Веганството - да споделим опит (7)

• 49 645
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
О, много хубава идея за веганска среща!! Ако времето е хубаво на 10-ти и 11-ти, може навън да си я направим и да си донесем вкусотийки   chef За децата със сигурност, ще е по-добре така.

Търся си ник, по пазарите в малките градове и селата се продават дребни животни - патета, пилета, зайчета. Вороятно и около София, където хората гледат животни, също може да се купи.

Направих си сладкия картоф на салата - чудно се получи!! Повече ни искам и да помислям за готвен вариант! Много импровизирана салата с наличната био-продукция - сладък картоф, домат, тиквичка, зелена чушка, рукола, кълнове от слънчоглед и дресинг от вода, зехтин, балсамико, копър, сол. Малко лук - салатен или зелен - добре щеше да й дойде, но нямах...

# 166
  • София
Благодаря на Cantariny за посрещането и хубавите идеи, също и на търся си ник за поканата! Hug Пролетта сестра ми ме покани на тогавашната среща, исках да се присъединя, но моето дете спи по това време и не успях да се присъединя.
Вече включих конопени семена към менюто си-добавих ги към салата от зеленчуци, както и към обяда на детето. Изключително съм доволна!Благодаря ви!

# 167
Здравейте! Hug
Гледам напоследък да ограничавам максимално престоя на компютъра и ме се отразява прекрасно! Но пък все ме човърка, че изпускам разни полезности като тази темичка тук и влезнах, че да не ви изпускам.. изчетох ви на един дъх и макар аз самата да не се включвам често, ви чувствам много близки и сте ми много полезни! Hug
Лятото е много благодатен сезон за цялото ни семейство, ваканционно хапванията са простички и предимно сурови, децата са доволни.. като изключим някои неизбежни моменти и ситуации именно заради пътуванията тук-там и аз съм доволна, но вече не си го слагам толкова.. Запланувала съм си много неща да правя и пробвам есента като се приберем всички трайно в София.. Иначе изсуших и все още ми сушат доста плодове и съм много доволна от резултата, до тук - кайсии, вишни, ябълки, грозде без семки, круши, смокини.. предстоят сини сливи и боровинки (но май само червени, а от черните ще замразя традиционно, тази година нещо са и по-скъпички 8 лв.). Страшно много плодове погълнаха децата, имахме възможност да похапнат и горски малини, къпини.. Много съм радостна, че съхраних и доволно количество кайсиеви ядки и децата се спукват да ги ядат, накиснати хубаво по нищо не отстъпват на бадема. Хапвахме на корем това лято и истинска варена и печена царевица, фуражна, не американска..
Жалко, че късно ви прочетох за динените семки, но пак ще пробвам да събера..

Успех със сертифицирането на тези, които са решили! Wink Мег,  Hug Вери, много се радвам, че си тук! Hug търся си ник, успех с пилето! Моята дъщеря напоследък също ме втрещява с желанието да хапва месо и когато и се удаде момент го прави, говоря й, но напоследък спрях след поредния разговор - "не ти ли е мъчно.." - "мъчно ми е, но ми е вкусно". Sad Надявам се, че сега през есента като се върнем към нормалното ежедневие и семеен ритъм ще изчистим летните й отклонения.. Яйца също си иска, само млечни не, много рядко сирене или кашкавал.. Малкия е послушко, каквото му дадем, е, разбира се святка се вече и той за ставащото около него и ядящите шаренийки деца, иска да пробва, но засега се задоволява с предложена от мен подходяща алтернатива..
Мигла, добре дошла!  bouquet Сестричката ти е чудесна, няма как и ти да не си!

И да почерпя по едно смути като за закуска, че вчера имах р.д. Доколкото си спомням и тук има други Деви и то все прекрасни.. Hug

Аз за среща сега мога да се включа сама, а с децата след 11-ти, че тогава ще ги прибирам в София. Идеята за среща на открито е чудесна! Peace

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 07:43 от Сиси ♥♥

# 168
Сиси, да си жива и здрава!!!   Hug Чудесна почерпка!!! Simple Smile
Как суши плодовете? На мен ми се опряха няколко кила домашни ябълки - просто не се побраха накуп във 5-те тавина дехидрататора....

# 169
С дехидратора да, на мен ми стигат 5-те тави, но аз на определени периоди пререждам, сбутвам нови.. а и забелязах, че моят не суши равномерно навсякъде.. малко е пипкаво, но пък мисля, по-ефективно.. разбира се като имам време, сега съм го оставила на свекърва ми да досушава разни неща.. Юлиана най-много обича ябълките, въобще предизвикателство беше да крия от децата изсушените плодове, нападаха ги, без да се интересуват, че са за зимата.. Simple Smile

# 170
Сиси, честито, много здраве и любов!  bouquet И аз съм в отбора на девите Laughing
       Аз карам на салати последните дни, свалила съм 4 кг за седмица Confused ям и ядки, но като цяло само на салати налитам, много е топло при нас. В тази връзка да попитам-обработвате ли със специален препарат купешките кълнове( това покрай епидемията в Германия с е.коли) Аз ги мия само с вода Thinking

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 15:49 от mimkis@

# 171
Така и не се разбра от къде дойде Е-коли в Германия - предполагаше се че от бобови кълнове.. Аз не мия зелените, а бобовите ги попарвам така или иначе.

# 172
  • София
Сиси-ЧРД и да си здрава, благодаря за милите думи. За девите-и ние сме девички Wink
Смутитата са прекрасни! браво и за сушените плодове и добрата храна. Лятото наистина е момент за неповторими свежи зеленчуци и плодове -благодат!
mimkis@ , какви салати правиш? аз редовно правя- все различни стават.  Като ги почна и не мога да спра.
знаете ли тук е мястото да споделя, че винаги, когато съм казвала, че съм вегетарианка, освен всякакви коментарии  са ми казвали- "е...така по-евтино минаваш". Това, както всички според мен тук - знаем - ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО. Качествената, пълноценна храна /с ядки, семена, брашна, плодове и някои зеленчуци, супер храните и т.н/ си е даже по-скъпа от масовото изхранване. Всъщност може би е неуместен този мой коментар Blush
Кълнове само изплаквам. Имам буркан за домашно производство, но не съм го въвела в употреба- правя малки порции в чаша.

# 173
Цитат
mimkis@ , какви салати правиш? аз редовно правя- все различни стават.  Като ги почна и не мога да спра.
Мигла, добре дошла и от мен, ако съм пропуснала  bouquet И аз не мога да се спра като почна Laughing Някой си добавят кълнове към салатата, а аз салата към кълновете  Laughing Тези дни хапвам слънчогледови кълнове, люцерна, а вчера добавих и малко соеви, тиквени семки, белени сл.семки,чушка, краставица, зеле и всякакви подобни вариации Grinning
   Относно репликите за вегетаринаството има една тема за смешни и нелепи изказвания за кърменето, като нищо може да се направи подобна за вегетарианството Mr. Green Иначе си права качествената вегетарианска не е евтина Peace

# 174
Сиси, мерси за почерпката. Жива и здрава бъди! Hug

Понеже една щастлива девойка се губи напоследък да кажа, че и тя е девичка и скоро имаше рожден ден и аз много силно я гушкам. Heart Eyes

Аз карам на салати последните дни, свалила съм 4 кг за седмица
Много са 4кг за седмица. Ти нали кърмиш? Предполагам няма ефект върху кърмата.
Аз от страх да не ми намалее кърмата съм качила сега лятото и се чудя от какво? newsm78

Мигла, моят мъж точно това ми каза наскоро, че откакто съм се отцепила от животинските продукти, харчим много за храна... Връщане назад нямаааааааааа за негов ужас!  Mr. Green

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 16:27 от Cantariny

# 175
И аз си мислех, че харчим много за храна заради био-продуктите и разните екзотики, но тук във форума има тема за харчовете за храна и си сверих часовника тъй да се каже  Mr. Green Нямаме баба на село, т.е. всичко купуваме и пак харчим в по-ниская сегмент на масовия харч на форумските семейства. Но предполагам, че в техните кошници влизат много преработени и по тази причина скъпи продукти - разни качествени меса и шунки, вариации на тема сирене, сосове, консерви...

О, да се похваля - взех кефирена гъба Simple Smile Много добре работи за сега - аз опитах от млякото - чудесно беше и оставих сега за мъжа ми да правя от краве мляко, а за нас с детето ще пробвам с оризово или овесено - това си набавих като инфо от нета за най-подходяща не-животиска среда за гъбата.

# 176
  • София
Аз не мисля, че се храним по-скъпо. Наложи се да купувам джънк, пак за щерката, потресох се! Нямах представа, че един чипс струва 1.70 !!! а една гадост Амарети на лентички 1.10лв. За една шепа мазна глутаматна отрова. Анализирах съдържанието и рекламите отпред , под заглавието. Пред хората, по чиято "вина" се наложи да ги ядем. Лекари са да му се не види, с дете с алергия към много неща, а взели на плажа само джънк. И предлагат ли предлагат на моите деца.
Та пише отпред - печени на фурна (ха-ха!) и със зехтин (пак ха-ха!)
Ами за 1.5% зехтин и 45% маргарин ми е адски скъпо , щото трябва да се прибави и кока-кола или поне бутилка вода. Както и лекарствата.
Така че аз отговарям- това е най-евтината храна, както и да го погледна.

Искам да ви се похваля, след безумната седмица на море и всякакви сблъсъци с разнородни приятелски деца, последва приказна седмица с приятелско вегетарианско семейство с деца, на бунгало. Последствията са, че се чувстваме непригодни за живота в София.
Не отидохме нито един път на заведение, беше ни в пъти по-евтино и от най-ниския клас море (тип "банички с боза")

Замечтах се, догодина да си направи малко общество на морето, децата вкупом, на открито, самостоятелни... (щото контрол няма да има нужда).

Друго- нали ви бях писала, че имаме парцел на морето. Не го използваме, за съжаление. Вери беше изявила желание да й разкажа. Ако има и други желаещи, дали можем да опитаме да си натряскаме там едни дървени къщурки, и да бъдем щастливи?

# 177
  • София
 mimkis@, има една тема за смешни и нелепи изказвания за кърменето, [/quote]
моля те, прати ми на лични линк-имам какво да споделя от собствен опит/тук да не намесвам други въпроси/

Искам да ви се похваля, след безумната седмица на море и всякакви сблъсъци с разнородни приятелски деца, последва приказна седмица с приятелско вегетарианско семейство с деца, на бунгало. Последствията са, че се чувстваме непригодни за живота в София.
Не отидохме нито един път на заведение, беше ни в пъти по-евтино и от най-ниския клас море (тип "банички с боза")

Прекрасно звучи! Браво! Това ми припомни, че една дружка, майка на 3 деца-последното на 5 месеца, точно се завърна от почивка на палатка и всички са във възторг! Тя също е вегетарианка, освен това е срещу васкинирането на децата и с нея често общуваме в парка.

# 178
Добре дошла, Мигла  Hug

Мен храната ми е болна тема. Този месец решихме да събираме всички касови бележки и резултатът беше потресаващ за мен. Харчим безумно много за храна, толкова, колкото не сме харчили в Германия, където купувах много био. Все още издирвам причината за това. Тука почти не купувам био плодове и зеленчуци, защото са ми далече, а зърнени си имам от Де и пак сметката не излиза. Може би евентуална причина е повече ядене навън по ресторанти.

Мег, откъде си взе кефирената гъба? Тук продават ли кефирено кис. мляко?

# 179
 Аз да уточня, че при нас(Израел) е скъпа храната като цяло Peace Обикновени картофи са да речем, 1 долар, а био са 8, но на мен са ми леко съмнителни тези био,защото изглеждат като от калъп, еднакви. То при нас и биото е ГМО ooooh! Макдамията например е почти 40 долара #Cussing out Но да не се отклонявам от темата, просто тук всичко е скъпо Tired Във всички случай по-добре да се харчи за храна отколкото за лекарства  Peace
    Мег, и аз съм се навила кефир да правя, но трябва да издиря тук къде има гъба, коноп все още не си намирам Confused
   Cantariny, кърма си имам, той малкия е супер стимулатор Laughing Пия много вода, плодове също хапвам, днес ще си правя хумус за по-калорично.
   Да споделя една рецепта за "шоколадови" бонбони Grinning Не е нещо уникално, просто ми се хапваше сладко Laughing
    Брашно от рошкови, сладко от фурми(без добавена захар е моето), тахан, стафиди,какао, канела малко. Смесвате продуктите правите на малки топчета и в хладилника. Стават невероятни Peace
     Мигла, ето темата

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 18:05 от mimkis@

Общи условия

Активация на акаунт