Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се приготвя традиционният тутманик "Слънце"?
Трябва ли тестото да втасва втори път преди печене?
Какви вариации на рецептата са предложени от участниците във форума?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се приготвя традиционният тутманик "Слънце"?
Процесът започва със закваска, която се прави от 240 г брашно, 1 пакетче суха мая и 1 чаша прясно мляко. Смесват се брашното и маята, добавя се млякото, разбърква се и се оставя да втасва около час. След това тестото с масло, захар, сол, яйца, сирене и кашкавал също втасва. Тестото се разточва на кора, оформя се в специфична форма и след това се пече във фурна при предварително загрята температура.
-
Трябва ли тестото да втасва втори път преди печене?
В повечето случаи тестото не се оставя да втасва втори път след оформянето, тъй като продължава да втасва по време на процеса на навиване. Въпреки това е важно да наблюдавате текстурата и обема на тестото. Някои пекари могат да оставят тестото за 10-15 минути след оформянето, но това не винаги е необходимо.
-
Какви вариации на рецептата са предложени от участниците във форума?
-
Какво е мнението на участниците за текстурата и вкуса на Тутманик 'Слънце'?
-
Как се оформя тутманик "Слънце"?
След като втаса се разточва кръг с диаметър около 40 см. и дебелина около 0.5 до 1 см
направо върху хартията за печене, така после лесно се пренася в тавата. Поставя се в средата малка купичка или чаша, за да остане несрязано кръгче. От този маркер към ръба се реже тестото на 4 части, а след това и всяка четвъртинка на още 5 части
Махнте маркера. През едно парче се наръсва обилно със сирене и кашкавал
Всяко свободно парче се премята върху съседното с плънка, така че да го покрие
Всеки лъч се усуква на фитил,а след това и на рулце, като първото се поставя в средата, а останалите си остават около него
Поръсва се с кашкавал
и се пече на около 200°C в предварително загрятата фурна към 30-35 мин. Ако е топло в стаята докато работите, то тестото си работи и според мен няма нужда от крайно втасване. Но ако ви се стори, че му трябва още - 10 може и 15 мин няма да му навредят.

но не е проблем да я махна, ако става някакво объркване
. А ти labrex хубаво снощи първа се включи
Ще трябва да ги забъркам
Хоп, отклоних се, но нищо - трябваше да си го кажа.
аз видях, че си писала в другия пост, но ме бяха налегнали едни грижи последните месеци и... абе както и да е, съжалявам, че не съм писала от тогава
моля, но скоро хапвахме един тутманик в една позната и тя го беше правила така 50-50 и беше супер, даже и на другия ден много пухкав и мекичък. Знааамм, знам, мас туй онуй, холестерола и т.н. ам като си го порачаха така какво да правя