Вегетарианци сме тук събрани,весели, живи и здрави- тема 1

• 28 109
  • 389
  •   1
Отговори
# 315
Сега се сетих за меласата. Нали била богата на желязо? Макар вкуса да е малко специфичен, поне за мен.

# 316
                          ОМ        ,хранителният режим ми е определен от д-р Ана Заркова/Аюрведичен център/.А добавките са билки-алое вера,д-р ниим комплекс ,трипхала....

# 317
elbosi ,така и предположих.Успех в лечението,за каквото и да е то.Може ли само да споделиш след време как ти се отразява режима и билките?Интересно ми е доколко има резултат аюрведичното лечение.Иначе и аз съм на такова(с различни билки),но нямам ограничения в менюто.За сега ми се отразява много добре,но важен е крайният резултат.
Palia, точно така-в меласата има много желязо-благодаря че напомни  Peace 1 с.л. се разтваря в топла вода-1-2 пъти дневно.Не е много приятна на вкус,ама става.Важно е да не е използвана сяра.
Иначе още нещо,което има важно значение-стресът изчерпва желязото!Още една важна причнина бременните да поддържат спокойна бременност.В аюрведата не напразно се набляга на намаяване на Ватата(безпокойствата) през този период,като се обхваща също така времето  преди и след бременността.

# 318
ОМ,аз съм с 3-4 автоимунни заб.Преминах за 3год. през доста екстремни и животозастрашаващи ситуации.И след тях реших сама да си помогна.Дом.яб  оцет,кефир...Подозирам,че съм прекалила с тях и това допълнително усложни съст. ми.За мен в момента е много трудно да спазвам част от режима-от нахут ми се повдига и по никакъв начин не мога да го приемам.Имам проблем с някои от храните.Аз обичам месо и се сещате сега как се чувствам.В моя род никога не е имало вегетарианци.Обичам повечето зеленчуци и наблягам на тях.И ДА,забелязвам ефект от новият ми режим.Признавам си обаче ,че не съм стриктна.В такова обкръжение съм/пък и генетично заложено Embarassed/,че не мога да се откажа още от ракия със салата,бира.Сгряващи и ферментирали напитки са ми забранени.И кълновете ям насила.Е,както разбирате  съм в много труден и тежък период   за мен.Смятам,че трябва да съм честна с вас всички .

# 319
Малко офф.Личната е конвенционален лекар.Тя знае,че съм привърженичка на алтернативна м-на.Мисля,че отдавна се отказа да ме убеждава в  каквото и да било.Тя не вярва в тази медицина.като и казах,че вече съм вегетар.. отговори:"Нали знаеш,че ако човек не се храни с всичко няма да е щастлив?Пий си резохина и това е."Е ,аз него го пия от 1 год.,че се и влоших,след урбазон насила вкаран пък още повече.С една дума,въпреки че  и се похвалих с подобрение от новият ми хр. режим,тя отказва да признае и повярва,че и храната може да лекува.Та това е.Никой около мен не разбира моята философия/.т.е.  на Аюрведа/.

# 320
  • София
Вписвам се , за да ви следя  Peace .

Прочетох почти всичко назад и благодаря на ОМ и WASP  за споделеното - определено е много полезно.

Аз от скоро не ям месо ( преди години също правих една пауза от 2 год.)  и сега се интересувам от алтернативни храни, като заместници за местото,  те.е на хранителните елементи в месото. хубаво би било на 1-ва страничка да се сложат полезните неща, които споделяте , както и линковете.

Опитвам се да се храня здравословно, заложила съм кефирена гъба, правя кълнове, опитвам се  да избягвам микровълновата, бялата захар и т.н. ....но всичко изисква толкова време, че понякога ми писва  ooooh!   искам да се храним здравословно, но като работеща мама ми е доста трудно за час- два вечер да свърша, всичко което искам. Моите хора, покрай мен също ограничиха местото, но им се хапват кюфтенца, бутчета- готвя им, няма как  chef

В тази връзка- някой назад, беше споменал за Кюфтета с Овесени ядки?

Много интересна информация има  и тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=389894.0  както и рецепти, които момичетата да се постарали да систематизират.

# 321
elbosi,а ти не каза ли на Заркова,че някои от храните не ти понасят?В аюрведа както и в йога няма нищо насила.Това с кълновете...няма да го коментирам,но определено ме озадачава.От време на време при нея идват индийци,при интерес може да ги посетиш.
Чела ли си тази книга?:
http://augusta-books.com/blog/%D0%B0%D1%8E%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0% … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Само по себе си храната надали ще те излекува,но това че нещо си променила ще ти донесе промяна.Иначе билките могат да ти помогнат много,най-вече като въздействат на това,че те карат да приемаш по-леко ситуации,които по принцип са трудни за смилане.

# 322
Билките са за детоксикация.И за 1 път ям нахут и последен.Не мога да знам как ще ми понесат тези нови храни.Продължавам с опитите.И разбира се не е насила.Принудена съм заради здравето си.Доколкото знам аюрведа е най-старата философия за правилен живот.От 2 год. се интересувам от нея.

# 323
За желязото - за усвояването му пречи и калция. Например известната комбинация лапад с кисело мляко или банички със спанак и сирене. Също така мляко от сусам подсладено с меласата, за която писах по-горе.

# 324
Това за калция и желязото не го вярвам,или поне ако е вярно то важи за изкуствените витамини.Как се обяснява тогава събирането на двата елемента в едно растение?Или пък ако за да подпомогнем усвояването на Fe изпием чаша портокалов сок,който освен вит.Ц съдържа и калций?
Спанак с кисело мляко и банички със сирене и спанак са класика в жанра-прочети за неутрализация на оскаловата киселина Peace

# 325
Ами имам един файл, но не знам откъде съм копирала информацията и сега го отворих - наистина е подчертано за добавките  Peace, но така съм го запомнила и затова избягвам комбинация на млечни със зеленийки.
"Друг начин за повишаване абсорбацията на желязо е избягването на кафе и чай. Установено е, че кафето намалява абсорбцията на желязо с над 39 %, а чаят над 64 %. Смята се, че това се дължи на танина и някои други субстанции, които образуват комплекси с желязото и блокират всмукването му от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това се наблюдава, дори когато кафето е изпито 1 час след хранене. Добавянето на мляко към кафето още повече намалява абсорбцията на желязо. Така че по-добре се насладете на чаша портокалов сок, вместо на кафе. Ако все пак не можете без кафе, изпийте го най-малко 1 час преди ядене.
Калцият в храните, но най-вече в хранителните добавки също подтиска усвояването на желязото."

А това за оксаловата киселина и друг път ми е попадало, но не съм се задълбочавала. Сега намерих статия, в която пишат: "Все пак, като цяло ефектът на оксалова киселина от храната е незначителен, освен ако не консумирате много рафинирани храни. При здравословна, главно нерафинирана диета, по-голямата част от оксаловата киселина се съединява в храносмилателния тракт с калция, за да образува неразтворимия калциев оксалат, който след това се отделя. Само при диети с ниско съдържание на фибри, витамин B6 и калций, диетичния оксалат е фактор, които допринася за образуване на камъни." От тук - Хранене на бъбреците
Т.е. спанака съдържа тази оксалова киселина и консумирайки го с храна, съдържаща калций тя се неутрализира?

Всъщност сега прочетох, че тази киселина става вредна при топлинна обработка, което означава, че пресен спанак на салата с лимон си е добра комбинация, нали?
Ще се поровя още за информация. Винаги ми е било затормозяващо това с комбинирането и степента на усвояване на различните вещества Simple Smile

# 326
Приготвям си кълновете   по моя идея.Това го реших като опитах сварен нахут-не ми хареса.

# 327
Колкото и да не ми харесва отказа от месо напр.,осъзнавам,че това е правилно решение.Гледала съм и по тв случаи на хора в много тежки състояния/даже и рак/,които се излекуваха напълно с алтернативна медицина.Всеки сам избира                подхода за това.Аз вярвам на моя аюрведичен лекар.Разбирам всичко,но прехода от 1 начин на живот към друг е изключително труден.Адмирирам вашият избор.Освен ,че все още си помислям понякога за месо,др. проблем е да намеря храните,които ми харесват. А режима ,който трябва да спазвам е ограничен .                                      Прегледах рецептите на 1 стр.

# 328
Приготвям си кълновете   по моя идея.Това го реших като опитах сварен нахут-не ми хареса.

А,така се успокоих Simple Smile.Обаче не са никак добра идея.Нахут на хумус пробва ли?

Аз вярвам на моя аюрведичен лекар.

Това е много важно Peace.Между другото в темата за йога пуснах едно видео с д-р Заркова-изключително интересно.Индийската държава налива пари в аюрведични болници за лечение нa своите граждани.Запада пък съдира кожи с високи застраховки и надали ще допусне скоро да се ползват и за тази медицина.

Palia,според други източници топлинната обработка разрушава киселината.Салатата е добре да се бланшира.Аз лично си го готвя спанака,пък ти го яж както си го харесваш.Вредните комбинации се неутрализират с някои подправки и ако не се прекалява с количествата или мислите за вредата,не е чак толкова опасно.

# 329
По повод вредата на някои продукти.Всички тръбят за вредата от пр. мляко,че не може да се преработи.А аюрведа не го забранява.Приемано с подходящи подправки/напр. куркума/е здравословно.Защо толкова древен народ като индийците редовно консумират пр. мляко?След като те са открили уникални и понякога толкова прости начини на лечение.

Общи условия

Активация на акаунт