Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - III

  • 34 253
  • 730
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 58
inaxastra, можеш да накиснеш сушени сини сливи и да даваш водата- знам, че много помага.

# 271
  • Мнения: 549
Колко време престояват накиснати?

# 272
  • Добрич
  • Мнения: 1 720
Освен вода от киснати сини сливи, може да пробвате и с овесена вода, като и със сока на прясно изцедена круша. За кивито и смокините също съм чела, че добре действат на перисталиката на червата. Peace

П.П. Много е сладка Марта!  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 29 сеп 2011, 14:51 от kadrokosa

# 273
  • Мнения: 3 638
inaxastra , обаче как хубаво си хапва детенцето  Heart Eyes

Чудя се дали пред био сок от сини сливи и сушени сливи за накисване не бих предпочела първото, ако не знам откъде идват сушените сливи  newsm78


# 274
  • Мнения: 57
Те и сливите ми са Био и без никакви добавки, само са пастьоризирани.

Мерси за комплиментите   bouquet

Записвам ново зверско задавяне, този пьт с броколи. Така се изплаши детето, че заплака (след като успя да си вземе дьх де) и после отказа да яде. Страшничко беше  Sad Ама така е, като се опитва да гьлта цяло броколче, та и с дрьжката.

Като почнахме колко хубаво ядеше, сега какво й стана не знам. Хранене не минава без да се дави.

Вече не знам дали да давам много големи парчета, които да не може да си напьха цели в устата или сьвсем малки,та като ги гьлта цели да не се дави.

Явно трябва да пробвам и двата начина.

Запекьт продьлжава...

# 275
  • Мнения: 3 638
inaxastra  Hug
Парчетата трябва да са големи горе-долу колкото юмручето на детето - да може да ги хваща и да излиза извън него. БРоколите са много удобни в това отношение, защото са на "розички" с дръжка... Ето тук се вижда в ръчичката на едната колко големи съм ги давала... Определено не може да го напъха цялото в устата, трябва да е достатъчно голямо, за да успява детето да отхапва, а не да сложи цялото парче в устата.  Peace Морков можеш да даваш цял ако не е много дълъг, ябълка и круша на четвъртинки или осминки. Нещата в началото трябва да са и по-мекички, за да може бебето да ги смачква с венците, все пак още няма зъби за истинско дъвчене. Ябълката (или крушата), ако е по-твърда, можеш да я минеш за малко в микровълновата с малко водичка или да я задушиш леко, така както си е на резенчета. Зеленчуците трябва да са сварени не толкова много, за да се разкашкват, а да да може все пак да остават цели в ръката. Броколите, например се пускат за не повече от 5 мин. във вряла вода.  Simple Smile


# 276
  • Мнения: 58
Fall, майка ми ги държеше накиснати през нощта, а на сутринта пиеше водата  Peace.

# 277
  • Мнения: 57
Фата, явно броколите трябва да ги давам по-големи. Това, което гльтна розичката беше по-малка от на снимката, но го гльтна с дрьжката. А преди ядеше само цветчетата.

Осминка ябьлка онзи ден сьщо отиде в гьрлото, но с много давене я изхвьрли. Ще пробвам да дам четвьрт или половин.

Моркови не давам заради запека.

Ябьлка и круша варя (досега на осминки) по 3 мин вьв вряла вода. Броколите 5мин. Тиквички 2мин. Зелен фасул 8 мин. Всичко е достатьчно меко, но все пак ал денте. Сливи зрели ги давам сурови, както и кайисиите, но махам люспите на кайисиите, защото както казах и с тях имаше инцидент.

Чета темите от самото начало още преди да започна да захранвам. Имам книгата на Рапли, изчела сьм и твоя блог. Мисьлта ми че, че сьм наясно с основната информация.

Много сьм ви благодарна за сьветите и не смятам да се отказвам макар, че сьм в голяма чуденка кьде бьркам и как точно да се организирам, за да трьгне по-добре.

Пробвах няколко пьти с пюрета, детето си ги яде чудесно, но като метод е грозна работа за мене - прилича на угояване - ти даваш, то гьлта льжица след льжица, напьлно пасивно е и едва ли дори си дава сметка, че се храни, просто блее настрани, докато ти му тьпчеш в устата. Не ми допада.

Сьжалявам, че така монополизирах темата Embarassed

buggy--> махането на клапа от преходната чашка се оказа радикално  thumbsup Много ти благодаря   bouquet

# 278
  • Мнения: 723
inaxastra, радвам се, че поне в нещо сме ти били полезни   bouquet Дерзай, ще се справите и с храненето  Hug

Пробвах няколко пьти с пюрета, детето си ги яде чудесно, но като метод е грозна работа за мене - прилича на угояване - ти даваш, то гьлта льжица след льжица, напьлно пасивно е и едва ли дори си дава сметка, че се храни, просто блее настрани, докато ти му тьпчеш в устата. Не ми допада.

Точно това беше причината да започна да търся други начини на захранване преди време. Така попаднах на BLW и съм много доволна, че си направих труда да потърся и открих този метод.

# 279
  • Пловдив
  • Мнения: 297
Мисля да направя бисквити с една варена тиква, която малкият отказа да яде,  и оризово брашно. Дали мога да им добавя някаква мазнина, ако да, каква? И колко твърдо правите тестото? Трябва ли да е твърдо, да се точи и да се режат спокойно формички, или да е по-мекичко и с лъжичка ги оформяте?

И още нещо, да попитам. Броколи и карфиол по колко време готвите на пара? (че аз все изпускам зеленчуците и стават разварени, съответно бебето като стисне да ги хване се размачкват в ръцете му и нищо не правим  Rolling Eyes)

Последна редакция: пт, 30 сеп 2011, 15:30 от Commelina

# 280
  • Мнения: 57
Commelina 5 мин броколите, карфиол не сьм правила досега.
За бисквитите не мога да помогна, но кажи после какво си направила и как е станало. И аз имам тиква.

inaxastra, радвам се, че поне в нещо сме ти били полезни   bouquet Дерзай, ще се справите и с храненето  Hug

Направо сте златни всички. Хем практични сьвети, хем морална подкрепа, която хич не е за подценяване и направо си имам нужда от нея bouquet

Вьв врьзка с практичните сьвети, благодарности на angelv - водата от сините сливи подейства.
Алелуя !!  Laughing

Днес пак предложих броколи и печена червена чушка. Чушката наполовина по дьлжина, броколите на големи "дрьвчета" и двете минаха прекрасно.

fata ® точно големината на парчетата ми е било слабото място досега. Добре, че ми обьрна внимание. Благодаря ти Hug

Май един по един ми се разрешиха проблемите  coolcool

# 281
  • Мнения: 58
inaxastra, радвам се, че е помогнало  Hug.

Commelina, броколите 4-5 мин, карфиолът малко повече. На бисквитите бих сложила масло, но ти най-вероятно още не си го въвела. Няколко капки зехтин може би? Тестото да не е много твърдо според мен, аз поне го оставях доста кашаво, така като че ли стават по-меки.

# 282
  • Мнения: 3 638
inaxastra , в началото колкото и да си изчел си е друго да чуеш и мнение на някой минал "реално" по този път  Wink
Радвам се, че постепенно нещата си идват на мястото  Hug



Commelina, броколите 4-5 мин, карфиолът малко повече.

 thumbsup

И аз съм за зехтина (те бисквитките вече сигурно са изпечени и изядени  Mr. Green)

# 283
  • Добрич
  • Мнения: 1 720
inaxastra, и аз много се радвам, че нещата при теб и Мартеничката се нареждат!   bouquet
Момичета, да ви питам не е ли проблем за детския корем, че храната реално не се сдъвква добре и отива почти цяла? Нали навсякъде се тръби, че трябва да се дъвче много добре, та ми стана интересно.
Аз ви чета редовно и трупам инфо, че ей сега и на нас ще ни дойде времето да се захранваме.  Wink Много сте ми полезни!   bouquet

# 284
  • Пловдив
  • Мнения: 297
Благодаря за отговорите, момичета Simple Smile В крайна  сметка не сложих мазнина - само брашно и тиквата. Малко ги попрепекох обаче и станаха като подметчици  Crazy едни жилави и твърди. Пробвахме ги така, не му харесаха, защото нямаше как да отхапе парченце и се изнервяше. В крайна сметка му ги натопих в сок от диня, хем станаха по-мекички, хем по-сладки и сутринта с кеф си ги дъвка човекът 20-30 мин  Sunglasses


Нашият уред за готвене на пара явно е някакъв по-слаб, защото ги варих карфиола на долното ниво 20 мин, а броколите на горното 10 мин и станаха точно, даже свежи и хрупкави  newsm78 Както и да е, ще действаме по метода проба - грешка, докато се науча кое как  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт