Как приготвяте зимнина?

• 187 445
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Вчера правих сушени домати чери, но имам мъпрос към по-опитните.
В рецептата не пише да се слага сол и трайността им така приготвени е 1.5-2 месеца, та мисълта ми е, ако им сложа прилично количество сол няма ли да се запазят за по-дълго  newsm78
Сетих се и още нещо да попитам, до сега съм правила печени червени чушки в буркан и след това ги стерилизирам, може ли с аспирин  Rolling Eyes и някой да ми даде рецепта ако може  Hug

Последна редакция: пт, 02 сеп 2011, 13:31 от emy_emy

# 166
  • Варна
Сетих се и още нещо да попитам, до сега съм правила печени червени чушки в буркан и след това ги стерилизирам, може ли с аспирин  Rolling Eyes и някой да ми даде рецепта ако може  Hug

Печеният пипер ще го правя в буркани: Печен, небелен, още горещ се нарежда плътно в бурканите, на две места се слага аспирин и се затваря. Не се вари.
После пиперките са като току-що опечени.

# 167

Печеният пипер ще го правя в буркани: Печен, небелен, още горещ се нарежда плътно в бурканите, на две места се слага аспирин и се затваря. Не се вари.

Слага се и 1 с.л. сол, на няколко пъти се наръсва. Аз обаче никак не го обичам така небелен  Embarassed, миналата година правих и така си остана. Ако е небелен го предпочитам във фризер, белен в буркан  Peace

# 168
  • Смолян
[/quote]

Аз го правя по същия начин, само че вместо аспирин слагам по малко сол, затварям и завивам с одеяло обърнати с капачката надолу, стоят докато изстинат.

# 169
Темата е великолепна! Благодаря, че я има.

Искам да споделя как запазвам чушки и син домат във фризера, заради кьопоолуто зимата, което баш тогава много ми се яде. Изпичам чушките и синия домат във фурната в тава. После без да ги беля, като изстинат ги напъхвам в отделни пликчета и ги съхранявам във фризера. Като ми се прияде - размразявам, пасирам с чесън и магданоз /сух/, зехтинче + сол и ... воала! Обикновено купувам средни на ръст сини домати, които слагам по 1 в пликче!

# 170
Някой има ли сполучливи рецепти за зимнина за:

- сладко от смокини
- кисели краставички

# 171
http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_13.html сладко от смокини

Краставичките:

на 1 компотен буркан (0.700-0.88 мл)
1 равна с.л. сол,
1 равна с.л. захар
70 мл. оцет (или до  ръбчето долу, ако обичате по-кисело)
2 зърна бахар;
4-6- зърна черен пипер
щипка зърна от синап/хардал
3-4 резена (полумесци) лук

Това се слага на дъното, пълнят се корнишончетата, долива се с вода. Отгоре
голям стрък копър, или листа от дюля, запечатват се бурканите и варят - след като заври водата - от 3 до 5 мин., за да останат хрупкави.
Гледах, че момичета са правили във фурната, но не съм пробвала там.

# 172
  • Лондон
Търся рецепта за петмез от черни черници.

# 173
Направих днес сладко от зелени смокини, по рецепта от нета, но сега като стигнах до затварянето не пише как, просто да го затворя в бурканчето ли , трябва ли да се вари пак след затварянето.
Ще съм благодарна на всякакви напътствия.

# 174
Направих днес сладко от зелени смокини, по рецепта от нета, но сега като стигнах до затварянето не пише как, ............

Аз го насипвам горещо в бурканчетата и веднага завъртам капачките, не го варя. Не пречи и да  кипнеш бурканчетата 5-10 мин за вакуум, ако го насипваш изстинало. Мисля, че най-добре е да го сложиш само да заври и веднага да насипваш и затваряш. Обръщаш бурканчетата върху капачките и утре си ги прибираш на мястото.

# 175
labrex,благодаря  bouquet

# 176
  • София
Момичета, благодаря за отговорите  Hug
А на чери доматчетата сложих сол, пък ще видим колко време ще изкарат така ....

# 177
... Сетих се и още нещо да попитам, до сега съм правила печени червени чушки в буркан и след това ги стерилизирам, може ли с аспирин  Rolling Eyes и някой да ми даде рецепта ако може  Hug

По два аспирина на буркан.

# 178
  • Марс
Аз да ви следя  Embarassed

# 179
Не е ли множко по два аспирина на буркан?Мен тази миризма на аспирин ме преследва сякаш.Може и внушение да е.Кой знае.
Напоследък аз след като обеля чушките ги посолявам малко и ги надигам от единия край да се отцедят.Обикновено излиза една тъмна вода.След това върху тях сипвам една купичка/около 300мл /олио,но препържено,както ври.Слагам и по 1 каф лъжичка сол на буркан,от по малките..Така ги пълня в буркани и заварявам 15 мин.
Преди време правех на компотен буркан 1 лъжица сол,1 чаена захар,3 оцет и 4 олио,но не могат да се ползват за всичко,стават само за определени неща.Все пак има оцет там.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2011, 21:36 от milined

Общи условия

Активация на акаунт