Какво има след смъртта?

• 559 600
  • 11 927
  •   1
Отговори
# 8 145
  • Linz
От биологична гледна точка различията са дребни. ДНК-то на човек се припокрива в много голяма степен с това на други животни. Просто еволюционно сме малко по-напред.
От религиозна може да са колосални... Да, животните не си измислят религии. И когато убиват е за да ядат, не да наказват.

# 8 146
  • Русе
  И животните могат да наказват и да атакуват заради отношение. котките помнят и могат да нападнат, само защото не харесват някого. Това, което не правят според мен животните е действие, да прогнозират бъдещо събитие и да имат поведение заради предвиждане на бъдещето - страх и надежда.

# 8 147
  • Варна

И животните могат да наказват и да атакуват заради отношение. котките помнят и могат да нападнат, само защото не харесват някого. Това, което не правят според мен животните е действие, да прогнозират бъдещо събитие и да имат поведение заради предвиждане на бъдещето - страх и надежда.

Peace

# 8 148
Не може да сме сигурни дали животните не изпитват страх и надежда. Когато предстои някакъв природен катаклизъм - примерно земетресение, животните се разбягват и издават специфични звуци. Същото е и когато наближава опасен за тях обект - човек, животно, превозно средство... Домашните животни обикновено отиват бързо към вратата само като чуят звукът от отключването й - ако не са очаквали идването на човека, просто биха си продължили с това, което се занимават до момента.
Но дори и да нямат страх и надежда за бъдещо събитие това дали е толкова лошо? Когато се страхуваме за нещо, което би се случило в бъдещето, ние изживяваме два пъти страха - предварително и в момента на случването - не мисля, че е много добре това. Отделно това от което се страхуваме може и изобщо да не се случи и тогава е още по-безсмислен страха.
Скоро си говорихме с мъжа ми, че независимо дали има живот след смъртта или всичко приключва с нея, страхът от смъртта е безсмислен - и в двата случая след настъпването й вече няма нищо страшно. Освен ако не вярваш в Ада - но и да вярваш и да не вярваш в него, пак няма как да си сигурен дали ще попаднеш в него. А като попаднеш, това че си се страхувал предварително с нищо няма да ти помогне.

# 8 149
  • Варна

Скоро си говорихме с мъжа ми, че независимо дали има живот след смъртта или всичко приключва с нея, страхът от смъртта е безсмислен - и в двата случая след настъпването й вече няма нищо страшно. Освен ако не вярваш в Ада - но и да вярваш и да не вярваш в него, пак няма как да си сигурен дали ще попаднеш в него. А като попаднеш, това че си се страхувал предварително с нищо няма да ти помогне.

Ама нали сега това обсъждаме. Wink
 Смъртта изобщо не е края. Може би...

# 8 150
Дори да поддържаме живота, той един ден няма да го има Sad което ме кара да си мисля, има ли наистина смисъл и ако да, какъв ?

Можеш ли да заложиш безсмъртната си душа на това твърдение? Опазването и продължаването живота е като поддържането на олимпийския огън. Вселената има враждебни места за живота, но се оказва, че има и гостоприемни места. Ако животът успее да просъществува достатъчно дълго, може да се научи да преобразува враждебните места в гостоприемни. Сега сме в началото на точно този етап, в който хората не се приспособяват към средата, а приспособяват средата към себе си. Оставена само на действието на физичните закони да я управляват, Вселената може да има една съдба. Наличието на интелект, който може да взаимодейства с тези закони влияе върху съдбата на Вселената. Едно от предположенията ми е, че наличието на душа може да помага в тази посока.

Скоро си говорихме с мъжа ми, че независимо дали има живот след смъртта или всичко приключва с нея, страхът от смъртта е безсмислен - и в двата случая след настъпването й вече няма нищо страшно.
Страхът от смъртта е важен за поддържането на живота. Смъртта на един индивид няма да заличи живота, но ако си последният такъв няма да го приемаш толкова философски. Самата смърт се предхожда от изключване на съзнанието, също както при заспиване. Ако смъртта не е внезапна това изключване е съпроводено с нарушение работата на жизнените процеси и има поне половин минута съзнателно противопоставяне преди да се изгуби съзнание или от прекалено голяма болка или липса на кислород за мозъка.

Смъртта изобщо не е края. Може би...
Край на индивидуалното съзнание със сигурност. Ние не страдаме за клетките си, които умират и биват заменени с нови. Ако всяка клетка има душа, то новата клетка е с нова душа, както ако ни клонират, клонинга е с нова душа.

Не знам до колко приемате теорията за Абсолюта, но ако всичко е едно и всичко е създадено и функционира по общи принципи, това означава, че ако хората имат душа, значи и животните, както и растенията, водата и т.н...всичко има душа.

А компютрите?

# 8 151
Ghost, правилно! Малко ще допълня. Когато смъртта не е внезапна, настъпват невероятни промени ,които се обясняват с един термин-разширяване на съзнанието. Мисля, че душата тогава се събужда, не знам дали това е верния израз, но душата се подготвя. Предполагам, че тя изключва съзнанието в момента на смъртта, или с излизането й, тези процеси просто спират.

# 8 152
Когато беше последното голямо земетресение мислех, че ще умра. Кооперацията се клатеше ужасно силно и неравномерно.
Тогава първото, което се случи беше да си направя равносметка - от морална гледна точка - на живота. Втората да се обърна за помощ към Бога. Това земетресение силно ми повлия, защото ако не си бях направила равносметката тогава, нямаше впоследствие да предприема определени действия.
Тогава си казах, че материалното благополучие не ми е дало нищо като запас за вечния живот.

Рени
, генетичният материал на планетата е еднакъв, от най-висшите до най-низшите същества. С човекоподобните маймуни имаме 98% общ материал. 2% не са малко. Да не говорим, че има латентни гени, които въобще не се проявяват в даден вид. А един и същи ген може да има различни форми. Групи от гени, предполагам че се комбинират и действат съвкупно. Нещата са много по-сложни.

Но забележи, че всички хоминиди преди нас са изчезнали. Т.е. вероятно е имало една непрекъсната линия на еволюция на хоминидите. Те не са със същия предтеча като човекоподобните маймуни. Ние сме крайната точка на еволюцията на хоминидите. Ако Бог е вдъхнал дух на хомо сапиенс сапиенс, то се вижда по археологическите находки кога точно се е случило това. (Не претендирам да е станало по този начин, хипотеза).

Това ме подсеща за фантазиите да отидем на други планети, как си представяте да живеем там, след като тук всичко е една екосистема - мислите ли, че каквото има там ще понесе на имунната ни система, храните няма да ни отровят, ще можем да ги смелим? Гравитацията, естествения радиоактивен фон ще ни понесат и какво ли още не? Ние сме замислени да бъдем в тази екосистема на тази планета!

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 12:06 от Серафима

# 8 153
Страхът от смъртта е важен за поддържането на живота.

Не знам до колко приемате теорията за Абсолюта, но ако всичко е едно и всичко е създадено и функционира по общи принципи, това означава, че ако хората имат душа, значи и животните, както и растенията, водата и т.н...всичко има душа.

А компютрите?

Ако приемаш живота като ценност, като нещо невероятно и неповторимо /защото и да имаш други животи те ще са различни от сегашния/, тогава няма да се отказваш лесно от него. Не е нужно да се страхуваме от загубата на живота, за да го оценим. Даже според мен страхът влошава качеството на живота, а както е известно не е важно само количеството, а и качеството  Simple Smile

Ако има Абсолют и той е единство на материя, енергия, съзнание - по пътя на логиката следва, че компютрите също имат душа. Звучи някак абсурдно, но и много други неща са изглеждали абсурдно преди да достигнем определено ниво на знания.

Това ме подсеща за фантазиите да отидем на други планети, как си представяте да живеем там, след като тук всичко е една екосистема - мислите ли, че каквото има там ще понесе на имунната ни система, храните няма да ни отровят, ще можем да ги смелим? Гравитацията, естествения радиоактивен фон ще ни понесат и какво ли още не? Ние сме замислени да бъдем в тази екосистема на тази планета!
Ти сама каза, че ние влияем на тази екосистема. Щом можем да променяме екосистемата на нашата планета, не пречи да се научим да променяме екосистемите и другаде, така че да са подходящи за нас.

# 8 154
Дори да поддържаме живота, той един ден няма да го има Sad което ме кара да си мисля, има ли наистина смисъл и ако да, какъв ?

Можеш ли да заложиш безсмъртната си душа на това твърдение? Опазването и продължаването живота е като поддържането на олимпийския огън. Вселената има враждебни места за живота, но се оказва, че има и гостоприемни места. Ако животът успее да просъществува достатъчно дълго, може да се научи да преобразува враждебните места в гостоприемни.

Не става въпрос за враждебни и гостоприемни места. Погледнато от научна гледна точка Вселената ще замръзне и няма да поддържа живот. Е, ако приемем, че Вселената е циклична и се създава и унищожава, то значи пак ще поддържа живот, но кому е нужно да започва всичко отначало ?!
Аз лично съм намерила отговора в източните религии, просто, нищо не ми изглежда по-логично от това.
И не, няма как да заложа нещо в което не съм на 100% сигурна на каквото и да е твърдение Laughing .

# 8 155
По отношение на езотериците, практикуващите източни и окултни практики, четейки тук, мислите ли че по някакъв начин превъзхождат останалите? А атеистите?

Ъ, разбира се, че НЕ ! Откъде на къде ? И най-вече в какво да ги превъзхождат ?

За атеистите като цяло мога да кажа, че противно на очакванията на много вярващи те са напълно нормални хора, които смятат неморалното поведение за също толкова пагубно, колкото и християните Grinning . Просто съвестта им работи отлично.

# 8 156
Ако има Абсолют и той е единство на материя, енергия, съзнание - по пътя на логиката следва, че компютрите също имат душа. Звучи някак абсурдно, но и много други неща са изглеждали абсурдно преди да достигнем определено ниво на знания.

http://www.youtube.com/watch?v=G0KTUysrwgQ

Не става въпрос за враждебни и гостоприемни места. Погледнато от научна гледна точка Вселената ще замръзне и няма да поддържа живот. Е, ако приемем, че Вселената е циклична и се създава и унищожава, то значи пак ще поддържа живот, но кому е нужно да започва всичко отначало ?!

Точно за това говориш - Вселената ще замръзне и ще е негостоприемна за живот навсякъде. Няма как да си сигурна, че интелектът развиващ се в нея няма да успее да промени този сценарий в своя полза. Има много време да изтече преди да се стигне до това предполагаемо замръзване и много открития предстоят да бъдат направени дотогава. Изобщо не смятам, че животът е обречен.

# 8 157
Езотериците и атеистите не превъзхождат християните, нито християните превъзхождат атеистите. Просто първите живеят по-спокойно, защото не се страхуват, че няма да възкръснат в плът при 2 пришествие или други имагинерни страхове. Спокойни са, защото знаят, че няма кой да ги дели после на атеисти, вярващи и да им слага разни епитети. Елин Пелин има много хубави разкази на тези теми, умен човек изобщо, трябва да се прочете, да.

# 8 158
Точно за това говориш - Вселената ще замръзне и ще е негостоприемна за живот навсякъде. Няма как да си сигурна, че интелектът развиващ се в нея няма да успее да промени този сценарий в своя полза. Има много време да изтече преди да се стигне до това предполагаемо замръзване и много открития предстоят да бъдат направени дотогава. Изобщо не смятам, че животът е обречен.

Да, има начин да се осигури топлина за живот и това се знае дори от днешните учени.
Но като цяло всичко е в сферата на добрите пожелания Simple Smile .

Много неща сочат, че преди нашата Вселена е имало друга Вселена, тя защо ли е загинала ?!

# 8 159
Интересна серия от червеевата дупка дават сега по дискавъри. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт