Откачам като ми поискат стотинки за пликче в магазин...........

• 46 000
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
И предния път го писах, Красимира, но замисли се малко. Торбичката, висяща пред касата в магазина, е крайната точка. ПРеди нея стои един бизнес, който храни най вероятно милиони хора. И то не само онези на върха с пурите в махагоновия кабинет, които управляват света  Mr. Green, ами и един куп бащи на по две деца, които ги издържат барабар с жените си, купуват си мляко от твоя мъж, кола от моя, ходят на почивка при трети и т.н. ДДС-то пълни хазната, от която плащат пенсията на бабите ни.
Определено преминаването от една технология към друга не става от днес за утре.

# 136
Аз, от цялата тема не разбрах какъв е проблема на авторката.

Значи, не иска да плаща торбичка, но я мързи да си носи такава, пък не я мързи да пусне цяла тема и да си я чете  Thinking

Аз не съм еко, не мисля еко, не живея еко, но точно защото ме е яд да давам стотинки за торбичка, която ще изхвърля, си нося такава. Т.е. намерила съм решение на проблема, без да откачам.

Peace
Аз си взех няколко такива торбички в различни цветове - http://img1.tinydeal.com/images/60/61/16061_88715_HHI-16061.jpg и винаги имам една в чантата или окачена на бебешката количка. Като се свие става на ягодка с връвчица и е много компактна и симпатична.
Много е хубава! От къде мога да си купя такава?

И аз искам !

# 137
И предния път го писах, Красимира, но замисли се малко. Торбичката, висяща пред касата в магазина, е крайната точка. ПРеди нея стои един бизнес, който храни най вероятно милиони хора. И то не само онези на върха с пурите в махагоновия кабинет, които управляват света  Mr. Green, ами и един куп бащи на по две деца, които ги издържат барабар с жените си, купуват си мляко от твоя мъж, кола от моя, ходят на почивка при трети и т.н. ДДС-то пълни хазната, от която плащат пенсията на бабите ни.
Определено преминаването от една технология към друга не става от днес за утре.

Добре ,де ,аз не написах ли Същото?    Laughing
Всичко е пари и печалба,екологията ....да върви на майната си.
Само на думи всички са велики,а когато опре до действия,всеки гледа колко му е пълен портфейла.И да не вземе да се изпразва бързо-бързо....

# 138
Е, ти фотосинтезираш ли? Нали всяко нещо се произвежда за печалба:)
И да не е найлонова торбата, ще е от плат/мрежа/юта и пак ще се продава с печалба, ако не- със субсидия.
Т.е. това, че нещо се продава с цел печалба не значи, че това нещо не може да е еко, щадящо природата и тн.

# 139
  • В.Търново
Въобще не виждам проблем да си плащам торбичката.Аз съм дала толкова пари за сметката в магазина,че 20-30ст. не мога да дам отгоре!Мисля че се издребнява.Даже е по-добре да се плаща.Пък на който не му изнася да си носи от вкъщи найлонова или платнена торбичка.То май и аз вече ще мина на платнена,че навсякъде сме заринати с кисийки и това е вредно за околната среда.

# 140
Аз съм за да се плащат найлоновите торби. И трябва да ги направят по 1, 2, 3 лв., че да спре безразборното ползване. Тогава всеки ще мисли.
Лично аз използвам платнена торба. Имам няколко. Една винаги си нося в дамската чанта.

# 141
Като изключим еко-частта, в много общини магазините са задължени да определят цена на торбичките и не могат да ги дават безплатно. Подлежат на глоба и санкция при това солидна. И ако кварталната бакалия може някак да мине между капките, то големите супермаркети нямат кой знае какъв избор.

# 142
Не знам,но човека като уж най-умно животно,всъщност постъпва най-глупаво....    Mr. Green
"Не пушете","Цигарите убиват",....ама се произвеждат като за световно....
"Не карайте с повече от 50-100 км"," Ограничавайте скоростта",....но се произвеждат все по-бързи и мощни коли.....
И т.н. .....лицемерие до безкрай!
Ти като много умна ли се прояви с това разсъждение?
Произвежда се каквото се търси, а не каквото е полезно, правилно и т.н. Всеки човек има право на собствен избор. Мярката с ограничаването на свободите и възможностите не си я измислила ти, изненадана ли си  Crazy Ама не работи много добре.
"Цигарите убиват" е просто информация, за която производителят трябва да се погрижи да достигне до клиента. От там нататък клиентът си решава дали ще пуши или не и това си е негов личен избор.

# 143
Произвежда се каквото се търси, а не каквото е полезно, правилно и т.н. Всеки човек има право на собствен избор.
    Именно! И начинът да ограничиш потреблението на вредните производства, е да му поставиш висока цена. Важи и за цигарите, и за торбичките.
    Пак си имаш избора дали да даваш луди пари, или да живееш малко по-екологично. И ако пушачите не се отказват лесно от цигарите, и винаги намират пари за тях, консуматорите на найлон ще спаднат драстично. Особено ако цената на торбичките стане над лев. Така и за природата ще е добре, и за бизнеса, който ще си продава продукцията скъпо и прескъпо, на ония които не могат да се откажат от нея.  Mr. Green

# 144
Не знам,но човека като уж най-умно животно,всъщност постъпва най-глупаво....    Mr. Green
"Не пушете","Цигарите убиват",....ама се произвеждат като за световно....
"Не карайте с повече от 50-100 км"," Ограничавайте скоростта",....но се произвеждат все по-бързи и мощни коли.....
И т.н. .....лицемерие до безкрай!
Ти като много умна ли се прояви с това разсъждение?
Произвежда се каквото се търси, а не каквото е полезно, правилно и т.н.

Ами тогава да не реват "Екология,екология".....
То и слепия вижда ,че всичко е за пари.    Mr. Green

# 145
  • където ми харесва
Произвежда се каквото се търси, а не каквото е полезно, правилно и т.н. Всеки човек има право на собствен избор.
    Именно! И начинът да ограничиш потреблението на вредните производства, е да му поставиш висока цена. Важи и за цигарите, и за торбичките.
    Пак си имаш избора дали да даваш луди пари, или да живееш малко по-екологично. И ако пушачите не се отказват лесно от цигарите, и винаги намират пари за тях, консуматорите на найлон ще спаднат драстично. Особено ако цената на торбичките стане над лев. Така и за природата ще е добре, и за бизнеса, който ще си продава продукцията скъпо и прескъпо, на ония които не могат да се откажат от нея.  Mr. Green

Това е вярно. Все едно да тръгна да протестирам за високите цени на цигарите, все едно производителя ми е виновен за безхаберието, че съм започнала да пуша. В крайна сметка, дори торбичката в магазина е стока, защото тя се заплаща на този, който я предлага на дадения магазин. Наистина смятам, че си е чисто издребняване това реване, че се заплащат торбичките...

# 146
Аз имам и нова идея - да въведат акциз за найлоновите торбички, весело ще бъде  Grinning

# 147
  • където ми харесва
Аз имам и нова идея - да въведат акциз за найлоновите торбички, весело ще бъде  Grinning
Хахахах, крайна си hahaha Joy

# 148
Ами тогава да не реват "Екология,екология".....
То и слепия вижда ,че всичко е за пари.    Mr. Green
Едно си си навила на пръста, едно въртиш:) Всичко е за пари, да, това го виждат и слепите, и глупавите, и всички. Но може да е екологично за пари и неекологично за пари. Така че очевидно точно екологията е движещия мотив.
Апропо, механизмите да се извадят от употреба найлоновите торбички пак са финансови.

Не е акциз, но нали от няколко години им увеличиха драстично продуктовата такса? ( плащаше се към ПУДООС или  както точно се води службата към Министерството на околната среда)

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 14:41 от Рокси

# 149
Не знам дали някой назад в темата е споменал за торбички под наем .Аз днес ходих в Пикадили и на касата ме попитаха дали искам-струва 0.05ст и като се скъса я връщаш и те ти връщат парите или си вземаш нова ,а старата я рециклират. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт