В момента чета....7

• 49 952
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
В момента чета....  Mr. Green Добре, че прочетох Лолита преди спора ви, за да знам за какво говорите  Crazy

Дочетох си Къпиново вино - хареса ми и тя, въпреки че си е друго по цял ден да мислиш за шоколад  Heart Eyes Наистина ми харесва тази авторка, много чувство има в книгите й (поне в двете, до които се докопах, но не се съмнявам, че и в другите е блестяща). Сега започнах Нежна е нощта, но след Джоан Харис ми върви малко тегаво  Tired сигурно ще изчета половината от нея, преди да се напасна. На мен по принцип си ми е труден преходът между авторите  Rolling Eyes

# 91
  • Бургас
Мон..., понеже си се "разохкала" на моето мнение, би ли ми посочила красотата в тази книга?
Че да взема да я преосмисля и току-виж разбера защо е толкова хвалена. Thinking

Има смисъл и зад повърхността.
Има книги, които не са за всеки. И далеч не е задължително да се харесват на всички.
Явно тази книга не е за теб. Не се мъчи. Няма смисъл.
Ако ти сама не можеш да я разбереш, няма смисъл аз да ти обяснявам каквото и да било.
Толкова. Stop
п.п. Темата е за друго, така че не смятам да го обсъждам повече. Извинявам се за отклонението Mr. Green

# 92
А не допускате ли, че в интернет-пространството не е публикувана и качена цялата литературна критика, библиография и история на произведенията? Нямам толкова време, а и желание да издирвам студии на набоковисти, за да задоволя неверието ви. Който наистина се интересува, ще намери.

Аз пък имам време,ровила съм и съм чела много преди Интернет да се превърне в основен източник за информация и за това ,абсолютно не приемам голословните ти твърдения.А и ти не успяваш да ги докажеш....
За мен спора за Лолита е безмислен,и изобщо ,когато става въпрос за книга.
Освен, ако не става въпрос за фактологически неточности. Wink

# 93
  • Ямбол
Аз чета "Странник в странна страна" - Р. Хайнлайн(както писах и в предната тема).
Хубава е книгата, обаче вече много ми дойдоха боговете, теологиите, и философстването покрай тях. Започнах да ги прескачам.

# 94
  • Варна
А не допускате ли, че в интернет-пространството не е публикувана и качена цялата литературна критика, библиография и история на произведенията? Нямам толкова време, а и желание да издирвам студии на набоковисти, за да задоволя неверието ви. Който наистина се интересува, ще намери.

Аз пък имам време,ровила съм и съм чела много преди Интернет да се превърне в основен източник за информация и за това ,абсолютно не приемам голословните ти твърдения.А и ти не успяваш да ги докажеш....
За мен спора за Лолита е безмислен,и изобщо ,когато става въпрос за книга.
Освен, ако не става въпрос за фактологически неточности. Wink
Значи би следвало да ти е ясно, че няма да седна да ти набирам нечии студии по въпроса. Защото и моите твърдения се базират на трудове на видни набоковисти. Да не говорим, че няма как да ти снимам учебника си по литература от средното училище и да ти го пратя.

# 95
# 96
Какви трудове,какви видни набоковисти.....ти твърдиш за две версии ,че дори филмите правени по тях,това ,ако  беше факт,щеше да е инфо достъпно с един клик ,а не въпрос на дългогодишно ровене и четене .

Да не говорим, че няма как да ти снимам учебника си по литература от средното училище и да ти го пратя.

Няма нужда,преподавала съм по него. Sunglasses
От там ли са ти аргументите  ooooh!.....излизам от спора,смешно е....

Последна редакция: нд, 14 авг 2011, 13:21 от kate.t

# 97
В това издание на "Лолита", което аз имам, първо е публикуван един разказ "Вълшебникът", който всъщност е по-бруталната версия, в която Хумберт е описан като безскрупулният педофил. В самата "Лолита" нещата са представени доста по-многопластово. Не виждам какво толкова страшно намират някои. Педофили съществуват по принцип. Доста по-вероятно е да срещнеш педофил да речем, отколкото мечка в гората. Книгата няма за цел да ни възпитава в педофилия. Лолита след Хумберт попада в ръчичките на доста по-извратен чичко, който не е описан точно като педофил, но е доста по-лош вариант от самия Хумберт. Лолита не може да избяга от съдбата си на "Лолита", както се случва с доста момичета по света, търгнали да преследват щастието си за слава и пари.
Не знам, явно на човек като му се родят деца, много трудно може да избяга от ролята си на родител и пречупва всичко през призмата: "Боже, ами ако това сполети и моето дете!"

# 98
...

Има смисъл и зад повърхността.
Има книги, които не са за всеки. И далеч не е задължително да се харесват на всички.
Явно тази книга не е за теб. Не се мъчи. Няма смисъл.
Ако ти сама не можеш да я разбереш, няма смисъл аз да ти обяснявам каквото и да било.
Толкова. Stop
п.п. Темата е за друго, така че не смятам да го обсъждам повече. Извинявам се за отклонението Mr. Green

Аз коментирах книгата, ти започна с личните нападки.  Не разбрах защо мнение, което не се припокрива с нечие друго, трябва да е квалифицирано по някакъв начин?

buttinsky,
 книгата съм я  чела много преди да стана родител.

Как да е, аз се оттеглям от спора, понеже  много отдавна съм се убедила във форумните безсмислени спорове.
Който вижда  красота  в поднесената  педофилия в книгата, да си я  превъзнася. Аз не я приемам в никаква форма, камо ли  поднесена по този начин... пък нека бъда  кон с капаци или т.нар. родител. Mr. Green

# 99
Странно ми е това за "Лолита". Аз я възприемах по съвсем друг начин. Може би защото самата аз съм била Лолита - съвсем целенасочено предизвиквах мъжете, харесваше ми да гледам как се опитват да сдържат реакциите си, как се смущават и същевременно вълнуват в мое присъствие.
  Точно така и аз възприех книгата. Мисля, че  почти във всяко съзряващо момиче се крие една Лолита. И когато тя се опита да пробва току-що появилият й се женски чар и сексуалност ,почти всички зрели и нормални мъже се вълнуват  точно като Хумберт. Героите в книгата преминаха границата, до която често се случва да стигнат подрастващите момичета и порасналите мъже .

Последна редакция: нд, 14 авг 2011, 14:30 от Анонимен

# 100
  • На земята, която е всъщност звезда.
Лолита е наредена сред най- добрите книги на 20 век и то не от нас, а от най- големите имена в областта на литературата. Надявам се не смятате, че тези хора толерират педофилията или че ние тук разбираме повече от литература. Разбира се, всеки има право да не хареса книга, на мен самата тя не е от любимите, но чак да се отрича напълно.  Stop

# 101
  • Русе
Я оставете споровете, вземете си "Игрите на глада", освободете си 3 дни (понеже е трилогия) и действайте. Просто няма спирка, като я почнете, аз вече глътнах и втората част, а съм с малко дете.
Не е Набоков - твърдо  Mr. Green, ама си заслужава, за кеф.

# 102
Много се чудих навремето дали да не си я взема "Игрите на глада" и все някак я пропускам.

# 103
"Игрите на глада" си ги чакам октомври и веднага мислех да ги почвам. Flutter

Колди,
 сега като каза, че е толкова интересна,  ще взема да я оставя на ваканцията на сина, че иначе ще се вайкам що не мога да спра като при "Огън и лед". Mr. Green

# 104
Аз, когато прочетох "Лолита" и грам не почувствах полъх на педофилия, некрофилия и други подобни нередности. Била съм 20 годишна и нямам много ясен спомен от книгата, но помня, че ми хареса историята. Тогава я асоциирах с някаква форма на любов, между подрастваща малка прелъстителка и мъж подвластен на сластолюбивия й чар. Спомням си, че ми беше мъчно за главния герой накрая.

Общи условия

Активация на акаунт