Последните пет книги, които прочетох # 2

• 187 250
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
„Нататък билетът не важи” – Ромен Гари 7/10
„Роман с кокаин” – М. Агеев 8/10
„Дванайсет странстващи разказа” Г. Г. Маркес 8,5/10
„Продавач на чудеса” Г. Г. Маркес 9/10
„Пяната на дните” Борис Виан 7/10

Предразсъдъците май подействаха тук - погледнах "оценките" и се замислих, че бих дала и 8,5-9 на "Роман с кокаин", но поставен до Маркес, не се реших да го направя... (а защо не?!). Радвам се, че "случайно" избрах този роман. Иска ми се да можех да вниквам в нещата и да пиша така! Wink Искам още такива руски книги! Simple Smile
После сравних двата сборника с разкази на Маркес и се запитах - не дадох ли повече на четените по-отдавна за първи път, обичани по-дълго разкази от "Продавач на чудеса". И тези в "Дванайсет странстващи разказа" са с достатъчно висока стойност - може би им липсва само специфичната атмосфера на Латинска Америка, но пък интересното в тях е как латиноамериканците пренасят континента си в Европа чрез самите себе си... При втория прочит ги усетих по-силно...
"Пяната на дните" – от силен минус до сериозен плюс накрая. Крайният извод – обичам такива различни от стандартното книги, особено ако изтърпя да ги изчета. Wink В началото се ужасих, че всичко ще се върти около кулинарните специалитети (които изобщо не ме вълнуват), но постепенно се появи нещо като втори паралелен свят на реалния, леко и невидимо носещ се над  повърхността на земята – сякаш за избягване на болката или обратно – за подчертаване на болката?.. Имах усещане за нещо познато от "Чарли и шоколадовата фабрика" на Р. Дал (може би абсурдно сравнение), подобно чувство на предизвикване и безкомпромисност като в "Одески разкази" (Исак Бабел), а и в "Роман с кокаин". Както бях пред зарязване на около 50-та страница, така по-късно се убедих, че все пак харесвам подобна сюрреалистичност.

Нищо не споменах за "Нататък билетът не важи". Като тематика - обичам да се срещам с непознати теми. Добре усетих колко терзаещ проблем е намаляването на "мъжествеността" на господата на/над средна възраст - може би особено за французите (с много млади партньорки Wink ). Като стил - на моменти невероятни задълбочени описания, на моменти съвсем обикновен език...

Като цяло - чудесна петорка! Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 11:39 от svet65

# 151
Ето и моите нови последни пет книги:

"Има ли кой да ви обича"
- Калин Терзийски - едноименният разказ е потресаващ, не разбирам защо си е кръстил на него целия сборник, но когато преодолях погнусата си от този вид цинично и вулгарно писане, се натъкнах и на по-приятни текстове.

"Обичах я" - Анна Гавалда - още един автор, когото чета за пръв път. Хареса ми женският й стил на писане, някак по женски проницателен и чувствителен. Очаквам от форума и друга нейна книга и ще чета с любопитство. У мен е и "Утешителната игра" на Гавалда, така че за тази книга ще споделя в поста си за следващите пет прочетени книги Simple Smile

"Чест"
- Елиф Шафак - след доста месеци на книги, към които тръгвам с големи очаквания, а те все не успяват докрай да ги оправдаят (с изключение на "Възвишение" на Милен Русков, която книга ми махна главата направо) , сега искрено се наслаждавам на лекия стил, интересните сравнения и добрата фабула на Шафак.

"Сонечка. Бедни роднини"
- Людмила Улицка - хареса ми. Типично руска литература ми се стори, чак ми се дочетоха отново Гогол, Достоевски...Бих прочела още нещо на Улицка, ако ми попадне.

"Човек на тъмно" - Пол Остър - книгата изглежда, сякаш е написана и пусната за печат поради неизбежно приближаване на крайния срок за предаване на ръкописа или поради силно настояване на издателя Остър да продуцира нещичко. Малко е съшита с бели конци на места, стои недовършена, не ме грабна толкова, колкото повечето от останалите му книги. Засега "Vertigo" си остава фаворитът ми при Остър.

# 152
  • София - Рим и обратно
"Заедно, това е" Анна Гавалда - много ми хареса, чух, че има и филм, с удоволствие ще го изгледам ако го намеря; усеща се атмосферата на френското кино. Ще прочета и другите книги на авторката.
"Страна на чудесата за непукисти и Краят на света" от Харуки Мураками - ненадминат е тоя човек, оставя ме без дъх всяка негова книга.
"Преследване на дива овца" от Харуки Мураками - поставям я на опашката след останалите му книги.
"Индийската принцеса" на Хавиер Моро - започнах я с резерви, дълго време ми се струваше, че е поредния булеварден блудкаж, но след средата буквално не я оставих - истинска и разтърсваща история се оказа.
"Парижката съпруга" Пола Маклейн - май първо трябваше да попрехвърля книгите на Хемингуей, защото сега със сигурност не ми се чете нищо от него Sick - стана ми противен алкохолик и циник, макар че тя го описва с много любов.

# 153
  • Sofia
"Любов" -  Е.Шафак 10/10

"Богът на дребните неща" - А.Рой  10/10

"Да убиеш присмехулник" - Х.Лий  10/10

"Физика на тъгата" - Г.Господинов  7/10

"Пяната на дните"- Борис Виан  5/10

# 154
Само три  Blush

Изчетох Каин и Авел на Джефри Арчър. Добра книга, но някак си очаквах повече след толкова хвалби. Не разбирам как цял живот водиш война срещу самия себе си? Историята между децата ми приличаше на Ромео и Жулиета.
7/10

Кой се страхува от мрака на Сидни Шелдън - две жени, чийто съпрузи са убити от шефа на голям мозъчен тръст. Края е отворен и лесно предвидим.  Confused
Книгата се чете много леко, много бързо и не е нещо което бих препрочела. За убиване на времето става.
3/10

Анабел - Даниел Стийл - Млада жена, омъжена, а от скоро и кръгло сираче. На пръв поглед перфектен брак ... Когато си жертва на непоискано добро и целия ти свят се срине и света се обърне срещу теб ...
Хареса ми, чете се лесно и бързо.
5/10

# 155
„Свян” Сантяго Ронкалиоло – 6,5/10
Разкази – Йордан Йовков – 10/10
Разкази – Елин Пелин – 10/10
„Родосто, Родосто”, Севда Севан - 7/10
„Някъде на Балканите”, Севда Севан - 6,5/10
„Дер Зор” Севда Севан - 6/10
„Фреди Меркюри – Със свои думи за своя живот” Грег Брукс, Саймън Лъптън – 6/10
Един неделен ден край басейна в Кигали – 6,5-7/10
„Концерт в памет на един ангел” Е. Е. Шмит – 10/10

# 156
Вашите слаби места- Уейн Дайър, Да се обичаме с отворени очи на Букай, Чарлс Буковски-Фактотум, Джоан Харис-Семе на злото, Шери Аргов -Мъжете обичат кучките, още една на Дайър- Живот в равновесие и тн.

# 157
E. Е. Шмит - Господин Ибрахим и цветята на Корана - 8/10
                   Оскар и розовата дама                           - 8.5/10
Кадер Абдола - Къщата на джамията                         - 9/10
Р. Бредбъри - 451 градуса по Фаренхайт                   - 10/10
Ч. Буковски - Криминале                                            - 8/10

# 158
  • Ямбол
   "Хари Потър и Нечистокръвния принц" - Джоан Роулинг 10

"13 причини защо" - Джей Ашър 10

"Сенки" - Джон Сол 10

"Жертвата неизвестна" - Александра Маринина 8

"Място за убиване" - Лий Чайлд 8

# 159
- "Сянката на вятъра" -К. Сафон- 8/10
- "Шоколад" - Дж.Харис - 10/10
- "Крайбрежие" - Дж. Харис - 5/10
- "Момичето, което обичаше Том Гордън" - Ст. Кинг - 7/10
- "Мъртва зона" - Ст. Кинг - 10/10

# 160
  • София
1. "Сестра" - Розамунд Лъптън - - 5/10
Интересно започна и до към средата ми беше горе-долу интересна (без да е нещо особено  Simple Smile). После изведнъж се усетих как псевдо-епистоларния стил започна да ме дразни. А краят беше абсолютно предсказуем  Joy

2. "Преди да умра" - Джени Даунам - 1/10
Тази книга за мен беше пълно недоразумение  ooooh! Умираща от рак тийнеджърка изпълнява списък от неща, които трябва да направи/да й се случат преди да умре. От рода на - да прави секс, цял един ден да казва само "да" и да се съгласява с всичко, да пробва дрога и т.н.  Вярно, че съм минала отдавна тийнейджърската възраст, та може би затова книгата изобщо не ми хареса. Даже не я дочетох  Joy

3. The Giver - Louis Lowry - 8/10
Някъде я препоръчваха като подобна на "Игрите на глада" и затова я свалих. Наскоро са я издали на български - "Пазителят". Че не е подобна на "Игрите", не е, но ми хареса като дистопия. Планирала съм да прочета и останалите две книги от трилогията.

4. "Что мое, то мое" - Анне Хольт - 9/10
Перфектен скандинавски трилър! Хареса ми!

5. "Облак врабчета" - Такаши Мацуока - 10/10
Книгата, която най-много ми хареса от тази петорка! Препоръчвам я на всички, които харесват книги от рода на "Шогун"  Peace

# 161
„След всички тези години”-Сюзън Айзъкс 2/10
Историята на една жена изоставена от съпруга си заради друга и в последствие обвинена за убийството му и перипетите ,през които минава,за да се разплете цялата история.
Не беше съвсем,съвсем зле,но не можа и да ме увлече,макар и да обичам кримките.Липсваше и нещо...нямаше я мистерията,беше ми предвидима някак си и макар и такива книги да съм чела,от които да ми е ясно края предварително все нещо ме заинтригуваше,но не и тук.Може би една,две фрази ми допаднаха.
„Аз,кралицата на бандитите”-Фулан Деви 10/10
Историята на момиче от малко селце в Индия. Мизерия,бедност,жестокост,незачитане на елементарни човешки права,това е само малка част от тази история. Потресаваща!Направо ме накара да настръхна!Препоръчвам!За мен тази книга беше колкото различна,заради различната култура,обичаи,толкова и близка някак си.Всеки,който я прочете малко или много би открил нещо познато,например отношението между хората с различно социално положение,а също така и желанието на всички ни да живеем по-добре,да бъдем обичани и уважавани.
„Ребека”-Кейт Дъглас Уигин 8/10
Историята на едно момиченце от многодетно семейство,което е изпратено да живее при своите две лели.Ребека е чаровно и добро дете,което със своята жизненост внася радост и променя живота не само на лелите си ,но и на всички до които се докосне.
Мила книжка!Хареса ми,но някак и тук нещо не се получи при мен.Една приятелка много я обича тази книжка,но макар и да ми хареса не препоръчвам.Чела съм и то скоро и други подобни истории,но нещо,дали стилът на писане или нещо друго ме караше да се вълнувам много повече,отколкото в този случай.
„Аз,Мона Лиза”-Джийн Калогридис 9/10
Историята  на създаването на великата картина на Леонардо да Винчи –„Мона Лиза”.
Хареса ми много.История за любов,омраза,тайни,заговори,предателства,красиви предмети,известни личности.История пречупена през въображението на авторката.Ужасно любопитно и интересно ми беше описанието на приготвянето на платното,боите,четките за рисуване и самия процес на рисуването,изпипването на всеки детайл,така че да придаде живот на направеното,дори влагането на личното чувство на художника в творбата му.
„Петте четвъртини на портокала”-Джоан Харис 10/10
Първа среща с авторката.И бях ужасно запленена,макар и не съвсем веднага от историята.Отношенията майка –дъщеря,войната,първите трепети на сърцето на едно дете,любовта към земята,към растенията,към храната,всичко това поднесено по начин,който те кара да четеш преживявайки,по-скоро чувствайки всеки един момент по отделно,ясно и отчетливо .
И накрая на  прочетените от мен книги е трилогията „Игрите на глада” от Сюзан Колинс.И трите книжки много ме увлякоха,привързах се към героите.Четох с удоволствие.Много гладко и леко ми вървеше четенето.Аз по принцип като чета някаква поредица имам навик да чета първо едната книга,после съвсем различна,на друг автор и после втората от поредицата и т.н.т.Правя го,за да не ми омръзва,да удължа удоволствието и прочие. Случвало се е обаче и да има изключения,да не мога да оставя дадена история и тези книги бяха такова едно изключение.Оценката ми за всяка  книга от „Игрите на глада” е:”10”.Даже леко ми липсват някак си,сега като завърших четенето им. Laughing
Лека вечер! Grinning Stop

# 162
# 163
  • на бюрото
"The library of Shadows" -  Mikkel Birkegaard; 8/10
История за книги, който харесва Сянката на вятъра няма да сбърка. На мен лично тази ми допадна дори повече.

"Степния вълк" - Херман Хесе; 9/10
Класика, много ми хареса

"Code 15" - Gary Birken; 7/10
Медицински трилър, добър е за запълване на времето.

"Здрач" - Димитрий Глуховски; 3/10
На мен не ми стана ясно какво се целеше. Започва добре, увлича, но по някое време става ужасно досадна. Същото беше и с първата му книга "Метро 2033"...

"The house of God" - Samuel Shem; 10/10

"Sister" - Rosamund Lupton; 4/10
Съгласна съм с мнението на eovin27.

"The Rice mother" - Rani Manicka; 8/10

"Самотата на простите числа" - Паоло Джордано; 3/10

"50 Shades of Grey" - E.L. James; -1
По-глупава книга не бях чела скоро! Тотална загуба на време. Разбрах, че била трилогия, няма начин да прочета другите две. Добре поне, че не дадох пари, а я свалих за Киндъла.....

# 164
"Петият в карето" Робъртсън Дейвис 7-7,5/10
"Алабама сонг" Жил Льороа 6/10
"Момчето с раираната пижама" Джон Бойн 6,5-7/10
"Лек за камъни" Милена Агус 8,5/10
"Събирането” Ан Енрайт 6,5-7/10
"Един ден от залеза на света", Уилям Сароян – 4/10
"Али и Нино” – Курбан Саид 4/10
Явовор – стихотворения – 8,5-9/10
Чудомир – Разкази 8,5/10
"Прозрачни неща" – В. Набоков 7-7,5/10

Общи условия