Как приготвяте зимнина?

• 187 413
  • 756
  •   1
Отговори
# 330
Аха...Ясно!  Mr. Green  Туршие-любители сте.... Laughing Hug

А хрян аз слагам и в киселото зеле.....Така не се разточва и седи хрупкаво до пролетта....

# 331
и мой мъж слага там  Laughing Дори така се е специализирал в правенето на киселото зеле в бидон, без да го претака, че чак не повярвах първата година, че може така....  Blush

Препоръчвам ви с хрян и тези печени червени чушки с хрян на Ели http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3467.msg116039.html#msg116039 - уникално вкусно! Само ако вместо да стържете пуснете хряна в блендер  Laughing вмест окато мен да ревете....

# 332
... Само ако вместо да стържете пуснете хряна в блендер  Laughing вмест окато мен да ревете....
Скица!...Абе ти щото си правиш профилактика на синусите и носа...Знам аз..... hahaha hahaha hahaha hahaha Искаш да не хващаш хрема..... Hug

Тези чушки с хрян...Нямат ли прекалено силен аромат от хряна? Rolling Eyes

# 333
не, аромат не. Но са люти-чки  Laughing

# 334
Аз вчера си направих сушени домати , които май не са точно зимнина, но все пак смятам да си ги ползвам малко по-късно зимата, когато вече няма вкусни свежи домати. А засега са в хладилника Wink

# 335
  • Sofia
Мислех да отварям нова тема за разни туршиени въпроси, но видях тази. Та ако позволите ще си задам въпросите тук, че съм малко начинаеща в зимнината.
- къде си съхранявате нестерилизираните туршии? Аз нямам студено помещение, нито дори хладно. Имам само балкон, на завет е, но не е остъклен. Там може ли? Има страхотни рецепти за туршии, но все ме е страх, че на балкона ще замръзнат и ще се скашкат, а вътре ще се развалят.
- тази год за пръв път ще правя кисело зеле. Приемам съвети всякакви. И пак същия въпрос - на балкона ще му стане ли нещо?
- компоти от няколко вида плод в един буркан - може ли?
- от къде да си купя буркани с винтови капачки?
- за живеещите в блок - къде печете чушките? Вчера правих лютеница и за пръв път ги пекох на фурната. Не ми хареса резултата - много трудно се белят и не се изпичат равномерно. Може би и чушките да не са били хубави. На котлон опушвам цялата къща, а в чушкопек много пипкаво. Чудя се на ел. скара дали не може?  newsm78

# 336
Мислех да отварям нова тема за разни туршиени въпроси, но видях тази. Та ако позволите ще си задам въпросите тук, че съм малко начинаеща в зимнината.
- къде си съхранявате нестерилизираните туршии? Аз нямам студено помещение, нито дори хладно. Имам само балкон, на завет е, но не е остъклен. Там може ли? - MОЖЕ! АЗ САМО НА БАЛКОНА ГИ СЪХРАНЯВАМ
- тази год за пръв път ще правя кисело зеле. Приемам съвети всякакви. И пак същия въпрос - на балкона ще му стане ли нещо? - НЕ! НИЩО МУ НЯМА....НА БАЛКОНА В БИДОН СТРАХОТНО ЗЕЛЕ СТАВА
- компоти от няколко вида плод в един буркан - може ли? - МОЖЕ
- от къде да си купя буркани с винтови капачки?....ВИЖДАЛА СЪМ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР
- за живеещите в блок - къде печете чушките? Вчера правих лютеница и за пръв път ги пекох на фурната. Не ми хареса резултата - много трудно се белят и не се изпичат равномерно. Може би и чушките да не са били хубави. На котлон опушвам цялата къща, а в чушкопек много пипкаво. Чудя се на ел. скара дали не може?  newsm78 - АЗ ПЕКА В ЧУШКО ПЕК И НЕ Е ПИПКАВО...МОЖЕ ЧУШКОПЕКА ДА ТИ Е СЛАБ И ЗАТОВА ДА НЕ СТАВА БЪРЗО.....НА ЕЛ.СКАРА СЪЩО СЪМ ПРОБВАЛА,НО НЕ Е СЪЩОТО КАКТО В ЧУШКОПЕКА....

Hug Hug HugНадявам се да съм била полезна....

# 337
Савина, на зелето нищо няма да му стане на балкона. Дори да замръзне, то е само тъъъънък слой най-отгоре, заради наличието на морска сол в разтвора. Обаче много смърди. Ние така първата година в новия ап. го сложихме на балкона, но като се отвори капака, уж на затворена врата, осмърдяваше и половината ап. и затова оттогава-в мазето, където му е мястото(нямаме парно). Но ако това не те притеснява, давай смело. На зелето слагам по няколко ябълки, дюли, червено цвекло, ряпа, хрян. Морската сол я разтвори предварително, да ти е по-лесно претакането.
Чушки никога не пека във фурната-стават като варени и не ми харесват. Ако са до 3 кг. ги пека на котлоните, ако се повече, свалям чушкопека от тавана (иначе ме мързи) Joy Joy Joy Него го мразя, защото много бавно загрява, ама като се напече, вече става бързо, а и като са в чушкопека може спокойно да ги изчистиш предварително от семките, което е по-лесно, а на котлона го правя след печенето, което после усложнява махането на семките.....

# 338
  • Стара Загора
- къде си съхранявате нестерилизираните туршии? Аз нямам студено помещение, нито дори хладно. Имам само балкон, на завет е, но не е остъклен. Там може ли? Има страхотни рецепти за туршии, но все ме е страх, че на балкона ще замръзнат и ще се скашкат, а вътре ще се развалят.
- тази год за пръв път ще правя кисело зеле. Приемам съвети всякакви. И пак същия въпрос - на балкона ще му стане ли нещо?
- компоти от няколко вида плод в един буркан - може ли?
- от къде да си купя буркани с винтови капачки?
- за живеещите в блок - къде печете чушките? Вчера правих лютеница и за пръв път ги пекох на фурната. Не ми хареса резултата - много трудно се белят и не се изпичат равномерно. Може би и чушките да не са били хубави. На котлон опушвам цялата къща, а в чушкопек много пипкаво. Чудя се на ел. скара дали не може?  newsm78
Аз имам вграден гардероб в коридора и нареждам бурканите си там.
Киселото зеле - на терасата. При най-големите студове го завиваме хубаво с 2-3 вълнени одеала, защото ако замръзне, омеква.
При компотите стават всякакви импровизации, няма никакъв проблем.
Буркани съм виждала в Кауфланд и на пазара.
Понякога пека чушки във фурната, но за да станат равномерно, като се опекат от горната страна, вадя тавата, обръщам ги и пак ги слагам, защото отдолу винаги остават недопечени, може би фурната  ми отдолу е по-слаба, но може би и тавата пречи да се опекат хубаво.
За големи количества винаги чушкопекът е най-удобен. Ако е за 3 чушки, става бързо, но чушките също трябва да се обръщат - тази част към ламаринката не се опича.

# 339
  • Sofia
Много благодаря на всички.  Hug
казабланка, ябълките и дюлите цели ли ги слагаш? Чувала съм, че царевица се слага, въпреки че не знам защо... ?  newsm78

# 340
Моля за рецепта за туршия със зелени домати - нещо съвсем обикновено. Преди няколко години ядох такива само със сол и хрян (листа) , бяха много хрупкави, но не знам точната рецепта. Благодаря!   bouquet
В голям буркан(3литра) нареждам зелените доматчета, като предварително съм ги надупчила с игла. Слагам няколко скилидки обелен чесън, клонче копър и малко хрян. Заливам със солен разтвор и претакам всеки ден в продължение на 10 дни. Соления разтвор правя така: в кана от 1л слагам 2 равни(непълни) супени л. сол, разбърквам и изливам при доматчетата...и така докато се напълнят бурканите. Държа ги на терасата, докато трае претакането и ако при ферментацията намалее соления разтвор, правя още малко и доливам .

Успех!

# 341
Много благодаря на всички.  Hug
казабланка, ябълките и дюлите цели ли ги слагаш? Чувала съм, че царевица се слага, въпреки че не знам защо...newsm78

За ускоряване на ферментацията.

# 342
  • Sofia
Сетих се, че баба ми правеше едно мързеливо кьополу в буркани, без да го мели. Слагаше в буркана цял опечен и обелен патладжан, 1-2 печени чушки, чесън и.... другото ми се губи. После само пасираш и е готово. Някой знае ли точна рецепта?

# 343
Сетих се, че баба ми правеше едно мързеливо кьополу в буркани, без да го мели. Слагаше в буркана цял опечен и обелен патладжан, 1-2 печени чушки, чесън и.... другото ми се губи. После само пасираш и е готово. Някой знае ли точна рецепта?
и... домат- печен, сол, олио, магданоз. Аз замразявам, патладжан чушка и домат. Останалото като се размрази се слага и става мммм....
Само не знам това в буркана колко време трябва да се стерилизира.

# 344
15 мин.  Peace ние така правим, но без олиото - слага се, когато се отвори и разбърка.  Само че ние обичаме кьопоолу-то без домати, затова в бурканчетата са: Патладжан и чушки - посолени, отцедени....
А след като са заварени само с вилица да се намачка и прибави олио е готово   - кьопоолу,  а пастета - или с майонеза, или олио, сирене, яйце...

Общи условия

Активация на акаунт