Как приготвяте зимнина?

  • 186 814
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 247
Лично аз съм правила домашно консервиран гювеч на принципа-каквото има в градината(патладжан,тиквичка ,зелен боб,грах,чушки,бамя,морков-заляти със смлени домати,сол),стерилизирам го 30 мин.

# 91
  • Мнения: 366
TheNMaster ,lluna ,благодаря ви ! Hug

То зеленчуците са ясни ,но мен ме интересува  дали се бланшират предварително и след като има

зелен боб ,( някъде четох ,че трябва 2 ч. за стерилизацията му  ) ,достатъчно ли е 30 мин за варене .

# 92
  • Мнения: 31
привет дами   bouquet
тези дни нямам време от зимнина,но така е на село  Embarassed  искам да ви предложа една рецепта за мариновани патладжани,която открих случайно- в блога на Пеп-чо   http://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0  страшна е - домашните много я харесаха!!!
имам един въпрос дайте идея как да си направя нектар или нещо друго от круши,че имам в изобилие  #Crazy  предварително благодаря
Направих днес патладжана на Пеп-чо и с нетърпение чакам утре да отворя едно бурканче за да видя как е докато ги пълнех ухаеше чудесно ,май ще има още 1 доза. newsm10

# 93
  • Варна
  • Мнения: 3 238
имам въпрос към ива за лютеницата.
Иве, капията в опечено и изчистено от семки и дръжки състояние ли трябва да е 5кг. или в сурово?

Да ви попитам какво доматено пюре използвате? Кое е най-хубаво?

# 94
# 95
  • Мнения: 301
 КЕТЧУП - 5 кг. домати, 8 броя червени чушки, 8 бр. среден кромид лук, 400 гр. ябълки, 3бр. люти чушки, 2суп.лъж. сол, 1суп.лъж черен пипер, 200гр. захар, 200мл. оцет,200мл. Олио, 1ч.л хрян, 2с.л млян червен пипер, 1ч.л кимион, 1/2ч.л канела, 5бр. млян каранфил, 1пак. индийско орехче. Доматите и останалите продукти се нарязват на едро и се сваряват заедно и после се изцеждат. Полученият сос се сгъстява и се прибавят подправките. Слагат се в буркани и се стерилизират.
Става като купешкия кетчуп

# 96
  • Мнения: 0
привет,момичета!!! имам един въпрос каква риба прибавяте към салата ропотамо и колко време стерилизирате след това  предварително благодаря!!!

# 97
  • под тепетата
  • Мнения: 11 178
normas, зеленият боб и грахът са доста капризни и наистина ги стерилизираме 2 часа. Зеленият фасул е бланширан предварително за много малко ,за да стане еластичен и не се чупи в бурканите, а и се събира по повече. Като прави гювеч майка ми отваря готов вече зелен фасул  и слага от него, а и грах пак готов. Хубаво са писали момичетата, ама не става с такъв от градината- най-малкото, че грахът зрее твърде рано и не може да си го откъснеш и пресен  да го сложиш към гювеча. За бамята не съм сигурна, но си мисля че и при нея сигурно се бланшира. Аз предпочитам да си правя пакетчета за фризера, но пак си бланширам зеления фасул и граха.

# 98
  • Мнения: 22 867
привет,момичета!!! имам един въпрос каква риба прибавяте към салата ропотамо и колко време стерилизирате след това  предварително благодаря!!!

Виж рецептата на пеп-4о, към края е написала за консервите. Peace

# 99
  • Бургас
  • Мнения: 1 203
Засега съм направила само доматено пюре, малко доматен сок и миш-маш в буркани, мариновани краставички, които майка направи по наша рецета, мариновани люти чушки .Сега ни чака лютеница, кьопоолу и сладка туршия от камби.
Изпържила съм тиквички и патладжан и съм ги прибрала във фризера.
Гледам с интерс и вашите рецепти.
Иначе рецептичката за миш-маш в буркани я видях от нета и изобщо не помня откъде даже и си я правя всяка година, само дето пропускам морковите, че миш-маш с моркови...Simple Smile

# 100
  • Мнения: 496
Здравейте! За зимата ми трябват настъргани тиквички за приготвянето на палачинки от тиквички , защото у дома много харесахме тази рецепта и доста често я правим. Но за съжаление нямам фризер, а в камерата мястото ми е малко. Та въпросът ми е дали мога да затворя настъргани тиквички в буркан и ако "Да" как?

# 101
  • Бургас
  • Мнения: 103
Това са моите люти чушлета,заляти с топла марината
За 2 кг люти чушки са необходими 2 бутилки от 700 мл оцет, 1 бутилка от оцет пълна с вода, 2 1/3 чаена чаша захар, 1 1/3 чаена чаша сол и около 3 глави чесън, няколко листа от вишна

# 102
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 514
Иначе рецептичката за миш-маш в буркани я видях от нета и изобщо не помня откъде даже и си я правя всяка година, само дето пропускам морковите, че миш-маш с моркови...Simple Smile
Може ли да я споделиш? Simple Smile

ninfil маринатата трябва ли да кипне?

# 103
  • Бургас
  • Мнения: 103
Добре е да кипне маринатата,аз я оставям 2-3 мин да поври и след това е отделям настрани да се поохлади преди да е сложа при чушките.

# 104
  • София
  • Мнения: 247
По повод домашния гювеч-става и с бланширан зелен фасул и със суров.Да ,зеленчуците не зреят по едно време,аз само дадох пример аз какво съм слагала.При това лично аз съм ги стерилизирала ,когато приготвахме млени домати и печени чушки,так че това беше на принципа-без отпадна технология.Нищо не пречи грахът да е бил замразяван.Пак лично мое мнение-"необходимото" време за стерилизиране обикновено е завишено.Това е въпрос на вкус и опит.Специално  домашните гювечи на мене са ми малко "постни",но не съм се решавала да пробвам да добавя мазнина.Иначе аз също сладам после допълнително грах от консерва-просто избягвам моркови и лук,а обичам грах.
По повод стерилизирани тиквички-не виждам защо не-писах и в другата тема.
За фризера -задължително бланширам.

Общи условия

Активация на акаунт