Разкошна спаначена торта

• 89 537
  • 269
  •   1
Отговори
# 165
Мерси много  Hug ще докладвам каква съм я свършила  Flutter

# 166
И аз се облизвам около вашите изкушаващи снимки и най-сетне се наканих да я приготвя тази чудна торта. Но имам някои въпроси. Тъй като вече сме в сезона на пресните зелении - 200 гр замразен спанак на колко грама пресен се равнява( или ориентировачно количесво в шепи) ? И, когато се работи с пресен трябва ли да се попари предварително или се пасира директно суров?

# 167
ето я и моята

Блата - преработих. 1 ч.ч. ми се видя мноооого. Това са си 240 мл. олио.
Намалих и сложих 100 олио и 80 масло + 60 мл прясно мляко. Брашното остана същото количество, но сложих 60 гр. фино смлени бадеми
Спанака - замразен - размразен и много хубаво отцеден.

Формата ми не е малка, 28 см. си е, блата стана прилично дебел (можело да изроня още малко трохи, но не посмях)
Крема е квасена сметана, сладка сметана и маскарпоне.

Много вкусна!
Доста смених рецептата на авторката, но имах опасения за зеленото...
Казала съм, че е боя и шам фастък (все едно тати има плантация с шам фастък)
Аз не усетих никакъв  Peace зелен аромат.
Отзиви довечера ще чуя от останалите.

Благодаря, че бяхте убедителни!

# 168
  • Бургас
Аз направих тортата още преди седмица,за рождения ден на дъщеря ми,като на гости ни бяха нашите кръстици,които от своя страна много я харесаха.Аз не мога да кажа,че по-вкусна торта не съм яла,но за сметка на това е толкова приятна и лека на вкус,че е най-бързо изядената  у нас.

Пепи,много апетитна снимка,а измененията ти звучат чудесно,с удоволствие(,ако имаше как разбира се )бих опитала и твоя вариант

П.С.Благодаря на авторката,че сподели с нас тази рецепта!

# 169
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Здравейте отново, Шреколюбки!  Simple Smile

На стр. 7 подробно описах първия си опит с тази торта, нo бях много мераклийка да изпробвам и соления вариант... Надявах се някоя от опитните домакини да прояви интерес и се престраши... Чаках, чаках, виках Неволята...  Wink Laughing Пък накрая запретнах повторно ръкави...

Та така...  определено мога да кажа, че сладкишът си е по-подходящия вариант.

Тортовата ми форма е големичка - 28 см, но когато пекох сладкия блат нямаше проблем, тогава блатът се вдигна, беше хубашо изпечен и ми стигна за 2 кори + изронването на трохи. За мой срам, дали не съм пресметнала ролята на захарта в рецептата (не знам, дали може да си взаимодейства с набухвателите), но соленият блат не се наду въобще (само на едно местенце, от което всъщност стана крив).
Кремът, който забърках беше смес от сирене тип Крема, заквасена сметана и средно маслена извара, овкусени с малко сол и черен пипер. Сам по себе си кремът беше приятен, но когато намазах тортата...  Rolling Eyes Абе, ако го бях намазала на филийка хляб май щеше да е по-вкусно...  Joy
И мъжът ми не остана очарован - за разлика от сладката версия, когато си поиска повторно парче, този път буквално едва преглъщаше, милия...

По принцип, предпочитам соления вкус, но в този случай знам, че няма да повторя. Ако някоя измисли подобрение, нека сподели...

# 170
Вчера я направих, днес ще я предлагам на гостите

направих я като детелинка, направих си венче и кошничка от карамел, в нея сложих желирани животинки, да се радват децата  Simple Smile

# 171
  • Sofia
rallii, моля те да споделиш как направи кошничката от карамел. Тази торта съм я запланувала за Виликден. Купих си шаренки шоколадови яйчица и точно кошничка, като твойта ще ми трябва за да ги сложа върху тортата.

# 172
Ferda Mravenec, мисля че тази рецепта  би ти допаднала, според мен блата би могъл да се направи и изцяло спаначен и би се получило това което искаш ти, но дано и Пепчо се включи   bouquet

# 173
Ferda Mravenec, мисля че тази рецепта  би ти допаднала, според мен блата би могъл да се направи и изцяло спаначен и би се получило това което искаш ти, но дано и Пепчо се включи   bouquet

Polly, благодаря за рецептата на рулото!   bouquet Ще я изпробвам, но ми трябва време да се съвземем от солената торта, която още ни плаши от хладилника.   Shocked  Laughing

# 174
може бе, на руло ще стане със спаначен блат.  Но на него хубавото му е в различните цветове  Peace  А иначе само спаначени рула има доста в  нета, м/у които и изпробвани рецепти.
Ferda Mravenec, ти като прави тази торта на солена  махна захарта, нали? И какво остана - олио, яйца, спанака и брашно с набухвател? Това дори на четене звучи зле  Wink и мазно.

# 175
...
Ferda Mravenec, ти като прави тази торта на солена  махна захарта, нали? ...
Ами не, не махнах захарта...  Joy Joy Joy

Шегувам се, разбира се.  Peace Сложих само 3 яйца (бих сложила и по-малко, но не посмях) и по-малко мазнина (1/2 от определеното в рецептата, но пак си беше мазно, бррр). Другите неща си бяха както в рецептата (набухвателя май си е бил излишен, така или иначе не се вдигна). Докато се печеше миришеше приятно, но после уханието се изгуби.
Тука на няколко пъти се споменаваше, дали някой е направил солен вариант и тъй като по принцип не съм почитател на сладкото, реших да пробвам. Вече знам, че не на всяко нещо върви...

# 176
  • Бургас
на мен мък солена ми сзвучи добре, даже и сиренце може да се сложи. само нямам идея за крема какъв да бъде . майонеза ми звучи много мазно  Sick

иначе я направих, но половин доза. мазнина сложих олио и масло 1:1. отгоре имаше и течен шоколад, и кокосови стърготини. другият път ще сложа шоколад и между 2та блата.  Simple Smile

в била дали може да се намери ядлива великденса украса за торти?

# 177
Тортата се хареса много и от деца и от възрастни! Почти нямаше питащи от какво е толкова зелена  Mr. Green МъжО не попита защо е зелена! само не му била много сладка, той обича отровно сладки торти  Crazy но я одобри, хубава била  Simple Smile

rallii, моля те да споделиш как направи кошничката от карамел. Тази торта съм я запланувала за Виликден. Купих си шаренки шоколадови яйчица и точно кошничка, като твойта ще ми трябва за да ги сложа върху тортата.
Кошничката я направих от карамелизирана захар - първи опит ми беше, ще търся инфо в нета да се ограмотя, че след час в хладилника нямаше помен от кошничка  hahaha вчера правих пак  Rolling Eyes Явно трябва да се прави непосредствено преди сервиране  Rolling Eyes
Разтопения леко поизстинал карамел с тел за разбиване от високо с въртеливи движения на китката го оставям да се стича на конци в/у купичка, която съм покрила с хартия за хечене. На земята си постилам вестници, опакованата купичка и аз съм права, разбърквам карамела с телта, каквото полепне го оставям да се стича на тънички кончета и с въртеливи движения около купичката, за да се придаде някаква форма. После внимателно измъквам хартията, като я намачквам навъре и остава новата карамелена купичка. Венчето го направих пак подобно - най-дългия нож подпрях да стърчи м/у кухненския плот и пералнята и в/у него пак от високо с на ляво-надясно оставих да се стича карамела и се получават едни "косички" от които може да се оформи хубаво гнездо за яйчица - тава е по-лесния вариант вместо кошничка. не забравяй за постелеш добре с вестници работното място, за де не ти се захароса кухнята  Peace
Знам, че не мога да обяснявам, мога да показвам, ако не е ясно ще се опитам да доразясня  Peace

# 178
  • Sofia
Благодаря ти, rallii ! Горе-долу сванах идеята, но това, че се топи след известно време, не ми хареса  Confused Ще се поразровя из нет-а за идеи и аз.

# 179
  • под тепетата
И аз това се чудих, как не се е разтопил карамела върху крема - той не издържа на влага ...

Общи условия

Активация на акаунт