Интериорни врати -от какъв материал?

• 6 278
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,

Предстои ми да си купувам 5 бр. интериорни врати за новия ми дом и съм в ужасна делема от седмици насам от какъв материал да са. След доста ходене по магазините установих, че има основно три материала - естествен фурнир (най-скъп), ламинат и т.нар. покритие крафт мастер (най-евтин). Оказа, че разликата в цените на тези три не е чак толкова фрапантна, някъде около 100 лева между естествения фурнир и крафт мастер.

Сигурно се сещате, че в колкото различни магазина съм влезнала, толкова и различни мнения съм чула от продавачите. Едни казват естествения фурнир е много добър, но много мек материал и много ще се наранява. Други казват, че крафт мастера е много здрав материал и не се наранява никак лесно, а в други магазини казват, че крафт мастера е супер голям боклук. Изобщо няма смисъл да обяснявам всички тези хиляда мнения.

Обръщам се към вас да споделите вашите лични впечатления и опит. За мен един от основните проблеми е, че искам всички интериорни врати да са еднакви, т.е. включително и тази за банята да е еднаква с другите, което значи, че вратите, които избера трябва да са подходящи и за влажно помещение.

Предварително ви благодаря много.

# 1
Ние си сложихме алуминиеви - цвят венге със стъкло по средата. Супер лесно се поддържат, не се нараняват, невероятно добре изолират шум и топлина и няма да се надуят ако има влага. И най-вече са подходящи за баня и така всичките врати са еднакви. Лично аз предпочитам тях, защото при нас е ново строителство и все още има влага.
п.с. май не помагам много относно чуденето ти м-у трите вида, но все пак да споделя моя опит

# 2
Честно казано не се бях замисляла, че може да има и четвърти вид материал. Може би защото не са ми го препоръчвали по магазините. Но така или иначе няма да ми пасне....все пак благодаря за отзивчивостта Simple Smile

# 3
  • София
Здравейте,

Предстои ми да си купувам 5 бр. интериорни врати за новия ми дом и съм в ужасна делема от седмици насам от какъв материал да са. След доста ходене по магазините установих, че има основно три материала - естествен фурнир (най-скъп), ламинат и т.нар. покритие крафт мастер (най-евтин). Оказа, че разликата в цените на тези три не е чак толкова фрапантна, някъде около 100 лева между естествения фурнир и крафт мастер.

Сигурно се сещате, че в колкото различни магазина съм влезнала, толкова и различни мнения съм чула от продавачите. Едни казват естествения фурнир е много добър, но много мек материал и много ще се наранява. Други казват, че крафт мастера е много здрав материал и не се наранява никак лесно, а в други магазини казват, че крафт мастера е супер голям боклук. Изобщо няма смисъл да обяснявам всички тези хиляда мнения.

Обръщам се към вас да споделите вашите лични впечатления и опит. За мен един от основните проблеми е, че искам всички интериорни врати да са еднакви, т.е. включително и тази за банята да е еднаква с другите, което значи, че вратите, които избера трябва да са подходящи и за влажно помещение.

Предварително ви благодаря много.

Фурнир и ламинат не са материалите от които са направени вратите, това са покритията им.
Материалите за крилото обикновено са HDF или МДФ или ПДЧ, на касата - МДФ или ПДЧ.
Естествения фурнир е добър материал, но тогава когато дебелината му не е като вестник. Хубав и качествен естествен фурнир от завод хич не е на 100 лв разлика с ламинирана врата, ами си е направо на 200 минимум (ако е наистина свестен и фурнира и производството говоря). Има сума ти параметри, по които една врата е по-добра от друга - материал, покритие, фалц (или без фалц), по какъв начин е сложено покритието, касата каква е (много е важно и това), има ли остри ръбове по касата или первазите, сглобките какви са...
Имайте предвид, че т.нар. "строителски врати" от по 150-180-200 лв. комплекта за крило и каса, колкото и да Ви ги хвалят - ще имате "приключения" след време. Откъдето и да си вземете врати, не гледайте врати под 250-270 лв. за комплект плътно крило+каса регулируема (като естествено и посравните долу-горе идентични модели)...и още нещо - и от монтажа зависи много...абе не е чак толкова сложно - "скачате" към някои врати, производител или магазин и това е Simple Smile

# 4
  • СОФИЯ
B.Marinov , виждам, че сте компетентен по темата и аз имам няколко въпроса - все пак според вас кой е най-добрия материал и покритие? С фалц ли е по-добре да е ?
На мен също ми предстои слагане на 2 интериорни врати - за сега към се орентирала към МДФ , не знам дали този материал би позволил обаче первазите на касата да са ми заоблени - което много ми харесва ....Но още не съм ходила и до магазин да питам и да искам оферта... Но все пак трябва предварително да съм се ориентирала какво точно искам и да питам! Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 авг 2011, 18:00 от donikka

# 5
Понеже и аз съм на етап интериорни врати ето моите изводи (основани и на препоръки от майстори на врати):
1. Ламината е най-евтин и сравнително лесен за поддържане, мое си се с влажна кърпа и трудно се надрасква. Има разлика от ламинат до ламинат разбира се. Китайските са с най-много проблеми, от самото начало си пристигат изметнати или съвсем скоро се измятат. макар, че имам познати с почти най-евтините врати от Канор и вече 2 години не са мръднали. ето тези http://www.kanor.bg/catalog/interiorni-vrati/vrata-c12-6-14-white-oak.html
Цената е плюс, но ако ти омръзне десена трябва да смениш всичко следователно отново да платиш голяма сума. Поправките са трудни ако нещо се удари или нарани и трудно се заличава и личи. Избора на цветове е ограничен и 90% са с дървесен декор, малко са едноцветните- аз лично искам бели, а такива ламинирани не намерих, поне не хубави.

2. Крафт мастера е основа, която позволява да се боядиса в голямо разнообразие от цветове и е малко по-скъпа от ламината, на мен ми обявиха по 30лв. отгоре на врата заради повечето занимавка и боядисването. Голямо преимущество е, че при нарадяване с кит се запълва и с малко от същата боя става като ново. след година-две като ти омръзне можеш да пребоядисаш и ето ти нова врата за 30лв. само.

3. Естествения фурнир е най-добър откъм издръжливост и също може да се боядисва, а дори да го минеш само с лак мекотата на естественото дърво и шарките е много приятна. Най не се измята ми казаха. цената му е най-висока поне 50лв. +.

Каквато и врата да вземеш за мокрото помещение или банята може да се боядиса отвътре есъс специална водоиздръжлива вода дори и в различен цвят-това е + 50лв. независимо от основата, което е добре откъм цена, понеже готова врата за мокро под 400лв, не намерих никъде.

Дано съм помогнала на някой, а ако имате идея къде има хубави и евтини врати пишете  Peace

# 6
  • София
B.Marinov , виждам, че сте компетентен по темата и аз имам няколко въпроса - все пак според вас кой е най-добрия материал и покритие? С фалз ли е по-добре да е ?
На мен също ми предстои слагане на 2 интериорни врати - за сега съм се орентирала съм МДФ , не знам дали този материал би позволил обаче первазите на касата да са ми заоблени - което много ми харесва ....Но още не съм ходила и до магазин да питам и да искам оферта... Но все пак трябва предварително да съм се ориентирала какво точно искам и да питам! Simple Smile

Относно това дали с фалц или не - аз съм твърдо "за" фалц! Особено при нови сгради, там където сградите "улягат"...фалцовите врати имат реглаж на пантите и ако стане нещо леко неприятно след 2-3-5 месеца, то откача се само крилото, оправя се реглажа, закача се и това е.
А материала - 90% от предлаганите врати на пазара са си така или иначе MDF или HDF.
Да, няма проблем - при MDF каси/первази има заоблени.

Общи условия

Активация на акаунт