Какво има след смъртта?

• 559 088
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 15
За себе си съм сигурна, че съществува. За някои от нас в ново прераждане.

# 16
А каква е ролята на чувала с камъни, интересно ми стана.

По въпроса на авторката - веднъж сънувах, че съм умряла, беше прекрасен сън, можех да летя. Иначе е приятна и силно успокоителна мисълта, че има едно Отвъдно, което е като тукашната реалност и ще се видим с близките си като идем там. Не съм никак сигурна, че нещата стоят така, но пък и не мисля, че след последния дъх настъпва вечен мрак.

bobbypa, а, не, урните с прахта не е задължително да се погребат, има и други варианти, аз например искам да ме разпръснат по Дунава. Laughing

Забелязала съм, че по нашите ширини има едно доста нездравословно отношение към смъртта, за жалост.

# 17
За мен този въпрос има два отговора. Единият е от хора като мен, които все още не са губили близък и приемат варианта с физическа смърт и нищо повече.

Другите, колкото по-близък човек губят, толкова по-силно вярват, че не всичко свършва със смъртта на тялото. Предполагам, че да загубиш дете, родител, роднина е опустошително и имаш нужда да вярваш във всякакви неща, за да оцелееш. За някои този период е до време, а за други завинаги.

# 18
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=1756   - това е донякъде моето виждане по въпроса.
Аз също загубих преди време много скъп за мен човек и оттогава не спирам да си задавам същия въпрос,който стои в началото на темата.

# 19

...урните с прахта не е задължително да се погребат, има и други варианти, аз например искам да ме разпръснат по Дунава. Laughing

Peace Вече и в България е разрешено да се разпръсква урната с прахта, там  където е било желанието на починалият.
          Лично и аз предпочитам прахта ми да бъде разпръсната над Дунава, отколкото да стои в секцията и след време някой да ме "изпие" вместо  кафе.

# 20
Преди малко повече от месец моя свекър почина и една от роднините му ни разказа какво е чела в библията за след смъртта. Значи след като почине човек душата му остава в къщатата където е живял и е там до 40 дена,през това време е твърде възможно да ни се чуят негови стъпки глас,начин на отваряне и затваряне на врати и т.н., но след тези 40 дена той тръгва към небето( при Бог) по една стълба и носи чувал пълен с камъни и през това време докато той се качва ако почине др човек от града или селото чувала се прехвърля на него.Когато пристигне при Бог той определя къде ще е в Рая или Ада. А ако някой се чуди какво има там в рая и ада... в рая всички хора си живеят като нас само че всичко им е по леко,нищо не им тежи пак си работят,пак си имат домеве и т.н. а в Ада пак работиш и живееш но не ти е леко, както тук при нас живите.
   Това знам това съм чувала,дано съм била малко полезна !!! Wink

Нищо подобно не пише в Библията! Как може да пишете такива глупости???

# 21
Губила съм близки хора и ми се ще да вярвам, че енергията не се губи. Вярвам в силата на мисълта, в душата и т.н. Но е много вероятно и тези вярвания да са чисто психологически механизъм да се справим с мъката.
Важното е да живеем сега, защото никой не се е върнал да разкаже. За мен Адът е тук, а дали съществува Рай- следва сами да го изградим, да вярваме в доброто и да живеем така, че като дойде края да си идем без съжаление или вина. Звучи налудничаво, зная, но утопията умира последна. Laughing

# 22
Преди малко повече от месец моя свекър почина и една от роднините му ни разказа какво е чела в библията за след смъртта. Значи след като почине човек душата му остава в къщатата където е живял и е там до 40 дена,през това време е твърде възможно да ни се чуят негови стъпки глас,начин на отваряне и затваряне на врати и т.н., но след тези 40 дена той тръгва към небето( при Бог) по една стълба и носи чувал пълен с камъни и през това време докато той се качва ако почине др човек от града или селото чувала се прехвърля на него.Когато пристигне при Бог той определя къде ще е в Рая или Ада. А ако някой се чуди какво има там в рая и ада... в рая всички хора си живеят като нас само че всичко им е по леко,нищо не им тежи пак си работят,пак си имат домеве и т.н. а в Ада пак работиш и живееш но не ти е леко, както тук при нас живите.
Shocked Shocked

По-голяма измислица-премислица от това не бях чувала! Ако и да съм чела различните тълкувания на различни деноминации.

По темата - имма определено виждане по темата, но не ми се иска точно тук да го споделям. Въпросът е точно толкова сериозен и сложен, както и що е то добро или зло.

# 23

Явно съм чела друга библия, защото в моята няма подобни притчи! Имам 2 издания, но такова интерпретиране не е написано в тях.

# 24
Жози, това е т.нар. "градски фолклор" на тема "религия". В някои села можеш да чуеш невероятни неща от хора, които се кълнат, че са го чули от устата на местния Отец. Та, вариации много, важното е вяра да има.

# 25
имма определено виждане по темата, но не ми се иска точно тук да го споделям. Въпросът е точно толкова сериозен и сложен, както и що е то добро или зло.

Много добре казано!  Hug

# 26
  • София
Покрай селските интерпретации за смъртта си спомних за моя много любима песничка:

..представи си бабо Пено, живо пиле да умре, после пак да се съвземе и да почне да кълве.
Кон излязъл на полето, вдъхнал въздух и умрял, възкачил се на небете и какво ли не видял,
слекет костите си клати.....         и не помня как беше нататаък.

# 27
Благодаря ти че сподели това с нас. Наистина беше полезна. За всичко бях чувал само за чувала с камъни не знаех. А колко тежи този чувал с камъни, знае ли. Може би тежестта му се определя от тежестта на греховете на човека приживе. Колкото повече и по-тежки грехове е имал, толкова чувала с камъни е по-тежък и по-трудно се носи по стълбата към небето. Така си мисля аз де.  Peace

# 28
  • София
Това с камъните беше много полезно за мен на 5 годишна възраст.
Тогава почина любимия ми дядо буквално в ръцете ми и майка ми ни намери няколко часа по-късно да се гушкаме, аз мислех, че спи.
Майка ми обясни, че дядо е на много години, които много му тежат и дядо Боже го о и е взел при себе си, за да си почине и да му олекне най-накрая от тежестта на толкова много години.
Годините си ги представях като чувал с камъни и в интерес на истината, това е била първата ми среща със Смъртта и благодарение на острия и находчив ум на майка ми и хладнокръвието с което ми обясни всичко това ме накара да приема всичко много естествено и спокойно.

# 29
Покрай селските интерпретации за смъртта си спомних за моя много любима песничка:

..представи си бабо Пено, живо пиле да умре, после пак да се съвземе и да почне да кълве.
Кон излязъл на полето, вдъхнал въздух и умрял, възкачил се на небете и какво ли не видял,
слекет костите си клати.....         и не помня как беше нататаък.
Ох, темата е много сериозна, но на мене ми се разкачи ченето от смях, това не го знаех! Laughing

Нека да ви подхвърля само едно зрънце - това, което ние днес познаваме като Евангелия и сглобена Библия, далеч не е всичко, което някога е било сътворено...

Просто след Никейския събор 325 г сл. Хр. се взема и одобрява онова, което....е било изгодно.

За съжаление, откритото през 1945-та година край Наг Хамади почти не е достигнало до нас...

Общи условия

Активация на акаунт