Как приготвяте зимнина?

• 187 427
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
привет,дами !покрай многото зимнина нямам време да ви чета.влизам с 1 бърз въпрос някой има ли изпитана рецепта за бамя.интересува ме на туршия.предварително благодаря!!!
Ау, и у нас много я харесваме  на туршия, но нямам рецепта,винаги си купуваме готова.Ще следя с интерес! Heart Eyes

Маринованата бамя на пеп-4о Heart Eyes Peace

# 316
  • София
Здравейте,
приятелка ми подари домати - нейно производство. Тъй като сложих малко от мързеливата лютеница, сега съм решила да направя апетитка. Въпросът ми е: може ли като е готова да се добави натриев бензоат/или калиев сорбат и да се насипе гореща в бурканчета, без стерилизация. Ако някой има опит, моля да сподели.

# 317
Здравейте,
приятелка ми подари домати - нейно производство. Тъй като сложих малко от мързеливата лютеница, сега съм решила да направя апетитка. Въпросът ми е: може ли като е готова да се добави натриев бензоат/или калиев сорбат и да се насипе гореща в бурканчета, без стерилизация. Ако някой има опит, моля да сподели.
Може спокойно да го направиш. Аз години наред правя точно изварени домати с нарязани изпечени червени чушки, магзаноз и чесън, които не стерилизирам, а им слагам натриев бензоат (другото не съм го чувала и ползвала)-така както е указано на опаковката-мисля че беше по грам на килограм зеленчуци и нямам пробив. Рецептата ми е от съседка, която я прави от десетилетия  Joy по този начин. Само че безноата го разтвори предворително в мааалко вода-докато претриеш всички топченца, които се образуват хубаво, а не го бухай направо в сместа, както направих аз първия път, защото няма разбъркване, братче Joy Joy
По същия начин слагам в бирени бутилки смлени сурови домати, пак с натриев бензоат и без стерилизация, като чакам да се утаят хубаво бутилките като ги напъля и ги запечатвам с 2 пръста олио над доматите-за салатка с праз лук зимата или за готвене-стават без грешка и миришат на пресен домат.

# 318
  • София
Здравейте,
Може спокойно да го направиш...

Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Ще последвам съветите ти  bowuu  bouquet

# 319
А как успявяте да измерите 1 гр. от  натриевия бензоат? С кухненска везна или с нещо друго?

# 320
А как успявяте да измерите 1 гр. от  натриевия бензоат? С кухненска везна или с нещо друго?
Абе трудно да ти кажа и малко на око, защото нямам ел. везна Joy Joy Joy Гледам зеленчуците да са поне 5 или 10 кг. и  разделям пакета, който е от 20 гр. с малки лъжички съответно на две или на 4.

# 321
  • София
Аз имам електронна везна. Пликчето "консервант" на д-р Йоткер е точно 7 г натриев бензоат. Сега пробвам да консервирам с калиев сорбат - 3 г на 2 кг зеленчуци. Четох, че за разлика от натриевия бензоат, не променя вкуса и аромата, ама ще видим. Нямам опит.

# 322

Е210
Бензоева киселина

(Алерген, предизвиква астма, взаимодейства със серен бисулфид

Безалкохолни, сокове, алкохол, сирене, подправки, замразени храни, фармацевтични продукти, тонизиращи напитки, люти храни)

Е211

Натриев бензоат

Алтернатива на Е210

Koпирам от тук
http://www.bb-team.org/articles/3952_e-tata-v-hranite#axzz1YJhnepDg

Аз лично няма да консервирам с такива химикали.....

Източник: Е-тата в храните http://www.bb-team.org/articles/3952_e-tata-v-hranite#ixzz1YJiFkXY9

# 323
Здравейте момичета ! Hug
И аз да се похваля  Grinning .Направих си лютеница с варене два варианта ,получи се прекрасен вкус.
Следих темата редовно и това много ме улесни.
казбланка ,Тя ,G_simeonova ,Gali D .( дано да не съм пропуснала някоя ),благодаря ви за споделените рецепти ,както и за разясненията. Hug
Специални благодарности на пеп-4о ,както за рецептата ,така и за търпението и ,когато ни учеше постоянно на "малките хитринки ",които спестиха много време ,около приготвянето на лютеницата .Още веднъж Hug  bouquet  bouquet

# 324
  • Пловдив, но иначе от Бургас
Момичета, дано не се повтарям, поизчетох темата, но е необятна и .. та на въпроса - какво значи, когато плодовете в компота паднат на дъното, въпреки че е стерилизиран добре и капачката е хлътнала?

# 325
Моля за рецепта за туршия със зелени домати - нещо съвсем обикновено. Преди няколко години ядох такива само със сол и хрян (листа) , бяха много хрупкави, но не знам точната рецепта. Благодаря!   bouquet

# 326
1 част сол, 14 части вода. Според буркана, в който слагаш.

Зърна бахар, листа целина/кервиз, хрян (но не листа, корени съм слагала)

Зелени домати, морков, чушка, краставичка.....

normas ,  Hug

# 327
Пепчо, благодаря!   bouquet А коренът хрян, стържеш ли го?

# 328
Фортунче.....Хряна се слага за да сържистегната туршията и да не се разлигавя.....Цял е достатъчно...Само го остъргваш коренчето(както морков все едно)и го слагаш.

П.П. Още е раничко за сурова туршия обаче...Много е топло...

# 329
Благодаря и на теб, TheNMaster!   bouquet
Ние обичаме по това време вече да хапваме сурова туршия и правим в малки количества. За зимата правим смесена в 3 литрови буркани или в бидонче.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт