Еко сватба - споделете опит

• 17 206
  • 316
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Всъщност това го казваш, защото си чела някакви статистики ( например), статии и пр. или защото си мислиш, че нещата стоят така.
Защото аз съвсем не съм съгласна. Когато не-пушенето се превърна и в мода хората спряха да пушат. И не родиха никакво консуматорство от това.  Когато  превърнаха памучните торбички и в мода, това не роди консуматорство. Когато е и cool да си събираш боклука разделно това улесни нещата.  Не казвам, че се дължи само и единствено на това, а че много помага, за да се промени едно или друго нещо. Хората обичат да правят неща, които са модерни. В съчетание с точната информация няма опастност да им мине. Много нагласи се промениха така за последните 50-60г. в много сфери.
Не виждам нищо лошо някой да се пусне по модно течение, в темата за скрънзавщината ще (ми) проглушите ушите как искате децата ви да са по модата  и всичко да им е новичко ( ерго и модерничко), а когато не изнася на спора - ама колко е повърхностно да се водиш по трендове:)

Всъщност не е така.
Икономиката, не модата промениха това.
В резултат от проучвания... както вече споменах, провеждани не от онези с менструалните чашки и бебета, пикаещи в легенчета.

Не ми е познат дори 1 на бр. човек, спрял да пуши в резултат от мода. (макар много да са започнали така)
И дълбоко се съмнявам, че такъв съществува.
Като дългогодишен [бивш] пушач имам достатъчно добра база за наблюдение - както и достатъчно добър личен опит за движещите сили на наркотичната зависимост (никотинът, противно на мнението на непушачите, Е наркотик и предизвиква сериозно пристрастяване).
Страните, в които разделното събиране на боклука е обичайно явление, са тези, в които има финансови облекчения, свързани с това.
Памучните торбички са... ами, всъщност не съм виждала някой да ги използва. Не и от как станах на 16 и дойде Демокрацията...  Mr. Green

# 151
  • София

ЕкоЛОГИЯТА, моето момиче, не е, не би следвало да бъде, не е редно да се свързва по какъвто и да било начин или повод с понятия като "стил", "модна тенденция" и "фешън".

Очевидно е, че не става дума за екологията като наука.
То и био значи живо, ама от това не следва, че продуктите, които не са био, са направени от чакъл.
Значенията на думите се разширяват, появяват се нови, това са нормални процеси.
Всичко може да бъде мода. И всеки може да си решава към коя мода да изпитва симпатии и към коя - не.

С други думи питаме се дали на рокерията ще пише Mеталика или Еко, така ли?
С други думи е тъкмо това, като каквото го определих - обикновено позьорство.

# 152
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Нямам личен опит, но виж тук :  http://www.projectwedding.com/blog/

ина страхотни идеи

# 153
Е, аз не случайно написах няколко пъти 'и', както и 'само и единствено'. Да не се повтарям:)

# 154
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
Памучните торбички са... ами, всъщност не съм виждала някой да ги използва. Не и от как станах на 16 и дойде Демокрацията...  Mr. Green
[/b][/color]

Разходи се в центъра, в Елемаг и био магазините и ще видиш. Там се и продават, в Елемаг и руския гастроном Берьозка са много хубави. Аз лично не вярвам някой да живее в София и да не е виждал млади хора с торбички последните една-две години.  

# 155
 На мен пък все още не ми е ясно авторката какво точно разбира под названието "еко", и какви съвети очаква и желае да получи. Дала е и снимки от някакъв рожден ден, който уж е еко, но на мен ми се стори че е просто разходка в парка. И каква е целта на празнуването на сватба по еко начин, да се спестят пари ли?

# 156
  • София
Уф, писах, а докато го публикувам ми изтече сесията! не ми се пише пак в подробности. Накратко, основните неща ги пише в учебниците по икономика и сродните й науки за това как се прави бизнес. Кое му е еко-то в това да си разделям боклука, а в същия момент да си сменям телефона през година, а старият да отива на боклука? В телефоните и прочие техника има доста опасни и вредни за природата съставки и компоненти, нимате не са по-опасни от това дали си разделям боклука? И защо си купувам нов телефон - защото имам с какво и е модерно да си с нов телефон. На практика се получаава така, че ужким съм много еко, пък произвеждам повече боклук само защото мога да си позволя да консумирам повече.

# 157
Аз исках да попитам колко души ще са гостите на сватбата, защото една хижа би била чудно място сякаш.

# 158
Аз исках да попитам колко души ще са гостите на сватбата, защото една хижа би била чудно място сякаш.

А до хижата как ще се стигне, пеша ли?  Mr. Green

# 159
  • София
Лени, тези разгадими торбички безплатни ли са? Защото тук не са и аз трябва да си я платя тази торбичка. Нали се сещаш, че тя е и доста по-скъпа от другите, а нея все някой я произвежда и печели от нея. На практика потребителят я заплаща, независимодали е последовател на еко-то или не. А торбичката от плат колкото и да мия хвалят, колко ли вода се хаби и се замърсява за изпирането на тази платнена торбичка? защото, няма как да стане да сложа в чантата си омърляната торбичка за пазаруване. Ей такива нещица има в тези еко-моди. Едни се водят по тях без много да му мислят, а други правят пари. а, да, а някой знае ли колко вода се използва и замърсява за производството на един метър обикновен плат, от който ще си направя торбичката?

# 160
  • София
Има нещо вярно. Не съвсем всичко споделям, например смятам, че хартията не замества полиетилена, има други материали, които спокойно ( предполагам) могат да се произвеждат от местата, които до вчера са произвеждали полиетилен при някаква инвестиция.  Поне в Италия хартията не е повече от преди -, от няколко месеца минахме от найлонови торбички на био-разградими и за мн.кратна употреба, всичко се случи много леко. Определено разни социално отговорни послания в маркетинга помогнаха хорта да приемат промяната, която е свързана и с отказ от удобството,а  в такъв случай трендоването играе чудна роля.
А това кой 'еколог' ходи с 'откачалките' да чисти парка, например е просто пример, колко му е мотивацията. Не го броя загуба за екологията Wink

Да се върнем ли към сватбата?

Заводът за полиетилен в нищо друго не може да се превърне... освен евентуално в музей.
Аз ползвам пликчетата до скъсване.
Причината за преминаването към алтернативни материали има, уви, малко отношение към екологията и, както обикновено, по- голямо към икономиката... и фактът, че нефтът е силно намалял.
Рецилкирането на найлоновите торбички би било е екологично отношение  по-ефективно решение.
Приятелите ми не са се отказали да участват поради наличието на откачалки (не че биха се идентифицирали с каквото и да било движение, белязано от тяхно участие) - отказали са се да организират тези мероприятия. И резултатът е, че такива просто не се провеждат. Откачалките прибират боклук само когато има камери наоколо.  Mr. Green

# 161

А до хижата как ще се стигне, пеша ли?  Mr. Green

И защо е толкова странно или немислимо да бъде пеша ...

# 162
  • На земята, която е всъщност звезда.

Всичките ти идеи са много хубави.

Аз пък от началото на темата се чудя на хората, които само спамят със саркастични и пресмехулни забележки. Защо авторката иска такава сватба е лично нейна работа и не дължи обяснение на никой. Ако някой има идеи да ги дава, сигурна съм, че и на други хора, като мен, е интересно да видим и прочетем, но да се коментира глобално еко- движението и еко- философията... ooooh!

# 163
Минимализъм вероятно е стилът, който се гони ... без пищни простотии ... нещо нежно, елегантно, бавно и интелигентно ... без кичозни рокли - торти, петли, танци по масите, подаръци от бащата на булката и т.н ...

# 164
На мен пък все още не ми е ясно авторката какво точно разбира под названието "еко", и какви съвети очаква и желае да получи.
Щом не ти е ясно, значи едва ли точно ти ще успееш да й ги дадеш. Писането в темата не е задължително.

С други думи питаме се дали на рокерията ще пише Mеталика или Еко, така ли?
С други думи е тъкмо това, като каквото го определих - обикновено позьорство.

Едва ли някой ще се възпротиви да го смяташ за такова  Wink

Общи условия

Активация на акаунт