Разкошна спаначена торта

• 89 514
  • 269
  •   1
Отговори
# 90
От няколко дни ми се върти в главата, една идея.От както племенницата ми реши,че освен зелена торта,трябва да пробвам да й направя същата торта ,но и в друг цвят.От тогава,непрекъснато мисля,за ягоди.Ако пробвам същата рецепта само,че с ягоди,дали няма да се получи една прекрасна комбинация,на розов цвят и приятен ягодов аромат.Как мислите,моля споделете мнение,аз не съм много опитна в правенето на торти и ще съм благодарна на всякакви съвети. newsm03 smile3525

# 91
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Здравейте!

Такива суперлативи сипете за тази зелена спаначена торта, че съм решена да я направя в сладък и солен вариант. Искам да попитам за солената торта дали е достатъчно просто да сложа сол, вместо захар, или има и други "тънкости", за уплътняване на вкуса?

От няколко дни ми се върти в главата, една идея.От както племенницата ми реши,че освен зелена торта,трябва да пробвам да й направя същата торта ,но и в друг цвят.От тогава,непрекъснато мисля,за ягоди.Ако пробвам същата рецепта само,че с ягоди,дали няма да се получи една прекрасна комбинация,на розов цвят и приятен ягодов аромат.Как мислите,моля споделете мнение,аз не съм много опитна в правенето на торти и ще съм благодарна на всякакви съвети. newsm03 smile3525

За ягодите не съм много сигурна, опасявам се, че не боядисват, а и сърцевината им не е червена... Но с червено цвекло със сигурност би се получило, мисля че то открай време се ползва като естествен оцветител за червеникави оттенъци.

# 92
  • София

Ferda Mravenec, за слоения вариант - хмм, ами 2 ч.ч. захар с колко сол смяташ да замениш? Очевидно с доста по-малко, но пък така губиш от плътността на тестото. Ще ми е интересно как ще се получи, сподели.

valia001, аз я правих с 200 гр. пюрирана тиква, много приятно се получи на вкус, цветът беше наситено жълт. Иначе за червеното цвекло и аз съм си мислела, сигурно ще е сполучливо.

# 93
Момичета благодаря ви много за,съветите може би ягодите наистина няма да дадат наситен цвят.Аз лично за червеното цвекло съм малко скептична,100% съм сигурна,че ще даде много наситен червен цвят,но повярвайте ми,аромата на цвеклото не може да се убие с никаква есенция.
За тиквата ще пробвам със сигурност,благодаря за хубавата идея,но имам едно въпросче относно тиквата,тъй като тя си има естествена сладост,за разлика от спанака,не се ли слага по малко захар,няма ли да стане много сладка?
Хубавото на тази торта е,че може да се варира и да се правят различни експерименти.

# 94
  • на Мелмак
Здравейте момичета,
впечатлиха ме всички суперлативи за тази торта
утре смятам да я направя,но няма да използвам ванилия на есенция,а на прахче-колко прахчета да сложа?
Предварително ви благодаря!

# 95
  • София
едно

# 96
  • Варна
Aз сложих 2.

# 97
  • на Мелмак
Мерси ,момичета Hug

# 98
  • на Мелмак
Относно соленият вариант,мисля,че захарта може да се замени с безсолна извара,сирене крема,филаделфия и от сорта,но нека по-опитните да кажат Hug

# 99
Ferda Mravenec, за слоения вариант - хмм, ами 2 ч.ч. захар с колко сол смяташ да замениш? Очевидно с доста по-малко, но пък така губиш от плътността на тестото. Ще ми е интересно как ще се получи, сподели.

Значи ще изчакам някоя по-опитна домакиня да я направи и сподели опита си, защото аз не съм от много сръчните...  Wink

Здравейте и честита пролет!
И аз направих тортата - благодаря за рецептата (доста напомня "чашения" кекс, но с други пропорции, вероятно заради спанака).   bouquet

Нямам снимки, но нека и аз споделя някои свои "бележки":

Сложих 400 гр. замразен накълцан спанак, в началото смятах, че ще е много и ще се усеща, но след като го оставих да се изцеди и изстисках усърдно (може би прекалено усърдно) се поизплаших, че е малко даже... В крайна сметка беше добре и цветът - хубаво зелен както при пистациите. Ванилиева захар сложих 3-4 пакетчета от тази на Д-р Йоткер (когато правя нещо сладко понякога даже изцяло заменям захарта с ванилиевата захар на Йоткер, защото ми се струва слаба като аромат, но тука количеството захар беше повечко, за да го заменям).
Определено отчитам като грешка това, че пюрирах спанака (макар че си беше накълцан) с олиото заедно, отделно от яйцата - количестото и съда ми не бяха съобразени с пасатора и се разхвърчаха мазни капки, че и зелени на всичкото отгоре (е, поне по-лесно се забелязваха при почистването)...  Embarassed Sad Следващият път ще пюрирам направо след като ги добавя към разбитите яйца и захар - така или иначе се смесват, хем няма да цапам съд в повече, хем сместа ще е повечко и пасатора добре ще "потъне"...  Wink Sunglasses

Кремът го направих от заквасената сметана както си е в рецептата + 200 гр нискомаслена извара. Следващият път ще пробвам с повече извара, защото добавя вкусова плътност на крема и го сгъстява, същевременно изварата е лека и по-полезна.  Wink Laughing Между блатовете и отгоре сложих едно малко бурканче "пияни вишни" (консервирани в ром), не посмях да използвам вишнево-алкохолния сок, за да не подгизне, но другият път може би ще опитам, защото горчиво-сладкия вкус и аромат на вишните много ми паснаха на крема (но може би трябваше да ги накълцам, за да се разпределят по-равномерно).
Отгоре украсих с ромовите вишни, топченца от истински марципан и "нахвърлях"/"напръсках" шоколадово-сметанова паста (направо както си беше от тубичката, ефектът беше като от пош).

Заключение Grinning - невероятно вкусно, ароматно и леко - още веднъж благодаря за рецептата и идеята!
Недостатъци - приятен, лесен и има опасност от създаване на зависимост.  Laughing Wink
Бакпулвера не го усетих (някой се беше оплакал от това), за сметка на това обаче усещах вкуса на олиото, което много ме дразни (но мъжа ми каза, че няма такова нещо.  Wink Laughing) Всъщност, в "чашения" кекс пак вкуса на олиото ме дразни...
Вишните, които добавих много ми допаднаха, за марципана не съм сигурна (доста е "силен" като вкус и ми се стори, че натоварва сладкиша, но ако се сложи напр. на шоколадова торта, може би пък ще бъде прекалено претрупано...), може би трябваше да нарежа топчетата на половинки, не знам. А шоколадовите пръски, според мен, бяха излишни като вкус, единствено за декорацията помогнаха, но можеше и без тях...
Може би, следващият път ще пробвам да добавя някакви ядки в тестото, така че да заприлича на пистациев не само по цвят, пък и с чиста съвест да мога да лъжа, че е лешников (напр.) защото чувството за спанак в сладкиш създава неприятни предразсъдаци у повечето хора (по правило мъже и деца)...

Идея - вместо картофчета за украса, както по-горе бяхте писали, животинките могат да се оформят от споменатия марципан - продава се на топчета, оваляни в какао, захар или друго, напр. на руло в шоколад (шоколадът може да се отстрани да се работи с марципана), май продават и само марципан, но по-трудно се намирал... Според мен, ако на тази торта се направи марципанов "чаршаф", после в разрез контрастът на зеленото и кремавото би бил много ефектен...

Относно соленият вариант,мисля,че захарта може да се замени с безсолна извара,сирене крема,филаделфия и от сорта,но нека по-опитните да кажат Hug

И аз си го помислих, обаче захарта е сух продукт и би отнела от влагата на яйцата, докато при сирената е точно обратното...  newsm78

Цитат
valia001, аз я правих с 200 гр. пюрирана тиква, много приятно се получи на вкус, цветът беше наситено жълт. Иначе за червеното цвекло и аз съм си мислела, сигурно ще е сполучливо.

Rumya, как пюрираш тиквата - сваряваш я предварително, предполагам...

# 100
Ferda Mravenec , сега ако сложиш и една снимка Hug

# 101
Ferda Mravenec , сега ако сложиш и една снимка Hug

Не мога, някъде съм потурчила или загубила зарядното на фотоапарата, а батерията му е изхабена...  Embarassed

# 102
  • София
 Ferda Mravenec, аз пюрирах печена тиква без захар, но и сварена би било ок.

Валя, относно сладостта - ами не намалих захарта по рецептата и не ми се видя да има проблем. те по принцип са доста сладки блатовете, и се балансират идеално с крема от заквасена сметана.
 Ако решиш - махни 1/4 ч.ч.

# 103
За втори път я правя. Този път за учителките в детската градина. И никой не беше разбрал "какво е зеленото" Joy В крема сложих останало подсладено кондензирано мляко Peace

# 104
  • под тепетата
 Понеже някой спомена, че тортата е подходяща за Великден, ви пускам снимка с такива яйчица. Май и аз ще се възползвам от спаначената торта за празника още повече, че се прави предварително .

Общи условия

Активация на акаунт