
cama Peace Peace Peace
Точно за това писах и аз, ама с моя български до като намеря правилните думи Embarassed

# 248
Значи разтърсих се по въпроса и преди всичко съветът си остава да се изчака до 6 месеца, защото кърмата е най-подходящата храна за бебетата до тази възраст. С предлагането на други храни всъщност бебето приема по-малко калории. Храносмилателната система не е достатъчно развита, за да извлича добре хранителните вещества от другите храни и има по-голям риск от алергии, защото и имунната система все още не достатъчно зряла. Мит е и че "големите" бебета трябва да бъдат захранени по-рано. макар, че са големи тяхното развитие е като на другите бебета и рисковете от ранно захранване си остават същите.  Peace
В книгата на Рапли е посочено, че като единствени признаци за готовност може да се счита, когато бебето седи само и добре изправено без чужда помощ, може да взима неща и да ги поднася към устата си бързо и акуратно и да извършва дъвчещи движения, когато лапа играчки, например.
В книгата на холанддкия диетолог се посочва същото плюс факта, че и на 4 - 5-месечна възраст някои бебета могат да взимат неща и да ги поднасят към устата си, но това не значи, че са готови за захранване.  Peace

Аз имам някои съмнения по този въпрос. Срещала съм различни изследвания, понякога дори базирани на едни и същи проучвания, но с коренно противоположни изводи Simple Smile Днес по-широко приетото мнение е за 6 месеца... след няколко години кой знае какво ще измислят. А през това време ние майките трябва да следим децата и правим това, което ние смятаме за най-добро за тях.
За алергиите - ето противоречащ пример - излязоха нови проучвания за непоносимостта към глутена, според които по-късното въвеждане води до по-голям риск и най-доброто време за въвеждане било между 4 и 6 месеца... е как да стане, ако почваме захранване на 6  newsm78
За количествата храна - там вече при различните деца е различно. При нас например количествата са толкова символични, че не вярвам да са повлияли на обема мляко.
За сядането - ами доста деца не стоят стабилно на 6 месеца. Като гледам отчетната ми тема, доста не седят стабилно и на 7 месеца Simple Smile

Така че според мен въпросът е спорен и въпреки, че и аз избрах късното захранване, имам едно наум, че това може би не е единственото "правилно" решение Simple Smile
cama Peace Peace Peace
Точно за това писах и аз, ама с моя български до като намеря правилните думи Embarassed

Разбира се, всеки родител може да решава за себе си и за детето си.  Peace Аз цитирах какво точно препоръчват авторите по въпроса за захранване, водено от бебето. Срещала съм дори мнение ако захранването започне преди 6-я месец, то това да става с пюрета, защото детето може да не е в състояние все още да дъвче и преглъща добре.
В началото на тази година имаше известен медиен шум около изследване, което твърдеше, че не било добре да се изчаква до 6 месечна възраст за захранването и по този повод самата Джил Рапли, както и международни и наши български организации за кърмене излязоха със становища по въпроса. Може да прочетете тук:

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/01/15/zasto-da-karmim-poveche-ot-4-meseza/

Понеже споделяте в темичката все пак ми се струваше уместно да спомена и всичко това. Дори схемата е за бебета "след 6-месечна възраст".  Нека приемем, че ако късното захранване не е единственото "правилно" решение, то е сред най-правилните обаче когато става въпрос за захранване, при което детето се храни самостоятелно и се учи да дъвче и преглъща само парченца храна.  Peace

г-жа Стихийно бедствие , българския ти е страхотен, никога не съм предполагала, че не си българка.  Hug

# 249
Да дам и аз отчет  Simple Smile
Моето магаренце се справя много добре за сега,дъвче,маже  Party Гледам да съм внимателна,че още я мъчат газове и голямо гърчене и пърдене пада.Най-трудно понесе моркова.
Да попитам,как давате кашите?]Към 7ми месец искам да пробвам,а не мисля,че ще може да се справи с лъжицата.Въпреки,че баща и я беше взел на масата докато вечеря оня ден и тя така чевръсто му грабна вилицата и си я навря в устата  Crazy
Гледах рецептите за бисквитки и тем подобни,но всички са с някаква мазнина.И това не знам кога се въвежда  newsm78  Купих брашно от амарант, направих едни бисквити и сложих кокосово олио,но не посмях да дам много.

# 250
Времето за захранване - кой когато смята за удачно, но ако е преди 6м, нека е с пюрета.

За задавянето - може да опитате да смените формата под която поднасяте храната. Давайте по-голямо или по-малко парче. Друг трик е времето за варене. Също специално картофът, ако се отцеди водата е по-сух отколкото, ако изтива във вода.

За лъжицата - аз загребвам и я връчвам. Преди това я давам празна с инструкции от коя страна да я лапа. Ям с него. И  при двете ми деца работеше дирекно от началото на захранването (6,5 и 7 м).

# 251
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Мерси момичета, в момента давам картофа на мн ситни кубчета, така няма проблем, може би Фата е права, че му залепва по гърлото и с банан май ми се е давил, но не чак така като с картоф.
 Мента, картофът е първото, с което съм захранила и в началото не е имало никакъв проблем, та надали е от това, че не е готов, по-скоро може би бърза и затова се дави.  Peace

Пате, давам с лъжица, сега манджите ги ядем така - аз държа една лъжица и му давам и той държи една и къде маже, къде бърка в купата, къде успява да оближе лъжицата. Все пак вече започва да се справя мн по-добре от преди.  Party

# 252
Здравейте,
Исках да пиша след като съм изчела предните теми, но блокирах по средата на втората и докато тръгна гледам трета станала вече 18 стр, та се реших...

Майка съм на Марта - 8м. Започнах ЗВБ седмица преди да навърши 6м и в началото всичко вървеше перфектно. Сега обаче започнах да срещам някои трудности:

- все по-трудно ми е да й давам разнообразна храна, защото 80% от всичко, което й предлагам е толкова хлъзгаво, че не може да го държи  Sad иска да яде, но не може (круши, ябълки, авокадо, банан и пр)
- страда от адски запек, което ме принуди напълно да изключа хляба от менюто т.е вече няма как да давам кремести субстанции и се принудих да давам с лъжичка;
- откакто има горни и долни зъби отхапва огромни парчета, които се опитва да глътне и се дави непрекъснато и зловещо (в началото на захранването беше като по книга - малки парченца, които гълта и големи, които изпадат от устата й)

Съвети приемам всякакви  Blush
Благодаря

# 253
inaxastra, привет!
Първо, щом детенцето ти има запек, опитай се даваш по-разхлабващи храни. Това са круши, кайсии, праскови, сини сливи, овесени ядки. Второ, ако даваш запичаща храна, можеш да я съчетава с разхлабваща. Хлъзгавите храни би могла да ги предлагаш с виличка - набоцкваш храната и поставяш виличката в ръката на детето. Ако не се справя така или промени формата и големината на парчетата, или не обелвай напълно храната, за да има къде да я хване.
Овесените ядки можеш да ги направиш на бисквитки. Стават страхотни, на мен са ми любими  Embarassed
Ето рецептата: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ Аз ги правя и без грис Simple Smile

И още нещо, не давай едновременно (имам пред вид на едно хранене) храна на парчета и храна с лъжичка, защото малчовците се объркват и забравят да дъвчат.

# 254
И още нещо, не давай едновременно (имам пред вид на едно хранене) храна на парчета и храна с лъжичка, защото малчовците се объркват и забравят да дъвчат.
newsm78 Това пък защо? Все едно, че деца, които не са захранени по BLW не могат да дъвчат.

inaxastra , и ние сме горе-долу в това положение. Освен всичко изброено почти няма интерес към храната, която му приготвям.Явно не уцелвам момента, в който има настроение за хапване. Днес изяде доста паста, но аз му ги давах, а той мажеше. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт