Отговори
# 375
Да!Тъй като минават курс на обучение и не знам си още какво и се води като работно място

# 376

Ще се опитам да обясня точно какво се случва , защото вече не знам какво да правя.Нашия режим е следния - Първото й хранене е около 9-9:30 сутрин.Към 14:30 ядем пюре, след това към 18:00 ядем АМ, и после към 21:30 - 22:00 ядем АМ.давам по 180 мл АМ на хранене , пием по около 70-80 мл сок или чай.Вода по малко най- много по 10 мл и то рядко.Предпочита чай или сок.В зависимост от това кога се събужда имаме по 4 или 5 храненея на ден от по 180 мл + 180 мл пюре, и около 150 мл сок или чай.давам Хипп за лека нощ и сокчета на Грбер , Хипп и Бебевита.Давам АМ от 6 ден , защото само кърмата не й беше достатъчна.Имах , но не я нахранваше,плачеше постоянно и започнах да давам АМ Нутрилон 1.Първо й давах да суче , като я държах по 15 мин на всяка гърда и след това й давах АМ.Като навърши 4 мес. кърмата ми рязко намаля и тогава започна да се дърпа, но сучеше на всяко хранене.Сега имам кърма, тече , но много трудно се изцеждам както с помпа така и на ръка.Много по-малко е от началото , но все пак имам.От една седмица вече няма част от денонощието в която да суче охотно.Изобщо не иска да засуче .В момента в който я сложа на гърда, не иска изобщо да засуче, плюе я , ръмжи извива се на дъга , рита скубе дърпа се.Преди като й пръсна малко кърма в уста и започваше да суче, суче 5 минути и почва да реве, сменям гърдите суче още 5 и край.Мъча я на всяко ядене , но се повтаря все едно си също всеки ден.Цедя се колкото мога, но не е същото.Залъгалки не искаме, но имаме един заек на Мам който е дъвкане, от микрофибър и доста си играем с него. Пишка много и на често , но ака веднъж най-много 2 пъти за 24 часа.Цвета е жълто - зеленикав и е нито гъсто нито рядко когато не смя яли пюре, ако сме яли пюре цвета е в зависимост какво на цвят пюре сме яли и е по-гъсто.няма слуз или други непривични неща.Нямаме нищо ново в режима , което да е довело , до това внезапно отказваме от гърда.не съм сменяла или променяла каквото и да в режима й.Може и да е кърмаческа стачка , защото от шише яде без проблем.В момента в който я сложа в легнало положение , за да я накърмя, започва да пищи и да се гърчи, не иска и седнала , и легнала на леглото , дори я мъчих, като я слагам по корем върху себе си , но уви госпожицата не ще изобщо да суче, иначе ми дърпа блузата, опитва се да захапе през блузата, но като й дам гърда и почва да пищи.Мислих си дали да не пробвам със силиконови зърна, но не знам дали няма да й направя мечешка услуга.Усещам на последък , че гърдите доста ме боля.Дори усещам изтръпналост чак под мишниците.опитвам се да се храня с храни които да са лактогонни , за да имам повече мляко и да може по-лесно да суче , в смисъл, че ако има повече мляко ще й е по-лесно, но тя изобщо не иска да започне да суче.Дори вече и с малко изцеждане в устата й не става.върти се и пищи, още щом усети гърдата.Свекърва ми ми каза да не я насилвам , да я отбивам, но аз не искам.Имам кърма и искам да суче, но тя май е на друго мнение.Очаквам с нетърпение отговора ви , защото се виждам в чудо.

Здравей Вида,

Пиша ти аз, защото Атракция няма възможност. Усещам колко си притеснена и объркана, напълно разбираемо е. Винаги си струва да се направи всичко възможно да се върне бебето назад към гърдата, но е добре да знаеш, че пътят е бавен, иска много търпение, упоритост и усилия. Добре е да знаеш какво искаш и да си уверена, че всеки ден е стъпка в тази посока.

Ако правилно разбирам, Лилианна има около 5 хранения общо, колко от тях са с кърма? Колко често сучеше тя от гърда преди да се появи този отказ? Кога започнахте със захранването?

За бебе под 6 м., дори и 5 хранения само с кърма може и да са малко, а реално при вас те са предимно от изкуствено мляко и твърда храна. Тези големи количества различна от кърмата храна са дали сигнал на гърдите, че няма търсене и те са намалили сериозно предлагането. Вероятно кърмата ти е намаляла и бебето ти е започнало да търси по-лесния достъп до храна - шишето и лъжицата.

Хубавото е, че кърмата се произвежда на принципа на търсенето и предлагането и дори и намаляла, при едно засилено търсене може да се увеличи. За начало, вероятно ще се наложи да стимулираш чрез изцеждане, но пък с изцеденото можеш да дохранваш и да намалиш количеството АМ. Нормално е в началото да не цедиш много, но ако цедиш често, постепенно кърмата би следвало да се увеличи. Вариант ли е, ако момиченцето ти отказва да суче да изцеждаш за кратко гърдите си на интервали от около 3-3,5 часа или по-често в някои часове на денонощието, а по-рядко в други, когато ти е по-неудобно? Можеш да опиташ да цедиш на кратки сесии от по 5 мин. с почивки от 1-2 минути или да цедиш поне 3-5 мин. след като гърдата е спряла да пуска струйки мляко. Как ти звучи?

Важно е също да предлагаш на Лилианна да суче често, но без натиск или насилване. Опитай като за начало да я издебваш в полусън, при заспиване или разбуждане, докато спи или когато е спокойна. Можеш да опиташ да си осигурите максимално комфортна и спокойна атмосфера, затъмнена и тиха стая или приятен кът в парка. Кърменето в слинг докато се разхождате е сработило при много майки.

Можеш ли да опиташ да отделиш един или повече дни, в които да сте отдадени само една на друга? Може да се гушкате и играете на спалнята, без обичайната рутина на ежедневието и без други хора да се суетят около вас. Опитай да я гушкаш много, с много контакт кожа до кожа. Сега сезонът е благоприятен и можете да я гушкаш докато и двете сте съблечени. Този контакт задейства инстинктите на бебето, както и тези на майката. Кърменето е до голяма степен емоционален и хормонален процес, контактът "кожа до кожа" спомага и в този аспект. Както се гушкате и играете, можеш да и предложиш гърда, но без настояване. Ако откаже, можеш пак да опиташ по-късно.

Ти сама си стигнала до извода, че легналата поза-люлка може да има негативен ефект. Можеш да опиташ в различни от досегашните пози. Тази поза, но с по-изправено тяло, може да се окаже работеща, както и предлагането на гърда в слинг, но не в легнало положение.

Вариант ли е също така да намалиш леко количеството на твърдата храна и АМ (когато бебето ти започне да приема гърда или предлагаш изценена кърма)? Можеш да предлагаш гърда често през деня, преди другата храна и така количествата и да станат по-малки. По нататък можем да поговорим как плавно да се намали добавката от АМ

Има няколко хубави статии по темата, надявам се да са ти полезни:

Премахване на добавката от адаптирано мляко
Завръщане към кърменето
Кърмаческа стачка: когато бебето казва “НЕ”

Надявам се част от идеите да са успешни и за вас и пътят назад към гърдата да е успешен. Може да е трудно, но не и невъзможно твоето момиченце пак да започне спокойно да суче. Вероятно е да имате успешни и трудни дни, но всеки ден на гърда, сучейки твоята кърма или просто гушната в теб са безценни за твоето бебе. Можеш да разчиташ на нас за въпроси и подкрепа. Успех  Hug

# 377
Биг мама, имаш прекрасен български, поне писмен! Просто се шегувах. Прегръдки от нас за вас с Криско!

# 378
  • España (Плевен)
Здравейте и от нас.
Велина от няколко дена е много нервна. Другото зъбче и дава зор. Ще излиза, но доста страда от това. Остава си млякото на половината и започва едно чесане с биберона. Натиска го жестоко. Миличката ми тя.
Иначе си спи в креватчето. То впрочем където я наместя там ще заспи. Щом и се спи.
Ние вече тотално се отбихме от цицата. Хареса ни от шише да си хапваме. Ще изчакам 5 месеца да направи и ще я пробвам с морковче.

# 379
  • София
Ох, аз май пак имам питане към консултантите. Напоследък се храним по следната схема, ако изобщо може да се нарече така. След заспиване около 21,30 Калоян се буди за хранене веднъж между 3 и 5, след което яде отново чак в 8,30-9,00. Това е голямо постижение след като до скоро ядяхме на 3 часа през нощта, но за сметка на това през деня не мога да смогна да го нахраня. Ядем на максимални интервали от час и половина, освен когато спи, а понякога даже на 30 мин - 1 час. От два дни насам му давам по 60 мл АМ по веднъж на ден. Пробвам всички методи за компресия, смяна на гърдите на 15  мин., движа се с него при кърмене, за да е по-спокоен и да суче и пр. Очевидно през деня се опитва да навакса за намаленото нощно хранене. Въпросът ми е мога ли нещо са променя в схемата, за да не се налага да го дохранвам или захранвам. Имам предивид за го будя за ядене нощем или просто да стискам зъби още малко, докато сам реши проблема!?  newsm78 newsm78 newsm78 Благодаря!!!   bouquet

# 380
Mомичета, знам, че е така. но просто ми се налага да мисля в перспектива, защото много ме натискат от офиса вече. Докато направи годинка ще устискаме някак си, но после трябва да имам вариант и за това се поразтърсих - според мен е доста добра идеята, ще видим как ще е изпълнението  newsm78 #Crazy newsm78
Само се чудя като пише пенсионери по възраст и стаж ми е много чудно как тогава ще са регистрирани в Бюрата по труда. Някой с някаква логична идея??? Peace Може би просто трябва да се регистрират, като желаещи да работят въпреки, че са пенсионери. Интересува ме понеже смятам да запиша свекърва ми по програмата, а тя е пенсионер от повече от 10 години.
Хайде лека съботна вечер от нас!

# 381
е.дамянова,ако е пенсионер няма нужда да е записан на борса.Борса е за тези които са безработни и не с в пенсионна възраст.

# 382
Mомичета, знам, че е така. но просто ми се налага да мисля в перспектива, защото много ме натискат от офиса вече. Докато направи годинка ще устискаме някак си, но после трябва да имам вариант и за това се поразтърсих - според мен е доста добра идеята, ще видим как ще е изпълнението  newsm78 #Crazy newsm78
Само се чудя като пише пенсионери по възраст и стаж ми е много чудно как тогава ще са регистрирани в Бюрата по труда. Някой с някаква логична идея??? Peace Може би просто трябва да се регистрират, като желаещи да работят въпреки, че са пенсионери. Интересува ме понеже смятам да запиша свекърва ми по програмата, а тя е пенсионер от повече от 10 години.
Хайде лека съботна вечер от нас!

До колкото знам,трябва да отиде да подаде документи за включване в програмата в бюрото по труда и след това мина курс на обучение ако не се лъжа и след това ти отиваш и "избираш" жената,която си си "харесала"

Иначе да се похваля Кико има зъбче или по-точно сега проби и се вижда една четвърт от него Simple Smile много съм щастлива

# 383
"Здравей Вида,

Пиша ти аз, защото Атракция няма възможност. Усещам колко си притеснена и объркана, напълно разбираемо е. Винаги си струва да се направи всичко възможно да се върне бебето назад към гърдата, но е добре да знаеш, че пътят е бавен, иска много търпение, упоритост и усилия. Добре е да знаеш какво искаш и да си уверена, че всеки ден е стъпка в тази посока.

Ако правилно разбирам, Лилианна има около 5 хранения общо, колко от тях са с кърма? Колко често сучеше тя от гърда преди да се появи този отказ? Кога започнахте със захранването? "

Шаманката много  благодаря за отговора и ще се опитам да направя всичко както ме съветвате.В момента няма хранения с кърма , защото изобщо не желае да засуче.Преди да започне това на всяко хранене тя сучеше поне по 10 минути от гърда като ги редувах първо на едната 10 минути, после на другата 10 минути.Захранването го започнахме на 3 1/2 месеца, но дадох първо сокче, после пюре.Сега заради това отказване от гърда сме минали само на мляко от няколко дни без пюрета и сокове.Преди да се появи отказа тя сучеше постоянно на всяко хранене и дори не заспиваше ако не й дам гърда.Последното ни ядене от гърда беше на 6.09 и то беше доста дълго.По въпроса с позите - нашата любима беше легнали на една страна една до друга и тя да суче.ПОзата която е показана на снимката се опитвам да я прилагам от няколко дни , но проявява интерес само през дрехите.Когато й предложа гърдата реве и не иска.Аз ги изцеждам дори и по-често от 3 часа.Цедя ги щом се сетя - интервалите са от час до 3 часа.Правя им и масаж, защото на последък доста ме болят.Ние с нея сме сами в къщи по цяла седмица, защото мъжа ми работи в друг град и се прибира само събота и неделя и през другото време аз се опитвам да я гушкам повече, но на последък имаме проблем и със държането на ръце , защото бабите й я научиха да е само на ръце и сега не иска нищо друго освен на ръце.Ще се опитам да направя всичко което си описала.Сега искам и друго да попитам лявата ми гърда много трудно се изцежда.Мисля си че може да получила някакво запушване.Ако приложа топли компреси дали ще й подейства добре?Боли ме малко повече.Болката стига дори под мишницата.масажирам я и после я изцеждам колкото мога.Благодаря за отговора.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2011, 13:40 от Вида

# 384
  • Пловдив
Мира:) - добре дошла и от мен. Така ми се струва или и вие сте прегърнали идеята за многократните памперси?!? Браво на малката сладурана - много неща е научила и голяма е пораснала!!!  Hug

Биг мама - страхотен разказ в картинки, вижда се ,че ви се е отразило добре пътешествието, чудесно е че и на малкия му е понесло повече от добре.  Peace

Успех на момичетата, които имат проблеми с кърменето - нека скоро останат зад гърба ви!!!

Връщам се да чета и като наваксам ще се включа пак!

# 385
К А Т И, завиждам ти, че Велина заспива сама  Mr. Green
delilah_qk, с многократни я гледам, вече се снабдих с достатъчно за зимата.

Днес се наложи баща и да я гледа за 3 часа и накрая като и се приискало да цока  е рева 40 мин.  Sadбезутешно, от съседните пейки всички се изредили да помагат, но докато не дойдох аз не се успокой.
Зъбите я мъчат повече от обикновено. Научи се да ляга настрани в креватчето, за да може да гризе решетките на леглото. Ако няма нещо в уста плаче.

# 386
Ох, аз май пак имам питане към консултантите. Напоследък се храним по следната схема, ако изобщо може да се нарече така. След заспиване около 21,30 Калоян се буди за хранене веднъж между 3 и 5, след което яде отново чак в 8,30-9,00. Това е голямо постижение след като до скоро ядяхме на 3 часа през нощта, но за сметка на това през деня не мога да смогна да го нахраня. Ядем на максимални интервали от час и половина, освен когато спи, а понякога даже на 30 мин - 1 час. От два дни насам му давам по 60 мл АМ по веднъж на ден. Пробвам всички методи за компресия, смяна на гърдите на 15  мин., движа се с него при кърмене, за да е по-спокоен и да суче и пр. Очевидно през деня се опитва да навакса за намаленото нощно хранене. Въпросът ми е мога ли нещо са променя в схемата, за да не се налага да го дохранвам или захранвам. Имам предивид за го будя за ядене нощем или просто да стискам зъби още малко, докато сам реши проблема!?  newsm78 newsm78 newsm78 Благодаря!!!   bouquet
Не съм консултант, но да се включа- ми че и ние сме така , но не ми и хрумва да давам добавка или да захранвам преди 6 месеца.
Не знам колко си заета през деня, но при нас храненето е на поискване и понеже практически съм постоянно налична, въобще не ме смущава, колко пъти ще суче. Когато се налага да ме няма за час -два обикновено няма проблеми.
Не знам как качвате вие на тегло, но ние качихме първия месец 1200 гр и от тогава всеки месец между  600 и 700 гр и по 3 см на ръст.
Т.е. ако качвате добре, бебето е весело и активно, не виждам причина да даваш добавка. Освен това може да пробваш да цедиш през деня, особено сутрин и да даваш "добавка" от кърма ( лично за мен напълно излишно- с баткото го правех, но осъзнах, че е свързано само с необосновани страхове, а и се опита да спре да суче и да търси шише, та спрях тази практика и нямаше никакъв проблем).
Освен това на 6 месеца ( ей го къде е) започваш да захранваш и може напълно да се успокоиш, че бебо не е гладен. На 7-ми месец включваш едно вечерно хранене и се надяваш, че няма да се буди за кърмене. В храната може да се добавя АМ, ако е необходимо изобщо.
А, и още нещо- и при нас кърменето е особено често преди цикъл, защото тогава ми намалява кърмата, но... това е. Природата така го  измислила и съм сигурна, че бебетата няма да се затрият,  ако я следваме.

# 387
  • София
Ленито, благодаря ти много за отговора. На практика и ние се храним на поискване и дано минем само на кърма отново. Човекът е просто зверски гладен и няма търпение да суче повече от 10-15 мин. Опитвам се за го прилъжа по всякакъв начин. Чудех се и аз дали не съм пред цикъл, но за сега нямам 'включване'.
Никак не съм горда от себе си, вчера е изял 250 мл АМ след голям рев, борба и многократно предлагане на гърда и вода (вода изобщо не иска да пие), предните дни по 60 мл, днес вече 60 мл. Просто не заспива и реве докато не се нахрани хубаво, а след това заспива дори сам в леглого си. Дано е само временно. Продължавам опитите и дано се върнем пак съм изключително кърмене.

# 388
Въпросче: Нали от 1 седмица захранвам, първо сама и правех пюре, но колкото и да мачках картофа не мога да го направя, както трябва - без по-големи парченца.За това се отказах и от днес и давам готово пюре-морков на Гербер.Картофа го правех с кърма и сега моркова го направих 50 на 50. Мога ли така да си го правя докато стигнем количество за заместване на хранене, тоест и тогава количеството за 1 хранене да е с на 50 % с кърма или трябва само морков да и давам. Иначе сутрин и следобед вече давам по няколко лъжички пюре от круша или слива. За сега детенце си яде с лъжичката и иска още.

# 389

Здравей ЕлБиЕн, съжалявам, че се забавих с отговора. Разбирам колко объркващи и притеснителни за всяка майка могат да са някои промени в храненето на бебетата им. Промените често са нормални и съпътстващи порастването на детето. От колко време е това поведение при твоето бебе? Преди да дадеш добавката, забеляза ли дали имаше намаляване на мокрите пелени? А сега как са като бройка? Колко често суче ефективно от гърда? Усещаш ли да е по-спокоен по време на разходка или докато спи върху теб, докато е гушнат?

Възможно е това поведение да не е задължително свързано с глад. Според теб има ли вариант да му никнат зъбки или нещо друго да го тормози? Тази по-голяма пауза през нощта, сам ли я направи или е търсен ефект?

Усещаш ли да е по-спокоен по време на разходка или докато спи върху теб, докато е гушнат? Дали ако го гушне и поноси някой друг от семейството не се успокоява?

Споменаваш, че сменяш гърдите на 15 мин., сам ли пуска гърдата или по твоя инициатива преместваш но втората?  Той склонен ли е да суче по-продължително от едната гърда, дори и когато е по-празна или се сърди? Ако го върнеш на първата гърда след като е изсукал и втората как се държи? Как е с наддаването?

Знам, че те затрупах с въпроси, но така ще е по-лесно да дам някои идеи, които надявам се да сработят при вас. Лени се е включила чудесно, много майки споделят за такива периоди при децата им и това не винаги има нещо общо с глад и даване на изкуствено мляко често не е решението. Можеш ли на опиташ да даваш добавка предимно от изцедена кърма и по възможност от чашка или чашка с мек накрайник. Вариант ли е да разделиш добавката на няколко малки приема само когато се налага, а не на веднъж, което практически да замества кърмене?

Ще очаквам да пишеш и да ми отговориш на питанките. Надявам се скоро притесненията ти да отшумят  Peace

Общи условия

Активация на акаунт