Как приготвяте зимнина?

  • 186 826
  • 756
  •   2
Отговори
# 690
  • Мнения: 1 385
Аз пак ще питам.  Embarassed
Имам боровинки и гел фикс /и двата вида/. Кой е по-подходящ в случая и има ли разлика във вкуса?
След грешката с ягодите сега питам предварително  Laughing

# 691
  • Мнения: 9 462
1/1 е с двойно повече захар  Peace мое лично предпочитание е 2/1.

# 692
  • Мнения: 3 268
big pufana, благодаря за рецептата! Тоя син камък в малко количество от къде мога да взема? И не е ли отровен?/знам, че едно време пръскаха лозята с него/

# 693
  • Мнения: 114
Тоя син камък в малко количество от къде мога да взема? И не е ли отровен?/знам, че едно време пръскаха лозята с него/

Ако държиш на зеленият цвят само. Иначе без. Аз винаги без съм ги правила. Уф, сетих се - сложи по едно бадемче в смокините преди на ги сложиш в бурканчетата. Трепач!

# 694
  • Мнения: 1 385
1/1 е с двойно повече захар  Peace мое лично предпочитание е 2/1.
Както винаги светкавичен отговор.
Благодаря   bouquet

# 695
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Момичета, някоя от вас да е правила сладко от пъпеш?!? newsm78

Аз се каня да опитам тази година. Преди няколко правих компот от пъпеш- много ароматен беше.

Аз вчера правих Мариновани домати
Аджика

А днес правих сладко-кисел сос от сини сливи- за първи път го правя, но ми хареса много аромата и съчетанието на кисело-сладкия вкус. Абе приятен кисело -сладък сос стана, не знам дали е обсъждано и дали го правите, не съм чела темата, признавам си. Иначе ето ги моите запаси до сега Simple Smile:
тук
тук
и тук

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 17:03 от Джемма

# 696
  • Мнения: 114

А днес кетчуп от сини сливи, сега изстиват бурканчетата и после ако някой иска ще постна рецептата- за първи път го правя, но ми хареса много аромата и съчетанието на кисело-сладкия вкус. Абе приятен кисело -сладък сос стана, не знам дали е обсъждано и дали го правите, не съм чела темата, признавам си.

Сложи рецептата, моля те. Много обичам всичко от сини сливи. Благодаря!

# 697
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Добавих я в горния пост. Peace Името на рецептата беше кетчуп, но за мен е сладко-кисел сос. Peace

От тази доза ми излязоха 7 бурканчета от детско пюре.

# 698
  • Мнения: 5 221
Миналата година направих няколко бурканчета конфитюр от сини сливи с гел фикс, само за проба - стана страхотен и съжалих, че направих съвсем малко. По принцип ползвам само 2:1, дори и за по-киселите плодове като малините, повече се усеща вкуса на самия плод.

# 699
  • DE
  • Мнения: 971
Извинете ме, но като прочетох за син камък(меден сулфат) ми се разхлопа сърцето.
Аз като въртяща се из "химикалните среди" мога само да посъветвам най строго, НЕ! В никакъв случай!

На Пеп-4о лятната манджа мноого ми допада Hug
Ще се възползвам тази година от рецептата.
Благодаря че сподели!
 
Тази година имам доста мини камбенца и разни мини тумбести чушчици.
Моля за съвет или изпитана рецепта за пълнене с нещо, (например сирене) и консервиране.

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 21:03 от matze

# 700
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 779
Я и аз да се включа с една рецепта за мармалад от ябълки и круши в Crock pot (pep-40, внимаваш ли  Mr. Green) от Марта Стюарт:

1 кг ябълки
1 кг круши
1 ч. кафява захар (добре натъпкана, моята е 235 мл)
1 пръчка канела (нямах и поръсих канела на прах, на око)

Обелете и изчистете ябълките, смелете на пюре в кухненски робот или блендер. Изсипете в Crock pot-а заедно с канелата и варете на High 4 часа. Извадете канелената пръчка, сипете обратно в робота и отново смелете (аз наврях пасатора направо в Crock pot-а). Върнете обратно, прибавете канелената пръчка и варете докато покафенее и се сгъсти (още около 4 часа на High). Moже да се запази в хладилник без стерилизация до 3 седмици или да се замрази до 3 месеца. За стерилизиране не знам колко време му трябва. 8 часа звучи адски дълго, но като се има пред вид, че си се готви само, е много лесно. Аз го  разбърках може би 4-5 пъти през цялото време. Дозата е съвсем малка, Crock pot-а  може да поеме поне 4 пъти по толкова. Стана много вкусно, ламите вече  го ометоха. Мисля да пробвам и с манго и сливи.
Как ви завиждам за фиксовете за сладка...Тук няма въобще. Чакам мама да ми прати през септември, сега отивам да мъча едни череши по трудния начин...

# 701
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Тази година имам доста мини камбенца и разни мини тумбести чушчици.
Моля за съвет или изпитана рецепта за пълнене с нещо, (например сирене) и консервиране.


Точно снощи си намерих много интересна рецепта в нета. Записах си я за правене тази година, само аспирина не ми допада, може би ще стерилизирам. Споделям я тук, не знам кой е автора обаче:

Пълнени червени чушки по шопски

5 кг средно едри червени чушки
2.5 л прясно мляко
5 кг извара или сирене
сол, 10-15 аспирина

Млякото се сварява и се оставя настрани да изстине.
Чушките се изтърбушват и им се прави допълнителен разрез от едната страна, за да може да се пълнят по-лесно и по-лесно да поемат саламурата. Пълнят се с предварително осолената на вкус извара или сирене и се нареждат плътно в (в оригиналната рецепта – каче за туршии) подходящ пластмасов съд с капак, ако остане от изварата или сиренето се слага между редовете.
В напълно изстиналото мляко се разтварят аспирините и сол на вкус. С тази саламура се заливат чушките, а отгоре им се слага нещо тежко, за да не изплуват, затваря се капака и се оставят за 7-8 дни на тъмно и хладно място да втасат, след това са готови за консумация.

# 702
  • DE
  • Мнения: 971
Джема, благодаря!
По принцип аспирин не ползвам и това с млякото малко ме притеснява като комбинация.

Сирене, някакви подправки, но пък не знам какво върви на сирене при консервиране, освен чесън.
Нещо по- така маслено-кисело ми се ще...
Идеи приемам всякакви. Интернет е пълен, но все само с олио или зехтин.

# 703
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз не ползвам аспирин и затова си мисля,когато са готови да подредя в буркани и да ги стерелизирам само за капачките малко. Peace

# 704
  • под тепетата
  • Мнения: 11 181
Добро утро! Някой пробвал ли е желиращата захар от Билла? Не видях никакви указания или рецепта на плика ...
 И аз ползвам само гелфикса 2:1, достатъчно сладко ми е с него. Правила съм боровинки с малини и си стана супер!

Общи условия

Активация на акаунт