Отговори
# 270
  • Сопот, Пловдив
Може би различните пюрета са с различна годност.

Абсолютно. На Gerber пише 48 часа. http://www.ibebe.bg/gerber-pure-krushi-williams.html

# 271
Роис доволна ли си от Gerber?Аз мисля да мина на него тъй като съпругът ми каза,че е най-доброто в Щатите

# 272
Привет - да се разпиша и тук набързо  Peace

Къпем се в нормална ваничка, с възглавничка и на човечко много, ама много му харесва. Най - тежък е момента когато трябва да го извадя от ваната. Всъщност установих, че ми трябва човек, за да ми помогне само за изплакването и то за да стане по - бързо. Иначе за сега сме в спалнята, тъй като нашата баня е твърде малка, за да поеме бебешката ваничка, мен, него и още някой, но скоро мисля да го пробвам под душа, защото в края на месеца ще пътуваме за Сандански и не мисля да мъкна и ваничката. Вие как къпете под душа - приемам всякакви идеи?

Честити зъбки на всички - нашите 2 долни се белеят от 2 месеца, но още не искат да се покажат изцяло - явно ги е страх нещо.  bowuu

За трайността на пюретата - аз вземам на Ганчев и след като ги отворя ги държа по 48 часа в хладилник, но за късмет вече ги изяжда за това време, а домашните ги оставям и по 72 часа, но всеки път след като отворя после стерилизирам пак един вид. Мисля, че нищо им няма и повече време, но предполагам си губят витамините.

А за книгите - признавам си, че нямам време да чета по класическия начин и се ровя из нета - иначе имам д-р Спок и още една ( не и помня заглавието), но нещо не ме заинтригуваха и ги отрязах. Сега прашлясват  Sick

Ми май се записахме подобаващо.

Сега лека нощ и до утре! ooooh!

# 273
Ние сме с анатомична ваничка,но мисля да я сменям с обикновенна скоро,че на Кико му отеснява леко,а нз дали ще е удовно като се премести на седналото положение

# 274
  • Сопот, Пловдив
Роис доволна ли си от Gerber?Аз мисля да мина на него тъй като съпругът ми каза,че е най-доброто в Щатите

Аз досега съм пробвала само круша и морков и съм доволна. Яде си ги, даже търси още, а преди това като пробвах домашни сокчета само ги плюеше. Имах страх, че понеже започнах с пюре от круша, а то е по-сладичко, няма да иска моркова, но си го хапва и него с охота. Лошото е, че искам да продължа с Gerber, a в нашия град от него има само круша, морков и слива, а на мен ми се искаше да дам ябълка или някакво смесено. Ще видим, може пък да дам някакво не на Gerber. Много съм обяснителна  Laughing .

Ваничка ползвам анатомична, така е направена, че като порасне бебето и започне да сяда има място да се сложи от другата страна, където не са извивките и мисля, че няма да имам нужда да купувам друга.

# 275
Въпрос за кърмата до ЛЛ и който още може да каже мнение

Андрей продължава да се буди по два пъти на нощ, за да яде. Последното му за деня хранене е в 9.30 вечерта. Давам от двете гърди (само на това хранене), той се наяжда добре и заспива на гърдата ми.

След това се буди два пъти през нощта - в два и четири часа, за да яде, на интервал от два часа.

След още два часа, вече в 6 сутринта, се събужда пак за ядене. През деня се храни на 3, понякога на 4 часа.

Преди месец спеше по цяла нощ, сега си огладнява. Знам, че такова нещо като "рядка кърма" няма,но почвам да се чудя защо не му стига вечерното хранене.

Не се оплаквам, знам, че кърменето през нощта стимулира лактацията, просто ми е интересно. Чух, че и други бебета, които са спяли преди, сега отново търсят нощем да ядат.

# 276
  • sofia
Като сте отворили дума за трайността на отворените пюрета отидох до килера да прочета какво пише. Аз съм се запасила, макар, че още не захранвам. На Хип и Бебивита пише до 24 ч. след първоначалното отваряне, а на Семпер пише 48 ч. Така, че си четете етикетите. И макар, че на Семпер пише 48 ч., аз мисля да го съхранявам евентуално само 24 ч. - за всеки случай. Wink

# 277

Андрей продължава да се буди по два пъти на нощ, за да яде. Последното му за деня хранене е в 9.30 вечерта. Давам от двете гърди (само на това хранене), той се наяжда добре и заспива на гърдата ми.

След това се буди два пъти през нощта - в два и четири часа, за да яде, на интервал от два часа.

След още два часа, вече в 6 сутринта, се събужда пак за ядене. През деня се храни на 3, понякога на 4 часа.

Преди месец спеше по цяла нощ, сега си огладнява. Знам, че такова нещо като "рядка кърма" няма,но почвам да се чудя защо не му стига вечерното хранене.

Не се оплаквам, знам, че кърменето през нощта стимулира лактацията, просто ми е интересно. Чух, че и други бебета, които са спяли преди, сега отново търсят нощем да ядат.

Същата работа и с мен и това е от много време. Вече започвам да се замислям за захранване... Още повече, че Дани напоследък много иска да яде, когато ме гледа аз как ям. Давала съм му да ближе ябълка, банан, праскова, дори вчера му дадох да близне киви, като си мислех, че ще му е кисело и няма да му хареса, но той искаше още. Мислех да изчакам да направи поне 5 месеца, но нямам вече сили с това нощно ставане  Confused. Оф, не знам..

# 278

Sunnny_v, Marieta , напълно нормално е едно бебе да промени ритъма на хранене и за разлика от бебетата от книжките и филмите, истинските бебета са различни, променят се и едно с едно не си приличат. Майките често споделят, че дори и бебетата им да са спали непробудно по цяла нощ, около 4-5м. изведнъж започват да се будят и да търсят гърда. Това може да се дължи на нараснал апетит, но по-често причините за нощното будене са различни и несвързани с храненето. А тъй като кърменето не е само хранене за бебето, съвсем нормално е то да търси гърдата дори и когато се буди. Едно бебе на тази възраст може да се буди поради никнещи зъби (зъбите дразнят много преди да пробият и много бебета го изживяват тежко, а чрез сукането се успокояват и приспиват), прекалено много натрупани емоции през деня (често бебето, което вече с голям интерес опознава света, преживява емоциите от новостите нощем, това мое да се изяви като един по-неспокоен сън и често будене, дори и плач. Кърменето помага за успокояването и връщането към съня) или друга причина. Уви, децата до доста по-късна възраст се будят нощем, това е нормална част от развитието им. За много майки кърменето и съвместния сън е вариант да се справят възможно най-леко с нощните нужди на бебето.

Разбирам притеснението ви, че бебетата ви се будят, защото храната не им достига. Но при положение, че бебето суче често, ефективно, през деня е спокойно като цяло, пишка в обичайните количества, много по вероятно е причината за буденето да е от гореизброените, отколкото от глад. Определено кърмата няма как да е станала по-рядка, по-ниско качество или нещо подобно. Много майки споделят, че дори и след захранването, бебетата продължават да се будят нощем и да търсят да сучат. Дори и след захранването, когато бебето получава по-богата и тежка храна за вечеря, това често не се отразява на буденето нощем. Това е нормално, защото в началото на захранването (през първата годинка на бебето) твърдата храна е по-скоро за опитване, отколкото за нахранване. Това, което кара бебето готово за захранване да иска да опита от вашата храна на първо място е любопитството, а не гладът. И това е чудесно, защото така то има интересът да се запознае с нови консистенции, продукти, вкусове, да открие един нов свят, без това да е за сметка на приема на кърма (млякото остава основен източник на калории за бебето през първата годинка).

Дали бебето е готово за захранване, кога и с какво да започнете винаги са много вълнуващи въпроси. Може да са ви полезни тези статии, както и лекциите и срещите на Ла Лече Лига на тема хранене и захранване.

Захранване на бебето
Често задавани въпроси за захранването
Педагогическо захранване 1 част и 2 част
Захранване водено от бебето

# 279
Шаманката, благодаря за отговора, но аз имам друг въпрос. В статиите, които си споменала се говори за захранване след 6-тия месец. Тук, в Холандия, говорят за захранване след 4-тия месец с определени храни, разбира се. Откъде идва тази разлика и на кого да вярвам?

# 280
Marieta, наистина може да е объркващо да избереш посока, когато препоръките са толкова разнообразни. Тук все още има и препоръки за захранване от 40 ден със сокче, така че не знам дали има майка, която да не е била в сериозна дилема кой да послуша. Ето какви са препоръките на различните организации като СЗО и МЗ, както и някои други:

НЦООЗ към МЗ (Министерство на Здравеопазването): поне 4 навършени месеца, за предпочитане 6 навършени
СЗО (Световна Здравна Организация): 180 дни след раждане (6м)
ААП (Американска асоциация по педиатрия): поне 4 навършени месеца, за предпочитане 6 навършени
КПО (Канадска Педиатрична Организация): 6 месеца

Около 6 м. на бебето много системи в организма му достигат нива на развитие, показващи, че то е готово да приема твърда храна. Детето на 6 месеца е готово за твърди храни, защото:

Цитат
    Неговата имунна система е достатъчно зряла
    Неговата храносмилателна система е достатъчно подготвена
    Неговата орална моторика е достатъчно тренирана
    Налице е координацията между ръцете и очите
    Неговата фина и груба моторика са достигнали определено ниво на развитие
Ще споделя и един цитат от статията Захранване с твърди храни: струва си да се изчака

Цитат
Американската Асоциация по Педиатрия препоръчва захранването с твърди храни да стане на 4-6 месеца. Това, което много майки не осъзнават е, че препоръката за четири месеца важи повече за изкуствено хранените бебера, а тази за шест месеца важи повече за кърмените бебета. Това е така, защото изкуственото мляко не е толкова пълноцвнна храна като кърмата, и изкуствено хранените деца е по-вероятно да станат анемични, отколкото бебетата на кърма, затова се нуждаят от храна, богата на желязо, по-рано.

Хубавото е, че както при повечето аспекти на родителството и при захранването може да се довериш на сигналите на бебето. Бебетата ни са различни и ако едно е готово да приема твърда храна малко преди 6м., то друго може да има нужда от повече време и изчакване. В статиите се споменава за признаци на готовност за захранване, ето ги накратко:

- Контрол на главата (да може да извърти главичка ако не иска да лапне лъжицата)
- Загуба на “рефлекса на избутване” (до към 6м. ако дадете нещо с лъжичка на бебето, то избутва с езиче навън. Когато този рефлекс изчезне, бебето вероятно е готово да приема твърди храни.)
- Добра седяща поза
- Дъвчащи движения
- Значително наддаване на тегло (поне удвоено)
- Може да затвори устни около лъжичката
- Нарастващ апетит (вкл. след кърмене)
- Любопитство към вашата храна. Когато бебето открадне кюфтето ви от асата и го налапа, това определено показва готовност за захранване Simple Smile
- Нарастващо слюноотделяне
- Може да поднесе малък предмет към устата си

Когато повечето признаци са налице, вероятно вашето бебе е готово да се справи с твърда храна. Много майки избират да се водят по тези показатели и да се съобразят с ритъма и индивидуалното развитие на бебетата си както за това кога да започне въвеждането на различни от кърма храни, така и с какво и по каква схема да захранят. Хубавото е, че няма задължителни неща, само ти и бебето ти знаете кой е най-правилния подход за вас  Peace

# 281
Мерси то и при нас са малко отбрани само зеленчуковите виждала съм само моркиви,сливи и чист картоф,но поне месни и за след 8 месеца има май ще карам да ми пращат

# 282
Шаманката, благодаря ти много, успокои ме Simple Smile

Иначе не съм почнала да захранвам, защото това със "стабилна седяща поза" хич не го умее още. Може би следващия месец ще почна с оризова каша, ама дали ще трявбва да се цедя, за да я приготвям? newsm78

Днес го водихме на поредното гости и го прибирахме с кола. Сложихме го във висок детски стол, а по-големичко детенце. Нашия като зяпна през прозореца, само дета "ехааа" не каза Simple Smile))

После заспа както заспиват големите хора във влака - с подпряна на ръката си главичка. Имам чувството, че е от два дни вече е по-голям. Не знам дали ви се случва и на вас - просто в някакъв ден си давам сметка, че детето ми е по-голямо от това, което е било преди седмица-две Simple Smile

Някой каза за косопада: Пада ми косата със страшна сила, но нищо не съм предприела. Това е хормонално явление, което ще отмине и едва ли мазането с нещо ще помогне. Предполагам, че като спра да кърмя и ми се възстанови цикълът, всичко ще си дойде на мястото.

# 283
Хаха и ние сме така вече се оглежда,посяга да взима нещата закачени отстрани на количката,да се мъчи да хване чадъра и постоянно се напъва да се изправя.Съвсем различен е от преди седмица!А да се похваля купихме му обувки,тъй като постоянно иска да е прав и реших да го слагам вече на земята Simple Smile да си свиква миличкия!!!!!!!!!!!

# 284
Шаманката, благодаря за отговора, примерът с кюфтетата беше много забавен.

Аз все пак реших, че Дани е готов да бъде захранен, нищо, че не може да седи. Просто като го видя как гледа ябълката, когато я ям, ми става жал. Чак започва да трепери. И днес му направих пюре с нектарина. Просто това имах вкъщи. Обелих половината нектарина, изцедих малко кърма, сложих и една лъжичка оризова каша и пасирах. Получи се много вкусно пюре. Дадох му две лъжички, изяде го с голям кеф и още искаше. Утре ще му дам да си го дояде и вече ще му правя зеленчукови.
Ще купя био моркови, това ще е следващото. Докато съм си вкъщи ще приготвям сама пюретата, а купешките ще ползвам само ако трябва да излизаме и в краен случай.

косата - и моята пада, но преди седмица започнах да пия витамини и като че ли намаля косопада.

Общи условия

Активация на акаунт