Как приготвяте зимнина?

  • 186 589
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 8 426
И аз не се заяждам,  но може ли да дадеш линк за статията, където се доказва, че домашно приготвените консерви са канцерогенни?

Да се включа и аз в темата. Приготвям "Мързеливи кисели краставички" - стават много хрупкави; печен белен пипер, който прибирам във фризера; бланширан пипер за пълнене, бланширан зелен боб(от дългия), бамя, зелени подправки също във фризера. От миналата година имам лист от липа във фризера. В буркани ще правя белени, нарязани домати с магданоз; компоти; пукани чушки(рибки) - рецептата ми е като тази по-горе и от вас ще си харесам някоя туршийка за разнообразие ( иначе свекито прави "армея"  и  зелени домати с хрян).

# 61
  • Мнения: 5
haute_couture и аз не се заяждам,но искам да те питам, защо пишеш изобщо в тази тема след като заглавието е -Как приготвяте зимнина а не е- Вредни ли са
Ira-ari
Цитат
защото не ми се ядат боклуци пълни с химия или развалени плодове и зеленчуци пасирани в лютениците
съгласна съм с теб,защото детето ми яде лютеницата с лъжицата ,а не на филия и предпочитам аз да я приготвя и да знам какво има в нея.

Последна редакция: сб, 13 авг 2011, 21:06 от naieli19

# 62
  • Мнения: 6 473
Здравейте момичета,

Предварително да уточня - с най-добри чувства съм и не се заяждам. Интересно ми е какво кара домакините да приготвят зимнина, имайки предвид, че е доказано, че консервираните храни са канцерогенни. Ако бързаш, нямаш време и хапнеш нещо вредно на крак - някак си по-го приемам. Но да седнеш да влагаш куп усилия, енергия и време, за да произведеш нещо вредно и на всичкото отгоре след това да го сервираш на собственото си семейство..... направо ми е непонятно  

Склонна съм да не се съглася. Да, при някои видове домашни консерви се смята, че могат да бъдат канцерогенни, но става въпрос основно за консервирано месо.
А и темата е как приготвяте зимнина. Аз не съм фен, най- вече поради фрапиращата липса на време, но има някои неща, които ги предпочитам домашно приготвени. Туршията не е между тях, но печените и след това замразени чушки са ми особено любими и в тях определено няма нищо канцерогенно.
Честно казано предпочитам да замразявам, но съм фен и на домашните сладка. Ползвам Gelfix Extra на Др. Йоткер. Сигурна съм че съдържа някакви боклуци, но четиричленното ни семейство изяжда по 7-8 бурканчета годишно и не мисля, че това ни е най- големият проблем:)

Това са вариациите, които правих миналата година

# 63
  • Мнения: 4
Здравейте!
Тази година искам да затворя компот от праскови и сини сливи.Имам питанка към правилите вече-колко минути варите за стерилизация?
Ще се радвам,ако споделите и вашите рецепти.

# 64
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Здравейте момичета! Hug Много приятна и полезна тема.  Peace HugБез да се заяждам искам да вметна, че на когото му е канцерогенно приготвеното за зимата, може изобщо да не си прави труда и съответно да не консумира.

А иначе в нашето семейство е приета традицията и си приготвяме и компоти и сладка и туршии.

За компота от сливи или праскови... Лично аз го варя 15 минути, не знам за другите.

# 65
  • София/Дружба
  • Мнения: 522
някой има ли сполучлива и изпитана рецепта за лютиво-кисели краставички? имам спомен, че се нарязват и мариноват за 24 часа, после се слагат в буркани, но точно какво се слага ...  newsm78 ?

# 66
  • София
  • Мнения: 6 615
Аз засега съм сложила само кисели краставички,сладка от малини ,от боровинки,от кайсии(мармалад)и от сливи също мармалад.....Другата зимнина от сорта на печени чушки и патладжани ще сложа във фризера....Почнала съм вече,когато мога да намеря месести,едри и хубави чушки - изпичам и слагам,щото много ядем през зимата такива нещица Mr. Green...Патладжан - също....
Лозови листа отдавна съм сложила....Копър и магданоз градински също съм си сложила в торбички....

Лютеница и апетитка също ще правя....

Туршии (кисело зеле,царска и сурова) - доста по-късно им е времето...

Другото нещо дето ще правя е пастърма.......... Mr. Green

Може би ми е супер глупав въпроса, но лозовите листа бланшираш ли ги преди да ги прибереш във фризера? Обожав лозови сърмички, традиционно си правя за Бъдни вечер, но тези консервираните от магазнина листа са ужасни. Късно ли е вече да прибера във фризера лозови листа?

Може ли да споделиш и за патладжана - нашите го прибират печен във фризера, ти как процедираш?

# 67
  • Мнения: 8 426
catty m, аз правя лозови и липови листа по тази рецепта и се получават много добре (навиват се много лесно, без да се късат):
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=19&t=802
Мисля, че е късно вече за листата. Лозовите се берат през май месец, преди да започнат да се пръскат лозята, а и тогава са по-фини. Липовите също се берат напролет, защото тогава са по-фини.

# 68
  • София
  • Мнения: 6 615
catty m, аз правя лозови и липови листа по тази рецепта и се получават много добре (навиват се много лесно, без да се късат):
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=19&t=802
Мисля, че е късно вече за листата. Лозовите се берат през май месец, преди да започнат да се пръскат лозята, а и тогава са по-фини. Липовите също се берат напролет, защото тогава са по-фини.

Мда, предположих, че е късно, как не се сетих пролетта, сега ме е яд, яд. А за липови не бях чувала, ще го имам и това предвид за следващата пролет. Благодаря ти за линка.

# 69
  • Мнения: 1 223
Fortuna,би ли споделила рецептата за "Мързеливи кисели краставички"!

# 70
  • Мнения: 8 426
Fortuna,би ли споделила рецептата за "Мързеливи кисели краставички"!

Заповядай:
Дозата е за един 3-литров буркан: 4бр листа хрян; 6 зърна черен пипер; 6 зърна зелено (неузряло) грозде; копър; 4 суп.лъж. сол; вода, за да се напълнят бурканите и естествено корнишони.
На дъното на буркана се слагат лице срещу лице двата листа хрян. Редят се корнишоните като между тях се слагат пипера, нарязания копър и гроздето. Отгоре се сипва солта, водата и най-отгоре се слагат другите два листа хрян, отново лице срещу лице. Затварят се с найлонови капачки и всеки ден се обръщат, за да се размеси сока. Не ги оставяй директно на слънцето, а на сенчесто място. Най-напред сока потъмнява, а когато вече са готови, се избистря. Обикновено е необходимо около 4-5 дни. Прибират се на хладно. Така приготвени моите издържат до Нова година.

# 71
  • Стара Загора
  • Мнения: 53
И аз да се похваля с направеното до тук:сладко и компоти от ягоди,буркани с домати,компот и сладко от кайсии,люти чушлета,кисели краставички по една стара и изпитана рецепта всички мои познати съм заребилара тя е за 5кг.краставички-се прави разтвор от 3л.вода,1л.оцет,300гр.захар,200гр.сол.На дъното на буркана копър,резанчета лук, редим краставичките, слагаме черен пипер на зърна,бахар и задължително малко хардал (синапено семе)тои държи краставичките хрупкави.Допълваме с направения разтвор и варим 3-4 мин.Стават 10-11 буркана
  Доматена манджасупер:Доматите се мелят с машинка,запържвам повече лук и изсипвам смлените домати при лука да поизврът,малко патладжан също опечен и смлян,червен пипер,зелени или червени чушки опечени,обелени и нарязани на парченца..След като домата поизври слагам нарязаните чушки и бъркам около 5-10 минути.Махам от огъня и на вкус слагам сол,захар,магданоз.Пълня бурканите и стерелизирам за 30 мин.Става страхотна направо да си оближеш пръстите.
 А снощи направихме 96 компота от праскови.

# 72
  • Мнения: 5
nelinka_stz рецептата за дом манджа мн ми хареса
Аз засега направих само рязано домати:



и домати с пипер,чорбаджийски чушки и много магданоз за манджа:



сега искам да направя и подправка за манджа, но само от магданоз ,пипер и морков със сол(подобна на универсалната подправка на пеп-чо),но не знам колко сол да сложа -ще карам на око.

# 73
  • Мнения: 5 001
Аз засега съм сложила само кисели краставички,сладка от малини ,от боровинки,от кайсии(мармалад)и от сливи също мармалад.....Другата зимнина от сорта на печени чушки и патладжани ще сложа във фризера....Почнала съм вече,когато мога да намеря месести,едри и хубави чушки - изпичам и слагам,щото много ядем през зимата такива нещица Mr. Green...Патладжан - също....
Лозови листа отдавна съм сложила....Копър и магданоз градински също съм си сложила в торбички....

Лютеница и апетитка също ще правя....

Туршии (кисело зеле,царска и сурова) - доста по-късно им е времето...

Другото нещо дето ще правя е пастърма.......... Mr. Green

Може би ми е супер глупав въпроса, но лозовите листа бланшираш ли ги преди да ги прибереш във фризера? Обожав лозови сърмички, традиционно си правя за Бъдни вечер, но тези консервираните от магазнина листа са ужасни. Късно ли е вече да прибера във фризера лозови листа?

Може ли да споделиш и за патладжана - нашите го прибират печен във фризера, ти как процедираш?


Извинявай,че чак сега отговарям..... Hug  bouquet

Лозовите листа ги слагам в подсолена врящя вода ....Само докато си променят цвета....После вадя,отцеждам и слагам в найлонови ликчета във фризера.........
ПоСЛЕ(ЗИМАТА)  - Вадя,размразявам и си пълня плънката (каквато съм си решила) и слагам да се вари или пече......според рецептата....




За патладжана-....Изпичам и както си е така изпечен изчаквам да се охлади.....После прибирам без да беля в найлонови пликчета във фризера....Беля след размразяване......(Между другото така беля и чушки и патладжан)

# 74
  • София
  • Мнения: 6 615
TheNMaster , благодаря ти за отговора. Ще го имам предвид за следващата пролет и няма да забравя да си сложа лозови листа.

Общи условия

Активация на акаунт