Как приготвяте зимнина?

• 187 228
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Fortuna-разсмя ме.Вица за жабата и смимката не знаеш ли? Laughing

Точно щях да пиша, че не се сещам иии... се сетих за този виц.  Mr. Green В една стара книга има рецепти за зимнина и там обясняват кое е конфитюр, кое мармалад, пък аз все не мога за схвана разликата.  Wink  Хубаво е, че съм те разсмяла.  Grinning

Биляна, много ти благодаря, че се включи!  bouquet Имам малко вишни, ще пробвам рецептата.

# 631
Пепчо, и аз много го тача този сок от вишни (ти с листа и плод ли го приготвяш?).  Simple Smile

да, с листа е плод е. Ето му рецептата

# 632
  • София
OFF-по принцип има значение плода как е нарязан(демек консистенцията).Но иначе:
МармелААААААААААд

# 633
  • София
Аз пак да отчета дейност-направих и сладко от ягоди и банан, еми разкошно стана на вкус, обаче пак  Hug за майсторката, страхотна рецепта, пеп-чо, обаче пак ми стана рядко, сложих и 1/2 лъжичка лимомена киселина, както пише на фикса, пак си остана по-рядко. Очевидно нещо не правя като хората, но пък чинно си го затворих в буркани и го оставих, рядко, гъсто, деца изядоха едно бурканче  Laughing.   
Ама друг въпрос имам - ако реша да правя сладко без фиксове, мога ли да не заварявам после бурканчетата, или няма да издържи?  newsm78

# 634
Ама друг въпрос имам - ако реша да правя сладко без фиксове, мога ли да не заварявам после бурканчетата, или няма да издържи?  newsm78

Можеш, аз си ги приготвям отворени и капачките до тях, още както е вряло сладкото го насипвам, завъртам капачките и обръщам бурканчетата да легнат на тях. Не съм имала проблеми, от години така правя. Peace
А понякога нарочно си оставям по-рядко сладкото, защото го използвам за заливка на сладолед или сладкиши, така че все се използва. Peace

# 635
  • София
labrex   Hug, твоите съвети знаеш, че много ги уважавам! А сега ако ми дадеш и една рецепта за сладко, например от ягоди, цена няма да имаш  Heart Eyes

# 636
Аз пак да отчета дейност-направих и сладко от ягоди и банан, еми разкошно стана на вкус, обаче пак  Hug за майсторката, страхотна рецепта, пеп-чо, обаче пак ми стана рядко, сложих и 1/2 лъжичка лимомена киселина,

има нещо, което не е както трябва  newsm78 Моето си е съвсем гъсто, дори твърдо, че дори не мръдва от бурканчето, ако го обърна обратно.  А лимонената киселина не знам защо я пише за сгъстяване, като тя не сгъстява. Сгъстява пектина.  Цвети, пращам ти ЛС Peace

# 637
  • Варна
Ще следя темата ,утре и аз съм на сладко от кайсии и компоти. Този Гелфикс на др Йоткер за какво се слага ,да го търся да купувам ако е хубав, до сега винаги съм си правила с лимонтозу ?

# 638
labrex   Hug, твоите съвети знаеш, че много ги уважавам! А сега ако ми дадеш и една рецепта за сладко, например от ягоди, цена няма да имаш  Heart Eyes

tzvety26, благодаря ти!  bouquet За рецепти за сладко хич не ставам, защото всичко правя наизуст. Т.е., обикновено вечер засипвам плодовете със захар, 1:1 захар плод, на другата сутрин кипвам 10-15 мин и свалям от огъня. Когато имам време до вечерта още веднъж или два пъти по толкова слагам на огъня, понякога и три пъти през 3-4 часа или както дойде, но да има време между кипванията, да изстине сладкото и да постоят плодовете в течността. През нощта пак може да оставя и на другата сутрин да доваря все по толкова време - 15-ина-20 мин или вече докато ми хареса гъстотата на течната част, като не сгъстявам много, вече писах, че предпочитам по-течни. Накрая слагам лимонтозу и това е. Не ми тежи и не ми се струва сложно, приятелка все казва:"ооо, не мога аз три дена да варя сладко!".  Ами не му стоя диван чапраз, когато мога, слагам на огъня и така, не го мисля много и не му се притеснявам. Начинът на варене ми е от рускиня и ми допада. Изобщо за себе си съм решила, че нищо сложно няма в това да свариш сладко и няма защо толкова да се притеснява човек. Лошо е, като го превариш. И това ми се случи с едни вишни, защото кой да виси на компа. Последното варене продължи доста, добре че не беше много като количество, но спасих го - долях малко вода, е, имаше вкус на карамел, но ставаше за ядене, не го изхвърлих. Та така, не съм много пример за варене на сладка или да раздавам рецепти, общо взето по един и същ начин процедирам. А и така плодовете ми остават повече цели, не се разкашкават, защото почти не бъркам. Понякога разклащам тенджерата, понякога леко поразбъркам.

# 639
А вода слагаш ли? Някъде прочетох за чаша вода newsm78

# 640
А вода слагаш ли? Някъде прочетох за чаша вода newsm78

Ако въпросът е към мен, в повечето случаи не слагам, като престоят плодовете със захарта, обикновено си пускат достатъчно сок. Добавяла съм понякога на око, по време на варенето, ако преценя, че е малко течната част и е много гъсто, но пак зависи какво иска човек да постигне, аз гледам да има и сиропче, да не се получава много гъсто и само от плодове. Peace

# 641
Пепчо, и аз много го тача този сок от вишни (ти с листа и плод ли го приготвяш?).  Simple Smile

да, с листа е плод е. Ето му рецептата

Благодаря, Пепчо!  Hug Нашата рецепта е същата, но ние слагаме листата и вишните заедно да се варят. Всичко останало е като в твоята рецепта. Аз го обожавам този  сок(сироп).  Simple Smile

# 642
Някой консервирал ли е бамя натюр без доматен сос - само бамя с малко сол да речем.Интересува ме колко време трябва да се варят бурканите и трябва ли да се слага аспирин.

# 643
да, маринована бамя. Хрупкава като с краставички е, не се вари. http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html

# 644
Може ли някой да даде хубава и изпитана рецепта за кетчуп?

Общи условия

Активация на акаунт